III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: III Wojna Światowa

29-09-2022, 11:55

Pacjent pisze:
29-09-2022, 10:50
trup pisze:
29-09-2022, 10:46
Ale z Niemcami i resztą UE już nie?
Wania, przestań już, proszę....
Fajnie, że przyznajesz, iż Niemcy są agresorem. Wprawdzie wykreśliłem ich z tej listy po kilkudziesięcioletniej karencji, ale jak tam uważasz, Drogi Helmucie.
Tak tak Wania. Niemcy to zło! Rosja - przyjaciele.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Pacjent

29-09-2022, 12:03

Nerwowy pisze:
29-09-2022, 11:51
Pacjent pisze:
29-09-2022, 11:45
Tatuś pisze:
29-09-2022, 11:37
W czym robimy skansen? Skansen to masz w Rosji. Chcieli mieć armię jak na zachodzie i zaatakować Ukrainę jak USA Irak a wyszła z tego ruska chujnia i muzeum strategii i taktyki.
Akurat wyprztykanie się Rosji ze swojego potencjału militarnego to jedyna dobra informacja dla Polski. Co do polskiego skansenu to radzę przyjrzeć się wskaźnikom i prognozom gospodarczym dla RP.
Aha, czyli to wszystko tylko i wyłącznie wina tego, że nie mamy jużd ostępu do taniego gazu, ropy i węgla z Rosji a 7 lat fatalnej polityki fiskalnej, monetarnej i budżetowej oraz kompletnie popierdolone prawodawstwo nie mają tu nic do rzeczy? :D
Oczywiście, że to się z tym wszystkim łączy. Zapomniałeś jeszcze dodać dwóch lat covidowych obostrzeń i miliardów wydanych na Ukrainę, jakbyśmy to my ich napadli i płacili za to kontrybucję, oraz konieczości uzbrojenia polskiej armii pozbawionej sprzętu oddanego za darmo na front wschodni. Natomiast dobijanie polskiej gospodarki, umęczonej ww., to po prostu sabotaż lub akt skrajnej głupoty.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

29-09-2022, 12:05

Pacjent pisze:
29-09-2022, 09:04
Pan_Kimono pisze:
29-09-2022, 08:33
W jaki sposob? Robiac interesy z kacapami? Nie no, swietny plan
Tak. Zachować neutralność wobec tego konfliktu w zamian za tańszy gaz i węgiel z Rosji. Znakomity interes i spokój. W międzyczasie oczywiście praca nad dywersyfikacją dostaw energii i wyrzucenie na śmietnik unijnej religii klimatyzmu. Dosyć bycia największym frajerem Europy.
To tak jak Wegry, jedyny kraj radzacy sobie gorzej od nas.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

29-09-2022, 12:07

Pacjent pisze:
29-09-2022, 10:35
Tatuś pisze:
29-09-2022, 10:13
Żadne państwo na współpracy z Rosją dobrze nie wyszło. Żadne.
Nie wiem czy podobnego zdania są Chiny, Indie, Turcja, Brazylia, Węgry, Serbia czy RPA. Tak czy owak powinniśmy zrobić wszystko, żeby mieć zapewnione alternatywne źródła energii, ale na razie tak nie jest. Tymczasem wypruwamy sobie żyły, żeby Rosji zrobić na złość.
Nie no super, same kraje do ktorych mozemy aspirowac:DDD
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

29-09-2022, 12:12

Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

29-09-2022, 12:19

Tutaj elita tej armii w akcji z początku wojny. Widać jak rosyjscy żołnierze faktycznie bardzo stresowali się na widok cywilnych pojazdów z potencjalnie uzbrojonymi Ukraińcami w środku.

De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

29-09-2022, 12:27

Nerwowy pisze:
Tutaj elita tej armii w akcji z początku wojny. Widać jak rosyjscy żołnierze faktycznie bardzo stresowali się na widok cywilnych pojazdów z potencjalnie uzbrojonymi Ukraińcami w środku.

Ja tam nie mam zamiaru ich bronić ale być może u nich zaczyna coś się zmieniać (oby).
Wiadomo, że mają w chuj kanalii (Nie tylko oni) dla których mordy to rozrywka.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

29-09-2022, 12:29

empir pisze:
Nerwowy pisze:

Ja tam nie mam zamiaru ich bronić ale być może u nich zaczyna coś się zmieniać (oby).
Według niektórych kanalii to nadal (a wręcz przede wszystkim teraz) dobry partner do interesów :D
Awatar użytkownika
Ascetic

29-09-2022, 12:43

Pacjent pisze:
29-09-2022, 10:35
Tatuś pisze:
29-09-2022, 10:13
Żadne państwo na współpracy z Rosją dobrze nie wyszło. Żadne.
Nie wiem czy podobnego zdania są Chiny, Indie, Turcja, Brazylia, Węgry, Serbia czy RPA. Tak czy owak powinniśmy zrobić wszystko, żeby mieć zapewnione alternatywne źródła energii, ale na razie tak nie jest. Tymczasem wypruwamy sobie żyły, żeby Rosji zrobić na złość.
Mamy lekcję geografii od cwela i kacapskiego konfidenta. Bo wiadomo, taka Brazylia graniczy z agresorem jakim są kacapy LOL

