SATYRICON

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

17-12-2006, 19:07

cos w tym jest...
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
vulture

17-12-2006, 19:10

ten teledysk ma swój klimat..być moze jest troche "suchy" zbyt " sterylny" ale moze sie podobać. zwracają uwagę niektóre sceny, podoba mi sie to dozowanie agresji..

Blashyrkh to komedia ;)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

17-12-2006, 19:10

psy szczekają, karawana jedzie dalej...
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

17-12-2006, 20:20

równości misiu, równości ;)
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

18-12-2006, 11:28

[quote][i]Wysłane przez Maria Konopnicka[/i]
Zresztą to nie przypadek, że na MTV puszcza się kawałki Satyricon a nie utwory z "Show No Mercy". Puszcza się to co najłatwiej wypromować - muzykę, której odbiór nie wymaga od słuchacza zbyt wiele uwagi i wyobraźni. [/quote]
Argument z dupy wzięty. Primo: W czasach kiedy wyszło "SNM" MTV dopiero raczkowało, a dopiero w '87 trafiło do Europy. Dziś Zabójcy nakręciliby kilka teledysków do tej płyty. Pierwszym clipem Slayera był "War Ensemble" - czyli dopiero do utworu z piątej płyty jednego z największych zespołów metalowych !!!. Secundo: Równie dobrze mógłbym się przypieprzyć że dziś MTV gra głównie hip-hop a nie np gejów z Alphaville. MTV głównie puszcza co jest "na czasie", więc nie wymagaj żeby katowali na okrągło "One", "Enter Sandman" czy "Seasons in the Abyss" zamiast "K.I.N.G." czy "Pentagram Burns"

Któregoś dnia późnym wieczorem włączyłem telewizor i akurat zatrzymałem się na MTV. Leciało In Flames (...), później poszło TRIVIUM, następnie CRADLE OF FILTH (...) później poleciały ze dwie kapele, których nie znałem (tzn. nazwy kojarzę z okładek Metal Hammera), Ramsztajn i ....Satyricon z najnowszej płyty. Myślę, że to nalepiej oddaje czym stała się ta kapela, do jakiego typu słuchaczy jest skierowana. (...)Tak jak sobie posiedziałem tego wieczoru przed telewizorem i posłuchałem tego co nazywa się "metalem" to doszedłem do wniosku, że "metal" serwowany przez MTV kilkanaście lat temu miał zdecydowanie więcej mocy i polotu. [/quote]
No kufa, tu żeś przywalił... W czasach Headbanger's Balls z Vanessą (bo chyba o to Ci chodzi?), przez ponad 2 godziny programu męczyły się siakieś Cinderelle, Bon Jovi, Extreme, amerykański Poison i inne glam gówna których nazw nie pamietam. Od biedy można było zobaczyć Napalm Death, Kreator, Tankard czy naszego Vader. Nic więc się nie zmieniło w tej kwestii bo czy In Flames jest brutalniejsze od Bon Jovi?
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

18-12-2006, 15:32

bo mtv sie skurwilo, a w poczatkach to byla naprawde dobra, ambitna stacja z alternatywa. nawet jeszcze w pierwszej polowie lat 90-tych bylo niezle. calkowity upadek nastapil wg. mojego widzimisie tak w okolicach 97-98
You can either focus on being right, or doing right; in the case of Christianity and Islam, you do neither.
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

18-12-2006, 15:38

[quote][i]Wysłane przez pajonk[/i]
bo mtv sie skurwilo, a w poczatkach to byla naprawde dobra, ambitna stacja z alternatywa. nawet jeszcze w pierwszej polowie lat 90-tych bylo niezle. calkowity upadek nastapil wg. mojego widzimisie tak w okolicach 97-98 [/quote]
LOL !!! facet, jaka alternatywa, jaka ambitna stacja? MTV zawsze było tworem mainstreamowym i współtworzyło ten mainstream. Moda na rap? - proszę bardzo, birt-pop? - proszę bardzo, grunge?-proszę bardzo. Od biedy pusczczali coś ambitniejszego/cięższego, ale to było kilka godzin w tygodniu.
Awatar użytkownika
pajonk
w mackach Zła
Kontakt:

