MYSTIC FESTIVAL 2027 - 10-12/06 Gdańsk
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
RippingHeadache
- weteran forumowych bitew
Re: MYSTIC FESTIVAL 2027 - 10-12/06 Gdańsk
Nie powiem, abym był zachwycony, ale też nie headlinerzy przyciągali mnie na tę imprezę.
- Anzhelmoo
+1nagrobek pisze: ↑29-09-2026, 15:48biorac pod uwage klubowe koncerty w stanach mysle, ze wbrem zapewnieniom z wywiadu, bedzie w ciagu najblizszego roku-dwoch normalny euro tour po klubach. jest zapotrzebowanie wsrod ludozerki, jak chyba nigdy wczesniej, wiec czemu niby mieliby odpuscic.Żwirek i Muchomorek pisze: ↑29-09-2026, 13:10Gdzie NJUROŁZIS.
Pogodziłem się z faktem, że jeśli będą w Polsce to właśnie na Mysticu, więc chciałbym już wiedzieć czy tak, czy jednak nie.
Poza tym Neurosis potwierdziło, że poza datami w tym roku, do USA na koncerty wrócą w najlepszym wypadku na jesień 2027. To oznacza jedno - wizytę w Europie latem. Zresztą często w przeszłości tak robili już.
Nie wiem skąd ta fama z tym Mysticiem. Tzn. może zagrają, może nie, ale ciekawe, że jest tendencja (nie na forum, tylk ogólnie w sieci), by każdy reaktywowany zespół automatycznie tam wrzucać i zakładac, że to pewniak (Slayer,e, Neurosis, Acid Bath, Mercyful Fate, Pantera). Uwielbiam Mystic, ale zarazem mam wrażenie, że inna sceneria wydobyłaby więcej potencjału. Przewiduję, że wystapią w klubie, ale jeśli na jakimś festiwalu czemu np. nie na klimatycznym OFFie, który wydaje się być bardziej bliski "ich" terminom wakacyjnym?
Wiadomo, nawet jak na Mysticu ich ogłoszą będę przeszczęśliwy, ale zastanawia mnie ten kult Mystica i przeświadczenie, że jak coś fajnego ma się odbyć w Polsce, to musi to być tam z automatu. I żeby nie było - to nie żadna pretensja, czy coś, tylko automatycznie zaczęło mnie fascynować, że zawsze jak na FB się pojawia jakiś fajny zespół, ktoś wydaje nową płytę, albo ktoś wraca, to zawsze w komentarzach ktoś na ten Mystic się prewija - tak jakby Polska się ograniczała do jednego miejsca. Moja teoria jest taka, że powyżej pewnego wieku niektórzy jezdżą na ten jeden festiwal rocznie i mając już ten bilet automatycznie oczekują, że wszystkie ich ulubione zespoły tam się pojawią, a zwłaszcza teraz po podwyżce cen. Trudno się temu dziwić, bo sam idąc na festiwal jakikolwiek też bym tego oczekiwał. Po prostu w poprzednich latach to wszystko bylo rozibte. Tutaj Byczyna, tutaj coś innego, tutaj SDL, a teraz Mystic w swiadomości ogółu i długo długo nic.

