KRIEGSMASCHINE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

Re: KRIEGSMASCHINE

22-02-2014, 12:35

535 pisze:
Kingu pisze:
535 pisze: Na Enemy Of Man Skandynawia rozsiada się wygodnie w fotelu.
Owszem, aby posłuchać polskiego BM :)
No Panie Szanowny. W Farewell To Grace, Szwecji nie usłyszeć to duża sprawa.

edit
a w kolejnym tego?
Tyle, że ja wspomniałem o Skandynawii, a Ty na poparcie swojego zdania o domniemanym ogromnym wpływie Skandynawii na EoM podajesz jakieś wpływy klasycznego skandynawskiego zespołu - Anathema.
Kurtyna i oklaski.
neuro
postuje jak opętany!

22-02-2014, 14:19

Jak myślę o płytach, do których mógłbym EoM porównać, znaleźć tam jakieś wpływy, to w ogóle nie mam metalowych skojarzeń. Dwa tytuły się mi się na myśl cisną - Closer Joy Division i Enemy (nomen omen) of the Sun Neurosis. Może daleko to idące, ale parę cech wspólnych słyszę - jak wiodąca rola bębnów, odczłowieczony klimat i jakaś taka szlachetna oszczędność środków. Tu nie ma dźwięków niepotrzebnych.
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

22-02-2014, 14:57

plyta dobra ale dla mnie gitary za nisko strojone jak na trans
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

22-02-2014, 14:59

Nie pierdol vicek. Ja gram w a i jest trans.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
vicek
zahartowany metalizator

22-02-2014, 15:05

Riven pisze:Nie pierdol vicek. Ja gram w a i jest trans.
mozna.ale wole komary najlepiej w eb.
death_to_all
zaczyna szaleć

22-02-2014, 16:08

Kingu pisze:Spokojnie stawiam ten album obok ostatniego Aosoth i Inferno. Ten sam wysoki poziom weny, uniesienia i realizacji własnych pomysłów. Trzy zupełnie nieskandynawskie wcielenia BM.
Takie bębny w BM nagrało w ostatnich latach chyba tylko DSO.
Z kolei na gitarach jest aż za gęsto od wysokotono-dysonansowych patentów. Trochę za dużo tego na całym albumie ale widocznie taki był koncept.
Jak dla mnie, to Enemy of Man przybił do krzyża ostatnią Mgłę.

Nie brzmi to zbytnio za komplement :/
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

22-02-2014, 17:12

death_to_all pisze:
Kingu pisze:Spokojnie stawiam ten album obok ostatniego Aosoth i Inferno.
Akurat te dwa albumy mam w pierwszej dziesiątce z 2013, stąd to porównanie. Poza tym obydwa te zespoły postawiły sobie nimi poprzeczkę wyraźnie wyżej i ambitnie. To samo mogę powiedzieć w odniesieniu do KSM. Widzę tu dużą różnicę jakościową w porównaniu do Altered...
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

22-02-2014, 17:47

Różnice jakościowe muszą być spore, bo nigdy nie podniecałem się tą płytą, a nową się podniecam :-)
death_to_all
zaczyna szaleć

22-02-2014, 18:04

Kingu pisze:
death_to_all pisze:
Kingu pisze:Spokojnie stawiam ten album obok ostatniego Aosoth i Inferno.
Akurat te dwa albumy mam w pierwszej dziesiątce z 2013, stąd to porównanie. Poza tym obydwa te zespoły postawiły sobie nimi poprzeczkę wyraźnie wyżej i ambitnie. To samo mogę powiedzieć w odniesieniu do KSM. Widzę tu dużą różnicę jakościową w porównaniu do Altered...
Z Aosoth się mogę zgodzić, ponieważ skok jakościowy faktycznie zrobili. Inferno to dla mnie błazenada. Tak czy inaczej inna liga niż nowe KSM, choć to wszystko gusta indywidualne oczywiście.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

22-02-2014, 18:09

Kingu pisze:Widzę tu dużą różnicę jakościową w porównaniu do Altered...
A ja nie - obie są na swój sposób doskonałe.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

22-02-2014, 18:29

Otóż to. Nowa płyta nie jest lepsza, co najwyżej równie dobra. A ze to w zasadzie top gatunku...
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

22-02-2014, 21:44

neuro pisze:Jak myślę o płytach, do których mógłbym EoM porównać, znaleźć tam jakieś wpływy, to w ogóle nie mam metalowych skojarzeń.
Co ciekawe bo na pierwszy rzut ucha słychać tutaj styl gry DsO i ogólnie grę na tę modłę. Przecież te "dzwonowe" gitary to aż biją po uszach współczesną Francją. Ale chwileczkę przecież zagrali o połowę wolniej, to o kurwa nowa jakość, nikt tak wcześniej nie grał, ja pierdole zaraz popuszczę...
535

22-02-2014, 21:56

Kingu pisze: Tyle, że ja wspomniałem o Skandynawii, a Ty na poparcie swojego zdania o domniemanym ogromnym wpływie Skandynawii na EoM podajesz jakieś wpływy klasycznego skandynawskiego zespołu - Anathema.
Kurtyna i oklaski.
Anathema ze znakiem zapytania, została dorzucona podczas odsłuchu kolejnego numeru, by nie dodawać kolejnego posta, spryciarzu. Wpływem tego nie nazwę, ale tak mi się skojarzyło. Natomiast nie pojmuję jak można nie słyszeć Skandynawii na tym albumie. Kurtyna, buczenie i gwizdy.
neuro
postuje jak opętany!

