Nie chcesz poleasingowego ale chyba nie będziesz mieć wyjścia. Polecam Zbooki, generacja 4 wzwyż. Sam używam do dnia dzisiejszego generacji 2, kupiłem z 7 lat temu jak już miał 4 lata na karku i powiem jedno - nie do zajechania.
Zrobiłem na nim mnóstwo projektów w CAD dla studenciaków oraz nie tylko (korzystam z Inventora). Najlepsze że ostatnio zainstalowałem Inventora w wersji 2022 (licencja starej wersji się wyczerpała) i jakież było moje zdziwienie że szło odpalić i działać na dość skomplikowanych zlożeniach. Oczywiście laptop używany non stop, nie tylko w celach zarobkowych
Nie wspomnę że stacje robocze są zajebiście wydajne i obsługują wysokie rozdzielczości filmideł bez zawiechy i sapania w przeciwieństwie do zwykłych lapków.
W zeszłym roku kupiłem zapasowego Zbooka generacji 4 w razie jakby ten padł, ale paść jakoś nie chce. Dałem za niego lekko ponad 2 koła a stan praktycznie nówka z zewnątrz (dość długo szukałem po alledrogo i prosiłem się o szczegółowe zdjęcia).
Kupno nowego lapka do 3 koła to jakieś nieporozumienie - nie dość że będzie zamulał w porównaniu do mojego (mam porównanie z paroma nowymi), to dość szybko straci na wartości. Kupno używanej stacji roboczej bardzo się opłaca i zwraca z nawiązką. Potem jeszcze możesz sprzedać, powodzenia ze sprzedażą zwykłego używanego lapka.
Jak się zdecydujesz na Zbooka staraj się dość dokładnie wybrać model, proś o szczegółowe zdjęcia żeby wyłapać ślady zużycia i zwracaj uwagę na klawiaturę. W moim ostatnio kupionym Zbooku klawa była skandynawska, na moje życzenie sprzedawca wymienił na polską (oryginalną polską, nie z naklejkami spolszczającymi - one bardzo ujowo wyglądają).