Tłuste bity i chędogie zajawki spuściportów

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

Re: Tłuste bity i chędogie zajawki spuściportów

03-06-2011, 20:02

wombat pisze:Rap to nie tylko pseudo gangsterka czarnuchów z ciziami w tle, a większości znajdujących się na tym forum osób pewnie tylko z tym ten gatunek muzyczny się kojarzy.

W sumie to nie było tutaj takiego poradnika HOW TO, polecę z grubsza z tym, co jest moim zdaniem w tym gatunku najbardziej wartościowe [lata 80 pomijam, bo jednak pozniej rap zaczal ewoluować i brzmieć zupełnie inaczej, pomijam też gangsta rap i zachodnie wybrzeże]. Twórczość tych wykonawców bez żadnego ale można uznać za DOBRĄ, według wszelakich norm obiektywnych, subiektywnych pewnie z resztą też.

Na początek zespół tego kalibru, co MA - A Tribe Called Quest. W zasadzie każda płyta rozpierdala, warto znać wszystkie (przy czym dwójka i trójka najlepsze), całkowicie zmieniają spojrzenie na rap. Mogę powiedzieć, że to właśnie ich utwory wyrobiły mój gust i osobiscie uważam ATCQ za jeden z najważniejszych zespołów lat 90 i ogólnie w historii rapu. Zero wsi, błyskotek i innych bajerów, czysta moc i zajebisty klimat.

Dwa numery odpowiednio z 2 i 3 płyty:

- "Scenario"

- "Electric Relaxation"

oraz utwory z mniej docenianej, ostatniej płyty z rozpierdalającymi bitami autorstwa m.in. Jaya Dee:

- "Start It Up" (!!)

- "Like It Like That"

- "Da Booty"

Kolejny zespół, również zdecydowany top rapu to De La Soul . Ogólnie mogę o nich powiedzieć to samo, co o ATCQ. Ten sam kaliber, nie ma co o nich dyskutować, lepiej posłuchać.

Początkowy okres twórczości, sporo różniący się od późniejszych dokonań:

- "Magic Number"

- 'Keepin' the faith"

i dwa numery z moim zdaniem ich najlepszej płyty

- "Supa Emcees"

- "Stakes Is High" - znowu Jay Dee na bicie, polecam teledysk.

Dlaczego zwracam uwagę na Jaya (J Dillę)? Był on jednym z najważniejszych producentów w historii rapu, nigdy nie schodził poniżej pewnego poziomu, ma pełno klasyków na swoim koncie. Kilka utworów z jego podkładami:

- celowo instrumental, chyba jeden z najpiękniejszych bitów.

Jego solowe dokonania równie dobre, chociaż różnią się znacznie od tego, co zarzuciłem. Ogólnie rzecz biorąc J Dilla zawsze spoko. Z drugiej strony nie można zapomnieć o innym producencie, którego bity sporo różnią się od tych autorstwa Dilli, dla wielu to on jest na tym polu numerem jeden - DJ Premier (ogólnie powinienem wspomnieć jeszcze o Pete Rocku, no ale cóż ; o).

Nie muszę chyba dodawać, że płyty, przy których produkcji brali udział tych panowie warto sprawdzić.

Nie można również pominąć wykonawców takich jak Talib Kweli i Mos Def, chociaż to nie aż tak starzy wyjadacze jak ATCQ czy De La Soul.

(rozkurw)

- ich wspólny projekt.

Kawał dobrego rapu spłodziło The Roots, kilka utworów z mojej ulubionej płyty:

Big L

Ogólnie rzecz biorąc mógłbym wymieniać i wymieniać, tak czy siak polecam lata 90 i wschodnie wybrzeże. I tak pominąłem w chuj dużo ważnych wykonawców, anyway zawsze stworzylem jakis punkt odniesienia dla laika. Staralem sie wstawic rzeczy, o ktorych istnieniu przecietny metaluch nie ma zielonego pojecia. Dobrego rapu jest kurewsko dużo, jak ktoś chce, to dalej już sobie sam poradzi.
Przegapiłbym ten wpis - dziękuję za niewąskie rytmy. Śmierdzi mi to na pierwszy rzut czarnucha surowością i to lubię. :) Byłem dyletantem i wciąż jestem. :)

Przy okazji pytanie do znawców: Africaa Nambaataa czy jak się tam pisze tego ciulika - Potrafi coś, czy to tylko korzonek wielkiego drzewa? Zarzućcie najlepsze kawałki.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?
Kel'Thuz - młot na parchów

t(-_-t) Hvert norske ord høres ut som en gammel skog og krig i helvete!
Awatar użytkownika
wombat
zaczyna szaleć

