MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: MGŁA

05-09-2015, 11:17

na przykład klawiszowy motyw w końcówce V bardzo kojarzy mi się z takim samym motywem na końcu Blow Your Trumpets Gabriel. I któreś riffy (nie pamiętam czy w III czy IV) są wyjęte z któregoś szybszego kawałka na The Satanist. Nie pamiętam teraz konkretnie którego, bo nie mam czasu posłuchać w tej chwili obu płyt, ale wczoraj takie skojarzenie mnie naszło, jak był odsłuch Exercises in Futility i The Satanist jedna po drugiej.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

05-09-2015, 11:33

Komuś jeszcze to podobieństwo"rzuciło się" w uszy?

" onclick="window.open(this.href);return false;

" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
WaszJudasz
zahartowany metalizator

05-09-2015, 11:48

Niebywałe. Chłopaki z Mayhem wymyślili, że można zagrać małą sekstę, a M. podpierdolił tę rewolucyjną ideę.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
535

05-09-2015, 14:56

kenediusze pisze:
535 pisze:Przecież to wy skoczyliście na mnie, że skandal, ze jak tak można, że "wszystko jest inne"...
Tak, naskoczyliśmy i zaraz będziemy bić, będzie zbiorówa po lekcjach.
Spiętyś pan jak agrafka, a przecie weekend jest.
Kiedyś musimy się spotkać i dobrze nalakierować. Wtedy napiszesz tu wszystkim jaki jestem spięty.
535

05-09-2015, 14:59

nicram pisze: Oceniam sobie muzykę, a skoro muzyka mi się podoba bardziej lub mniej, to czemuż miałbym o tym nie napisać na jakimś niszowym forume?
Tym samym popełniasz grzech śmiertelny. Tego nie wolno robić. Nie tutaj.
kenediusze
weteran forumowych bitew

05-09-2015, 16:25

nicram pisze:na przykład klawiszowy motyw w końcówce V bardzo kojarzy mi się z takim samym motywem na końcu Blow Your Trumpets Gabriel.
Posłuchałem. Taki sam to on nie jest, no i we MGLE jest raczej wtopiony w tło, u BEHEMOTH wysunięty bardziej na przód (dość logicznie, bo to chyba są te tytułowe trąby). Ale dobra, jedni i drudzy użyli w jednym kawałku klawiszy do podkreślenia dość epickiego nastroju w końcówce (chociaż u Adasia pojawiają się też w pierwszej części utworu); jednakowoż mam poważne wątpliwości, czy jest to patent wymyślony przez BEHEMOTH na The Sejtanist i zaczerpnięty przez M. (bo o to się zdaje się sprawa rozchodzi), czy po prostu uniwersalny zabieg kompozycyjny.
Ciekaw jestem tych riffów (bez złośliwości nie), jakby Ci się chciało w wolnej chwili wyszukać to wiesz.
535 pisze:Tym samym popełniasz grzech śmiertelny. Tego nie wolno robić. Nie tutaj.
Oczywiście że nie, nikt nie ma prawa do własnej opinii, co najwyżej do opinii popartej jakimiś faktami xDDD*
I ignorancja to prawie tak wielki grzech jak aborcja ok

*emotka została dodana w celu podkreślenia, że to nie na serio ino tylko tak na 52% serio
Ostatnio zmieniony 05-09-2015, 16:33 przez kenediusze, łącznie zmieniany 1 raz.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

05-09-2015, 16:32

Są klawisze na nowej Mgle?? To zajebiście :-)
Szkoda że nie mogę posłuchać, bo Sowa nie wysłał mi płyty. Pewnie w ogóle nie wyśle ani nie odda kasy :-/
kenediusze
weteran forumowych bitew

05-09-2015, 16:36

No, jak u DIMMU BORGIR prawie.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
manieczki

05-09-2015, 16:39

Panowie mam prosbe. Jak porownujecie jakies motywy do innych zespolow to prosze o podawanie umiejscowienia w programie czasowym plyty z dokladnoscia do milisekund. dziekuje.
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ascetic

05-09-2015, 17:17

jak sie pojawiają porównania do najmroczniejszych wyziewów pomorskich lasów i Gimu Dorgir to płyta musi byc wybitna ... -:)

wow i klawisze są, super -)

niektórzy maja talent to "czarnego" pijaru -;)
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Headcrab
weteran forumowych bitew
Kontakt:

05-09-2015, 17:24

Posłuchałbym, ale nie ma Mgły na Spotify, ani na Wimp.
Ỏ̷͖͈̞̩͎̻̫̫̜͉̠̫͕̭̭̫̫̹̗̹͈̼̠̖͍͚̥͈̮̼͕̠̤̯̻̥̬̗̼̳̤̳̬̪̹͚̞̼̠͕̼̠̦͚̫͔̯̹͉͉̘͎͕̼̣̝͙̱̟̹̩̟̳̦̭͉̮̖̭̣̣̞̙̗̜̺̭̻̥͚͙̝̦̲̱͉͖͉̰̦͎̫̣̼͎͍̠̮͓̹̹͉̤̰̗̙͕͇͔̱͕̭͈̳̗̭͔̘̖̺̮̜̠͖̘͓̳͕̟̠̱̫̤͓͔̘̰̲͙͍͇̙͎̣̼̗̖͙̯͉̠̟͈͍͕̪͓̝̩̦̖̹̼̠̘̮͚̟͉̺̜͍͓̯̳̱̻͕̣̳͉̻̭̭̱͍̪̩̭̺͕̺̼̥̪͖̦
Awatar użytkownika
Re-animator
rozkręca się

