POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POlitykowanie

28-05-2019, 17:28

Wybory do PE wygrało PiS z poparciem 45,38 proc. i zdobyło 27 mandatów. Drugie miejsce zajęła Koalicja Europejska z 38,47 proc. i wprowadzi do PE 22 europosłów. Inicjatywa Grzegorza Schetyny i partia Jarosława Kaczyńskiego "zdobyły" po osiem województw. Najlepsze wyniki wyborcze Prawo i Sprawiedliwość uzyskało w województwie podkarpackim - 65,07 proc. głosów, a Koalicja Europejska w pomorskim - 50,66 proc.

"Uproszczona", analizująca okręgi, wersja wyników wyborów przedstawiamy poniżej:
Obrazek

Dane PKW jasno pokazują, że PiS zwyciężył w prawie dwa razy większej liczbie powiatów niż KE. Bardziej szczegółowe dane przedstawiają się następująco: ugrupowanie Kaczyńskiego wygrało w 254 powiatach i miastach na prawie powiatu, a Koalicja Europejska w 126.
Obrazek

Jak prezentuje się poparcie dla tych dwóch ugrupowań w gminach? Tu hegemon jest jeden. W 1559 gminach poparcie dla PiS wyniosło ponad 50 proc. Tymczasem jeśli chodzi o KE, to w 125 gminach zanotowano poparcie powyżej 50 proc.
Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

28-05-2019, 17:32

wolff pisze:Tak, słyszałem o tym ale czy to prawda na 100% ?
teoretycznie bral kase od niemieckiego MSZ tylko na fundacje. do brania na partie sie nie przyznal*, ale powiedzmy sobie tak z czysto biznesowego punktu widzenia - kto odpuszcza udany projekt na polmetku? na pewno nie Niemcy

* - zreszta o ile sie nie myle w ogole sie nie przyznal kto pompuje kase w partie.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

28-05-2019, 17:49

Fundacja czym się zajmuje/zajmowała? Wielu ludzi uratowała przed zgubą, biedą, cierpieniem? A może szyli flagi na marsze lub propagowali eko życie i jazdę na rowerku do pracy na odcinku 100m?
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
uglak

28-05-2019, 17:57

http://telewizjarepublika.pl/cala-prawd ... 76220.html" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.instytutmyslidemokratycznej.org/" onclick="window.open(this.href);return false;
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Hatefire

28-05-2019, 18:26

Co do tych mapek z poparciem, to zawsze śmieszyli mnie ci publicyści, co to masowo szli tropem "widać zabory". Zabory, to może widać, ale w gęstości linii kolejowych. No wystarczy trochę pomyśleć. Po 45 ujebano nam mnóstwo terytorium na wschodzie i przesunięto kraj radykalnie na zachód przemieszczając jednocześnie masowo ludność, w tym kierunku. To ja się pytam jaki zabór widać w Szczecinie? Przez cały czas trwania PRL z wsi do miast przemieściło się jakieś 30% do 40% ludności. Pewnie 70% katowiczan ma korzenie w podkarpackim czy kieleckim.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
535

28-05-2019, 18:31

Widzę wielkie analizy, a my się po prostu cieszymy, że mamy ma harnasia. Super partia, kurwy.
Awatar użytkownika
Hatefire

28-05-2019, 18:35

Aż sobie jutro w robocie pogrzebię po KRS po nazwiskach. Pracodawca płaci za ułatwiające sznupanie narzędzia :-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

28-05-2019, 18:39

Hatefire pisze:Co do tych mapek z poparciem, to zawsze śmieszyli mnie ci publicyści, co to masowo szli tropem "widać zabory". Zabory, to może widać, ale w gęstości linii kolejowych. No wystarczy trochę pomyśleć. Po 45 ujebano nam mnóstwo terytorium na wschodzie i przesunięto kraj radykalnie na zachód przemieszczając jednocześnie masowo ludność, w tym kierunku. To ja się pytam jaki zabór widać w Szczecinie? Przez cały czas trwania PRL z wsi do miast przemieściło się jakieś 30% do 40% ludności. Pewnie 70% katowiczan ma korzenie w podkarpackim czy kieleckim.
na ziemie odzyskane i do stolicy faktycznie przeniosla sie bardzo duza ilosc ludzi z ziem utraconych. tyle, ze to nie jest tak jakby to chcieli widziec niektorzy publicysci - to byli ludzie glownie z zaboru rosyjskiego (i to tej wschodniej czesci, bo kongresowka byla uwazana za bardziej cywilizowana czesc) z mentalnoscia cwaniaka i bez bardzo slaba identyfikacja narodowa.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Hatefire

28-05-2019, 18:42

No ale co ma piernik do wiatraka. Nieważne kto się przeniósł, ważne, że się przeniósł czy to w ramach repatriacji czy na budowę Huty Katowice. Unieważnia to argument ad zaborum.

