Co teraz czytacie? v.2
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Co teraz czytacie? v.2
Tez? :D Wszystkie dziedziny trza rozwijac, nie tylko cialo. Znajomy mi polecil, ze mu w interesach pomogla, dosc ciekawe historie, zawodowy negocjator FBI
Dewej ;)
woodpecker from space
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- mistrz forumowej ceremonii
Rozmyslalem ostatnio Nad tematem zero waste, ale jak tak patrzę to ciężko mi sobie to wyobrazić. Puszki po kociej karmie, dużo bio, papieru w śmietnikach (mamy 4 rozne). Jak wyczytasz jakieś super fajne typy to mów
O czym mam z tym .ludziom rozmiazać? Przeciec i tak jestem barbarzyńcom?
ekkoszolomom
ekkoszolomom
-
- postuje jak opętany!
Sounds good, poszukam.Triceratops pisze: ↑03-08-2024, 20:18Tez? Wszystkie dziedziny trza rozwijac, nie tylko cialo. Znajomy mi polecil, ze mu w interesach pomogla, dosc ciekawe historie, zawodowy negocjator FBI
Ja czytalem ze dwie Dale'a Carnegiego o zblizonej tematyce, byly nuzace - z pojedynczymi wyjatkami wlasnie w postaci opisanych kilku historii. Jedna to bylo cos w stylus jak zjednac sobie ludzi etc.nie polecam.
Ostatnio z podobnych tematow wpadla mi pozycja niejakiego zurnalisty Matthiasa Noelke o asertywnosci - przerabiam tez co pewien czas podobne lekturki z pobudek zawodowych.
Wroce z urlopu to skrobne kilka tytulow.
- Triceratops
A nie, to nie tego typu literatura, to realna fachowa ksiazka o negocjowaniu, bardzo przydatna w zyciu, zawodowy agent mi polecil. Carnegie, Hill itp to takie stare przedszkole, juz lepsze sa te nowe typu Unfuck Yourself Johna Bishopa etc choc dzis tego gowna jest pelno i przypomina to nurkowanie w szanbie zeby grudke zlota znalezc
No i mialo byc 10 :D
No i mialo byc 10 :D
woodpecker from space
- Ascetic
- wonsz
- rasowy masterfulowicz
-
- postuje jak opętany!
Skonczylem:
Zaczynam:
Zaczynam:
- tomekw48
- postuje jak opętany!
Właśnie skończyłem czytać następującą serię książek:
Przede mną jeszcze jedna książka z tego fantastycznego świata, którą łyknę jak pelikan:
To są bardzo fajne książki. Fajna historia jest w nich opisana. Łyknąłem to w wakacje jednym tchem. Tak mnie wciągnęło.
Chociaż można się przyczepić, że w tym świecie widać jednak trochę brak logiki, ale co tam. Przyjemność z czytania była bardzo duża
Przede mną jeszcze jedna książka z tego fantastycznego świata, którą łyknę jak pelikan:
To są bardzo fajne książki. Fajna historia jest w nich opisana. Łyknąłem to w wakacje jednym tchem. Tak mnie wciągnęło.
Chociaż można się przyczepić, że w tym świecie widać jednak trochę brak logiki, ale co tam. Przyjemność z czytania była bardzo duża
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
-
- postuje jak opętany!
Jeszcze takie cus mi Goodreads polecilo, wiec wrzucilem sobie do rownoleglego czytania:
Zobaczymy czy trafili z rekomendacja.
Zobaczymy czy trafili z rekomendacja.
- DST
- weteran forumowych bitew
Ufff, w sumie to nie polecam. Chwyciłem, bo miałem z tyłu głowy od lat przez Bataille'a, surrealistów itd. Uświadomiła mi ta książka, że chyba jestem normalny, bo czytałem z trudem te opisy ekstremalnego zdeprawowania, deptania każdego tabu i okrucieństwa poza jakąkolwiek skalą. Jest w tym mimo wszystko bardzo nieludzkie podłoże filozoficzne. Adaptacja Passoliniego przy treści tej książki wypada jak bajka dla dzieci. Napisał to w XVIII wieku a dalej wywołuje obrzydzenie w XXI.
