POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

Re: POlitykowanie

01-03-2019, 13:41

Cóż, temat ciekawy, wkurwia tylko to biało-czarne ujmowanie tematu. Jak ich (ŻW) zabijano i ścigano jak dziką zwierzynę - tragedia się działa. Jak sami mordowali (łącznie z niemowlętami wyrywanymi matkom z brzuchów na modłę rezunów z Ukrainy) - usprawiedliwiamy, bo "takie były wojenne czasy".
Żołnierze wyklęci - zajebiści, bo byli "honorowi" i nie zdali broni *chociaż były rozkazy o rozwiązaniu jednostek i ujawnianiu się. A kto nie wykonuje rozkazu, ten...wiadomo.
NZS kolaborowało z Niemcami- fakt. I są na to grube papiery w IPN.
Więc trochę kubłów zimnej wody na gorące prawackie głowy należałoby wylać.
Uważam, że należy o tym temacie pisać i mówić uczciwie, a nie tylko hagiografia i żywoty świętych.
I na koniec - czy patriotyzmem można nazwać oczekiwanie z nadzieją na wybuch III wojny światowej, gdy ledwo zakończyła się II WS, która mało nie wymazała tego narodu z historii?
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii

01-03-2019, 13:47

wolff pisze:Widzisz to tak jak ze Ślązakami podczas wojny. Dla jednych ofiary siłą wcielone do armii okupanta dla innych mordercy i kapusie na usługach Adolfa. Z resztą to samo można napisać choćby o obozowych kapo których wśród Ślązaków była cała masa.
Kto ma rację, kto winien, kto poszkodowany, komu wpierdolić w ramach odwetu?
Przypominam, że ślązakom wpisywanie się volklisty zalecał rząd w Londynie i kościół katolicki, w celu zachowania polskości na sląsku. To jednak trochę inna sytuacja niż mordowanie ludzi z własnej nieprzymuszonej woli. Natomiast jak jacyś byli kapo, to nazwę rzecz po imieniu, bez tych dziwnych manewrów, żeby mordercy przypadkiem nie nazwać mordercą
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

01-03-2019, 13:53

Byli posłuszni czy wygodni?
Przypominam , w tamtym czasie bezpieczniej było trzymać z okupantem, więc.
W czasie służby w wehrmachcie zaś strzelali na wiwat w niebo, to wiadomo.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Hatefire

01-03-2019, 14:00

Powtórzę jeszcze raz legalny polski rząd na uchodźstwie i polski kościół katolicki zalecały wpisywanie się niemieckie listy narodowościowe. Pewnie niektórzy zrobili to z konformizmu i dla bezpieczeństwa. Nadal nie jest to jednak ta sama skala skurwysyństwa co mordowanie cywili. Zresztą jak już mówiłem ja w przeciwieństwie do ciebie nie mam problemu z nazywaniem rzeczy po imieniu. Jak ktoś był skurwysynem to go nazwę skurwysynem, proste.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

01-03-2019, 14:05

Tyle, że nadal nic nie piszesz o ewentualnych "ofiarach" co zaczyna mnie zastanawiać. Wpadli ot tak z nudów i wytłukli wieśniaków? Bardzo dziwne to.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Hatefire

01-03-2019, 14:11

Byli prawosławni i mówili po białorusku, to była ich główna wina. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że ludzie czasem mordują innych ludzi z powodu narodowości czy religii. Może znane są ci takie zdarzenia w historii jak Rzeź Wołyńska czy wojna w byłej Jugosławii. Na marginesie ci Ukraińcy czy Serbowie też są w stanie wymyślić setki bzdurnych usprawiedliwień dla swojej ludobójczej działalności.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

01-03-2019, 14:14

wolff pisze:Tyle, że nadal nic nie piszesz o ewentualnych "ofiarach" co zaczyna mnie zastanawiać. Wpadli ot tak z nudów i wytłukli wieśniaków? Bardzo dziwne to.
akurat tak mogło być. i tu dochodzimy do przewagi germanów nad słowianami. Befehl i Befehl. jak Ukraińce, czy Chorwaci za bardzo się rozkręcali to Niemiaszki studziły zapały. u nas myślę, że mogło być inaczej. ale sie nie znam i zabrałem głos tylko, aby nadrobić czas i wygłosić manifest po lini programowej mojej.
lys på slutten av lys
535