23-02-2014, 09:49

Biały pisze:
neuro pisze:Jak myślę o płytach, do których mógłbym EoM porównać, znaleźć tam jakieś wpływy, to w ogóle nie mam metalowych skojarzeń.
Co ciekawe bo na pierwszy rzut ucha słychać tutaj styl gry DsO i ogólnie grę na tę modłę. Przecież te "dzwonowe" gitary to aż biją po uszach współczesną Francją. Ale chwileczkę przecież zagrali o połowę wolniej, to o kurwa nowa jakość, nikt tak wcześniej nie grał, ja pierdole zaraz popuszczę...
Te francuskie elementy wystroju są tak oczywiste, że wspominanie o nich uznałem za pewien nietakt na forum, którego użytkownicy mają uszy i potrafią z nich korzystać. W jakichś ramach jest to posadzone i tyle. Natomiast całość jest na tyle charakterystyczna i tak swoja, że sprowadzanie wszystkiego do DSO worship imo nadużyciem. Nie ten ten rodzaj choroby. Czy nowa jakość? Nie wiem, aż tak dużych słów bym się bał, ale nie słyszałem żeby ktokolwiek wcześniej w ten sposób temat interpretował. I nie tylko o tempo tu chodzi.

Pierdol i popuszczaj na zdrowie :)
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

23-02-2014, 13:10

Gadanie tam. Jest nowa jakość! Niech mi ktoś pokaże album, który przypomina choć trochę nowe KSM.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
trup

23-02-2014, 13:51

Rubikon....hmmm....

Kriegsmaschine nie chodzi chyba o to, żeby coś tam przekraczać tworzyć nowy prąd.... To od dłuższego czasu udało się to chyba tylko Watain i Deathspell Omega i możeeee Bolzer (choć chyba mają zbyt indywidualny charakter no i za wcześnie mówić o takim oddziaływaniu).

Kriegsmaschine moim zdaniem na nowej płycie i w sumie już na "Transfigurations" i "Altered States of Divinity" odchodzą od jakiegolwiek naśladownictwa. Idea nihilizmu jest tu na tyle wyraźnie widoczna, że w tej muzyce nie ma jakiejśm, nazwijmy to normalnej melodyki, a RYTM jest tworzony przez wieloelementowe aranżacje zarówno perkusji, basu jak i gitar. Na pozór każdy gra swoje, jakby to był element innego zupełnie utworu ale całość tak się kompunuje, że ropierdala spójnością. No monolit muzyczny, BEZ ZBĘDNYCH dźwięków. Dochodzą do tego wokale, które chyba jeszcze nigdy nie były tak aktywnie urozmaicone (no może na "T") w KSM. Nie jest to może taki poziom zróżnicowania jak na "Henbane" ale są naprawdę zajebiste i aż się dziwię, że nikt o tym nie wspomniał.

Ja wiem, że można się tam doszukać różnych rzeczy. Od "szwecji" poprzez "gnostyczny" black metal, tu i uwdzie wyłapując Celtic Frost/Triptykon, starą Anathemę czy nawet (o kurwa....) Korn (1 utwór). Ale to są skojarzenia luźne, nie odbierające klasy tej płycie. Na pewno nie collage.

Do tego dochodzą teksty, które choć nie zaskakują, bo są naturalną konsekwencją dotychczasowej drogi KSM, to są wyśmienicie napisane. Zło, anihilacja i negatywna energia podana w takiej formie, że wespół z muzyką powodują gęsią skórę na mosznie.

Jeszcze jedna sprawa, ale nie ostatnia - ATMOSFERA "Enemy of Man". Nie ma nawet chyba momentu pozytywnego, wesołego, optymistycznego. Niesamowicie udało im się stworzyć atmosferę TYLKO negatywnych wibracji. Żadnego patosu i nadziei. Zatracenie i rozkład. Niewiele jest takiego Black Metalu.

Jak dla mnie płyta niesamowita.
Ostatnio zmieniony 23-02-2014, 14:15 przez trup, łącznie zmieniany 1 raz.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Loathe
postuje jak opętany!

23-02-2014, 14:11

trup pisze:Żadnego bulu i nadzieji.
Tak powinno być hehe
Nic, naprawdę nic nie pomoże
jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości
Awatar użytkownika
trup

23-02-2014, 14:16

...oj tam.... już poprawiłem.
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

23-02-2014, 19:29

Drone pisze:Gadanie tam. Jest nowa jakość! Niech mi ktoś pokaże album, który przypomina choć trochę nowe KSM.
+1

Ja juz nie mam wątpliwości, najlepsza plyta jaka nagrano w polsce.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

23-02-2014, 19:39

Ale z metalu czy w ogóle ? ;>
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
ODPOWIEDZ