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- Lukass
- zahartowany metalizator
Wiem, wiem. Czas leci nieubłaganie. Wciąż, jeśli będą jedynie w formie przyzwoitej, to i tak zawstydzą większość dotychczasowych gwiazd gdańskiego Mystica. Po prostu, to trochę inny poziom grania. Mówię to całkowicie serio. FNM w szczycie grało rzeczy, jakich większość gwiazd metalu nie była w stanie zagrać nigdy. Cieszę się, że jeszcze ten jeden raz ich zobaczę, i to w tak łatwy sposób.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
-
RippingHeadache
No to jest banalnie proste - duży festiwal może zaoferować duże pieniądze i ma potrzebę posiadania dużych/atrakcyjnych nazw w lineupie. Duże festiwale w dużym stopniu finansują zespołom trasy czy też pozwalają na przylot na kilka koncertów lub nawet na ekskluzywny występ.Anzhelmoo pisze: ↑29-09-2026, 22:22+1nagrobek pisze: ↑29-09-2026, 15:48biorac pod uwage klubowe koncerty w stanach mysle, ze wbrem zapewnieniom z wywiadu, bedzie w ciagu najblizszego roku-dwoch normalny euro tour po klubach. jest zapotrzebowanie wsrod ludozerki, jak chyba nigdy wczesniej, wiec czemu niby mieliby odpuscic.Żwirek i Muchomorek pisze: ↑29-09-2026, 13:10Gdzie NJUROŁZIS.
Pogodziłem się z faktem, że jeśli będą w Polsce to właśnie na Mysticu, więc chciałbym już wiedzieć czy tak, czy jednak nie.
Poza tym Neurosis potwierdziło, że poza datami w tym roku, do USA na koncerty wrócą w najlepszym wypadku na jesień 2027. To oznacza jedno - wizytę w Europie latem. Zresztą często w przeszłości tak robili już.
Nie wiem skąd ta fama z tym Mysticiem. Tzn. może zagrają, może nie, ale ciekawe, że jest tendencja (nie na forum, tylk ogólnie w sieci), by każdy reaktywowany zespół automatycznie tam wrzucać i zakładac, że to pewniak (Slayer,e, Neurosis, Acid Bath, Mercyful Fate, Pantera). Uwielbiam Mystic, ale zarazem mam wrażenie, że inna sceneria wydobyłaby więcej potencjału. Przewiduję, że wystapią w klubie, ale jeśli na jakimś festiwalu czemu np. nie na klimatycznym OFFie, który wydaje się być bardziej bliski "ich" terminom wakacyjnym?
Wiadomo, nawet jak na Mysticu ich ogłoszą będę przeszczęśliwy, ale zastanawia mnie ten kult Mystica i przeświadczenie, że jak coś fajnego ma się odbyć w Polsce, to musi to być tam z automatu. I żeby nie było - to nie żadna pretensja, czy coś, tylko automatycznie zaczęło mnie fascynować, że zawsze jak na FB się pojawia jakiś fajny zespół, ktoś wydaje nową płytę, albo ktoś wraca, to zawsze w komentarzach ktoś na ten Mystic się prewija - tak jakby Polska się ograniczała do jednego miejsca. Moja teoria jest taka, że powyżej pewnego wieku niektórzy jezdżą na ten jeden festiwal rocznie i mając już ten bilet automatycznie oczekują, że wszystkie ich ulubione zespoły tam się pojawią, a zwłaszcza teraz po podwyżce cen. Trudno się temu dziwić, bo sam idąc na festiwal jakikolwiek też bym tego oczekiwał. Po prostu w poprzednich latach to wszystko bylo rozibte. Tutaj Byczyna, tutaj coś innego, tutaj SDL, a teraz Mystic w swiadomości ogółu i długo długo nic.
Też podejrzewam, że latem będzie trasa. Turner raczej nie zawiesił Sumac, żeby siedzieć w domu.