Edit: Być może nie zrozumiałeś mojej intencji. Ja nie wartościuję, po prostu stwierdzam fakt, że wnioskowanie po zaborach jest zwodnicze i narrację tu cywilizowane Prusy tam zacofany wschód uważam za śmieszną, w kontekście tej całej wędrówki ludów, która odbyła się tuż po wojnie i w ramach perelowskiej industrializacji.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Hatefire

28-05-2019, 19:03

Obrazek

Sorry za spaming ale nie mogę się powstrzymać ;-)
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
ggfh
w mackach Zła

28-05-2019, 19:10

najlepsze jest to, ze wiekszosc (zdecydowana) osob nie wie, ze ten europarlament wcale nie stanowi prawa a jedynie "klepie" wnioski podeslane przez komisje europejska. a do komisji europejskiej wybieraja sobie biurokraci kogo chca. bez zadnych ogolnonarodowych wyborow :D
Awatar użytkownika
uglak

28-05-2019, 19:14

ggfh pisze:najlepsze jest to, ze wiekszosc (zdecydowana) osob nie wie, ze ten europarlament wcale nie stanowi prawa a jedynie "klepie" wnioski podeslane przez komisje europejska. a do komisji europejskiej wybieraja sobie biurokraci kogo chca. bez zadnych ogolnonarodowych wyborow :D
to swoja droga ;-)

Obrazek

a tymczasem PSL juz zamyka trumne:
https://wiadomosci.radiozet.pl/Eurowybo ... -lewo-w-KE" onclick="window.open(this.href);return false;
Guilty of being right
Awatar użytkownika
nicram

28-05-2019, 20:12

535 pisze:Widzę wielkie analizy, a my się po prostu cieszymy, że mamy ma harnasia. Super partia, kurwy.
Zgadza się. Nie będzie nam tutaj Wadim knuł pod polskim nosem: https://wiadomosci.wp.pl/wadim-tyszkiew ... 583991425a" onclick="window.open(this.href);return false;
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Hatefire

28-05-2019, 20:42

nicram pisze: https://wiadomosci.wp.pl/wadim-tyszkiew ... 583991425a" onclick="window.open(this.href);return false;
Kaczyński wycelował w bezmyślny elektorat

itp. itd.

Gdybym był elektoratem PiS, to po tej rzece pogardy co wypłynęła ze środowisk PO od poniedziałku, w życiu bym nie poparł PO choćby mieli mnie na kole łamać.

Oczywiście można powiedzieć, że PiS jest tak samo chamski wobec drugiej strony i oczywiście jest to prawda. Niemniej to PO póki co jest na musiku i musi odrabiać straty. Jak w piłce nożnej wygrywasz pierwszy mecz w fazie pucharowej 3:0, to możesz sobie pozwolić na brzydką piłkę. To przeciwnik musi się postarać, żeby w rewanżu walnąć 4 bramki i nie stracić żadnej.

Mnie ten POPiSowy spór nie grzeje, nigdy nie głosowałem na żadną frakcję koalicji AWS-UW. Nawet postkomuchy wydawały mi się rozsądniejsze niż te styropianowe matoły.

Niemniej patrząc z boku, jeśli zwolennicy PO zamierzają brnąć w taką retorykę to przygotujmy na Pax Pisiana na długie lata.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Triceratops

28-05-2019, 20:54

Hatefire pisze: Niemniej patrząc z boku, jeśli zwolennicy PO zamierzają brnąć w taką retorykę to przygotujmy na Pax Pisiana na długie lata.
To oczywiste, ze to nie bedzie dzialac a tylko jeszcze bardziej podkreci pisiakow. Xeroliza Michalikowa juz powoli dochodzi do wnioskow, ze to nie dziala. Tyszkiewicz wydawal sie rozsadnym gosciem kiedys z tymi akcjami z domami spolecznymi ale ostatnio konkretnie mu odjebalo. Bo co inteligenty teoretycznie facet moze robic w partii o nazwie Nowoczesna?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
uglak

28-05-2019, 21:58

widze, ze nawet jeden z naczelnych POwskich hejterow zaczal to zauwazac:

Obrazek
Guilty of being right
Awatar użytkownika
trup

28-05-2019, 22:09

Jacy się nagle wszyscy zrobili(ście) szanujący elektorat. :D
A tak to jebać ten motłoch. głupiii naród. , ciemny lud... Czyżbyście nie chcieli rządów PiSu?

:D
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Hatefire

28-05-2019, 22:17

Ale do kogo ta gadka? Co jak co, ale wykluczającej nowomowy, w duchu neoliberalizmu łupanego, że sami sobie winni, roszczeniowi, że 500+ równa się wspieranie patologii, to nie ja, wręcz przeciwnie. Rozumiem, że nie w smak ci, że wskazuję, że PO sama zagoniła się do narożnika.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
trup

28-05-2019, 22:24

Hatefire pisze:Ale do kogo ta gadka? Co jak co, ale wykluczającej nowomowy, w duchu neoliberalizmu łupanego, że sami sobie winni, roszczeniowi, że 500+ równa się wspieranie patologii, to nie ja, wręcz przeciwnie. Rozumiem, że nie w smak ci, że wskazuję, że PO sama zagoniła się do narożnika.
Odpowiedź nie na temat. Siadaj, DWÓJA! ;-)
535

28-05-2019, 22:42

Hatefire pisze:
Niemniej patrząc z boku, jeśli zwolennicy PO zamierzają brnąć w taką retorykę to przygotujmy na Pax Pisiana na długie lata.
Ja jestem przygotowany. Dopóki wątroba pozwoli. Trzeba być wyjątkowo naiwnym, by liczyć na to , że w najbliższym czasie zmieni się cokolwiek jeżeli chodzi o zarządzanie tym bajzlem. To co powie papierowa opozycja nie ma w tym momencie żadnego znaczenia. Wsłuchajcie się w głos ludu.
ODPOWIEDZ