Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Darekthrone
weteran forumowych bitew
Posty: 1242
Rejestracja: 24-02-2018, 17:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

13-04-2021, 21:01

Makłowicz - Greatest Peppers
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator
Posty: 6275
Rejestracja: 20-06-2009, 14:07

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-04-2021, 10:03

Makłowicz to tak naprawdę były głównie programy podróżniczo - kulturalno - historyczne co zresztą szczególnie widać w filmach na jego kanale gdzie nie jest ogranoczony czasem antenowym. Gotowanie to już w zasadzie tylko dodatek. I dobrze :)
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2545
Rejestracja: 21-09-2011, 13:13

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-04-2021, 11:14

Mi babka często robi z rana "wiejski placek". Bierze dużo mąki, wody, jajek, gniecie z tego ciasto, kroi plastry cebuli, kiełbasy lub boczku jak jest i wbija je w te ciasto rękami tak mocno jak w jeża jakiegoś. Pieprz i sól też wbija. Później kładzie tego placka na rozgrzaną patelnie i smaży z obu stron. i później to jem.
Raz się zje, raz się nie zje.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4455
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-04-2021, 13:10

To jest przepis na poprawe prostaty i pierdzenie?
WINYLE na sprzedaz viewtopic.php?f=25&t=18597
CeDeki na sprzedaz viewtopic.php?f=25&t=18589
Awatar użytkownika
Mariusz Wędliniarz
rasowy masterfulowicz
Posty: 2545
Rejestracja: 21-09-2011, 13:13

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-04-2021, 14:06

Tak, po tym placku się bardzo pierdzi. Ale najbardziej pierdzimy po smażonej cebuli. Babka zawsze cebulę smaży na wieczór dla mnie i dla siebie i jemy póżniej ją z chlebem.
Raz się zje, raz się nie zje.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9643
Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
Lokalizacja: ארץ ישראל

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-04-2021, 20:58

Ostre Dzieje mają weekend darmowej dostawy niezależnie od kwoty zamówienia. Słyszałem już parę pozytywnych opinii o ich sosach, więc chyba czas na przetestowanie.
https://ostredzieje.pl/sklep/
Guilty of being right
Sodomix
postuje jak opętany!
Posty: 513
Rejestracja: 12-04-2007, 14:42

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-04-2021, 21:31

Znawcą ostrych sosów w ogóle nie jestem ale swego czasu dostałem w prezencie noc kupały, dzadźboga i swaroga - bardzo przyjemne.
Wyczuwalne smaki i aromaty a nie sam ogień. Poleżały trochę w lodówce, lekko ostrość spadła(albo się przyzwyczaiłem) i szło dosłownie do wszystkiego, polecam.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16175
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-05-2021, 21:30

Obrazek

Mieli produkt vege, zdjęli. Teraz wrócił. Smakuje lepiej, bo tamtem w zestawieniu z vege szamą jaką oferuje Warszawa to było gówno jakich mało. Byłem ciekawy, teraz jest powiedzmy znośnie.

Dorzucimy do tego klasykę od pho'masterów

Obrazek
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

09-05-2021, 09:09

Rumburak pisze:
22-03-2021, 14:36
Tommy, krew z dupy to raczej temat dla proktologa, .
Kącik to kulinarny i nie miejsce na takie dysputy, ale ma Kolega rację. Prokto i kolonoskopia. Jucha z rzyci to nic dobrego, no chyba, że "tylko" szczelina odbytu - to może być albo ze sporej ilosci gorzały i/lub ostrego żarcia - sporo soku z żołądka nie gruntuje, leci do jelit i powoduje mikro ranki - stad krew w stolcu. Ale lepiej sprawdzić, nie chcę użyć nazwy dolegliwości, by nie wywoływać wilka z lasu, ale jest bardzo niedobra.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator
Posty: 6538
Rejestracja: 19-02-2017, 22:50

Re: Kącik Kulinarny v.2

09-05-2021, 09:25

Ascetic pisze:
08-05-2021, 21:30

Dorzucimy do tego klasykę od pho'masterów

Obrazek
McDonalda nie będę komentować, bo wiadomo, że to chemiczne ścierwo, ale czy ten chińczyk jest z orzeszkami ziemnymi? (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz
Posty: 2904
Rejestracja: 04-08-2018, 08:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

09-05-2021, 10:03

Ten jaki interesowny-:)

Nawet w kościele spokojnie się nie można pomodlić.