05-09-2015, 17:39

nicram pisze: poznać nie chcę. Uważam, że współczesny polski black metal jest mocno średni.
Te, Panie ekspert. Ale CULTES DES GHOULES i BESTIAL RAIDS to Ty szanuj. INFERNAL WAR też się wybija.
Ostatnio zmieniony 05-09-2015, 18:32 przez Re-animator, łącznie zmieniany 1 raz.
DEATH IS FUN

Rap i hiphop jest dobry dla pedałów.
neuro
postuje jak opętany!

05-09-2015, 17:44

Ascetic pisze: wow i klawisze są, super -)
Klawiszy jest w huj, jak w strzeleckim przytułku albo na Hvis Lyset, no ale - wzorce zobowiązują, poza tym musi być jakaś aryjska przeciwwaga dla murzyńskich gitar i bębenów w końcu.
Awatar użytkownika
Ascetic

05-09-2015, 18:00

jak od klawesynów, klawikordów i innych takich w "blaku" wole murzyński tribal wybijany na czym tam mają pod ręką ...

zresztą mam taką myśl o charakterze ogólnym. Jak do szeroko rozumianego metalu wprowadzono instrumenty typu pianino (za wyjątkie intr/ outr), to sie muzyka spedaliła ... Taki oto problem filozoficzny (rasowy? socjologiczny?) - niby instrument białasów, a zjebał muzykę białasów. Doskonałym przykładem jest masa zespołów death/doom. Chłopaki cisną, wchodzi jakiś hamond albo inny syntezator i sie wszystko sypie (choć są oczywiście wyjątki np. Coffins)
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
trzeci
zaczyna szaleć

05-09-2015, 18:12

nicram pisze:na przykład klawiszowy motyw w końcówce V bardzo kojarzy mi się z takim samym motywem na końcu Blow Your Trumpets Gabriel. I któreś riffy (nie pamiętam czy w III czy IV) są wyjęte z któregoś szybszego kawałka na The Satanist. Nie pamiętam teraz konkretnie którego, bo nie mam czasu posłuchać w tej chwili obu płyt, ale wczoraj takie skojarzenie mnie naszło, jak był odsłuch Exercises in Futility i The Satanist jedna po drugiej.
a mnie czlowiek golebia przypomina. i jednego i drugiego widzialem jak chleb jadl.
fuck you buddy
Awatar użytkownika
REINHARD IRRUMATOR
postuje jak opętany!

05-09-2015, 18:46

nicram pisze:na przykład klawiszowy motyw w końcówce V bardzo kojarzy mi się z takim samym motywem na końcu Blow Your Trumpets Gabriel. I któreś riffy (nie pamiętam czy w III czy IV) są wyjęte z któregoś szybszego kawałka na The Satanist. Nie pamiętam teraz konkretnie którego, bo nie mam czasu posłuchać w tej chwili obu płyt, ale wczoraj takie skojarzenie mnie naszło, jak był odsłuch Exercises in Futility i The Satanist jedna po drugiej.
To bardzo ciekawa ocena ,nie znam płyty ale wyrok jest.
Norma to głupota, degeneracja to geniusz
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

05-09-2015, 19:05

Headcrab pisze:Posłuchałbym, ale nie ma Mgły na Spotify, ani na Wimp.
jest calosc na bandcampie zespolu.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
nicram

05-09-2015, 19:24

REINHARD IRRUMATOR pisze:
To bardzo ciekawa ocena ,nie znam płyty ale wyrok jest.
Misiu miętowy czy twierdzisz, że nie znam obu płyt? Otóż rozczaruję Cię. Znam. Co więcej obie mam. Mgła jeszcze co prawda nie przyszła, ale jak przyjdzie to chętnie zrobię Ci zdjęcie obu płyt ze specjalna dedykacją. Niestety nie uczę się już tytułów piosenek na pamięć i nie potrafię wymienić ich ot tak sobie z pamięci.
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

05-09-2015, 19:25

yossarian84 pisze:Są klawisze na nowej Mgle?? To zajebiście :-)
Szkoda że nie mogę posłuchać, bo Sowa nie wysłał mi płyty. Pewnie w ogóle nie wyśle ani nie odda kasy :-/
dzwoń na 997 o ile w ogóle u mnie zamawiałeś.
Awatar użytkownika
nicram

05-09-2015, 19:30

535 pisze:
nicram pisze: Oceniam sobie muzykę, a skoro muzyka mi się podoba bardziej lub mniej, to czemuż miałbym o tym nie napisać na jakimś niszowym forume?
Tym samym popełniasz grzech śmiertelny. Tego nie wolno robić. Nie tutaj.
Grzechem śmiertelnym jest niezgadzanie się prominentami tego forum. Jak oni orzekną, że coś jest zajebiste, a Twoje zdanie jest odmienne to od razu jesteś zjebem, kretynem, lub masz chujowy gust. Ewentualnie będą Ci wypominać zawsze i wszędzie, że lubisz Arcturian lub Masachist. Ot taki folklor.
ODPOWIEDZ