Pokój Grubasa

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Pokój Grubasa

31-05-2026, 19:06

Alter Ego pisze:
31-05-2026, 18:27
ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
31-05-2026, 17:30
a zna ktoś sposób na bebzone w stopniu lekkim? działąjący i coś ponad ,,przestań tyle wpierdalać''
Przestań tyle siedzieć.
OK, prychnąłem, to było śmieszne

Mam taką refleksję, że jeśli chodzi o sport, to są trzy poziomy wtajemniczenia:
1. Sport pomaga zrzucić zbędne kilogramy, bo spala energię.
2. Sport bardzo słabo pomaga zrzucać zbędne kilogramy, bo ludzkie ciało jest bardzo dobrze stworzone do ruchu i spala zaskakująco mało energii, a potem i tak rekompensuje sobie to przez nie ruszanie się, i ostatecznie spala mało kalorii.
3. Sport pomaga jednak spalać kalorie, ponieważ intensywny wysiłek powoduje, że ciepło wydzielane jest intensywnie nie tylko podczas uprawiania sportu, ale potem jeszcze przez długi czas.

Mam tak często, zwłaszcza po ćwiczeniu nóg, że jest mi gorąco jeszcze wiele godzin, a ta energia skądś się musi brać.
Ostatnio na imprezie machałem paletką przez jakieś 1,5 h godziny, a potem jeszcze przynajmniej przez 2 h siedziałem dalej w podkoszulku, mimo, że wszyscy byli już zakutani w bluzy i kurtki i obejmowali się z zimna.
Find your flow
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

31-05-2026, 19:27

no akurat ruchu mi nie brakuje a codziennie rowerem zapierdalam grubo ponad 10 km
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
tabaluga
weteran forumowych bitew

31-05-2026, 19:43

dobra dziś zmierzyłem bebzon i wyszło 113 cm , po czym zmierzyłem moje monumentalne poślady i też wyszło 113 cm . Z resztą co to jest 80 w pasie , tyle to ma udo prawdziwego mężczyzny.
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

31-05-2026, 20:07

tabaluga pisze:
dobra dziś zmierzyłem bebzon i wyszło 113 cm , po czym zmierzyłem moje monumentalne poślady i też wyszło 113 cm . Z resztą co to jest 80 w pasie , tyle to ma udo prawdziwego mężczyzny.
Liczą się proporcje, mój drogi monumentalny pośladzie. Skończy z tym copium, wypierdol pawełki i idź biegać, jakoż i ja czynię.

Obrazek
Find your flow
backslifer
w mackach Zła

31-05-2026, 20:19

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
31-05-2026, 19:06
Alter Ego pisze:
31-05-2026, 18:27
ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
31-05-2026, 17:30
a zna ktoś sposób na bebzone w stopniu lekkim? działąjący i coś ponad ,,przestań tyle wpierdalać''
Przestań tyle siedzieć.
OK, prychnąłem, to było śmieszne

Mam taką refleksję, że jeśli chodzi o sport, to są trzy poziomy wtajemniczenia:
1. Sport pomaga zrzucić zbędne kilogramy, bo spala energię.
2. Sport bardzo słabo pomaga zrzucać zbędne kilogramy, bo ludzkie ciało jest bardzo dobrze stworzone do ruchu i spala zaskakująco mało energii, a potem i tak rekompensuje sobie to przez nie ruszanie się, i ostatecznie spala mało kalorii.
3. Sport pomaga jednak spalać kalorie, ponieważ intensywny wysiłek powoduje, że ciepło wydzielane jest intensywnie nie tylko podczas uprawiania sportu, ale potem jeszcze przez długi czas.

Mam tak często, zwłaszcza po ćwiczeniu nóg, że jest mi gorąco jeszcze wiele godzin, a ta energia skądś się musi brać.
Ostatnio na imprezie machałem paletką przez jakieś 1,5 h godziny, a potem jeszcze przynajmniej przez 2 h siedziałem dalej w podkoszulku, mimo, że wszyscy byli już zakutani w bluzy i kurtki i obejmowali się z zimna.
Gdzieś tam czytałem teorię (hipotezę?), że nisko intensywne cardio jest kiepskie na zrzucanie wagi, bo metabolizm przestawia się w tryb deficytu i nie chce uwalniać tego co ma. Tzn. jakiś efekt pewnie będzie, ale niski, bo w części skompensowany przez to.

Ale i tak warto się ruszać chociażby, żeby zmodelować sylwetkę, bo często wizualnie i tak się przez to wygląda na szczuplejszego, chociażby poprzez redukcję przodopochylenia miednicy (moje nemesis, które udało się opanować).
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

31-05-2026, 20:21

tabaluga pisze:
kurwa to z boku musisz przekomicznie wygladać
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

31-05-2026, 20:59

ŚWIADECTWA_JEZUSA pisze:
31-05-2026, 20:21
tabaluga pisze:
kurwa to z boku musisz przekomicznie wygladać
W sumie ciekawe przy jakim wzroście, bo jeśli np. ma 3 metry wysokości to nie jest tak źle :fakty:
Find your flow
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

31-05-2026, 21:02

backslifer pisze:
Gdzieś tam czytałem teorię (hipotezę?), że nisko intensywne cardio jest kiepskie na zrzucanie wagi, bo metabolizm przestawia się w tryb deficytu i nie chce uwalniać tego co ma. Tzn. jakiś efekt pewnie będzie, ale niski, bo w części skompensowany przez to.