- Lukass
Ja powiem tak. Jak zagrają na OFFie, to przybędą tylko ich najbardziej zagorzali fani. Być może to wystarczy. Ja bardzo lubię Neurosis, ale na OFFa się dla nich samych nie wybiorę. Zbyt daleko od źródeł. I obawiam się, że wiele innych osób ma podobnie. Oczywiście, koncerty klubowe byłyby idealne, ale jeśli ich nie będzie, to Mystic jest po prostu naturalnym miejscem, gdzie mogliby zagrać. Slayer podobnie, jeśli nie chcą organizować samodzielnej trasy, a zgaduję, że nie chcą. SDL za mały, Opener zbyt wymuskany (to by było coś, swoją drogą; poszedłbym). Acid Bath? A dla nich naturalnym środowiskiem jest nocnik narodowy? Jakoś tego nie kupuję, ale tak zupełnie.Anzhelmoo pisze: ↑29-09-2026, 22:22Nie wiem skąd ta fama z tym Mysticiem. Tzn. może zagrają, może nie, ale ciekawe, że jest tendencja (nie na forum, tylk ogólnie w sieci), by każdy reaktywowany zespół automatycznie tam wrzucać i zakładac, że to pewniak (Slayer,e, Neurosis, Acid Bath, Mercyful Fate, Pantera). Uwielbiam Mystic, ale zarazem mam wrażenie, że inna sceneria wydobyłaby więcej potencjału. Przewiduję, że wystapią w klubie, ale jeśli na jakimś festiwalu czemu np. nie na klimatycznym OFFie, który wydaje się być bardziej bliski "ich" terminom wakacyjnym?
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
SDL jest akurat dla nich idealny, przecież zwykle grali w średnich klubach, na fescie byliby gwiazdą wieczora,Lukass pisze: ↑29-09-2026, 23:09Ja powiem tak. Jak zagrają na OFFie, to przybędą tylko ich najbardziej zagorzali fani. Być może to wystarczy. Ja bardzo lubię Neurosis, ale na OFFa się dla nich samych nie wybiorę. Zbyt daleko od źródeł. I obawiam się, że wiele innych osób ma podobnie. Oczywiście, koncerty klubowe byłyby idealne, ale jeśli ich nie będzie, to Mystic jest po prostu naturalnym miejscem, gdzie mogliby zagrać. Slayer podobnie, jeśli nie chcą organizować samodzielnej trasy, a zgaduję, że nie chcą. SDL za mały, Opener zbyt wymuskany (to by było coś, swoją drogą; poszedłbym). Acid Bath? A dla nich naturalnym środowiskiem jest nocnik narodowy? Jakoś tego nie kupuję, ale tak zupełnie.Anzhelmoo pisze: ↑29-09-2026, 22:22Nie wiem skąd ta fama z tym Mysticiem. Tzn. może zagrają, może nie, ale ciekawe, że jest tendencja (nie na forum, tylk ogólnie w sieci), by każdy reaktywowany zespół automatycznie tam wrzucać i zakładac, że to pewniak (Slayer,e, Neurosis, Acid Bath, Mercyful Fate, Pantera). Uwielbiam Mystic, ale zarazem mam wrażenie, że inna sceneria wydobyłaby więcej potencjału. Przewiduję, że wystapią w klubie, ale jeśli na jakimś festiwalu czemu np. nie na klimatycznym OFFie, który wydaje się być bardziej bliski "ich" terminom wakacyjnym?
a nie jedną z dwóch, czy trzech,
sobota byłaby super
Die Welt ist meine Vorstellung.
- Lukass
Wielkość tak, pytanie, ile ta przyjemność kosztuje i czy festiwal jest w stanie to udźwignąć? Nie mam pojęcia.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
-
RippingHeadache
Po powrocie, zwłaszcza z dobrą płytą, jest hype i pora zbierania profitów. Potem hype minie a wraz z nim spadną stawki. Wygra ten, kto zaoferuje więcej i wpasuje się w termin.
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Krisa Kornela by ściągnęli, Lejna Staleja albo przynajmniej Skota Wejlanda. To by było coś. Tak to słabizna, jednak.