Dla odmiany bardzo ładna historia o miłości i chęci zatrzymania czasu wpisana w realia międzywojennej rzeczywistości USA. Dużo odniesień do amerykańskiego snu, ówczesnych podziałów społecznych itd. Nawet jak umkną te odniesienia to i tak warto, bo bardzo ładnie napisana powieść (i króciutka). Trochę przypomina w sumie ta cała akcja "Lalkę" naszego Prusa tylko zupełnie w innym kontekście kulturowo-historycznym.
- tomekw48
- postuje jak opętany!
Gatsby i Lalka to dwie wielkie powieści. Gatsby jest stosunkowo krótką esencją dobrej powieści, a Lalka to prawdziwy rozmach na kilkuset stronach.
Obie powieści przeczytałem stosunkowo niedawno. Uważam, że do zachwycenia się Lalką jest potrzebny odpowiedni bagaż życiowy i niepotrzebnie katują tym młodzież w szkole, która woli streszczenia od oryginału... Ja po kilkunastu latach po przeczytaniu streszczenia zachwycony byłem tą książką.
Gatsby też bardzo mi się podobał. Fajna amerykańska wciągająca historia. Opykałem tą historię w dwa wieczory.
Obie powieści przeczytałem stosunkowo niedawno. Uważam, że do zachwycenia się Lalką jest potrzebny odpowiedni bagaż życiowy i niepotrzebnie katują tym młodzież w szkole, która woli streszczenia od oryginału... Ja po kilkunastu latach po przeczytaniu streszczenia zachwycony byłem tą książką.
Gatsby też bardzo mi się podobał. Fajna amerykańska wciągająca historia. Opykałem tą historię w dwa wieczory.
Jak wewnątrz tak i na zewnątrz.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
DST, 120 dni Sodomy to nie, za słabe - spróbuj Justyny!
ekkoszolomom
ekkoszolomom
- DST
Czytałem "Niedole cnoty", ale już nie wiem czy to Julietta czy to Justyna czy jeszcze coś innego. Pewnie chwycę kiedyś. Z tego co czytałem wcześniej nie przypominam sobie akcji na miarę "pierdoli psa po czym spuszczając się odcina mu głowę" itd.
Czytałeś "120 dni"?
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Hahaha to chyba o tym samym rozmawiamy, pod koniec jest scena, gdzie Justyna rypana jest w jakiejś krypcie na tyle sposobów, że jak to czytałem, to z każdym zdaniem robiły mi się coraz większe oczy u powiedalem zonie, że musimy to kiedyś przeczytać do poduszki.
ekkoszolomom
ekkoszolomom
-
Do czytania Sade'a (a może lepiej przed jego czytaniem ) polecam Łojka "wiek markiza..." (dodatkowo jeszcze pisze o Crebillone i Ratifie ) i oczywiście "Sade mój bliźni" Pierre Klossowskiego. A samo 120dni jest w sumie najsłabszym dzielem Sade'a ze względu na to, że właściwie to nawet nie niedokończona powieść, co raptem jej szkic.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
- TheDude
- zahartowany metalizator
- DST
Klossowski to chyba największy badacz był. Ze swojej strony dodam, że fajne światło na jego twórczość rzucał Bataille w "Literatura a zło" i Albert Camus w "Człowieku zbuntowanym" jeśli nie mieszam teraz faktów. Tę drugą pozycję mam w kolejce, bo właśnie czytam "Mur" Sartre'a i chcę ponownie do tego Camusa przysiąść. Już kiedyś czytałem, ale niewiele pamiętam.olgims pisze: ↑09-08-2024, 11:16Do czytania Sade'a (a może lepiej przed jego czytaniem ) polecam Łojka "wiek markiza..." (dodatkowo jeszcze pisze o Crebillone i Ratifie ) i oczywiście "Sade mój bliźni" Pierre Klossowskiego. A samo 120dni jest w sumie najsłabszym dzielem Sade'a ze względu na to, że właściwie to nawet nie niedokończona powieść, co raptem jej szkic.
-
Wszyscy ci francuzi to w większości zryte berety w sumie (i nie chodzi mi tylko o ich delikatnie mówiąc, pozytywny stosunek do pedofilii, którego to tłumaczenia jako elementu kontrkultury kompletnie nie kupuje). na dokładkę masz jeszcze np brata Klossowskiego niejakiego Balthusa, równie ciekawa i kontrowersyjna postać.
Seein' me is def not repeated or done twice
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.