03-06-2011, 22:03

akurat tego wykonawcy o ktorego utwory prosisz nie ogarniam

w sumie to polecam jeszcze sprawdzić te dwa linki:

The Returners - nowojorski boom bap na kurewsko wysokim poziomie z Polski ;]

no i może jeszcze Parias -

nie tylko k44 u nas sie liczy.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

07-07-2011, 22:32

Wiem, mam refleks, że odkrywam album z 2001 czy tam 2002. Ale jakby ktoś nie znał to niechaj łapie: Sfond Sqnksa - Tyle spraff. Wcześniej znałem tylko ich późniejsze "Przez ścianę" i też polecam, taki Skalpel-wannabe z nawijką.
Awatar użytkownika
metalized
weteran forumowych bitew

07-07-2011, 22:43

Skalpel wannabe ?? Znaczy kleci rapową wersję Necroscope ?? Kurwa jak rapa nie lubie to może być ciekawe :D
P.J.E.C.
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

07-07-2011, 23:31

Obrazek

A w ogóle to przypomniałeś mi, że na sadistika ktoś ostatnio wrzucał klip jakiegoś czarnucha, co podkłady klei z utworów deathowych: http://www.sadistic.pl/sutter-kain-vt82402.htm - jako ciekawostka, klip też całkiem smaczny, jak ktoś lubi takie klimaty
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

26-07-2011, 18:50

Miasto nocą. uchylone szyby. Eldo - Nie pytaj o Nią. Suniemy niespiesznie po stłumionych ulicach. Rozmawiamy o życiu i jego odbiciu. Jest pięknie.

Za to uwielbiam tłusty bit i chędogą zajawkę.
A gdzie kotuś widzisz głupotę? W teorii ekonomicznej szkoły austriackiej? Mam cię zabić?

Awatar użytkownika
olo1972
postuje jak opętany!

26-07-2011, 19:34

Wujek Lucyferiusz pisze:Miasto nocą. uchylone szyby. Eldo - Nie pytaj o Nią. Suniemy niespiesznie po stłumionych ulicach. Rozmawiamy o życiu i jego odbiciu. Jest pięknie.

Za to uwielbiam tłusty bit i chędogą zajawkę.
Dobry numer. A sprawdzałeś Światła miasta-Grammatika? Np.Nie ma skróconych dróg....
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

26-07-2011, 20:14

olo1972 pisze:
Wujek Lucyferiusz pisze:Miasto nocą. uchylone szyby. Eldo - Nie pytaj o Nią. Suniemy niespiesznie po stłumionych ulicach. Rozmawiamy o życiu i jego odbiciu. Jest pięknie.

Za to uwielbiam tłusty bit i chędogą zajawkę.[/quote
Dobry numer.A sprawdzałeś Światła miasta-Grammatika?Np.Nie ma skróconych dróg....
Tak. Ale niestety nie w takiej scenografii.
Ogólnie Eldo i Grammatik mimo swoich niedociągnięć mają u mnie zawsze kredyt zaufania. Ku wojnie! ;-P

I do tej pory nikt mi nie odpowiedział. Africaa Naambataa to rzeczowy czarnuch czy tylko legenda i most ku nadczarnuchowi rapu?

potfornicki
starszy świeżak

26-07-2011, 23:25

definicja tłustych bitów: Techno Animal .
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

10-08-2011, 16:55

Nigdy jakoś Pezeta nie słuchałem, ale przesłuchane po dwakroć i czterykroć "Dziś w moim mieście" oraz "Muzyka Emocjonalna" kazały mi jebnąć ryjem o spód dłoni. Jest pierdolnięcie. Jest wszystko, co ma być.

Baton
weteran forumowych bitew

10-08-2011, 17:07

Wujek Lucyferiusz pisze: I do tej pory nikt mi nie odpowiedział. Africaa Naambataa to rzeczowy czarnuch czy tylko legenda i most ku nadczarnuchowi rapu?
Raczej to pierwsze, ale osobiście nie przepadam.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

10-08-2011, 21:43

Wujek Lucyferiusz pisze: I do tej pory nikt mi nie odpowiedział. Africaa Naambataa to rzeczowy czarnuch czy tylko legenda i most ku nadczarnuchowi rapu?
AFRIKA BAMBAATAA do jasnej ciasnej !!!!

A poza tym obczaj sam:

The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Self
rasowy masterfulowicz

17-08-2011, 17:17

Wujek Lucyferiusz pisze:"Muzyka Emocjonalna"
Wut? Przecież to bieda jak sam skurwysyn. "Pierdolnięcie" (o ile to dobre określenie) to na dwóch pierwszych było, SZCZEGÓLNIE na pierwszym. Nówki nawet mi się sprawdzać nie chce, tak mnie rozrywkowa i emo znudziły i zawiodły.
Awatar użytkownika
Wujek Lucyferiusz
postuje jak opętany!