Ale i tak warto się ruszać chociażby, żeby zmodelować sylwetkę, bo często wizualnie i tak się przez to wygląda na szczuplejszego, chociażby poprzez redukcję przodopochylenia miednicy (moje nemesis, które udało się opanować).
Moim zdaniem przede wszystkim warto, bo to prosty rachunek pompowania krwi - człowiek wygląda staro i zgrzybiale właśnie jak się mało rusza, bo krew zwyczajnie nie krąży intensywnie, i przez to naczynia krwionośne są zwężone, co prowadzi do tego, że skóra wygląda jak u trupa, traci jędrność.
Find your flow
backslifer
w mackach Zła

31-05-2026, 21:16

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
31-05-2026, 21:02
backslifer pisze:

Moim zdaniem przede wszystkim warto, bo to prosty rachunek pompowania krwi - człowiek wygląda staro i zgrzybiale właśnie jak się mało rusza, bo krew zwyczajnie nie krąży intensywnie, i przez to naczynia krwionośne są zwężone, co prowadzi do tego, że skóra wygląda jak u trupa, traci jędrność.
Jak już rozmawiamy o głównej motywacji, to ja ćwiczę głównie dla dbania o zdrowie psychiczne. Sport po prostu czyni cuda na stres i szeroko pojęte życie emocjonalne. Wiadomo, że nie jest jakimś panaceum na wszelkie depresje "wyjdź pobiegać", ale chyba nie ma specjalisty, który nie powie, że wspomagająco warto to robić.
Wszelkie fizyczne skutki są dla mnie drugorzędne. Jak nie ćwiczę, to po prostu psychicznie czuję się jak ogarnięty marazmem, zramolały flak.
Co pewnie częściowo łączy się z dokrwieniem mózgu, więc wracamy do tego, o czym Ty piszesz. ;) Endorfinki to drugi temat.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

31-05-2026, 21:23

backslifer pisze:
31-05-2026, 21:16

Jak już rozmawiamy o głównej motywacji, to ja ćwiczę głównie dla dbania o zdrowie psychiczne. Sport po prostu czyni cuda na stres i szeroko pojęte życie emocjonalne. Wiadomo, że nie jest jakimś panaceum na wszelkie depresje "wyjdź pobiegać", ale chyba nie ma specjalisty, który nie powie, że wspomagająco warto to robić.
Wszelkie fizyczne skutki są dla mnie drugorzędne. Jak nie ćwiczę, to po prostu psychicznie czuję się jak ogarnięty marazmem, zramolały flak.
Co pewnie częściowo łączy się z dokrwieniem mózgu, więc wracamy do tego, o czym Ty piszesz. ;) Endorfinki to drugi temat.
Tak, to wszystko totalnie ma sens, z tym że nie wiem czy to tylko endorfiny, mam wrażenie że w ogóle mózgownica po tym działa o wiele lepiej, to nie tylko podbicie szczęścia ale tak jakby wzmożenie aktywności mózgu, trochę jak po amfie.
Find your flow
Mobydick76
zaczyna szaleć

01-06-2026, 03:29

Kiedys juz byla rozmowa na ten temat wlasnie z Triceratopsem, ale nie w tym temacie. Ja zrzucilem 20 kg. Ale przy moim wzroscie to duzo.173cm. Z 96 na 76 , obwod 76 obecny. Pierwsze 2 miesiace na samych warzywach. Balem sie ze bedzie efekt jojo, ale po warzywach zaczalem jesc z deficytem kalorycznym i zadnego jojo nie mialem. To co zrzucilem nie powrocilo. Jest tyle fajnego jedzenia z mala iloscia kalorii , ze bez problemu daje sobie rade. Browary odstawilem. Wczesniej srednio 10 na tydzien. Niestety jeszcze alko mocne zakluca to wszystko. Podsumowujac. Maly deficyt kaloryczny i waga sama spada. Otylosc to straszna choroba psychiczna.
piotraz
rasowy masterfulowicz

01-06-2026, 06:25

2 strona i ani jednego słowa o ... Już wiecie o czym, podoba mi się :nerd:
Ja miałem 116kg, teraz 100 kg, 3manie regularności jedzenia i truchtanie bo bieganiem już tego nie można nazwac :hehehe: chociaż pamięć mięśniową zostaje i spokojnie mogę sobie robić wybiegi na 10 km i zyje :youcan:
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

