POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Pacjent
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: POlitykowanie

26-03-2019, 15:27

ACTA 2 przyjęte. 18 polskich europosłów głosowało na TAK.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
535

26-03-2019, 15:41

I mamy komentarz ludzi, którzy sami nie mogą się zdecydować... ja pierdole jacy oni są zjebani.

[youtube][/youtube]
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

26-03-2019, 15:53

No straszne rzeczy, że próbują zmusić wielkie korporacje do płacenia za udostępnianie cudzych treści, na czym koszą gruby hajs. Normalnie, cry me a river Google, to się wzruszę nad twym losem.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Triceratops

26-03-2019, 15:53

Pisiory znowu dostaly prezent od zjebow z po. No i jak oni maja przejebac wybory jak im opozycja robi wieczne prezenty
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Rumburak
weteran forumowych bitew

26-03-2019, 16:57

byrgh pisze:
wolff pisze:Prywatne wiadomości umieszczasz w otwartej przestrzeni forume? Nie ładnie.
:D A widziałeś honorowego żula? Matkę przehandlowałby za dwa łyki zwietrzałej berbeluchy. Trwoniącemu cały majątek swojego życia betoniarzowi nie mieści się pod wąskim czółkiem, że oszczędnością i pracą ludzie się bogacą i mają jakieś cele w życiu poza tym, stąd te małostkowe przytyki ;]
Uuu...widzę że brydziu ostro się zagotował o ten skądinąd sympatyczny żart o kawalerce z panem od kredytu w pakiecie, a taki miał być z niego zdystansowany do świata mistrz ironii.Jestem delikatnie rozczarowany.
hcpig pisze:
07-11-2024, 18:51
Wśród największych jak Morbid Angel to nie ale Vader? Azarath niszczy Vadera.
Awatar użytkownika
Bloodcult

26-03-2019, 17:23

Hatefire pisze:No straszne rzeczy, że próbują zmusić wielkie korporacje do płacenia za udostępnianie cudzych treści, na czym koszą gruby hajs. Normalnie, cry me a river Google, to się wzruszę nad twym losem.
:D :D :D

Już widzę jak je zmuszają :) i już widzę że w interesie polityków z PO była uczciwość Google wobec "cudzych treści" :)
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Pacjent

26-03-2019, 17:27

Hatefire pisze:No straszne rzeczy, że próbują zmusić wielkie korporacje do płacenia za udostępnianie cudzych treści, na czym koszą gruby hajs. Normalnie, cry me a river Google, to się wzruszę nad twym losem.
Jak łatwo lewica akceptuje totalitarne rozwiązania pod pretekstem dowalenia kapitalistom i wyzyskiwaczom.
PS. Ściągasz muzykę z neta?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
Awatar użytkownika
hcpig

26-03-2019, 17:28

Spodoba Ci się ten bdb felieton Orlińskiego sprzed roku.

