MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
kenediusze
weteran forumowych bitew

Re: MGŁA

31-07-2015, 11:05

Łaaa matematyka
hcpig pisze:
Riven pisze: Czasem zastanawiam sie, czy Chimera nie jest mimo to lepsza niz OaCh i GDoW (obie uwielbiam jakby co) :)
10/10 - DMDS/WLA/GDOW
9,5/10 - Chimera/Deathcrush
9/10 - OAC/EW

Proste.
No nie, bo ani EW ani Chimera to żadną miarą 9/10, nie ma opcji (w porywach 7,5 czyli bardzo dobre, wyróżniające się albumy).
przypomniało mi się że Mdłości pisał na forume że już nie słucha bm poza wybranymi płytami Burzum, DSO i bodajże Darkthrone, ciekawe czy jest to jeszcze aktualne.
Oby. Zresztą nowy kawałek by na to wskazywał, bo słychać tam głównie BUMZUR, DsO z okresu SMRC i rzeczywiście nieco wspomniane FORGOTTEN WOODS.

Btw:

Groza - 8,5/10
WHTN - 9/10

Epki na 8 wszystkie. Debiut mi się przewartościował, jak wyszedł to byłem zawiedziony, teraz "kocham bezgranicznie".
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

31-07-2015, 11:08

Epki na 8? Panicz zartuje. Mdlosci to przeciez jeden z najlepszych kawalkow black metalu jaki nagrano. Nie podejmuje sie szeregowania, ale Presence bardzo im nie ustepuje.

A Chimera spokojnie 9.5/10. Nie kazda plyta musi byc rewolucyjna, odkrywcza, transgresywna blablabla, a dawka jadu i ciezaru na tym albumie jest totalna. Zreszta przyjelo sie mowic, ze to zachowawcza plyta, ale tak naprawde zachowawcza wzgledem czego? Wczesniejszych albumow Mayhem? na pewno nie. Ona ma po prostu konkretne black metalowe riffy bez udziwnien, ale to nie jest casus, dajmy na to, Total Death (doskonalego zreszta), na ktorym rzezbili w sprawdzonych patentach. W zasadzie to pierwsza zachowawcza plyta Mayhem jest Esoteric Warfare.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
maciek z klanu
mistrz forumowej ceremonii

31-07-2015, 11:20

wracaj sluchac voivod, bo rece opadaja :D
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
kenediusze
weteran forumowych bitew

31-07-2015, 11:28

Riven pisze:Epki na 8? Panicz zartuje. Mdlosci to przeciez jeden z najlepszych kawalkow black metalu jaki nagrano. Nie podejmuje sie szeregowania, ale Presence bardzo im nie ustepuje.

A Chimera spokojnie 9.5/10. Nie kazda plyta musi byc rewolucyjna, odkrywcza, transgresywna blablabla, a dawka jadu i ciezaru na tym albumie jest totalna.
Nie żartuje, ino jest śmiertelnie poważny. W swoim prywatnym rankingu niepretendującym do całkowitej gustoobiektywności mam dokładnie dwie blackmetalowe płyty z notą 10/10 i znam może ze dwa-trzy razy tyle łapiących na 9,5; ósemek przy dużej dozie dobrej woli naliczyłbym ze dwadzieścia, więc i tak wychodzi mi, że MGUA to jedna z moich ulubionych formacji w gatunku.
Poza tym po dłuższym czasie mi wyszło, że Groza robi mi bardziej. "Obiektywnie" wszystkie produkcje MGŁY prezentują bardzo zbliżony poziom (i stylistykę) i trochę mnie dziwi jak ktoś wiesza psy na WHTN jako różowym pluszowym guwnie, ale Mdłości czy Presence są już ok..

Chimera jest spoko. Tylko tyle (aż tyle). Esoteric Warfare także jest spoko i nic ponadto. Jad to dobre słowo w kontekście tej pierwszej, z tym że jak chcę od MAYHEM jadu to załączam WLA.
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-07-2015, 11:30

No wyzywanie WHTN od ckliwych melodyjek przy jednoczesnym spuszczaniu sie nad FDTN - co uskutecznialo paru geniuszy tutaj, bylo naprawde ciekawym zjawiskiem ;].
Heretyk

31-07-2015, 11:32

a co to jest FDTN? bo chyba zaczynam się gubić
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-07-2015, 11:34

Further down the nest
Awatar użytkownika
nicram

31-07-2015, 11:40

Porównywanie Mgła do Burzum czy Forgotten Woods uważam za objaw kompletnej głuchoty lub jednostki "chciałbym aby tak było". Zupełnie różne zespoły, tak jak różne są Krisiun i Morbid Angel. Żaden Burzum i Forgotten Woods nie miały tak wypolerowanej, gładkiej i radio friendly produkcji. Ale odchodząc od uprzedzeń
kenediusze pisze: Btw:

Groza - 8,5/10
WHTN - 9/10

Epki na 8 wszystkie. Debiut mi się przewartościował, jak wyszedł to byłem zawiedziony, teraz "kocham bezgranicznie".
To Ty chyba żartujesz?