Parówo rozepchana, jeszcze może alternatywnej chemii zaczniesz tutaj uczyć? xD
Poro
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

29-09-2022, 12:46

Nerwowy pisze:

Według niektórych kanalii to nadal (a wręcz przede wszystkim teraz) dobry partner do interesów :D
Nawet odsuwając te bestialstwo z tego filmu to z ruskimi nie da się prowadzić interesów.
- Niemców wychujali na gazie - Niemcy zapłacili, gazu nie ma.
- Polaków cały czas dręczyli jabłkami - wpuszczą, nie wpuszczą.
- Węgrów wychujali na autobusach, zamówili w 1996 roku tysiące ikarusów i nie odebrali ich ani za nie nie zapłacili - fabryka upadła po tym.
No weź tu zrób z nimi jakiś interes, jak będziesz kupował to nagle ci nie sprzedadzą i zwalą winę na ciebie. Jak będxziesz coś im sprzedawał to nie zapłacą ci lub zostawią cię z gotowym towarem.

Po prostu nie da się. Hindusi ich puścili bokiem z ropą i dobrze.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
Ascetic

29-09-2022, 12:47

empir pisze:
Nerwowy pisze:

Masz przesłanki ku takiemu myśleniu? Przecież, ten kolejny rzut, to w ewentualnie nie jest morderczy, bo sam się po jednodniowym "szkoleniu" postrzeli. Ja tam nie jestem w stanie takich wniosków jak Ty wyciągnąć. Swołocz jest swołocz. Raczej bym liczył, że jest tchórzliwa swołocz i da dyla tam gdzie ich jeszcze przyjmą.
Poro
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

29-09-2022, 13:24

Nerwowy pisze:
empir pisze:
Nerwowy pisze:

Te kanalie to jednak nic nieznacząca mniejszość. Raczej lokalne błazny.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

29-09-2022, 13:27

Ascetic pisze:
empir pisze:
Nerwowy pisze:

Masz przesłanki ku takiemu myśleniu? Przecież, ten kolejny rzut, to w ewentualnie nie jest morderczy, bo sam się po jednodniowym "szkoleniu" postrzeli. Ja tam nie jestem w stanie takich wniosków jak Ty wyciągnąć. Swołocz jest swołocz. Raczej bym liczył, że jest tchórzliwa swołocz i da dyla tam gdzie ich jeszcze przyjmą.
Nie wiem. Może masz rację.
Ja po prostu wychodzę z założenia, że jakiś procent (może mały) myśli inaczej ale albo się boi albo kalkuluje.
Awatar użytkownika
trup

29-09-2022, 14:51

Kalkulują na pewno. Dlatego będą się poddawać, ciekać, okaleczać. itp.
Reszta się boi.
Ale raczej wojny nie potępiają. Tylko nie chcą umierać za putina.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Ascetic

29-09-2022, 15:01

empir pisze:
29-09-2022, 13:27
Ascetic pisze:
empir pisze:

Nie wiem. Może masz rację.
Ja po prostu wychodzę z założenia, że jakiś procent (może mały) myśli inaczej ale albo się boi albo kalkuluje.
Ja wychodzę z założenia, że bez tego specyficznego mentalu, tego kochania bycia dymanym przez "cara" nie byłoby tego co u nich jest. Do tego udane współczesne narzędzia masowej socjotechniki, morze wódy i dragów oraz doświadczenia stalinowskiego zastraszania społeczeństwa i mamy co mamy*.

Nie chcę relatywizować, ale hitler z niemcami nie miał tak łatwej przeprawy (choćby zamachy na niego). Tu mamy jakiś lewel nieosiągalny dla żadnego współczesnego demokratycznego państwa (w co przyznam niedowierzałem na początku tej wojny).

Całościowo myślę, że Ci zo liznęli "zgniłego niekonserwatywnego zachodu" dawno już stamtąd wyjebali. Tych pozostałych widzimy jak ubawieni strzelają do uciekających cywilów/ cywili.