01-03-2019, 14:17

Ciekawa dyskusja. Ja może wtrącę tylko tyle, że koło chuja mi lata dzisiejsze święto i pajacowanie z nim związane.
Awatar użytkownika
Hatefire

01-03-2019, 14:20

Ascetic pisze:akurat tak mogło być. i tu dochodzimy do przewagi germanów nad słowianami. Befehl i Befehl. jak Ukraińce, czy Chorwaci za bardzo się rozkręcali to Niemiaszki studziły zapały. u nas myślę, że mogło być inaczej. ale sie nie znam i zabrałem głos tylko, aby nadrobić czas i wygłosić manifest po lini programowej mojej.
Studzili? Mówi ci coś nazwa Jasenovac, jak już jesteśmy przy Chorwacji? To był przysłowiowy dziewiąty krąg piekła. Co do wydarzeń, o których rozmawiamy to było to rok po tym jak krasnoarmiejcy zawiesili czerwony sztandar na Bundestagu, więc Niemców nie ma co to tego mieszać ;-)
Ostatnio zmieniony 01-03-2019, 14:23 przez Hatefire, łącznie zmieniany 1 raz.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
uglak

01-03-2019, 14:22

Ascetic pisze:
wolff pisze:Tyle, że nadal nic nie piszesz o ewentualnych "ofiarach" co zaczyna mnie zastanawiać. Wpadli ot tak z nudów i wytłukli wieśniaków? Bardzo dziwne to.
akurat tak mogło być. i tu dochodzimy do przewagi germanów nad słowianami. Befehl i Befehl. jak Ukraińce, czy Chorwaci za bardzo się rozkręcali to Niemiaszki studziły zapały. u nas myślę, że mogło być inaczej. ale sie nie znam i zabrałem głos tylko, aby nadrobić czas i wygłosić manifest po lini programowej mojej.
faktycznie Niemiaszki studzily fest - az piece krematoryjne nie wyrabialy...
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Ascetic

01-03-2019, 14:36

Hatefire, uglak@ oceniam, że "kultura zabijania" była trochę inna. metodologia, filozofia, przemysł tegoż też. o tym piszę. nie wartościując, że jedne zbrodnie były lepsze niż drugie. bo nie były. zbrodnia to zbrodnia. odniosłem się do powątpiewania tego naszego Wilczka, że naprane wsiowe chłopaki wpadały i terroryzowały bliską sobie ludność. nie znam takich bezpośrednich przypadków w Reichu. podpiąć pod to można obronę Drezna przez dzieci, czy wysyłanie na front w 44' dziadków i każdego co miał 2 ręce. ale tutaj jakby był taki ogień pod dupą bo im się koncept rozjechał, że zrobiliby wszystko, aby nie dyndać na pierwszym lepszym drzewie.

a odnosząc się bezpośrednio przykłady subordynacji były surowo karane. był cel. jaki by nie był. i trzeba było go posłusznie zrealizować. tak jest zresztą też u nich. prowadzą mocno nietypową politykę imigracyjną, społeczeństwo trochę szumi, że to jednak zły koncept politycznie, ale jednak to dalej robią. ok. teraz trochę modyfikują. taki mental te niemiaszki mają.

a np. co do pokojowego Wehrmachtu. litości. wiadomo, co wyprawiali. ale, tutaj trzeba na to spojrzeć inaczej. można ich nie lubić, w sensie Niemców, ale potrafili taką machinę uruchomić, że niektórym się wydaje, że Wehrmacht z kwiatami w lufach wchodzi do każdej wsi. pisałeś Wilku niejednokrotnie o Żydach, że sprawy naród. na wielu płaszczyznach. tak też jest z Niemcami. budują swój obraz historii. owszem mocno odbiegający od rzeczywistości, ale jest on przyjmowany. a my? nawet w tak banalnych sprawach jak Żołnierze Wyklęci nie potrafimy złapać pionu. choć to historycznie nienajgorzej opracowane. były zuchy i zwykłe skurwysyny. i jak pisze Hatefajer nie tych co się powinno gloryfikuje.
Ostatnio zmieniony 01-03-2019, 14:43 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Hatefire