18-12-2006, 15:43

teraz nie puszczaja w ogole, a pozamuzyczne programy maja tak durne ze az zal dupe sciska. nie ma teraz nic co dorownywaloby poziomem The Maxx, starym B&B, czy chociazby nieodzalowanemu Most Wanted
Awatar użytkownika
Brzachwo Wój
w mackach Zła

18-12-2006, 15:43

[quote][i]Wysłane przez twoja_stara_trotzky[/i]
psy szczekają, karawana jedzie dalej... [/quote]

to tak jak z paradami wolnośći - też ma swoich przeciwników, a [b][size=84]wciąż się odbywają [/b][/size] [/quote]

równości misiu, równości ;) [/quote]

hehehehe

do tego nawiązywałem misiu :

http://pl.wikipedia.org/wiki/Parada_Wolno%C5%9Bci

no, ale wiadomo, że każdy ma skojarzenia do których mu najbliżej :))) [/quote]

ale Maria chce się rakiem wycofać - jeśli nawiazywałeś do parady wolności, która sie nie odbywa, jak to jest napisane w cytowanej przez ciebie Wikipedii to po co najpierw piszesz, że sie odbywają :-)ściemniacz i kłamczuszek :-) przestraszyłeś się, że długopisyyyyyy napisze, że cię tam widział ?
Ludwiku Dorn i Sabo, nie idźcie tą drogą !!!
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

18-12-2006, 17:13

chodziło mi o to, że MTV puszcza to co jest "na czasie" w muzyce komercyjnej - mogącej zainteresować duże grono słuchaczy. Taką muzykę gra właśnie obecnie Satyricon.[/quote]
A co ma MTV puszczać? Jerry Lee Lewisa? Transmisję z Warszawskiej Jesieni Muzycznej? Pomyliłeś kanały, to VH1 nadaje "klasykę" pop i rocka, a TVP Kultura ambitniejszą muzykę.
Ale na żadnym z tych nie zobaczysz nawet clipu Slayera. I od kiedy kufa MTV jest wyrocznią w sprawie metalu?

[quote]
właśnie o to mi chodziło - uważam, że kapele typu Motley Crue, Cinderella, Extreme czy Poison miały więcjej czadu, chociaż były lajtowe czuć było w tym rockowego ducha - podczas gdy to co puszcza się dzisiaj to plastik.[/quote]
jedno i drugie to plastik i cukierki. do śmieci. DEATH TO FALSE METAL !!!!
Awatar użytkownika
black_lava
rasowy masterfulowicz

18-12-2006, 17:49

yeah,death to false metal!
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

18-12-2006, 20:14

mam wrażenie, że nie bardzo wiesz o czym rozmawiamy...
[/quote]
ok. ujmę to tak: MTV gra i zawsze grało rzeczy "na czasie". Satyricon wydał ostatnio świetną płytę. MTV puszcza w wieczornym paśmie clip Satyricon.
MTV nie puszcza Slayer z "Show no Mercy" bo "SNM" było "na czasie" 13 lat temu. "SNM" 13 lat temu byłoby puszczane wieczornym paśmie. Dotarło?

[quote]
a więc Satyricon " to plastik i cukierki. do śmieci" - ot i mamy konkluzję trzydziestoparo stronicowej dyskusji [/quote]
mam wrażenie, że nie bardzo wiesz o czym rozmawiamy... :)
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

18-12-2006, 20:21

Maria, ale czegoś tu nie rozumiem, jarasz się np. ostatnim Sodom, który dla przeciętnego Józka będzie na pewno bardziej strawny niż Now, Diabolical... jak to jest? ;)
gniewko
zaczyna szaleć

18-12-2006, 20:27

Triple Thrash Treat z Vanessą rządził
Awatar użytkownika
Trojan
postuje jak opętany!

