MEGADETH

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: MEGADETH

15-09-2025, 08:50

Ascetic pisze:
14-09-2025, 08:50
Oglądałem to i powiem, że żałosne to już jest. Dałby sobie na wstrzymanie, bo każdy zna tę historię, zwłaszcza że parę lat temu wystąpił z nimi i zagrał w paru numerach. A potem wszyscy się ściskali i wydawało się, że zakopali topór wojenny.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Żułek

25-09-2025, 17:52

zajawka

[media]https://www.youtube.com/shorts/qSx_lr0TEC8[/media]

całość niedługo ;)

Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
thespectator
zaczyna szaleć

26-09-2025, 07:10

Całość już jest:

Awatar użytkownika
Żułek

26-09-2025, 12:40

czyli dalej kopiuj wklej :roll:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
nicram

30-09-2025, 07:23

W końcu przesłuchałem. Bardzo dobry kawałek. Taki miks dwójki i 99 Ways to Die. Jak cała płyta będzie tak energetyczna to popieram. Ale Rudy to już ostra geriatria. Nie do uwierzenia.
Awatar użytkownika
Żułek

30-09-2025, 16:19

nicram pisze:
W końcu przesłuchałem. Bardzo dobry kawałek. Taki miks dwójki i 99 Ways to Die. Jak cała płyta będzie tak energetyczna to popieram.
jak trafiłeś na liste płac Rudego ? Obrazek ja też chce :hehehe:

Awatar użytkownika
nicram

30-09-2025, 20:26

Żułek pisze:
30-09-2025, 16:19
nicram pisze:
W końcu przesłuchałem. Bardzo dobry kawałek. Taki miks dwójki i 99 Ways to Die. Jak cała płyta będzie tak energetyczna to popieram.
jak trafiłeś na liste płac Rudego ? Obrazek ja też chce :hehehe:
Wszystko mieszasz. To ja mu płacę. :hehehe:

Nie podoba Ci się ten kawałek? Naprawdę? Przecież ma wszystko co dobre w Megadeth.
Awatar użytkownika
Żułek

30-09-2025, 21:59

nicram pisze:
30-09-2025, 20:26
Nie podoba Ci się ten kawałek? Naprawdę? Przecież ma wszystko co dobre w Megadeth.
nie jest to złe ale utwór z generatora, słuchałem go kilka razy z rzędu i kompletnie nic z niego nie wynika
zupełnie jak z kilku ostatnich płyt, Dystopia dawała nadzieje ale szczerze mówiąc nie przetrwała u mnie próby czasu a przecież to nowy album jest :roll:
generalnie mam problem bo nie moge słuchać tych ostatnich płyt bo wszystko mi się tam zlewa z jedną papke
System jeszcze posłucham bo lubie, czasem odpale 13 to bo taki miks lat 90-tych, znane i lubiane odgrzewane kotleciki ale jeszcze świeżutkie i pachnące, Endgame troche zyskało po latach mimo że nadal uważam że to zmarnowany potencjał (Broderick coś ty zrobił ?) a reszta po prostu ładnie wygląda na półce ;)

Awatar użytkownika
nicram

01-10-2025, 07:30

Dla mnie to świetny, witalny kawałek, a nie żaden generator. Tak jak zajebistą piosenką było "We'll Be Back" z poprzedniej płyty.
Ja to mam problem z "Crypting Writings", "Risk" i "Super Collider". To są moje problemy jeżeli chodzi o Megadeth. I poprzednia, która moim zdaniem obok wymienionych, jest najsłabszym albumem tego zespołu. "Endgame" to ostatnia wybitna płyta Rudego. "Dystopia" jest bardzo dobra. Zobaczymy jak z nową płytą będzie, niczego nie przesądzam, ale "Tipping Point" robi mi nadzieję.
Awatar użytkownika
Żułek

01-10-2025, 12:26

nicram pisze:
Tak jak zajebistą piosenką było "We'll Be Back" z poprzedniej płyty.
jedyny fajny kawałek na płycie i nawet jeszcze go pamietam ;)
Ja to mam problem z "Crypting Writings", "Risk" i "Super Collider". To są moje problemy jeżeli chodzi o Megadeth.
Koliber zdecydowanie tak, do CW i Riska już tak przywykłem (mimo swoich wad) że uważam że są lepsze od tego co nagrywaja teraz
"Endgame" to ostatnia wybitna płyta Rudego.
:shock: a to mamy inne definicje wybitnych płyt ;)