01-03-2019, 14:43

Tylko, że to bzdura. Wbrew pozorom więcej Żydów Niemcy wymordowali nie "przemysłowo" w obozach tylko, że się tak wyrażę w sposób "tradycyjny". Dotyczy zwłaszcza to terenów Związku Radzieckiego. Zajmowały się tym specjalne oddziały einsatzgruppen, a także regularne oddziały Wehrmachtu. Niczym, to się nie różniło od dajmy na to metod radzieckich. Rów i strzał w głowę, często zakopywane jeszcze żywych ludzi. Swego czasu w Niemczech duża burzę wywołała wystawa odbrązawiająca, rzekomo "rycerski" Wehrmacht.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic

01-03-2019, 14:47

Hatefire pisze:Tylko, że to bzdura. Wbrew pozorom więcej Żydów Niemcy wymordowali nie "przemysłowo" w obozach tylko, że się tak wyrażę w sposób "tradycyjny". Dotyczy zwłaszcza to terenów Związku Radzieckiego. Zajmowały się tym specjalne oddziały einsatzgruppen, a także regularne oddziały Wehrmachtu. Niczym, to się nie różniło od dajmy na to metod radziecki. Rów i strzał w głowę, często zakopywane jeszcze zwych ludzi.

podkreślam specjalne oddziały einsatzgr. sam sobie przeczysz. wiadomo z kogo się składały i jakie miały cele. duża "skuteczność", moblizacja. dziś tu. jutro tam. do tego cele związane z pozyskiwaniem kolaborantów. jakby to teraz powiedzieć, sfokusowani na cel. . do tego jaką radziecką formacją był odpowiednik eisatz? konkrety. jak to u niemiaszków. rozpisane. poukładane. zrealizowane.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Ascetic

01-03-2019, 14:51

[quote="Hatefire"]Tylko, że to bzdura. Wbrew pozorom więcej Żydów Niemcy wymordowali nie "przemysłowo" w obozach tylko, że się tak wyrażę w sposób "tradycyjny". Dotyczy zwłaszcza to terenów Związku Radzieckiego. Zajmowały się tym specjalne oddziały einsatzgruppen, a także regularne oddziały Wehrmachtu. Niczym, to się nie różniło od dajmy na to metod radzieckich. Rów i strzał w głowę, często zakopywane jeszcze żywych ludzi. Swego czasu w Niemczech duża burzę wywołała wystawa odbrązawiająca, rzekomo "rycerski" Wehrmacht.[/quote]

o zakłamanym micie Wehrmachtu też piszę powyżej. mimo wszystsko należy docenić jak przegrany naród potrafił przekłamać historie. można się denerwować, ale fakt trzeba oddać.

coś tu się zesraooo z edycją posta. zostawiam tak jak jest.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
Hatefire

01-03-2019, 14:59

Czy przekłamać? Tam też ścierają się dwie silne tendencje, jedna dążąca do zamilczenia, druga do przyznania się do win. Jednym z głównym haseł buntu 1968, było przecież rozliczenie "pokolenia rodziców" z nazistowskiej przeszłości. Nieprzypadkowo RAF odstrzeliła łby kilku luminarzom tamtejszego biznesu, mających zarazem przeszłość w NDSAP. Było to świadome symboliczne działanie.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Ascetic

01-03-2019, 15:07

Hatefire pisze:Czy przekłamać? Tam też ścierają się dwie silne tendencje, jedna dążąca do zamilczenia, druga do przyznania się do win. Jednym z głównym haseł buntu 1968, było przecież rozliczenie "pokolenia rodziców" z nazistowskiej przeszłości. Nieprzypadkowo RAF odstrzeliła łby kilku luminarzom tamtejszego biznesu, mających zarazem przeszłość w NDSAP. Było to świadome symboliczne działanie.
wydaje mi się, że nie znasz historii współczesnych Niemiec. główna tendencjapo wojnie to było oswojenie tych co po wojnie marzyli o rewanżu poprzez danie stołków w administracji, gospodarce. a później notoryczne, acz bardzo mądre małymi kroczkami wybielanie historii. moim zdaniem głównonurtowy nie jest program kajania się za zbrodnie niemieckie, nazistowskie. ja tego nie widzę. do tego na tyle skuteczna polityka zewnętrzna, że Polakom nawet nie marzy się żądanie zwrócenia zrabowanego mienia. jakby podniesienie tego argumentu w obecnej mocnej pozycji Niemiec było takie proste nasze "elity" by jechały na tym temacie non-stop. nie robią tego, bo wiedzą, że zostaną usadzeni do kąta. szybciutko. według Tojej logiki dobre Niemce powinny same podstawić ze 2 złote pociągi ze zrabowanymi skarbami polskiej kultury. nie zrobią tego. muszę Ciebie zmartwić.

