PLAGA
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Sova
- rasowy masterfulowicz
Re: PLAGA
Plaga bardzo ok, kto tam słyszy Mgłe chyba jest głuchy albo bardzo chce tam słyszeć Mgłę. Jasne, że można się przyczepić do perki, brzmienia...ale kurwa, to jest BM. Zagrali i zabrzmieli jak chcieli. Dla mnie czołówka polskiego BM. Koniec.
- Ulfr
- zaczyna szaleć
Naprawdę nie słyszysz uderzającego wręcz podobieństwa pomiędzy "Sznurem" (początkowy riff, mniej więcej od 0:22) a wiodącym riffem z "Mdłości I"? Głuchoty raczej nie mam zwyczaju ludziom zarzucać, ale bardzo mnie to dziwi, bo te frazy są niemal identyczne.
VIVA MEGALOMANIA
- Only_True_Believers
- zahartowany metalizator
Demo plagi faktycznie było bardzo inspirowane Mgłą i to słychać gołym uchem, jednak o najnowszym mcd ciężko to powiedzieć, może trzeba bardzo dobrze znać mgłe ?
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- Sova
- rasowy masterfulowicz
Ale o czym ty gadasz, że riff podobny? W BM każdy riff już będzie podobny do Bathory, Burzum, Darkthrone czy Ildjarn, mniej lub więcej. To jest BM jeszcze raz powtarzam.Ulfr pisze:Naprawdę nie słyszysz uderzającego wręcz podobieństwa pomiędzy "Sznurem" (początkowy riff, mniej więcej od 0:22) a wiodącym riffem z "Mdłości I"? Głuchoty raczej nie mam zwyczaju ludziom zarzucać, ale bardzo mnie to dziwi, bo te frazy są niemal identyczne.
- Ulfr
- zaczyna szaleć
"Podobny" nie znaczy "identyczny", a nawet "niemal identyczny", a z taką sytuacją mamy tu do czynienia, podczas gdy Ty piszesz, że żeby usłyszeć tam Mgłę trzeba chcieć, albo być głuchym. Przedstawiam jedynie dość przekonujący dowód, że jest inaczej. To czy to dobrze, czy źle, każdy musi oceniać sam. Masz rację, to jest BM, nagrali brzmienie jakie chcieli, inspiracje również czerpią skąd chcą. Ja natomiast również mam prawo dowolnie to oceniać i w moim odczuciu produkcja znacznie ujmuje temu materiałowi wartości, a niemal identyczny riff jak u Mgły (która jeszcze nie ma statusu Darkthrone, czego im życzę) również mnie nie porywa. Tylko tyle.Sova pisze:Ale o czym ty gadasz, że riff podobny? W BM każdy riff już będzie podobny do Bathory, Burzum, Darkthrone czy Ildjarn, mniej lub więcej. To jest BM jeszcze raz powtarzam.
VIVA MEGALOMANIA
- Sova
- rasowy masterfulowicz
- metalized
- weteran forumowych bitew
Mi tam podchodzi a podobieństwo do Mgła słysze ale jestem zdziebko spozyty akurat heh. Zresztą zawsze twierdzilem , że na muzyce sie nie znam , jestem tylko sluchaczem głupim w zasadzie heh
P.J.E.C.
- Ulfr
- zaczyna szaleć
A gdzie tu analfabetyzm, jak Twoim zdaniem należy pisać? (Serio pytam, może się czegoś nauczę, moim zdaniem ta forma jest całkowicie poprawna. Jasne, że można było napisać coś na kształt "Mgła, który to zespół jeszcze...", ale to nie znaczy, że użyta przeze mnie forma jest błędna).
Poza tym, nie chciałem tu wywoływać jakiejś dyskusji "czy są czy nie ma wpływów Mgły i czy to dobrze", ale wymienione przeze mnie utwory naprawdę są cholernie podobne .
Poza tym, nie chciałem tu wywoływać jakiejś dyskusji "czy są czy nie ma wpływów Mgły i czy to dobrze", ale wymienione przeze mnie utwory naprawdę są cholernie podobne .
VIVA MEGALOMANIA
- maciek z klanu
- mistrz forumowej ceremonii
tak zeby rozluznic troche napieta atmosfere jestem ciekaw czy wielka trójca, ba! nawet czwórca nagra w tym roku nowe płyty. no i jestem ciekaw jakby wygladalo zestawie 4 killerów. mam na mysli oczywiscie mgła, cultes des ghoules, plaga, ksm.
Jestem Maciek, szukam klanu.Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo
-
- postuje jak opętany!
ex aequo Mgła/KSM, ex aequo CDG/Plaga. Ostrożne zestawienie, ale tak by to wyglądało:)
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Jak sterylne!? Bzdura.Ulfr pisze:E, nie wiem o co tyle krzyku. Są momenty i może się kiedyś bardziej przekonam, ale produkcja moim zdaniem kładzie to wydawnictwo. Cholernie to sterylne, momentami polsound i te pukająco-dzwoniące gary... Jak na razie jestem skłonny uznać to za rzecz przeciętną i niemogącą stanąć w jednym szeregu z Mgłą, choć początek trzeciego kawałka to prawie dosłowna zrzyna z jednego z utworów Mgły właśnie (swoją drogą, w tym kontekście jest pewnym paradoksem, że krytykuję dźwięk uzyskany przez członka tej ostatniej ;)) ).
Bardzo dobry materiał. Jak się nie podoba to słuchaj tylko Mgły, ale wg mnie stwierdzenie, że Plaga gra jak inny zespół, bo ma zbliżony riff w jednym utworze to jakieś nieporozumienie.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- metalized
- weteran forumowych bitew
Jak dla mnie to CDG cisza spokoj nic sie nie dzieje potem Mgła , nieco przerwy i Koszalińska Spóldzielnia Mleczarska. Plaga mimo że zacna to raczej w sąsiedniej dzielnicy stoi i czeka na miejski do centrum heheWhite Pharaoh pisze:ex aequo Mgła/KSM, ex aequo CDG/Plaga. Ostrożne zestawienie, ale tak by to wyglądało:)
P.J.E.C.
- Lykantrop
- mistrz forumowej ceremonii
A leki refundowane coraz droższe... Nie nada, nie nada...
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95