Spoko, tylko, że ta dyskusja poszła w dziwnym kierunku. Ja osobiście nie pisałem nic o właściwościach zdrowotnych tego czy innego składnika. Tylko, że bardziej osobiście mi smakuje wątróbka w sosie opartym na bazie cebuli bez śmietany i tyle hehe
Re: Kącik Kulinarny v.2
: 21-12-2023, 18:09
autor: Maruder
Nie w dziwnym tylko we wlasciwym. Zywnosc zdrowsza, organiczna nie wyklucza przeciez zywnosci smacznej.
Osobiscie Tez najbardziej optuje za wersja tylko z cebula I na smalcu ale musi byc sporo cebulki.
A jak sie przedstawia wasza przygoda z wieprzowa? Ja przyznam, ze wielokrotnie probowalem, moczylem pol dnia w mleku I nie udalo sie zneutralizowac tego wieprzowego smrodku niewiem Moze jedyna szansa to obtaczac w wiekszej ilosci maki, choc Tez raz probowalem i nie czulem satysfakcji z doznan smakowych.
Re: Kącik Kulinarny v.2
: 26-12-2023, 18:43
autor: Sgt. Barnes
Smacznie i zdrowo
Re: Kącik Kulinarny v.2
: 26-12-2023, 20:22
autor: TheDude
^ Miałem przyjemność spróbować takiej słoniny ale obtoczonej w papryce i innych przyprawach. Na świeży chleb + kiszony ogórek to było miodne.
Re: Kącik Kulinarny v.2
: 26-12-2023, 20:36
autor: Sgt. Barnes
Zgadza się, wersji słoniny wędzonej to jest na pęczki, Ja akurat kupuję macerowaną w ziołach, ale też dodatkowo sypię obficie papryką. Do tego cebula w piórkach, ogóras, razowiec i można świat doganiać
a moze zamowie, dzieki.
Jesli chodzi o wolowine - to najlepsza w Polsce wg mnie maja tu: - gdybyscie przejezdzali przez Pulawy/lubelskie to warto naprawde, lepszej nie mialem okazji w swoim niemal 50-cio letnim zyciu spozywac
Apropos wołowiny, mamy u nas w okolicy Rolniczy Zakład Doświadczalny Kępa, ktory podlega pod IUNG. Państwowy Instytut Badawczy, chociaz stanowi w sumie oddzielna jednostke, niezależną.
Dysponuja 4 duzymi gospodarstwami, na ktorych m.in wprowadzaja nowe odmiany roslin, ale maja tez 2 hodowle krów.
Highland Cattle oraz Aberden Angus.
Stada spooore, żyjące na niemal wolnym wybiegu, zadbane, oczka w głowie szef zakładu.
Jedno stadko w lesie, a drugie daleko od miasta, za to ze stawikiem. Miałem okazję odwiedzić, ileś tam nagród i pucharów stoi w gablotach za te hodowlę. Uznane i szanowane w środowisku.
Zaczęli sprzedawać mieso z nich i od tego czasu juz prawie nie kupuje innego miesa.
Jak pierwszy raz rzucilem steki na patelnie i mi sie nie zmniejszyły nawet o centymetr, nie wyciekla z nich woda i było mięciutkie, to juz wiedzialem,ze to jest to. Zadnych przypraw, tylko troche soli, pieprzu i masła.
Teraz systematycznie tam kupuje, czy steki, czy pręgę, czy karkówkę, czy udziec czy nawet mielone.
Dzielone i pakowane hermetycznie, totalnie świeże.
Moze lezec nawet i 2 tygodnie i nic zmiany zapachu.
Spokojnie mozna sezonowac.
Nie nastrzykane, bez dodatków, sterydów i innego paskudztwa. Prosto od krowy.
Maja tez duzo owocow i warzyw i wiekszosc z nich wykorzystuje w swojej kuchni, nie ma lepszych.
A no i cenowo bdb!!!:-)
Serek feta, czerwona cebula, duże oliwki Kalamata z pestkami i odrobina olive extra vergine. Do tego zioła greckie - ależ to łechta podniebienie. Grecy umiejo w kuchnie.
Re: Kącik Kulinarny v.2
: 17-01-2024, 16:16
autor: Sgt. Barnes
Kiełbasa czosnkowa plus kajzerka. Na świeżym powietrzu. Dawno nie jadłem czegoś tak prostego, a jednocześnie łechcącego podniebienie.
Re: Kącik Kulinarny v.2
: 27-01-2024, 12:06
autor: Sgt. Barnes
Dzisiaj na kolację będzie chili concarne. A tzo se będę żałować
Re: Kącik Kulinarny v.2
: 27-01-2024, 12:57
autor: piotraz
Boczek parzony z imbirem, łupinami cebuli, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, ziarna pieprzu, sól.... Łupiny cebuli robią że boczek wygląda jak wędzony:) a pozniej obtaczam w majeranku, papryce, czosnku suszonym...polecam!!!