http://wo.blox.pl/2018/06/Wolnosc-w-int ... pecie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Tydzień temu zaprosiłem do TOK FM Jarosława Lipszyca do dyskusji o unijnej inicjatywie, którą tzw. „obrońcy wolności w internecie” nazywają „nowym ACTA”. Kierując się - jak to ja - swoimi stereotypami, automatycznie zakładałem, że Lipszyc, który kiedyś protestował przeciwko ACTA, teraz też będzie przeciw.
Otóż nie był. W rozmowie tak bardzo się zgadzaliśmy, że aż czułem niedosyt - jak po flejmie, który wygasł ze względu na brak rozbieżności.
Tuszę, że blogobywalcy gdzieś już usłyszeli główne zastrzeżenia przeciw regulacji. Że mianowicie serwisy społecznościowe będą zobowiązane do wprowadzenia systemów automatycznie usuwających treści pirackie, a agregatory newsów będą musiały płacić firmom medialnym za licencję.
Obrońcy wolności mówią, że to oznacza „śmierć memów” (zazwyczaj wszak wykorzystujących kradzioną grafikę) oraz „koniec internetu jaki znamy”. Oba te hasła bawią mnie na tyle, że aż robię szyderczą blogonotkę.
Co roku mamy „koniec internetu jaki znamy”, bo internet się ciągle zmienia. Internet był zupełnie inny w 2006, kiedy zaczynałem blogować. A jeszcze inny w latach 90., kiedy w ogóle nie mówiono o „blogowaniu”.
Z mojego punktu widzenia, to były ciągłe zmiany na gorsze. Nie lubię obecnego internetu. Gdy go widzę, przypomina mi się słynny cytat ze Stanisława Lema: „erem merem tytyrytki, giń potworze boś ty brzydki”.
Jeśli w wyniku unijnej regulacji zdechną memy, to sam zapalę świeczkę na grobie Schumana. To byłaby jedna z najlepszych rzeczy, jakie dała nam Unia.
Pamiętam Internet bez memów. Da się żyć. Nie będę po nich płakać.
Niestety, pewnie wcale nie zdechną, tylko ich twórcy będą musieli pilnować licencji. Brać sobie obrazki z Creative Commons, albo z watermarkiem „Getty Images”. Dadzą sobie radę (mój przyjaciel Łajdefak Szudajgiwedamn już naszykował chusteczki, by płakać nad ich ciężkim losem).
Nie wierzę, żeby internauci chcieli na większą skalę stawiać opór przeciwko tym regulacjom. Historia powszechnego dostępu do internetu to dwie dekady nieustającej zgody na ograniczanie wolności.
Ilekroć internauci dostają propozycję typu „zabierzemy wam trochę wolności, ale w zamian damy wam emotki z animowanymi minionkami”, krzyczą w odpowiedzi „serduszko.gif”.
Nasze technologiczne przesiadki ostatnich lat, z ajpoda na spotifaja, z maila na mesendżera, z lokalnych backupów na chmurę, z blogów na fejsa, z otwartego WWW na aplikacje na smartfonie, były przesiadkami w stronę zniewolenia. Narzekałem, zrzędziłem, ostrzegałem, #mamotymksiazke: na próżno.
Nie będę teraz rozpaczać, że stracimy wolność w Internecie. Już dawno ją straciliśmy, a tak naprawdę nigdy jej nie mieliśmy. Od dawna jesteśmy zdani na łaskę i niełaskę kartelu GAFA (Google / Apple / Facebook / Amazon).
Tym razem nie będzie żadnych protestów, bo protesty przeciwko ACTA nie były spontanicznym buntem internautów. To bajka, ktorą media same sobie opowiedziały i w nią uwierzyły, jak to media.
Protesty zainicjowały amerykańskie korporacje (głównie Google), które broniły swojej monopolistycznej pozycji. Nie musicie mi wierzyć na słowo, możecie przeczytać książkę entuzjasty tych protestów, Edwarda Lee. Sam Lipszyc ją reklamował na Fejsbuku (bo tam występuje).
Edward Lee przedstawiał te protesty jako ruch oddolny („grassroots movement”), ale z jego własnego opisu wynika, że zaczęły się od koordynacyjnego spotkania 9 listopada 2011, które NGO sponsorowany przez Google’a zorganizował w pobliżu siedziby Google’a, a na spotkanie zaproszono przedstawicieli Google’a i innych NGO’sów sponsorowanych przez Google’a.
W Polsce protesty zbiegły się z nieudaną wojną rządu Tuska z kibolami, którzy skorzystali z okazji. To dlatego protesty miały oprawę stadionową („kto nie skacze”).
Obecna regulacja jest uzgodniona z lobbystami GAFA, więc nie będzie „strajków internetu”. Obecna władza dobrze żyje z kibolami, ci też więc tym razem się nie zainteresują. Jeśli więc będą jakieś protesty, to będą wyglądały jak pamiętna demonstracja korwinistów przeciwko podatkom.
W „nowe wolnościowe media na blockchainie” też nie wierzę. Problem nie leży w technologii. Wolnościowe media JUŻ MIELIŚMY, ale sami się przesiedliśmy na fejsa i jutuba. W pewnym sensie nadal je mamy, ale z jakiegoś powodu nikogo tam nie ma.
Ciekawe z jakiego? Zamyslonyminionek.gif.
Yare Yare Daze
535

