Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox

Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10215
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

21-12-2023, 09:41

Spoko, tylko, że ta dyskusja poszła w dziwnym kierunku. Ja osobiście nie pisałem nic o właściwościach zdrowotnych tego czy innego składnika. Tylko, że bardziej osobiście mi smakuje wątróbka w sosie opartym na bazie cebuli bez śmietany i tyle hehe
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Maruder
w mackach Zła
Posty: 680
Rejestracja: 02-01-2011, 22:21

Re: Kącik Kulinarny v.2

21-12-2023, 18:09

Nie w dziwnym tylko we wlasciwym. Zywnosc zdrowsza, organiczna nie wyklucza przeciez zywnosci smacznej.

Osobiscie Tez najbardziej optuje za wersja tylko z cebula I na smalcu ale musi byc sporo cebulki.

A jak sie przedstawia wasza przygoda z wieprzowa? Ja przyznam, ze wielokrotnie probowalem, moczylem pol dnia w mleku I nie udalo sie zneutralizowac tego wieprzowego smrodku 🙂 niewiem Moze jedyna szansa to obtaczac w wiekszej ilosci maki, choc Tez raz probowalem i nie czulem satysfakcji z doznan smakowych.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-12-2023, 18:43

Obrazek
Smacznie i zdrowo :D
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 6743
Rejestracja: 23-03-2011, 00:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-12-2023, 20:22

^ Miałem przyjemność spróbować takiej słoniny ale obtoczonej w papryce i innych przyprawach. Na świeży chleb + kiszony ogórek to było miodne.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-12-2023, 20:36

Zgadza się, wersji słoniny wędzonej to jest na pęczki, Ja akurat kupuję macerowaną w ziołach, ale też dodatkowo sypię obficie papryką. Do tego cebula w piórkach, ogóras, razowiec i można świat doganiać :D
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15994
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-12-2023, 21:03

Sgt. Barnes pisze:
26-12-2023, 18:43
Obrazek
Smacznie i zdrowo :D
Super, ja tez biere z prywatnej masarni w okolicach Tarnobrzega. Bardzo slona i zjhebista, zre z sama musztardezja
woodpecker from space
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 6743
Rejestracja: 23-03-2011, 00:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-12-2023, 21:23

^ Mniam mniam!

Obrazek
Awatar użytkownika
bartwa
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8166
Rejestracja: 16-11-2016, 13:21
Lokalizacja: pruska dziura

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-12-2023, 16:25

halibut, gryczana i kiszona

Obrazek
PLASTIK NIE JEST METALEM
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-01-2024, 22:13


Uwielbiam gawędy tego pana - taki bigos to sztos. Jadłem kiedyś według tego przepisu.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator
Posty: 4041
Rejestracja: 16-02-2006, 19:38

Re: Kącik Kulinarny v.2

05-01-2024, 08:35

Zawsze robię bigos według przepisu pana Grzegorza. Wychodzi kurwa sztos niesamowity.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

06-01-2024, 12:15

Szkoda że nie ma go już z nami. Jego kącik kulinarny w programie Ostoja sprawiał że od razu człowiek leciał do lodówki 😉
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Tokarz
zaczyna szaleć
Posty: 143
Rejestracja: 13-05-2005, 12:10
Lokalizacja: Puławy

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-01-2024, 21:04

Sgt. Barnes pisze:
26-12-2023, 18:43
Obrazek
Smacznie i zdrowo :D
kiedyś próbowałem zrobić taką słoninkę ale zabrakło mi cierpliwości, po 6 miesiącach leżakowania w lodówce opędzlowałem :D
***** ***
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-01-2024, 21:10

Razowiec, na to plastry słoninki, papryka mielona i plasterek cebuli.
W prostocie tkwi siła :D
Tymczasem moja ulubiona suszona wołowinka, jest smak:
Obrazek
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4458
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-01-2024, 21:13

Sgt. Barnes pisze:
08-01-2024, 21:10
Razowiec, na to plastry słoninki, papryka mielona i plasterek cebuli.
W prostocie tkwi siła :D
Tymczasem moja ulubiona suszona wołowinka, jest smak:
Obrazek
sam robiłeś?
pociekło mi...
WINYLE na sprzedaz viewtopic.php?f=25&t=18597
CeDeki na sprzedaz viewtopic.php?f=25&t=18589
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-01-2024, 21:15

Nie, zamawiam tutaj:https://bastionsmaku.pl/
Świetne mają te wędliny.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4458
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-01-2024, 21:25

a moze zamowie, dzieki.
Jesli chodzi o wolowine - to najlepsza w Polsce wg mnie maja tu: - gdybyscie przejezdzali przez Pulawy/lubelskie to warto naprawde, lepszej nie mialem okazji w swoim niemal 50-cio letnim zyciu spozywac
Najprzewielebniejszy pisze:
31-07-2023, 20:00
Apropos wołowiny, mamy u nas w okolicy Rolniczy Zakład Doświadczalny Kępa, ktory podlega pod IUNG. Państwowy Instytut Badawczy, chociaz stanowi w sumie oddzielna jednostke, niezależną.
Dysponuja 4 duzymi gospodarstwami, na ktorych m.in wprowadzaja nowe odmiany roslin, ale maja tez 2 hodowle krów.
Highland Cattle oraz Aberden Angus.
Stada spooore, żyjące na niemal wolnym wybiegu, zadbane, oczka w głowie szef zakładu.
Jedno stadko w lesie, a drugie daleko od miasta, za to ze stawikiem. Miałem okazję odwiedzić, ileś tam nagród i pucharów stoi w gablotach za te hodowlę. Uznane i szanowane w środowisku.
Zaczęli sprzedawać mieso z nich i od tego czasu juz prawie nie kupuje innego miesa.
Jak pierwszy raz rzucilem steki na patelnie i mi sie nie zmniejszyły nawet o centymetr, nie wyciekla z nich woda i było mięciutkie, to juz wiedzialem,ze to jest to. Zadnych przypraw, tylko troche soli, pieprzu i masła.

Teraz systematycznie tam kupuje, czy steki, czy pręgę, czy karkówkę, czy udziec czy nawet mielone.
Dzielone i pakowane hermetycznie, totalnie świeże.
Moze lezec nawet i 2 tygodnie i nic zmiany zapachu.
Spokojnie mozna sezonowac.
Nie nastrzykane, bez dodatków, sterydów i innego paskudztwa. Prosto od krowy.
Maja tez duzo owocow i warzyw i wiekszosc z nich wykorzystuje w swojej kuchni, nie ma lepszych.
A no i cenowo bdb!!!:-)

Gdyby ktoś walił na Kazimierz Dolny, to są po drodze:
https://www.facebook.com/rzdkepa?ref=embed_page
WINYLE na sprzedaz viewtopic.php?f=25&t=18597
CeDeki na sprzedaz viewtopic.php?f=25&t=18589
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

14-01-2024, 21:27

Serek feta, czerwona cebula, duże oliwki Kalamata z pestkami i odrobina olive extra vergine. Do tego zioła greckie - ależ to łechta podniebienie. Grecy umiejo w kuchnie.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

17-01-2024, 16:16

Kiełbasa czosnkowa plus kajzerka. Na świeżym powietrzu. Dawno nie jadłem czegoś tak prostego, a jednocześnie łechcącego podniebienie.😆
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5314
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

27-01-2024, 12:06

Dzisiaj na kolację będzie chili concarne. A tzo se będę żałować 😀
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
piotraz
weteran forumowych bitew
Posty: 1183
Rejestracja: 01-04-2011, 11:14

Re: Kącik Kulinarny v.2

27-01-2024, 12:57

Boczek parzony z imbirem, łupinami cebuli, cebulą, zielem angielskim, liściem laurowym, ziarna pieprzu, sól.... Łupiny cebuli robią że boczek wygląda jak wędzony:) a pozniej obtaczam w majeranku, papryce, czosnku suszonym...polecam!!!
ODPOWIEDZ