Obiektywnie Groza - 5/10, WHTN 3/10. Mdłości jako ich najlepszy materiał to z dobrego serca mogę dać 6/10.

Riven pisze: A Chimera spokojnie 9.5/10. Nie kazda plyta musi byc rewolucyjna, odkrywcza, transgresywna blablabla, a dawka jadu i ciezaru na tym albumie jest totalna.
Dokładnie tak. Ja bym tej płycie dał jeszcze więcej. Mój ulubiony Mayhem zarówno tekstowo (tak!!!) jaki i muzycznie.
Ostatnio zmieniony 31-07-2015, 11:45 przez nicram, łącznie zmieniany 1 raz.
all the monsters will break your heart
kenediusze
weteran forumowych bitew

31-07-2015, 11:44

nicram pisze: Obiektywnie Groza - 5/10, WHTN 3/10. Mdłości jako ich najlepszy materiał to z dobrego serca mogę dać 6/10.
Obrazek
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
nicram

31-07-2015, 11:46

Zabolało? Ale takie są fakty. :-)
Heretyk

31-07-2015, 11:53

ale skad się bierze takie fakty, że obiektywnie WHTN to 3/10? ja tego rozumem nie potrafię objąć
Awatar użytkownika
nicram

31-07-2015, 11:58

Skąd się biorą? Po parokrotnym obcowaniu z tym materiałem. Dla mnie to nudna, melodyjna sraka zespołu, którego popularność na tym forum nie odzwierciedla smutnej rzeczywistości nieznanego zespołu z Polski. A jak ktoś daje WHTN 9/10 to ja się pytam ile da punktów Worship Him, Adimiron Black, Filosofem itd.?
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

31-07-2015, 12:02

nicram pisze:zespołu, którego popularność na tym forum nie odzwierciedla smutnej rzeczywistości nieznanego zespołu z Polski.
Jest to bzdura,a nawet może złote wary.
niech to miejsce niebawem zniknie
Heretyk

31-07-2015, 12:04

nicram pisze:Skąd się biorą? Po parokrotnym obcowaniu z tym materiałem. Dla mnie to nudna, melodyjna sraka zespołu, którego popularność na tym forum nie odzwierciedla smutnej rzeczywistości nieznanego zespołu z Polski. A jak ktoś daje WHTN 9/10 to ja się pytam ile da punktów Worship Him, Adimiron Black, Filosofem itd.?
no ale to w końcu dla Ciebie, czy obiektywnie ?

a z tymi cyferkami to rzeczywiście pojebana sprawa, bo fakt, że niektórzy zbyt łatwo i bez zastanowienia rzucają ocenami 9 i 10, ale to już jest temat na zupełnie inną rozmowę
Awatar użytkownika
maciek z klanu

31-07-2015, 12:10

nicram pisze:Skąd się biorą? Po parokrotnym obcowaniu z tym materiałem. Dla mnie to nudna, melodyjna sraka zespołu, którego popularność na tym forum nie odzwierciedla smutnej rzeczywistości nieznanego zespołu z Polski. A jak ktoś daje WHTN 9/10 to ja się pytam ile da punktów Worship Him, Adimiron Black, Filosofem itd.?
tak gwoli scislosci, proponuje przy nazwach ktore wymieniles na samym koncu podac artyste ktory nagral te plyty, bo mam wrazenie ze czesc z gawedziarzy w tym temacie o 1wszych 2ch pozycjach nie slyszalo :) albo nie mieli czasu sciagnac mp3 :)

edit: choc oczywiscie z tymi cyferkami pojechales w druga strone :))) obiektywnie rzecz ujmujac trzeba jasno stwierdzic, ze obecnie mgła to chyba najbardziej ceniony i znany poza polska bm.. co widac na tych zagranicznych koncertach i forach.. ale oczywiscie w temacie pierdolenia jest sporo i ustawianiu mgly obok takich tuzow bm jak FW, gorgoroth itd :)

pragne tez zauwazyc ze bardzo ciekawe jest to, ze groza po premierze zostala przyjeta dosc chlodno w stosunku do nowej plyty, a teraz sie zachwycaja i bija piane pod nia :)
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
kenediusze
weteran forumowych bitew

31-07-2015, 12:20

Heretyk pisze:ale skad się bierze takie fakty, że obiektywnie WHTN to 3/10?
Rozumowanie wygląda następująco:
"Słucham X. X mi się podoba. Więc X musi być dobre."
albo
"Słucham X. X mi się nie podoba. Więc X musi być złe."
Co sprowadza się do:
"X jest obiektywnie dobre/złe bo mi się subiektywnie podoba/nie podoba."