a lewusy z RAF zostały dość szybko spacyfikowane. teraz widzę, że brunatnych się raczej nie rusza. myślę, że specjalnie tak się dzieje. taki straszak. ja za bardzo będziemy fikać.
Ostatnio zmieniony 01-03-2019, 15:11 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
wolff
rasowy masterfulowicz

01-03-2019, 15:10

Hatefire pisze:Byli prawosławni i mówili po białorusku, to była ich główna wina.
Na pewno nie lizali zadów czerwonym lub czarnym, kochali i pomagali Polaków nie denuncjując partyzantki? Jesteś pewien, że tylko język religia wchodziły w grę, na 100%.
Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że ludzie czasem mordują innych ludzi z powodu narodowości czy religii.
Nie czasem tylko przeważnie. Wojen nie wymyśliły bociany, biedronki lub inne żyrafy. Może to dobre rozwiązanie,podobno ludzie to mądre istoty.
Może znane są ci takie zdarzenia w historii jak Rzeź Wołyńska czy wojna w byłej Jugosławii. Na marginesie ci Ukraińcy czy Serbowie też są w stanie wymyślić setki bzdurnych usprawiedliwień dla swojej ludobójczej działalności.
Nie siedzę w temacie ale wydaje mi się, że to więcej niż pewne, każdy broni swojego.
Na Ukrainie Bandera jest bohaterem, Serbowie kochają Karadzicia. Takich przykładów jest sporo na całym świecie. Tylko u nas Bolek jest patronem lotniska a Ogień i Bury robią za morderców.
Jebać żuli.
Awatar użytkownika
Triceratops

01-03-2019, 15:11

wolff pisze:Aj waj Ogień i Bury złoczyńcy, napiętnować i wymazać z kart historii. Jedyni słuszni, wsławieni w bojach są komuniści, jedyni poszkodowani zaś nasi bracia Żydzi. To my im kazaliśmy oddawać posłusznie całe mienie okupantowi, zamykać się w gettach i czekać na koniec bez walki. Żydzi wzajemnie się wydawali ale tego również nie można mówić.
Ciekawe kiedy nowe pomniki Świerczewskiego, opiekuna i bohatera narodu tego.
No jakos tak. Poza tym jezeli ktos uwaza partyzantow pokroju Lupaszki czy Burego za aniolow w wojskowych uniformach to ma cos z glowa nie tak. Dziadki mi sporo opowiadali o tzw dzisiaj "wykletych". Chlop mial prawo byc wkurwiony, ze mu wpadli i zajebali zarcie, ale jak dobrowolnie sie nie dalo to trudno. Tez musieli cos wpierdalac a ludzie mysleli tylko o swojej dupie.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Ascetic

01-03-2019, 15:16

napisz mi coś Hatefire o tych specjalnych jednostkach radzieckich na wzór einsatz.

z chęcią doczytam.
lys på slutten av lys
Awatar użytkownika
uglak

01-03-2019, 15:16

Hatefire pisze:Czy przekłamać? Tam też ścierają się dwie silne tendencje, jedna dążąca do zamilczenia, druga do przyznania się do win. Jednym z głównym haseł buntu 1968, było przecież rozliczenie "pokolenia rodziców" z nazistowskiej przeszłości. Nieprzypadkowo RAF odstrzeliła łby kilku luminarzom tamtejszego biznesu, mających zarazem przeszłość w NDSAP. Było to świadome symboliczne działanie.
scieraja sie? mnie sie wydaje, ze jedna juz zdecydowanie wygrala:
54,4 proc. Niemców zalicza swoją rodzinę do ofiar polityki Hitlera, a tylko 17,7 proc. przyznaje, że wśród ich przodków byli sprawcy nazistowskich zbrodni.
https://www.rp.pl/Spoleczenstwo/1802197 ... tlera.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Guilty of being right
ODPOWIEDZ