Awatar użytkownika
nicram

01-10-2025, 13:39

Żułek pisze:
nicram pisze:
Tak jak zajebistą piosenką było "We'll Be Back" z poprzedniej płyty.
jedyny fajny kawałek na płycie i nawet jeszcze go pamietam ;)
Na pewno najlepszy i na pewno w całości zajebisty. I w ogóle nie oddawał tego czym okazała się ta płyta.
Żułek pisze:
Ja to mam problem z "Crypting Writings", "Risk" i "Super Collider". To są moje problemy jeżeli chodzi o Megadeth.
Koliber zdecydowanie tak, do CW i Riska już tak przywykłem (mimo swoich wad) że uważam że są lepsze od tego co nagrywaja teraz
Z Crypting Writings jeszcze dałoby się wykroić bardzo dobrą 25 minutową Epkę natomiast Risk jest w całości do zaorania. Więc nie zgodzę się, że te płyty są lepsze od Endgame czy Dystopii.
Żułek pisze:
"Endgame" to ostatnia wybitna płyta Rudego.
:shock: a to mamy inne definicje wybitnych płyt ;)
Najwyraźniej. Musisz zacząć słuchać uchem a nie brzuchem. :-) Engame jest zajebiste. Nie jest to na pewno poziom pierwszych 6 płyt, ale dla mnie jest to najlepsza rzecz jaką nagrał w ostatnich 30 latach.
Awatar użytkownika
Żułek

01-10-2025, 15:33

nicram pisze:
01-10-2025, 13:39
Risk jest w całości do zaorania. Więc nie zgodzę się, że te płyty są lepsze od Endgame czy Dystopii.
niby tak ale zawsze się łapie na tym że jak słucham to połowe kawałków se nuce albo mrucze pod nosem refreny ;)
niestety o nowych płytach tego powiedzieć raczej nie moge :roll:
Najwyraźniej. Musisz zacząć słuchać uchem a nie brzuchem. :-) Engame jest zajebiste. Nie jest to na pewno poziom pierwszych 6 płyt, ale dla mnie jest to najlepsza rzecz jaką nagrał w ostatnich 30 latach.
jeśli wywalić z niej ballade i Brodericka to może bym się zgodził ;)
niestety kawałki są sztucznie przedłużane przez bez sensowne solówki, nie wiem termin gonił, Rudy nie miał pomysła i kazał Brodawie grać solówki na chybił trafił, no :no:

Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

01-10-2025, 19:01

Odbiegając od nowości - ja pierdolę, dopiero dziś usłyszałem jak bardzo ten osławiony remix Rust in Peace spierdolił tę płytę w paśmie basu w kuriozalnie paradoksalny sposób: w takim Hangar 18 doskonale słychać, że ten bas, który jest bardziej obecny, mocniejszy i głośniejszy totalnie przestał działać i mimo, że jest głośniejszy, to przez zjebaną kompresję akcenty są o tyle cichsze, że funkcjonalnie w ogóle ich nie ma. Tam, gdzie na oryginale bas pięknie podkreślał zmiany akordów, w remiksie nie tylko tego nie robi, ale tak zamula pasmo swoim rozlazłym cielskiem, że wręcz przeszkadza je usłyszeć. Gratulacje dla gałkarzy.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
Awatar użytkownika
Gunman
weteran forumowych bitew

01-10-2025, 20:34

Jebać te remixy, wszystkie. Nadają się jedynie do kosza.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

02-10-2025, 12:24

CW lubię do teraz. Risk lubiłem w chwili premiery. Teraz mniej. Słucham czasem raczej z sentymentu (wspominam okoliczności w jakich katowałem taśmę na walkmanie).
Awatar użytkownika
Godplayer
w mackach Zła

