No widzisz, czasem mniej znaczy więcej i lepiej powtórzyć dobry riff parę razy więcej zamiast kombinować. Chociaż ozdobników na tej płycie też nie brakuje.Harlequin pisze: A co do TSOP to dziwie sie że nie słyszysz tych rozwleczonych w nieskonczoność partii opartych w gruncie rzeczy na niewielkiej ilosci motywów ( w stosunku do długości utworów). Dla mnie TSOP wlecze sie jak flaky z olejem, chce być ambitniejsze niz jest.
DEATH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
Re: DEATH
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Czasem tak, ale nie w tym przypadku. Tak przynajmniej ja to widze. Tak jak zazwyczaj lubie pitolenie, tak na TSOP ono mnie męczy.Nerwowy pisze:No widzisz, czasem mniej znaczy więcej i lepiej powtórzyć dobry riff parę razy więcej zamiast kombinować. Chociaż ozdobników na tej płycie też nie brakuje.Harlequin pisze: A co do TSOP to dziwie sie że nie słyszysz tych rozwleczonych w nieskonczoność partii opartych w gruncie rzeczy na niewielkiej ilosci motywów ( w stosunku do długości utworów). Dla mnie TSOP wlecze sie jak flaky z olejem, chce być ambitniejsze niz jest.
- Harlequin
No własnie jak dla mnie jest bardzo wiele. Niekończące sie w kółko powtarzane przejscia w Scavenger, niekonczące sie walce w Spiryt kraszer czy rozwleczony flesh and power... na ITP jest duzo pitolenia, owszem, ale kawałki nie są sztucznie rozwleczone do 8 minut. Pewno gdyby TSOP było bardziej zwięzłe to miałbym inne zdanie.Nerwowy pisze:Ale w tym rzecz, że tam nie ma żadnego pitolenia właśnie. Jak już to na ITP jest go najwięcej.
edit: no i na Symbolic :D
Czy na Symbolic jest duzo pitolenia? Eeeee, w sumie to dość przyjemna, melodyjna i zachowawcza płyta.
- Sybir
@Harlequin: odwołaj to o Spirit Crusher, OK? To dla mnie bardzo ważne!
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Harlequin

Co poradze, że uważam TSOP za przerost formy nad treścią. Jesli przez naście lat sie nie przekonałem to ciężko widze dalszą współpracę :) choć w sumie im bardziej jestę emerytowany tym mniej Death słucham. Jakoś gdzie indziej odnajduje te wrażenia, których szukam.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
A dla mnie jest zajebiście skomponowana a low nigdy bym nie porównał do itp. Na low jest luz i rock, na itp spina i artyzm
this is a land of wolves now
- Harlequin
Przesłuchaj Low z 30 razy (bo sie wkręca) a potem tęczą będziesz rzygał. Ja miałem Low na Cd 2 x i 2 x to samo przerabiałem. Potrafi ta płyta szybko obrzydnąć.Riven pisze:A dla mnie jest zajebiście skomponowana a low nigdy bym nie porównał do itp. Na low jest luz i rock, na itp spina o artyzm
- Riven
- Kontakt:
- Drone
Chciałem kolegów pogodzić. Zgadzam się, że "Low" szybko brzydnie, bo oprócz kilku świetnych kawałków są liczne mielizny i płycizny. Na dłuższą metę jako całość ta płyta drażni.
Jeśli chodzi o TSOP i ITP, to zdecydowanie wolę tę pierwszą. Jest tam pełnia wysmakowanej formy, a nie ma takich pretensji i artystowskich zawijasów jak na ITP.
Jeśli chodzi o TSOP i ITP, to zdecydowanie wolę tę pierwszą. Jest tam pełnia wysmakowanej formy, a nie ma takich pretensji i artystowskich zawijasów jak na ITP.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
Riven pisze:A dla mnie właśnie tsop to jedyna płyta death która można postawić obok dokonań atheist. Itp to nudne gówno. Human fajny death metal ale gdzie tam do atheist.Heretyk pisze:to jasneHarlequin pisze: Postawic TSOP przy 1 lub 2 Atheist i nie am czego zbierać.
Tsop to niesamowity album, kompletnie poza swoją epoką
A ja stawiam dokonania Death wyżej niż dokonania Atheist. Nigdy bym nie nazwał ITP nudnym gównem, Human tylko fajnym deathem, nie, nie przeszłoby mi to przez gardło. Owszem, wiele robi tutaj sentyment do tych albumów, kiedy wyszły były bezwzględnie na topie, ale oprócz sentymentów pozostała muzyka, a ta nie zestarzała się dla mnie ani trochę. Tam nadal są zaklęte te emocje, które wzbudziły we mnie momencie kiedy odpaliłem kasete z ich nagraniami po raz pierwszy. Te dźwięki nadal budzą te same emocje, to po prostu doskonałe płyty.
-
Drone pisze:
Jakie pretensje? Jakie artystowskie zawijasy?
- Drone
Te melodie typu PI PI RI PI TIPI, TRA TA TA TUR TUR TUR BĘC!Nasum pisze:Jakie pretensje? Jakie artystowskie zawijasy?Drone pisze:
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
Drone pisze:Te melodie typu PI PI RI PI TIPI, TRA TA TA TUR TUR TUR BĘC!Nasum pisze:Jakie pretensje? Jakie artystowskie zawijasy?Drone pisze:
Doskonała onomatopeja, ale jednak wolałbym abyś dał linka do tych melodyjnych zawijasów, będzie mi łatwiej.
-
Jeśli już przy artystycznych zawijasach jesteśmy, to moim zdaniem więcej ich na płytach wspomnianego już Atheist niż na płytach Death. Owszem, nie jest to muzyka prosta jak drut, są tam momentami skomplikowane partie, ale akurat nie są one celem samym w sobie. To nadal przemyślana płyta z dobrym szkieletem utworów, do których zostały dodane techniczne smaczki, które ją urozmaicają, ale nie przeszkadzają w odbiorze.
- Sybir
A podobno profesor ;) Chociaż z argumentem o pewnej naiwności, zawartej w muzyce Death, mógłbym się zgodzić. Nie jest to rzecz jasna żaden zarzut, w mojej ocenie to nawet swego rodzaju atut. Poza tym, tej cechy Death nabrało dopiero gdzieś po Human.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Riven
- Kontakt:
Death to debiut, dwójka, trójka, symbolic i tsop. jeśli chodzi o płyty wybitne
Edit no symbolic może niekoniecznie ale i tak jest bdb
Edit no symbolic może niekoniecznie ale i tak jest bdb
this is a land of wolves now