18-12-2006, 23:39

Maria, ale czegoś tu nie rozumiem, jarasz się np. ostatnim Sodom, który dla przeciętnego Józka będzie na pewno bardziej strawny niż Now, Diabolical... jak to jest? ;) [/quote]

Jeśli tak rzeczywiście jest jak piszesz to zastanów się dlaczego to właśnie Satyricon puszczany jest wraz z Kornem czy In Flames w MTV, a nie Sodom. Właśnie dlatego, że to muzyka Norwegów jest na tyle komercyjna by mogła schwytać za serca nastoletnich metalowców, a nie staromodny, brudny, brutalny i obskórny Sodom. Taki metal już nie jest modny - przyszły nowe czasy [/quote]

Maria ma rację. Wystarczy przypomnieć sobie video z koncertu, które gościło w tym temacie.
Down the bottle's nest
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

19-12-2006, 00:29

[quote]
Jeśli tak rzeczywiście jest jak piszesz to zastanów się dlaczego to właśnie Satyricon puszczany jest wraz z Kornem czy In Flames w MTV, a nie Sodom. Właśnie dlatego, że to muzyka Norwegów jest na tyle komercyjna by mogła schwytać za serca nastoletnich metalowców, a nie staromodny, brudny, brutalny i obskórny Sodom. Taki metal już nie jest modny - przyszły nowe czasy [/quote]

ale ten sodom jest raczej zdziadziały, plastikowy, plumkający i ugrzeczniony. posłuchaj sobie debiutu i porównaj ;)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

19-12-2006, 15:27

Przecież to, że teledysk jakiegoś zespołu leci w MTV, to zasługa wytwórni, dla której płytę nagrywa zespół. Zupełnie nie wiem jak to się ma do jakości wykonywanej muzyki. Przecież Manson też leci w MTV a niczego mu to nie ujmuje. Wielbią go nastolatki, choć założę się że 99% z nich nie kuma ani przesłania, ani nawet ekstremy tkwiącej pod wierzchnią warstwą wyłożoną na stół.
Tak samo jest z Satyricon.
A czy David Bowie puszczany w MTV to łatwa muzyczka niegodna uwagi?
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

19-12-2006, 15:56

Nie wiem coś się tak czepnął tego "Show no Mercy" - przeciez nie twierdzę, że mają puszczać płytę sprzed 15 lat. [/quote]
SNM to nawiązanie do Twojego przykładu. Równie dobrze mógłby to być "Dittohead" lub "The Ravenous Beast". Albo "Dunkelheit" który leciał ostatnio obok Nightwisha.

[quote][i]Z tego co się jednak orientuję to oprócz Satyricona wychodzą też inne płyty z muzyką ekstemalną - które na MTV nigdy się nie pojawią, właśnie przez ową ekstremalność. W MTV puszcza się papkę dla młodzieży - a taką papką jest aktualnie Satyricon [/quote]
Wysuwasz kolejne argumenty z dupy. Po pierwsze taki MOTORHEAD, którego na MTV ogląda ze 100 razy więcej ludzi niż SATYRICON musi być w takim razie jeszcze większą "komercyjną papką dla młodzieży". Po drugie w MTV pojawiają się również clipy NAPALM DEATH, często obok np P.O.D., co nie oznacza że Angole grają "komercyjną papkę dla młodziezy" Po trzecie muszę Cię rozczarować - Satyr nie może sobie zastrzec, żeby jego clipy puszczali np tylko obok Deranged. Po czwarte kierowanie się kryterium "skoro pojawiło się w MTV obok Dr Albana, to musi być to straszliwa komercja" jest śmieszne.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

19-12-2006, 16:54

są śmieszne bo to wnioski z tabloida (;
ODPOWIEDZ