12.09.2026
- Anzhelmoo
No i tutaj trochę doszliśmy do sedna sprawy. Wiem, że może to zabrzmi bardzo górnolotnie i snobsko z mojej strony, ale mam wrażenie, że ta otoczka metalowo/piwna na dużych spędach pewnym zespołom odbiera wiele magii. Tu nie chodzi o to, by się wywyższać i przykleić im łatkę "to zespół dla wybranych", ale patrzę tak idealistycznie pod kątem optymalnego doświadczenia. Może jako fan jestem stronniczy, ale mam wrażenie, że to jednak nie jest taki typowy zespół, który gdzieś tam można rzucić między przysłowiową wódkę, a zakąskę. Pantera, Acid Bath, Slayer, Crowbar, Sleep - jak najbardziej pasują do takich eventów w mojej głowie. Ale czy na pewno to jest optymalne miejsce np. dla nich, dla Om, dla Swans, Earth czy Sunn O)))? Do tych kapel bardziej "duchowych"?Lukass pisze: ↑29-09-2026, 23:09Ja powiem tak. Jak zagrają na OFFie, to przybędą tylko ich najbardziej zagorzali fani. Być może to wystarczy. Ja bardzo lubię Neurosis, ale na OFFa się dla nich samych nie wybiorę. Zbyt daleko od źródeł. I obawiam się, że wiele innych osób ma podobnie. Oczywiście, koncerty klubowe byłyby idealne, ale jeśli ich nie będzie, to Mystic jest po prostu naturalnym miejscem, gdzie mogliby zagrać. Slayer podobnie, jeśli nie chcą organizować samodzielnej trasy, a zgaduję, że nie chcą. SDL za mały, Opener zbyt wymuskany (to by było coś, swoją drogą; poszedłbym). Acid Bath? A dla nich naturalnym środowiskiem jest nocnik narodowy? Jakoś tego nie kupuję, ale tak zupełnie.
Niekoniecznie potrafię to ubrać zgrabnie w słowa, ale czasem mam problem z festiwalami dużymi, bo tam jest coś w stylu: "dobra, w kolejce do piwa posłucham jednym uchem Cavalery jedząc zapiexę, potem skoczę na 15 minut na Neurosis i lecą na mniejsza scenę na Primordial". I tak - ja wiem, że przecież nikt mi nie każe właśnie tak spędzać czasu na festiwalu, ale ta taka nerwowa atmosfera publiki naprawdę jest wyczuwalna w takich miejscach i jednak trochę wpływa na to odbiór i na interakcje artyści-publika.
Na OFFie publika jest nieco inna, mam wrażenie, że w pewnym sensie trochę przypominającą Roadburnową. Pod kątem takim ideowym jeszcze bardziej do Neurosis mi pasuje Unsound, pomimo, że to festiwal słynący raczej z eksperymentalnej elektroniki, bo oni zawsze dobierają miejsce do wykonawcy i robią dedykowane doświadczenia, no ale z racji, że daty się rozmijają, to bez szans.
Jeśli bym miał wybór, to zdecydowanie bardziej wolalbym zobaczyć Neurosis między Einsturzende Neubauten, Keijim Haino, Sarah Davachi, czy właśnie Earth, niż między Primordial, Cavalera, Suffocation (choć wszystkich uwielbiam). Oczywiście to jakieś losowe fantazje, no ale wiadomo o co chodzi.
Ostatnio zmieniony 30-09-2026, 00:12 przez Anzhelmoo, łącznie zmieniany 1 raz.

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
- Anzhelmoo
Na luzie, Neurosis to przecież nie jest jakaś marka zapełniająca stadiony, tylko relatywnie kameralny i mały zespolik. Wpływowy, kultowy, ale nie żaden moloch. Headlinerowanie SDL rzeczywiście nie brzmi głupio, bo tam jako główna gwiazda by mogli błyszczeć bardziej, niż "jedni z wielu" na Mysticu. Ale pewnie terminowo nie do zgrania
Ja myślę, że dla muzyków akurat tego zespołu kasa nie jest najważniejszym czynnikiem. Wiadomo, że muszą zarabiać, ale przypuszczam, że mając do wyboru Wacken i nieco bardziej niszowy festiwal, ale bardziej pod ich bańkę (albo jakiś z misją, jak oni lubią), to by raczej zdecydowali się na ten drugi.