Co zobaczyć w Bergen, co zobaczyć w oslo

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Hellrocker
w mackach Zła

Re: Co zobaczyć w Bergen, co zobaczyć w oslo

02-11-2025, 17:19

Spox Ascetic, dzieki za rozwiniecie tematu. W lecie mielismy wymarzona pogode w Norwegii, podczas gdy w PL czy AT w kolko padalo. Teraz bede dobrze przygotowany.
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

02-11-2025, 18:11

Ascetic pisze:
ps. Całościowo to krążą legendarne historie, wśród choćby przewodników, o Polakach, min. co się akurat od teraz do stycznia tam pchają. Kilka takich, że nawet nie śmieszne, a żenujące. Tu nawet jeden nam się objawił, co chce pójść do lasu i "na norweskie pole" w listopadzie ... samo się komentuje.
Uspokój się XD trochę dystansu lad
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-11-2025, 18:25

Turlaj się xd

lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

02-11-2025, 19:26

Każdy kto twierdzi, że uprawiałem z twojego tematu o Norwegii szyderę - kłamie
Awatar użytkownika
Ascetic

02-11-2025, 19:40

Obrazek

I dlatego też, ponieważ oraz właśnie z tego powodu - go wyyebaem. Jak wiele innych.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew

02-11-2025, 19:54

Teraz, kiedy naprawdę go potrzebuję?! No chyba żartujesz Tomasz
Awatar użytkownika
Ascetic

02-11-2025, 20:00

Właśnie teraz! Od zawsze byłem starym złośliwym uyem. Nic się nie zmieniło, wręcz pogłębiło xD
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

03-11-2025, 20:29

Bym zapomniał. Jak ktoś chce złapać się na "Safari wielorybnicze", oczywiście w celu zrobienia zdjęć, oczywiście w innych rejonach niż Bergen, czy Oslo, w sensie bliżej bieguna, a nie zakazanego mordowania zwierząt - należy dobrze się przygotować. Jakiś markowy sztormiak choćby od Strova i dobry produkt apteczny. Można na miejscu kupić, wiedzą co dobre aby się nie obrzygać z góry do dołu. A można po jakimś avimoarinie, a jak, na tęczowo-kolorowo, można. Nie polecam. Mateusz Babiarz.

Tak teraz się one prezentują. Te whale-nie.
Obrazek
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

03-11-2025, 20:32

Ascetic pisze:
Bym zapomniał. Jak ktoś chce złapać się na "Safari wielorybnicze", oczywiście w celu zrobienia zdjęć, oczywiście w innych rejonach niż Bergen, czy Oslo, w sensie bliżej bieguna, a nie zakazanego mordowania zwierząt - należy dobrze się przygotować. Jakiś markowy sztormiak choćby od Strova i dobry produkt apteczny. Można na miejscu kupić, wiedzą co dobre aby się nie obrzygać z góry do dołu. A można po jakimś avimoarinie, a jak, na tęczowo-kolorowo, można. Nie polecam. Mateusz Babiarz.
Panie, ja po aviomarinie mam cały zestaw działań niepożądanych, z halucynacjami włącznie. Mogłoby być fajnie :lol:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Żułek

03-11-2025, 20:34

Lukass pisze:
Ascetic pisze:
Panie, ja po aviomarinie mam cały zestaw działań niepożądanych, z halucynacjami włącznie. Mogłoby być fajnie :lol:
zawsze jest alternatywa

Obrazek

o ile ma się wanne :jezyk:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

03-11-2025, 20:39

Żułek pisze:
03-11-2025, 20:34
zawsze jest alternatywa

Obrazek

o ile ma się wanne :jezyk:
Ni mom. Pod prysznicem nawet po aviomarinie trudno będzie uwierzyć, że pływa tam waleń :sarcasm2:
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic

03-11-2025, 20:40

Lukass pisze:
Ascetic pisze:
To co byś miał po tym ichnim specyfiku? Srogie fikumiku ... Generalnie, mocny, antyrzyganiowy stuffff. Może na guano, mew, puffinów, czy bezi górskich, ale kto by w to wnikał. Grunt, że posiłek z całego tygodnia zostaje na miejscu.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

03-11-2025, 20:50

Ascetic pisze:
To co byś miał po tym ichnim specyfiku? Srogie fikumiku ... Generalnie, mocny, antyrzyganiowy stuffff. Może na guano, mew, puffinów, czy bezi górskich, ale kto by w to wnikał. Grunt, że posiłek z całego tygodnia zostaje na miejscu.
Nie wiem i nie zamierzam sprawdzać. Popełniłem ten błąd raz w życiu. Nocny powrót autokarem z koncertu. Trochę dziwnie się jechało, bo na chorobę lokomocyjną nie pomogło, za to miałem drgawki i omamy wzrokowe. Dziwne, bo te drugie mają teoretycznie szansę pojawić się dopiero przy przedawkowaniu, a ja wziąłem jedną tabletkę. Widać jestem wyjątkowo podatny. Nie ruszam tego gówna od tego czasu. Ale zdjęcia z rejsu bardzo ładne, zazdroszczę.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic

03-11-2025, 20:58

Lukass pisze:
03-11-2025, 20:50
Ascetic pisze:
Nie wiem i nie zamierzam sprawdzać. Popełniłem ten błąd raz w życiu. Nocny powrót autokarem z koncertu. Trochę dziwnie się jechało, bo na chorobę lokomocyjną nie pomogło, za to miałem drgawki i omamy wzrokowe. Dziwne, bo te drugie mają teoretycznie szansę pojawić się dopiero przy przedawkowaniu, a ja wziąłem jedną tabletkę. Widać jestem wyjątkowo podatny. Nie ruszam tego gówna od tego czasu. Ale zdjęcia z rejsu bardzo ładne, zazdroszczę.
Ja dla odmiany zazdroszczę połączeń z Gdańska do NOR/ SWE. Czy promem.