Z czymś takim niestety nie da się dyskutować, można najwyżej współczuć.

Zresztą:
nicram pisze:Obiektywnie Groza - 5/10, WHTN 3/10. Mdłości jako ich najlepszy materiał to z dobrego serca mogę dać 6/10.
nicram pisze:Po parokrotnym obcowaniu z tym materiałem. Dla mnie to nudna, melodyjna sraka
Widzę sprzeczność, ktoś nie rozumie słów jakich używa.
maciek z klanu pisze: trzeba jasno stwierdzic, ze obecnie mgła to chyba najbardziej ceniony i znany poza polska bm.. co widac na tych zagranicznych koncertach i forach..
+1
Głos rozsądku.
maciek z klanu pisze:pragne tez zauwazyc ze bardzo ciekawe jest to, ze groza po premierze zostala przyjeta dosc chlodno w stosunku do nowej plyty, a teraz sie zachwycaja i bija piane pod nia :)
Jacy oni, tylko ja z tego co tu widzę.
nicram pisze:A jak ktoś daje WHTN 9/10 to ja się pytam ile da punktów Worship Him, Adimiron Black, Filosofem itd.?
Obiektywnie czy subiektywnie?
Baton na tropach Yeti

You are just a
PART OF ME
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

31-07-2015, 12:31

nicram pisze:Obiektywnie Groza - 5/10, WHTN 3/10. Mdłości jako ich najlepszy materiał to z dobrego serca mogę dać 6/10.
Heretyk pisze:ale skad się bierze takie fakty, że obiektywnie WHTN to 3/10? ja tego rozumem nie potrafię objąć
Pytam się po raz wtóry: o co chodzi?

@nicram - pomyśl choć odrobinę co chcesz powiedzieć, bo napierdalasz w tą klawiaturę jak dziecko Neostrady.

"Obiektywnie", co to znaczy? "Obiektywnie" to, moim zdaniem, jak dany album/zespół został przyjęty przez scenę, ogół zebranych opinii, zyskana popularność wśród słuchaczy, na koncertach, tyle. Komuś może się nie podobać, jego prawo, ale odbieranie znaczenia dokonaniom Mgły to głupota.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
Awatar użytkownika
Sova
rasowy masterfulowicz

31-07-2015, 12:46

nicram pisze: popularność na tym forum nie odzwierciedla smutnej rzeczywistości nieznanego zespołu z Polski
:)
Awatar użytkownika
nicram

31-07-2015, 13:00

Heretyk pisze:
no ale to w końcu dla Ciebie, czy obiektywnie ?

a z tymi cyferkami to rzeczywiście pojebana sprawa, bo fakt, że niektórzy zbyt łatwo i bez zastanowienia rzucają ocenami 9 i 10, ale to już jest temat na zupełnie inną rozmowę
Dla mnie, ale jeżeli spojrzeć na dokonania tego zespołu w szerszej perspektywie i na tle największych i najlepszych zespołów gatunku, to każdy dojdzie do wniosku, że Mgła nic nie wnosi. Kwestia cyferek to jak piszesz - osobna sprawa. Jak widzę te wszystkie 9 i 10 na 10 przy nic nie znaczących pozycjach to krew mnie zalewa.
maciek z klanu pisze:
tak gwoli scislosci, proponuje przy nazwach ktore wymieniles na samym koncu podac artyste ktory nagral te plyty, bo mam wrazenie ze czesc z gawedziarzy w tym temacie o 1wszych 2ch pozycjach nie slyszalo :) albo nie mieli czasu sciagnac mp3 :)
Masz rację. Zatem kolegom stawiającym WHTN pomniki i oceny 9/10 polecam pierwszą płytę Samael, czwartą płytę Gehenna, oraz czwartą płytę Burzum. Oraz wiele innych pozycji z dobrego black metalu. Mogę podać listę jakby co. :-))
maciek z klanu pisze:edit: choc oczywiscie z tymi cyferkami pojechales w druga strone :))) obiektywnie rzecz ujmujac trzeba jasno stwierdzic, ze obecnie mgła to chyba najbardziej ceniony i znany poza polska bm.. co widac na tych zagranicznych koncertach i forach.. ale oczywiscie w temacie pierdolenia jest sporo i ustawianiu mgly obok takich tuzow bm jak FW, gorgoroth itd :)
Znalazł się inteligenty który wyczaił moje cyferki. :-) To właśnie od jakiegoś czasu piszę. Stawianie tego zespołu obok klasyków jest absurdalne.
Sova pisze:
nicram pisze: popularność na tym forum nie odzwierciedla smutnej rzeczywistości nieznanego zespołu z Polski
:)
deal with it. :-)
est

31-07-2015, 13:34

O kurwa, ten nicram rzeczywiście coraz głupszy jest :D
ODPOWIEDZ