Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew
Posty: 1742
Rejestracja: 08-06-2013, 11:27
Lokalizacja: cipsko twojego starego

Re: Kącik Kulinarny v.2

01-11-2021, 14:53

^ zajebista sprawa, smacznego i na zdrowie
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5246
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-11-2021, 12:20

Obrazek
kiszony łosoś, ale bez obaw, nie przypomina to w ogóle w smaku i zapachu słynnego szwedzkiego specjału ze śledzia...
Tu odrobina historii:
Marian Zubowicz eksperymentował z rybami, także z łososiem, którego przyprawiał na różne sposoby. Wyfiletowany płat posypał mieszanką polskich ziół oraz dużą ilością czosnku, szczelnie go zamknął i schował do chłodni zapominając o tym. Ryba leżała ponad miesiąc po tym czasie znalazł zamkniętego przez siebie łososia, spróbował i oniemiał. Smak ryby okazał się wyśmienity. Dał spróbować rodzinie i znajomym. Wszyscy byli zachwyceni.
Tak właśnie PRZEZ CZYSTY PRZYPADEK powstał nasz obecny specjał ŁOSOŚ KISZONY.

Po śmierci Mariana Zubowicza, Receptura ŁOSOSIA KISZONEGO została opatentowana przez jego najstarszą córkę Natalię. Sam łosoś stał się specjałem z Kamienia Pomorskiego i regionalną atrakcją kulinarną.
Drogie to cholerstwo (100 gr za 25 zł) ale w smaku zajebiste. Dobra zagrycha do zimnej wódki, ale sprawdza sie też w innych konfiguracjach.
Jakby ktoś chciał, amiał daleko do Kamienia, można zamawiać przez neta:
https://rybyzubowicz.pl/zamow-online/
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-11-2021, 12:42

fugazi pisze:
01-11-2021, 14:41
Nagotowałem 7l gar fafkulców. Będzie jedzone przez tydzień.
Obrazek
Flakersy? szanuje
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9323
Rejestracja: 06-07-2008, 13:23

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-11-2021, 17:07

Triceratops pisze:
26-10-2021, 07:51
Wieeki temu z napojem w woreczku w zestawie. Smyki jak jester nie wiedzo co to
Teraz to pierdolisz bo oranżadę we woreczku zakupowałem w sklepiku szkolnym, nie rób z siebie takiego dinozaura, Była też woda sodowa i inne dobre rzeczy, które zostały wyparte lub zakazane, Najbardziej mi szkoda szyszek z prażonego ryżu.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-11-2021, 10:30

Ave!

Trzy rzeczy:
1. Moje ostatnie dokonanie - rozwijam warsztat:

https://zapodaj.net/9df8fe0dec391.jpg.html

2. Z innej beczki - rośliny, te co palą 2 razy:

https://zapodaj.net/88c5f7dc9ec88.jpg.html

3. Połączenie powyższych, czyli miąs i roślin:

https://zapodaj.net/adeac64aaaf75.jpg.html

Niestety w robocie mam zablokowany hosting zdjęć, więc jeśliby sie komuś chciało to prosze o pomoc.

pozdrawiam,
Tomek
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-11-2021, 20:57

Mieso zawsze szanuje a na ostro tym bardziej
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10129
Rejestracja: 22-04-2017, 19:15
Lokalizacja: Prag

Re: Kącik Kulinarny v.2

07-11-2021, 16:12

Zrobiłem dzisiaj pulled pork, pierwszy raz zresztą, dobre to i jakie proste do wykonania, nawet dla takiego amatora kulinarnego jak ja.
Łopatka najpierw krótko zasmażona, potem duszona była w sosie pomidorowym przez cztery godziny w piekarniku, następnym razem zrobię na piwerku, może do kanapkuff pod marsz na 11.11.

Idealne obiado na niedzielę, po powrocie z piłki halowej i pod serialik Fundacja.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5246
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 14:39

Obrazek
moja miłość od dzieciństwa, mogę jeść codziennie i nigdy dość.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 14:45

Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 14:39
Obrazek
moja miłość od dzieciństwa, mogę jeść codziennie i nigdy dość.
Są na drugim miejscu, po tych solonych z oleju.
Zjem, ale ocet toleruję tylko do różnego rodzaju zalew do chili i tym podobnych analnych wampirów.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5246
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 14:53

Akurat na zdjęciu są w oleju :D
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 15:16

Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 14:53
Akurat na zdjęciu są w oleju :D
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Faktem, że w Polsce zdecydowanie przesadza się z octem. Jadłeś na przykład szwedzkie albo duńskie? Zalewy są zdecydowanie bardziej słodkie i mniej octowe. Jak dla mnie mistrzostwo.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew
Posty: 1172
Rejestracja: 14-01-2005, 15:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 15:32

Litewskie bardzo dobre, żadne polskie nie mają startu. Ale podobnie republiki nadbałtyckie, wyprzedzają w kwestii kiszonych ogórków i kapusty.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 15:51

Raagoon pisze:
08-11-2021, 15:32
Litewskie bardzo dobre, żadne polskie nie mają startu. Ale podobnie republiki nadbałtyckie, wyprzedzają w kwestii kiszonych ogórków i kapusty.
A jakiś producentów możesz podać i gdzie można kupić takie litewskie śledzie w Polsce?
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Raagoon
weteran forumowych bitew
Posty: 1172
Rejestracja: 14-01-2005, 15:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 16:20

nicram pisze:
08-11-2021, 15:51
Raagoon pisze:
08-11-2021, 15:32
Litewskie bardzo dobre, żadne polskie nie mają startu. Ale podobnie republiki nadbałtyckie, wyprzedzają w kwestii kiszonych ogórków i kapusty.
A jakiś producentów możesz podać i gdzie można kupić takie litewskie śledzie w Polsce?
Najlepsze jadłem w Irlandii :D ale niezłe są podobno w Leclerc, litewskie i białoruskie. Nazwę będę znał jakoś wieczorem.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5246
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 16:22

nicram pisze:
08-11-2021, 15:16
Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 14:53
Akurat na zdjęciu są w oleju :D
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Faktem, że w Polsce zdecydowanie przesadza się z octem. Jadłeś na przykład szwedzkie albo duńskie? Zalewy są zdecydowanie bardziej słodkie i mniej octowe. Jak dla mnie mistrzostwo.
Nie próbowałem, ale dzięki za polecenie, poszukam 👍😀 samemu też przyrządzam śledzie, szczególnie słone matiasy z zalewy, z gorczycą, czerwoną cebulą, świeżą pietruszka, lubczykiem i kiełkami. Naprawdę, ze śledzialem nie można się nudzić 😄
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 16:29

Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 14:39
Obrazek
moja miłość od dzieciństwa, mogę jeść codziennie i nigdy dość.
Najlepsza sprawa do bimbru
woodpecker from space
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 16:33

Raagoon pisze:
08-11-2021, 16:20
nicram pisze:
08-11-2021, 15:51
Raagoon pisze:
08-11-2021, 15:32
Litewskie bardzo dobre, żadne polskie nie mają startu. Ale podobnie republiki nadbałtyckie, wyprzedzają w kwestii kiszonych ogórków i kapusty.
A jakiś producentów możesz podać i gdzie można kupić takie litewskie śledzie w Polsce?
Najlepsze jadłem w Irlandii :D ale niezłe są podobno w Leclerc, litewskie i białoruskie. Nazwę będę znał jakoś wieczorem.
Oki, to czekam. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12097
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 16:38

Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 16:22
nicram pisze:
08-11-2021, 15:16
Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 14:53
Akurat na zdjęciu są w oleju :D
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Faktem, że w Polsce zdecydowanie przesadza się z octem. Jadłeś na przykład szwedzkie albo duńskie? Zalewy są zdecydowanie bardziej słodkie i mniej octowe. Jak dla mnie mistrzostwo.
Nie próbowałem, ale dzięki za polecenie, poszukam 👍😀 samemu też przyrządzam śledzie, szczególnie słone matiasy z zalewy, z gorczycą, czerwoną cebulą, świeżą pietruszka, lubczykiem i kiełkami. Naprawdę, ze śledzialem nie można się nudzić 😄
Też sporo śledzi robię. I nie rozumiem ludzi, którzy nie lubią tej rybki. Królowej tłustości. :-) Mój ulubiony przepis jest też z matiasów. Po namoczeniu dodaje troszkę octu do wody z nimi. Na patelni szklę cebulkę dodaję grzybów i smażę. Do tego liście laurowe, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, troszkę cynamonu, koncentratu pomidorowego, papryki mielonej (można też jakiejś ostrej). Po ostudzeniu mieszam z odsączonymi śledziami i do słoika. Za 2 dni jest mega wyżera i duża szczęśliwość. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator
Posty: 6538
Rejestracja: 19-02-2017, 22:50

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 18:59

Obrazek

Marhapörkölt.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
maciek z klanu
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12504
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 19:15

Znaczy gulasz ;)
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
ODPOWIEDZ