01-06-2026, 08:10

Mobydick76 pisze:
Kiedys juz byla rozmowa na ten temat wlasnie z Triceratopsem, ale nie w tym temacie. Ja zrzucilem 20 kg. Ale przy moim wzroscie to duzo.173cm. Z 96 na 76 , obwod 76 obecny. Pierwsze 2 miesiace na samych warzywach. Balem sie ze bedzie efekt jojo, ale po warzywach zaczalem jesc z deficytem kalorycznym i zadnego jojo nie mialem. To co zrzucilem nie powrocilo. Jest tyle fajnego jedzenia z mala iloscia kalorii , ze bez problemu daje sobie rade. Browary odstawilem. Wczesniej srednio 10 na tydzien. Niestety jeszcze alko mocne zakluca to wszystko. Podsumowujac. Maly deficyt kaloryczny i waga sama spada. Otylosc to straszna choroba psychiczna.
Wait wait, 76 cm masz w pasie? Jak tak to szacun gigant. I jak to same warzywa? W sensie ze co, zadnego miesa nie jadles?
Find your flow
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

piotraz pisze:
01-06-2026, 06:25
2 strona i ani jednego słowa o ... Już wiecie o czym, podoba mi się :nerd:
Ja miałem 116kg, teraz 100 kg, 3manie regularności jedzenia i truchtanie bo bieganiem już tego nie można nazwac :hehehe: chociaż pamięć mięśniową zostaje i spokojnie mogę sobie robić wybiegi na 10 km i zyje :youcan:
10 km to juz bardzo duze odleglosci, malo kto tyle da rade, szanuje
Find your flow
piotraz
rasowy masterfulowicz

01-06-2026, 09:03

tabaluga pisze:
Aż boję się zapytać o obwód szyji :kurde:
Pelson
rasowy masterfulowicz

01-06-2026, 09:45

Jak pisałem w innym temacie- nigdy z wagą nie miałem problemu, raczej waga miała problem ze mną.
Genetycznie wywodzę się z rodziny ektomorfików, mój ojciec miał łatwo w trakcie gry w chowanego- potrafił ukrywać się za słupami znaków drogowych. Przez pewną część życia szedłem tą samą ścieżką- jak zaczynałem trenować to przy 181 cm wzrostu ważyłem 62 kg. Później sport przerobił mnie do poziomu 70-72 kg, a po zakończeniu przygody z bieganiem- zawziąłem się i postanowiłem podbić masę.
I tak od chyba ćwierćwiecza- waga oscyluje wokół 82-83 kg.
Zwracam uwagę na to co jem i to, wg opinii obserwatorów z zewnątrz- raczej rygorystycznie. Ruszam się dużo, pomaga też, że uwielbiam się zmęczyć fizycznie i czuję się autentycznie szczęśliwy będąc spoconym. Z wielkiem przeszło mi trenowanie w trupa do zarzygu, co było pozostałością po dyscyplinie sportu, jaką trenowałem.
Są problemy, kolana z powodu przodpochylenia miednicy dostają w dupę przez co nie mogę biegać i pozostaje chodzenie.
Jeść lubię, gotować też, ale to, co przyrządzam staram się robić na lekko.
Kryptonit(y)- miód i pieczywo. Tam gdzie się urodziłem rodzina posiadała piekarnie i pasiekę i teraz czując świeży chleb dostaję szoku anafilaktycznego.
Tyle.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Żułek

01-06-2026, 14:21

forum brudasów to ja rozumiem ale grubasów ?

Obrazek

chociaż pare kilo (tak z 10) mniej by się przydało ;)
no ale mój nałóg nie pozwala :jezyk:

Obrazek

diety i bieganie są dla ciuli :hehehe: wyjątek bieganie do tramwaju/autobusu lub uciekanie przed psami :youcan:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
w mackach Zła

01-06-2026, 15:28

Żułek pisze:
01-06-2026, 14:21
forum brudasów to ja rozumiem ale grubasów ?
Przydałaby się ankieta! Wtedy wszystkie maski by opadły i by się okazało, ilu tu siedzi spaśluchów. Można by też wyliczyć uśrednione BMI całego masterfula!
It's a Kafka high. You feel like a bug.

Przygody Batona na czarnym lądzie
Mobydick76
zaczyna szaleć

01-06-2026, 16:04

ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze:
Mobydick76 pisze:
Wait wait, 76 cm masz w pasie? Jak tak to szacun gigant. I jak to same warzywa? W sensie ze co, zadnego miesa nie jadles?
Tak 76cm, ale ja nie jestem budowy taysona. Przez 2 miesiace tylko warzywa. Na maksa. Cale zycie walczylem z waga i nie spadala. Ale jak mila spadac jak wrzucalem w siebie z 4 tys kalorii dzinnie.browary, kabanos, orzeszki. Jak po dwoch miesiacach zalazylem spodnie , ktorych nie nosilem to czulem sie jakbym wygral w totka 6. Przez te 2 miechy bylo 12 kg. A pozniej tak jak mowie - deficyt. Panowie to sie z powietrza nie bierze. W Oswiecimiu grubych nie bylo.
ODPOWIEDZ