AMBIENT

Dungeon synth, dark ambient, drone, harsh noise i inne mroki

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, ŚWIAT BEZ KOŃCA

ODPOWIEDZ
Elhaz_77
w mackach Zła

Re: AMBIENT

12-04-2024, 09:18

Fantastyczna płyta.
Dzięki temu, że sprawdziłem co nowego wypuścił znany i lubiany przeze mnie od dawna SRF poznałem walijski Llyn Y Cwn, którego płytę również polecam:

Jest tego więcej, jak komuś podpasuje to jest np. na Tidal i na innych platformach pewnie też.
HCDamage
postuje jak opętany!

26-10-2024, 13:08

Swego czasu dużo takiej muzyki słuchałem, teraz ograniczam się do Lustmord i Atrium Carceri. Dobrze robią banię i klimat. Oczywiście dużo lubię wybranych projektów, zwłaszcza co wyszło pod skrzydłami Cryo Chamber.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii

26-10-2024, 16:10

Jak coś nowego od Sleep Research Facility to muszę posłuchać koniecznie!
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

30-08-2025, 23:07

Triceratops pisze:
17-11-2010, 08:58
Obrazek

Plyta-manifest autorstwa duetu Tom Middleton i Mark Pritchard czyli panow, ktorzy zamieszani byli w roznego rodzaju projekty jak Jedi Knight, Link czy Reload. Apsolutna klasyka i jedna z plyt, ktore przedefiniowaly nowozytny ambient. Nie da sie jej nie uwielbiac. Niektorzy stawiaja ja na rowni z Aeroportami Eno. Absolutnie genialna i niesamowita. Misja-manifestem duetu bylo stworzenie takiego medium, ktore bez szczegolowej charakterystyki dotrze do kazego bez wzgledu na jezyk i inne kryteria pojmowania. Dziwnie to brzmi wiec najlepiej sobie to zapodac w oryginale i sie poglowic. Utwory zostaly pozbawione tytulow , ich tytulami sa jednczesnie czasy ich trwania, tak samo jest z tytulem calej plyty - jest to total time. Ma to na celu unikniecie sugerowania rodzaju odczuc i wrazen jakich dostarczaja utwory i mozliwosc swobodnej, wlasnej interpretacji. Pojawiaja sie bity co moze teoretycznie budzic niesmak ale imo sa doskonale w to wszystko wkomponowane. Ogolnie czesto jest to kategoryzowane jako ambient trance ale to w zasadzie tylko kosmetyczne szczegoly. Momentami sie to morze kojarzyc z The Orb czasami z Moodswings ale ogolnie milosnicy Aphexa, Autechre czy nawet Orbital powinni sobie zwalic konika nad ta plytka.
Tak kiedys bylo, fiftin fakin years
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Major Zagłoba
postuje jak opętany!
Kontakt:

31-08-2025, 00:05

Triceratops pisze:
30-08-2025, 23:07
Triceratops pisze:
17-11-2010, 08:58
Obrazek

Plyta-manifest autorstwa duetu Tom Middleton i Mark Pritchard czyli panow, ktorzy zamieszani byli w roznego rodzaju projekty jak Jedi Knight, Link czy Reload. Apsolutna klasyka i jedna z plyt, ktore przedefiniowaly nowozytny ambient. Nie da sie jej nie uwielbiac. Niektorzy stawiaja ja na rowni z Aeroportami Eno. Absolutnie genialna i niesamowita. Misja-manifestem duetu bylo stworzenie takiego medium, ktore bez szczegolowej charakterystyki dotrze do kazego bez wzgledu na jezyk i inne kryteria pojmowania. Dziwnie to brzmi wiec najlepiej sobie to zapodac w oryginale i sie poglowic. Utwory zostaly pozbawione tytulow , ich tytulami sa jednczesnie czasy ich trwania, tak samo jest z tytulem calej plyty - jest to total time. Ma to na celu unikniecie sugerowania rodzaju odczuc i wrazen jakich dostarczaja utwory i mozliwosc swobodnej, wlasnej interpretacji. Pojawiaja sie bity co moze teoretycznie budzic niesmak ale imo sa doskonale w to wszystko wkomponowane. Ogolnie czesto jest to kategoryzowane jako ambient trance ale to w zasadzie tylko kosmetyczne szczegoly. Momentami sie to morze kojarzyc z The Orb czasami z Moodswings ale ogolnie milosnicy Aphexa, Autechre czy nawet Orbital powinni sobie zwalic konika nad ta plytka.
Tak kiedys bylo, fiftin fakin years
Brzmi zachęcająco, jak nie zapomnę to jutro albo w tygodniu obczaje.
ODPOWIEDZ