Nie pamietam. Jak wydalę, odeśle tobie. Pocmokasz sobie. Sprawdzisz. Możesz żuć nawet. Ok?
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

09-05-2021, 10:16

Jak już piszemy o ostrej szamie to oto moje oczekujące na pogodę papryki, oprócz standardowych: jalapenio, birdseye i cayene, w tym roku eksperyment z tabasco, carolina reaper, trynidad scorpio i Thunder Moutain Longhorn (nasiona z alle: https://allegro.pl/oferta/trinidad-moru ... 0687834988)

Obrazek


A tu pozostałości własnej roboty w mej spiżarce:

Obrazek

Nie mam sposobu na palący stolec - trzeba przecierpieć :-)
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

09-05-2021, 10:23

"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
tomaszm
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7919
Rejestracja: 26-12-2010, 12:33

Re: Kącik Kulinarny v.2

09-05-2021, 11:18

Przepięknie to wygląda. Pełen Szacunek.
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator
Posty: 6538
Rejestracja: 19-02-2017, 22:50

Re: Kącik Kulinarny v.2

09-05-2021, 11:25

Wacław pisze:
09-05-2021, 10:03
Ten jaki interesowny-:)

Nawet w kościele spokojnie się nie można pomodlić.

Nie pamietam. Jak wydalę, odeśle tobie. Pocmokasz sobie. Sprawdzisz. Możesz żuć nawet. Ok?
Dwa konta masz? W sumie styl wypowiedzi podobny. Wszystko po to, aby samemu sobie brać do buzi. (:
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
Wacław
rasowy masterfulowicz
Posty: 2904
Rejestracja: 04-08-2018, 08:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

09-05-2021, 11:46

ozob pisze:
09-05-2021, 11:25
Wacław pisze:
09-05-2021, 10:03
Ten jaki interesowny-:)

Nawet w kościele spokojnie się nie można pomodlić.

Nie pamietam. Jak wydalę, odeśle tobie. Pocmokasz sobie. Sprawdzisz. Możesz żuć nawet. Ok?
Dwa konta masz? .
Ten jakie odkrycie dokonał -:) Po 2 latach -:)
fugazi
w mackach Zła
Posty: 818
Rejestracja: 17-02-2018, 23:11

Re: Kącik Kulinarny v.2

13-05-2021, 23:56

Zapytuję użytkowników grilli/grillów gazowych: Jak to się ma względem takich zwyklaków na wungiel drzewny? Wady/zalety? Lepiej/gorzej? Kwestie smaku pomijam. Na wungiel właśnie wyebałem bo stary/zużyty i trzeba kupić nowy. Nie jestem maniakiem, kilka razy w sezonie plus 3-4 większe spotkania towarzyskie. Czy w blind teście można wyczuć różnicę na kaszance robionej na Weberze za 4 koła papieru vs no name za 1 klocek? Ktoś użytkuje dłuższy czas i może polecić konkretny model/markę? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Awatar użytkownika
maciek z klanu
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12504
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-05-2021, 07:03

Roznica jest wg mnie tylko taka ze na gazowym równomiernie grzejesz mięso, nie ma problemu z ogniem w jednym miejscu. Ogólnie bawiłem się takim grillem kilka razy i zajebista sprawa. Plus fajna sprawa ze sa zamykane. Model jakiś noname
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-05-2021, 10:28

fugazi pisze:
13-05-2021, 23:56
Zapytuję użytkowników grilli/grillów gazowych: Jak to się ma względem takich zwyklaków na wungiel drzewny? Wady/zalety? Lepiej/gorzej? Kwestie smaku pomijam. Na wungiel właśnie wyebałem bo stary/zużyty i trzeba kupić nowy. Nie jestem maniakiem, kilka razy w sezonie plus 3-4 większe spotkania towarzyskie. Czy w blind teście można wyczuć różnicę na kaszance robionej na Weberze za 4 koła papieru vs no name za 1 klocek? Ktoś użytkuje dłuższy czas i może polecić konkretny model/markę? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Uwielbiam grillować i ogólnie gotować na świeżym powietrzu.
Upitrasiłem ze 23 tony żarcia na grillach i ognisku.

Powiem tak:
1. najwygodniej i najszybciej robić to na gazie,
2. najsmaczniej na drewnie - dla mnie olcha numer 1 - jak dojdziesz do wprawy i masz dobrego grilla to niemal tak wygodnie jak gaz, jedynie ciut dłużej zajmuje osiągnięcie dobrych parametrów ognia (a raczej jego braku) do grillowania,
3. węgiel, czy to zwykły czy brykiet, spróbowałem i nie używam wcale,
4. dość często zdarza mi się urżnąć browarem i takimi tam, przy grilowaniu.

AVE

Miłego weekendu

p.s. coś może wkleję jak przyjdę do domu - parę fotek jak robię kiełbasę właśnie na grilla :-)
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10126
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-05-2021, 11:06

Jeśli kwestie smaku pomijasz to gaz najlepszy. Wygodny, łatwa kontrola temperatury (ważne przy stekach) itp. Najlepsza kombinacja to dla mnie mix drewno (buk, olchach, owocowe) i brykiet węgla drzewnego.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
ODPOWIEDZ