* można zobaczyć po internetach, typa bez nogi, dwóch rąk, w mundurze, który jest zadowolony, że bronił matuliirosji przed nazistami. Dla mnie to jakiś kompletny abstrakt, a u nich to słit focia na peja ...
Poro
Awatar użytkownika
trup

29-09-2022, 17:03

Takie tam z der Onet:
Rosjanie stracili już 70 proc. swojej armii, nie widzę w tym momencie zwycięskiej strategii dla Putina — ocenia Ołeksij Arestowycz, doradca Szefa Kancelarii Prezydenta Ukrainy. Według niego pierwsi zmobilizowani już polegli w Ukrainie. Tymczasem liczba Rosjan, która wyjechała z kraju w ciągu siedmiu dni od ogłoszenia 21 września "częściowej mobilizacji", prawdopodobnie przekracza wielkość sił, które Rosja wystawiła w lutym, gdy rozpoczynała napaść na Ukrainę — przekazało brytyjskie ministerstwo obrony. To istny exodus ludzi lepiej sytuowanych i wykształconych, który eksperci nazywają "drenażem mózgów", co negatywnie wpłynie na gospodarkę.
70%? To pewnie jednak przedobrzona liczba, ale...
Zostaną same posłuszne acz mało efektywne jednostki....
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

29-09-2022, 17:28

Ascetic pisze:
29-09-2022, 15:01
Całościowo myślę, że Ci zo liznęli "zgniłego niekonserwatywnego zachodu" dawno już stamtąd wyjebali. Tych pozostałych widzimy jak ubawieni strzelają do uciekających cywilów/ cywili.
Dokładnie tak. Najbardziej ogarnięci Rosjanie spierdolili już na samym początku, bo wiedzieli doskonale, że dla państwa które jest w stanie rozpętać pełnoskalową wojnę w Europie zwyczajnie nie będzie już miejsca w cywilizowanym świecie, do czerpania korzyści z którego już zdążyli się przyzwyczaić. Co zabawne w przeciwieństwie do wspomnianych rusków niektórzy "ludzie" podkreślający swoją przynależność do cywilizacji europejskiej nadal tego nie rozumieją mimo, że to Rosja jest aktualnie jej największym wrogiem :D.

Mniej więcej od wpierdolu jaki ruscy zebrali pod Kijowem było już oczywiste, że Rosja nie ma szans na pokonanie armii ukraińskiej i chyba tylko kompletni debile omamieni kacapską propagandą pokroju ozozjebka wierzyli nadal w zdobycie Charkowa, Odessy i możliwość kolejnej ofensywy na stolicę Ukrainy. W tym momencie "specjalna operacja" ostatecznie przerodziła się w zwyczajne działania terrorystyczne co zresztą potwierdziły liczne dowody zbrodni których Rosjanie dopuścili się na ludności cywilnej Ukrainy odkrywane w miarę wyzwalania terenów w rejonie Kijowa.

Tak że było masę czasu żeby wyrobić sobie opinię na temat całej tej wojny i Rosji jako państwa i spierdolić z kraju kiedy granice jeszcze były otwarte. Obecnie ruskie mają spokojnie kilkadziesiąt tysięcy zabitych po swojej stronie. Mam nadzieję, że z kolejnymi masami mięsa armatniego rzuconego na front przy dalszym wsparciu płynącym do Ukrainy będziemy zaraz liczyć liczbę ofiar rosyjskich w setkach tysięcy. Potencjał ludzki, gospodarczy i militarny tego zbrodniczego tworu aspirującego do miana federacji musi zostać zminimalizowany na tyle ile to możliwe :D.
Awatar użytkownika
trup

29-09-2022, 17:52

Tymczasem w Gruzji
Obrazek
Awatar użytkownika
trup

29-09-2022, 18:58

Kongres Stanów Zjednoczonych zatwierdził przekazanie Polsce 288,6 mln dol. w ramach Foreign Military Financing (Zagranicznej Pomocy Wojskowej) — informuje Ambasada Stanów Zjednoczonych w Polsce.

FMF to mechanizm pomocy dla sojuszników USA — np. w formie bezzwrotnych pożyczek — którą mogą oni przeznaczać na zakupy amerykańskiego sprzętu wojskowego i szkolenia prowadzone przez Stany Zjednoczone.

Jak podała ambasada w mediach społecznościowych, "wsparcie ogłoszone przez Sekretarza Blinkena w Kijowie 8 września i czyniące Polskę jednym z największych odbiorców Zagranicznej Pomocy Wojskowej poza Ukrainą, ma na celu wzmocnienie zdolności Polski do odstraszania i obrony przed zwiększonym zagrożeniem ze strony Rosji".

"Polska udzieliła nadzwyczajnego wsparcia Ukrainie w obliczu trwającej rosyjskiej inwazji. Fundusze te przyspieszą proces uzupełniania wyposażenia, które Polska zdołała przekazać z własnych zapasów w celu wzmocnienia obrony Ukrainy, takiego jak czołgi" — czytamy w oświadczeniu.(...)
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator

29-09-2022, 20:45

Najnowsze ustalenia ukraińskiego wywiadu wojskowego są niepokojące, ponieważ jego przedstawiciele przekazali, iż Moskwa rzeczywiście może użyć broni nuklearnej w prowadzonej wojnie w Ukrainie
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... #s=BoxOpMT

Źródłem jest ulubiona gazeta forume czy może też onuce? (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
ODPOWIEDZ