26-03-2019, 17:39

Pacjent pisze:
Jak łatwo lewica akceptuje totalitarne rozwiązania pod pretekstem dowalenia kapitalistom i wyzyskiwaczom.
PS. Ściągasz muzykę z neta?
Mówisz, że teraz nie będzie można ściągnąć muzyki? Byłoby wspaniale.
Awatar użytkownika
hcpig

26-03-2019, 17:46

535 pisze:
Mówisz, że teraz nie będzie można ściągnąć muzyki? Byłoby wspaniale.
Bez kitu, dla mnie najlepszy i najbardziej satyfskacjonujący okres muzyczny jako całość to era sprzed czasów dostępu do netu '99-'07.
Yare Yare Daze
Pacjent

26-03-2019, 17:52

Nie. Spodziewam się jednak pewnych modyfikacji.
535

26-03-2019, 17:56

Czyli będzie jak zwykle. Najpierw zamieszanie i pierdolenie o zamachu i cenzurze, a potem wszystko wróci do normy.
Pacjent

26-03-2019, 18:04

Jak zwykle na terenie UE. Była jedna taka próba. Ciekawe jakie masz doświadczenia z ACTA1 skoro nie weszło w życie?
535

26-03-2019, 18:08

Nic nie pisałem o acta 1. Mam na myśli zamieszanie i strzały z politycznych tyłków, Najpierw krzyk, a potem nikt nie będzie pamiętał o co. Natomiast muzyka powinna być płatna, chyba, że sam artysta chce ją wrzucić do sieci.
Awatar użytkownika
uglak

26-03-2019, 18:33

Obrazek

widze, ze w PO sporo osob stchorzylo i nie wzielo udzialu w glosowaniu.
Guilty of being right
Raf
w mackach Zła

26-03-2019, 19:40

Ale jedno co widać po powyższym głosowaniu, to że i w PO zdanie są podzielone i wcale nie jest tak jak głosi przekaz dnia PiS dla przygłupów, aby tak sugerować, że "całe PO jest przeciw wolności w internecie".
535

26-03-2019, 19:56

Widać także, kogo należałoby wypierdolić z roboty na zbitą mordę. Szkoda, że do list obecności podchodzi się u nas z taką beztroską.
byrgh
zahartowany metalizator

26-03-2019, 19:57

Rumburak pisze:
byrgh pisze:
wolff pisze:Prywatne wiadomości umieszczasz w otwartej przestrzeni forume? Nie ładnie.
:D A widziałeś honorowego żula? Matkę przehandlowałby za dwa łyki zwietrzałej berbeluchy. Trwoniącemu cały majątek swojego życia betoniarzowi nie mieści się pod wąskim czółkiem, że oszczędnością i pracą ludzie się bogacą i mają jakieś cele w życiu poza tym, stąd te małostkowe przytyki ;]
Uuu...widzę że brydziu ostro się zagotował o ten skądinąd sympatyczny żart o kawalerce z panem od kredytu w pakiecie, a taki miał być z niego zdystansowany do świata mistrz ironii.Jestem delikatnie rozczarowany.
Nieprawda, nie kłam.
535

26-03-2019, 20:06

Zagotowałeś jakby ci szpachla we wiadrze przyschła przy wiciu nowego gniazdka. Może jednak byłeś pijany? Pijanemu wiele można wybaczyć.
byrgh
zahartowany metalizator

27-03-2019, 00:11

https://sejmlog.pl/zatrzymali-za-jazde- ... fakenewsa/" onclick="window.open(this.href);return false;

:V
ODPOWIEDZ