Rejwan pisze: ↑04-02-2025, 16:15
czekam na recenzję
Gdy wychodziło, to tak jak chyba wielu, olałem zupełnie, no bo to hollywoodzki film o black metalu. Mayhem, Burzum, Darkthrone, nikt nie udzielił zgody na użycie swojej muzyki, nie rozmawiano z nikim, kto naprawdę uczestniczył w wydarzeniach, i w zasadzie nagrano film na podstawie książki przez ludzi którzy niespecjalnie siedzą w temacie, ale chcieliby zarobić na tym trochę pieniędzy.
Nie żałuję obejrzenia, ale na tej zasadzie, że jakąś przyjemność da mi pastwienie się nad tym filmem.
1. Masa pomniejszych nieścisłości - Euronymous nie ściął włosów, zrobił to dopiero koroner zajmujący się ciałem.
2. Sama postać Euronymousa przerysowana, ale chyba nie tak daleka od rzeczywistości.
3. Varg jest tu głównym, choć nie największym poszkodowanym, aż żal patrzeć, jak dali na aktora gościa o aparycji feministki z nadwagą, wciskając jakieś bzdury o tym że słuchał Scorpionsów, że przez długi czas tylko naśladował Euronymousa jakby nie miał swojego mózgu, ogólnie przedstawiono go w strasznie żenujący sposób takiego harcerzyka który zmienił się w superruchacza (nigdy o tym nie słyszałem).
4. Ta postać dziewczyny granej przez Sky Ferraira która przechodzi z rąk do rąk od Varga do Euronymousa, która jest zmyślona - zacząłem się nad tym zastanawiać, gdzie dzisiaj znajduje się ta bliższa prawdy - Raluce Anghel... Wygląda na to, że jeszcze w 2018 była aktywna.
5. Postać Deada chyba najbliższa rzeczywistości, nie mam zastrzeżeń.
6. Sceny palenia kościołów są do cna przerysowane
7. Masa przekreceń, w tym aresztowanie Fausta
8. Najsmutniejsza historia świata idzie jakoś tak:
Byłeś na norweskiej scenie BM od początku
Wymyśliłeś zagrywki gitarowe, na bazie których powstał norweski BM
Grałeś w Mayhem
Pojechałeś razem z Vargiem zabić Euronymousa
Hollywood postanawia nagrać film o tych wydarzeniach i będziesz w nim
Ale fajnie, ciekawe jak mnie pokażą
Oglądasz
O nie
O nie nie nie