Przypomnę, że od siebie dolecisz (bezpośrednio) do:
- Oslo , Bergen, Stavanger, Tromsø, Trondheim, Ålesund czy Haugesund -

U mnie to wygląda tak, że musze dotelepać się do GD aby dzień później przy moim zdrowiu polecieć gdzie chce. Co odbiera dwa dni z noclegami, z 8 h za kółkiem, i z lekko licząc 1 k nadkłada kosztów. Od siebie to mam Oslo i przesiadki. Taniej ale w dupę czasowo. Generalnie dużo bym dał, aby mieć Twoją bazę wylotową. Dobrze, że na FIN jakoś bardziej sprawiedliwe te wyloty. Mniej więcej tak samo to wygląda, nawet do takiego Kuopio.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

03-11-2025, 21:09

Ascetic pisze:

U mnie to wygląda tak, że musze dotelepać się do GD aby dzień później przy moim zdrowiu polecieć gdzie chce. Co odbiera dwa dni z noclegami, z 8 h za kółkiem, i z lekko licząc 1 k nadkłada kosztów. Od siebie to mam Oslo i przesiadki. Taniej ale w dupę czasowo. Generalnie dużo bym dał, aby mieć Twoją bazę wylotową. Dobrze, że na FIN jakoś bardziej sprawiedliwe te wyloty. Mniej więcej tak samo to wygląda, nawet do takiego Kuopio.
A to prawda, mamy tu świetne połączenia do Skandynawii. Korzystałem dwa razy do NOR, pewnie jeszcze będzie okazja. Ale na razie wykorzystałem jeszcze lepsze połączenie do Danii i było tak fajnie, że na razie kierunek mam chyba obrany. Ale najpierw niech wypłacą odszkodowanie, prawie pięć godzin opóźnienia, cały pierwszy dzień poszedł się właściwie jebać. Przy okazji przypadkiem dowiedziałem się, że z GDA jest połączenie na Wyspy Owcze (Atlantic Airways). Drogie w cholerę i lądujesz pośrodku niczego, ale do rozważenia w przyszłości. Nie wiem do końca, jak to działa, bo według ich strony jest przesiadka w Kopenhadze, ale lot był opisany jako "Vagar". Do sprawdzenia.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
Ascetic

03-11-2025, 21:24

Lukass pisze:
03-11-2025, 21:09
Ascetic pisze:

A to prawda, mamy tu świetne połączenia do Skandynawii. Korzystałem dwa razy do NOR, pewnie jeszcze będzie okazja. Ale na razie wykorzystałem jeszcze lepsze połączenie do Danii i było tak fajnie, że na razie kierunek mam chyba obrany. Ale najpierw niech wypłacą odszkodowanie, prawie pięć godzin opóźnienia, cały pierwszy dzień poszedł się właściwie jebać. Przy okazji przypadkiem dowiedziałem się, że z GDA jest połączenie na Wyspy Owcze (Atlantic Airways). Drogie w cholerę i lądujesz pośrodku niczego, ale do rozważenia w przyszłości. Nie wiem do końca, jak to działa, bo według ich strony jest przesiadka w Kopenhadze, ale lot był opisany jako "Vagar". Do sprawdzenia.
W przyszłym roku lecimy na Owcze. Jak masz pytanie, pisz na PM, będą z nami ludzie ze Szkocji, ałtdorowcy, którzy mają dobrze obcykane WO. // Moim zdaniem, tam to jak się pchać, to tylko przyrodniczo.

Walcz o ubezpieczenie. Żonie jak była z córką na Islandii, po de facto odwołaniu lotu, wypłacili 5 k w "bonie lotniczym". Trochę droga przez mękę, trwało to, ale zdecydowanie warto.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

03-11-2025, 21:33

Ascetic pisze:
03-11-2025, 21:24

W przyszłym roku lecimy na Owcze. Jak masz pytanie, pisz na PM, będą z nami ludzie ze Szkocji, ałtdorowcy, którzy mają dobrze obcykane WO.

Walcz o ubezpieczenie. Żonie jak była z Młodą na Islandii, po de facto odwołaniu lotu, wypłacili 5 k w "bonie lotniczym". Trochę droga przez mękę, ale zdecydowanie warto.
Będę się odzywał, jeśli zdecyduję się na ten kierunek. Ale w sumie, jak popatrzyłem na okolice lotniska, to po prostu pustkowie, góry, wodospady i inne takie. Jeden hotel, jedna restauracja. Mi pasuje. Ale zimą się na to nie piszę, latem jak najbardziej, bo bez jakiegoś hardkorowego przygotowania powinno być do zrobienia. Ot, urlop bez towarzystwa ludzi. Połazić parę dni i mieć w dupie wszystko. Podoba mi się ten pomysł.

Odszkodowanie powinno być łatwe. Już na etapie zgłaszania było, że "prawdopodobnie się kwalifikuję", a po zgłoszeniu od razu "wypłata w toku". Zgaduję, że oni dobrze wiedzą, na których lotach muszą to wypłacić. Pewnie baza danych podpięta do systemu zgłoszeń. Dobrze, w końcu jest jakaś równowaga pomiędzy pasażerem a linią lotniczą. Ta paskudna Unia czasem robi fajne rzeczy.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
ODPOWIEDZ