02-10-2025, 13:04

Judasz, a słyszałeś jeszcze bardziej osławiony remaster Countdown to Extinction? Z płyty z zajebistą dynamiką i jebnieciem, zrobili ciężkiego, tłustego balasa, który nijak ma się do pierwotnego brzmienia. I podobno to sam Rudy kręcił gałami.
Na szczęście na Allegro za parę groszy można kupić pierwsze bicie.
Awatar użytkownika
mad
weteran forumowych bitew

02-10-2025, 18:19

Rudy przez całą karierę od roku 1991/92 miotał się między dwiema skrajnościami: tworzeniem muzyki ciekawej, ambitnej, artystycznie wartościowej - i marzeniami o znaczącym komercyjnym sukcesie. Krzywdę zrobił mu czarny album Metalliki, który powszechnie i niestety błędnie odbiera się jako dzieło łączące te bieguny. Oczywiście jest to wielki komercyjny triumf ekipy Ulricha, ale artystycznie płyta słaba, żeby nie powiedzieć: zła. Dla mnie po latach bronią się tylko 2-3 utwory.
Rudy ubzdurał sobie, że też tak potrafi. Było to jednak niemożliwe. Owszem, kompozytor z niego był przedni, potrafił tworzyć urocze melodie, ale... to trochę za mało. Youthanasia, Risk i Koliber były chyba najbliżej szansy na sukces komercyjny. Czego zabrakło? Za mało "przebojów" i za dużo "piosenek" raczej przeciętnych z punktu widzenia przeciętnego odbiorcy (nie tak łatwo "wpadają w ucho"). I druga rzecz: wokal Rudego pod względem atrakcyjności komercyjnej zawsze był fatalny. Oczywiście nam się podoba, ale obiektywnie trzeba stwierdzić, że Mustaine nie ma dobrych warunków i głosowych i w zasadzie... nie potrafi śpiewać. Jego głos z pewnością odstraszał słuchaczy popu.
Awatar użytkownika
Hellion
w mackach Zła

02-10-2025, 18:58

Co więcej, jego wokal odstrasza również wielu słuchaczy metalu.
Awatar użytkownika
Żułek

02-10-2025, 19:33

tak przy okazji ;)

mad pisze:
02-10-2025, 18:19
Rudy przez całą karierę od roku 1991/92 miotał się między dwiema skrajnościami: tworzeniem muzyki ciekawej, ambitnej, artystycznie wartościowej - i marzeniami o znaczącym komercyjnym sukcesie. Krzywdę zrobił mu czarny album Metalliki, który powszechnie i niestety błędnie odbiera się jako dzieło łączące te bieguny. Oczywiście jest to wielki komercyjny triumf ekipy Ulricha, ale artystycznie płyta słaba, żeby nie powiedzieć: zła. Dla mnie po latach bronią się tylko 2-3 utwory.
Rudy ubzdurał sobie, że też tak potrafi. Było to jednak niemożliwe. Owszem, kompozytor z niego był przedni, potrafił tworzyć urocze melodie, ale... to trochę za mało. Youthanasia, Risk i Koliber były chyba najbliżej szansy na sukces komercyjny. Czego zabrakło? Za mało "przebojów" i za dużo "piosenek" raczej przeciętnych z punktu widzenia przeciętnego odbiorcy (nie tak łatwo "wpadają w ucho"). I druga rzecz: wokal Rudego pod względem atrakcyjności komercyjnej zawsze był fatalny. Oczywiście nam się podoba, ale obiektywnie trzeba stwierdzić, że Mustaine nie ma dobrych warunków i głosowych i w zasadzie... nie potrafi śpiewać. Jego głos z pewnością odstraszał słuchaczy popu.
no cóż

Obrazek
Obrazek

thespectator
zaczyna szaleć

02-10-2025, 21:28

Nowy album będzie zatytułowany po prostu Megadeth i wychodzi 23 stycznia. Na reddit widzę, że jest zachwyt nad okładką natomiast mi ona się zupełnie nie podoba Obrazek kawałek promujący ok, nie tak tak dobry jak pierwszy singiel poprzedniego albumu ale jest ok. Solówki za to wręcz zachwycające IMO.
Seventeenth_Megadeth_album_cover.jpg
Seventeenth_Megadeth_album_cover.jpg (16.18 KiB) Przejrzano 68 razy
ODPOWIEDZ