20-08-2011, 14:11

longinus696 pisze:
AFRIKA BAMBAATAA do jasnej ciasnej !!!!

A poza tym obczaj sam:

Tak.
Self pisze:
Wujek Lucyferiusz wrote:"Muzyka Emocjonalna"
Wut? Przecież to bieda jak sam skurwysyn. "Pierdolnięcie" (o ile to dobre określenie) to na dwóch pierwszych było, SZCZEGÓLNIE na pierwszym. Nówki nawet mi się sprawdzać nie chce, tak mnie rozrywkowa i emo znudziły i zawiodły.
Nie.

Baton
weteran forumowych bitew

07-09-2011, 18:02

Narkotyki!

GARAŻ, WSZYSTKO NARAZ
STTRAŻ MIEJSKA, POLICJA, DRESIARZE
NIECH NAM BÓG DROGĘ WSKAŻE

Dojebane, nie pamiętam, kiedy mi ostatnio coś tak z hh na bani siadło.
Awatar użytkownika
olo1972
postuje jak opętany!

07-09-2011, 20:00

He,he. Mam jeszcze gdzieś ich kasetkę, ale tylko ten numer mi utkwił. :)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

24-01-2012, 06:37

nie drążę tego tematu, nie znam się na nim, nie za bardzo mi z nim po drodze. kilka kawałków bardzo mi pasuje, większość z nich znajduje się na jedynce k44, ale to by było z grubsza to. zupełnie mi taka ekspresja w duszy nie gra.
wyjątki (przypominam, jestem laikiem, nie znam się itd.), a tak się śmiesznie składa, że obydwa w chuj znane (tak myślę - skoro ja znam to muszą być w chuj znane), i obydwa z filmów wzięte:

run dmx - x gon' give it to you: - totalnie nabuzowany kawałek, w chuj agresji, można przy nim łamać meble, mimo tych wszystkich niggersów i fucków, których w każdym innym przypadku ciężko zdzierżyć, tutaj jakoś broni się sama kompozycja, takiego rapu chętnie posłuchałbym cały album. aha, teledysk aoglądalny, same małpy w samochodach i białych dresach, wypala oczy.

eminem - lose yourself: - tutaj wprost przeciwnie, teledysk totalnie do obejrzenia, nie dość, że mała ilość nieprzyjemnych obrazków to jeszcze ma to ręce i nogi, ładnie pasuje do filmu i do niego się odnosi, opowiada historię. co mnie w tym kawałku urzeka to wiarygodność - jakoś słucham tego i kolesiowi po prostu wierzę. czuję się spoko, jak koleś, który mógłby mu na ulicy zasunąć tym całym yo!. nie ściemnia mi, że ooo cośtam, mówi mi wprost o co chodzi. podoba mi się to. czuję, jakbym kumał te rzeczy nawet jakby kolo zapierdalał po mandaryńsku. to jest fajne, taki szczery przepływ uczuć. no i sam w sobie kawałek jest zwyczajnie zajebisty. taa, wiem, że mainstream czy coś tam, ale zwyczajnie moja wiedza i zainteresowanie tym wszystkim na serio sięga tak właśnie głęboko hehe.
aha, kiedyś na jakiejś imprezie dane mi było posłuchać jakiegoś francuskiego, naprawdę ekstremalnego stuffu w tych kilmatach, podobało mi się, ale nigdy już chyba się nie dowiem co to było, więc chyba jebał to pies.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
yossarian84
rasowy masterfulowicz

25-02-2012, 21:44

Paktofonika - Kinematografia
Paktofonika - Archiwum Kinematografii
Pezet/Noon - Muzyka Poważna
Pezet/Noon - Muzyka Klasyczna
Grammatik - Światła Miasta
K44 - Księga Tajemnicza. Prolog.
3 X Klan - Dom Pełen Drzwi
8 Niebo - Głosy z podziemia

REWELACYJNE płyty. Poza tym lubię sporo pojedynczych kawałków różnych innych składów zarówno białych, jak i czarnych.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

28-03-2012, 12:05

Znowu dawałem szansę dwóm ostatnim K44 i nic, paw. Na 3ce są ze dwa dobre numery ale 2ka jest już w całości niesłuchalna.
Yare Yare Daze
Baton
weteran forumowych bitew

28-03-2012, 12:16

hcpig pisze:ale 2ka jest już w całości niesłuchalna.
A "Film"?
ODPOWIEDZ