Bydgoski Mortis Dei tuła się po polskim podziemiu od przeszło ponad 30 lat. A w grudniu wychodzi ich piąty, pełnogrający album "The Bringers of Death" na którym znajdziecie odświeżoną formułę ich darkened death metalu. Zajawka video poniżej:
MORTIS DEI
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
-
C//A
- w mackach Zła
Re: MORTIS DEI
Chętnie posłucham. Ty będziesz wydawał ten album?
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
O świetna wiadomość! I bardzo dobry kawałek. Bardzo lubię ten zespół. Wszystkie płyty co najmniej bardzo dobre. Pamiętam, że będąc kiedyś recenzentem, skrzywdziłem zespół w recenzji "The Loveful Act Of Creation" pisząc, że wszystko byłoby pięknie gdyby nie gówniane teksty po polsku. Po latach zrozumiałem, że nie były gówniane. 
Mam 3CD box Mortis Dei – Two Decades Of Anger z Sepulcros Prod. do którego często wracam. To, że ten zespół nie jest w jakiejś dużej wytwórni to jest kuriozum, bo prezentują naprawdę wysokie umiejętności. Dobrze, że nadal im się chce.
Mam 3CD box Mortis Dei – Two Decades Of Anger z Sepulcros Prod. do którego często wracam. To, że ten zespół nie jest w jakiejś dużej wytwórni to jest kuriozum, bo prezentują naprawdę wysokie umiejętności. Dobrze, że nadal im się chce.
all the monsters will break your heart
-
Destroyer669
- rozkręca się
- nicram
A sklep jak się nazywa?Destroyer669 pisze: ↑17-11-2025, 17:28Si senior. Właściwie to już je mam na stanie, także ręczę iż preorder nie będzie na wzór Agonialny![]()
-
Destroyer669
- rozkręca się
Black Flame Rebellion - bfr.bigcartel.com
Zapraszam!
Zapraszam!
- SODOMOUSE
- mistrz forumowej ceremonii
NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- nicram
Dziękujemy Ci S.C. Myszo.SODOMOUSE pisze: ↑17-11-2025, 17:41https://bfr.bigcartel.com/nicram pisze: ↑17-11-2025, 17:34A sklep jak się nazywa?Destroyer669 pisze: ↑17-11-2025, 17:28
Si senior. Właściwie to już je mam na stanie, także ręczę iż preorder nie będzie na wzór Agonialny![]()
pod youtubowym wałkiem, wszelkie info dostępne.
![]()
-
Destroyer669
- rozkręca się
Ponad 30 lat w metryce, cztery pełne płyty, gro pomniejszych wydawnictw... I mam wrażenie, że dopiero z piątym pełniakiem Mortis Dei trafiają w sam środek tarczy. W momencie kiedy Maciej Fluder zapytał w kuluarach czy nie rozważałbym wydania nowego albumu Mortis Dei to miałem lekki zgrzyt. Znałem ten zespół na etapie demówkowym kiedyś bardzo dobrze, prowadziłem jeszcze analogową korespondencję z ówczesnym wokalistą Kobuchem, ale potem straciłem z tą bazą kontakt. Praktycznie całkowicie. Zanim w ogóle jeszcze temat nie wyszedł poza etap kulturalnej wymiany zdań z bydgoskim potentatem lokalnej sceny kujawskiej, odpaliłem ich przedostatni album i - nie ukrywam - nie posiadałem się z radości. Znaczy, nie był to absolutnie album zły, ale nie widziałbym go pod szyldem Black Flame Rebellion. Temat wrócił na świecznik ładnych parę miesięcy później, kiedy Maciej podesłał wavy do odsłuchu. I tu przerwany został impas, a ja zawróciłem z raz obranej drogi. Darkened Death Metal bez żadnych udziwnień i technicznych zawijasów. Takie kawałki jak tytułowy "Bringers of Death", promujący "Sacrifice" czy kończący "The Gates of Chaos" to przepiękny walec miażdżący jeńców na mokrą plamę. Czasy dla death metalu są teraz nieszczególne, ale Mortis Dei nie puszcza nawet oka w stronę koniunktury - twardo obstają przy swoim przepisie na Death Metal, w którym mieszają się różne wpływy. Od Immolation, Azarath, poprzez Morbid Angel, a nawet... Gorement. Przesłuchałem już "The Bringers of Death" dziesiątki razy, teraz Wasza kolej. Gwarantuję, że Was zmiecie z planszy, takie to dobre!
Voilla:
Voilla: