Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10128
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 06:02

maciek z klanu pisze:
26-11-2021, 05:26
Chyba nawet sztuka kulinarna tak mówi, że jak steki to bez niczego.
No bo jak już kupiłem takie dobre mięso to szkoda mi było marynować czy coś. Niemniej nazwijcie mnie prymitywem ale wolę świnkę zamarynowaną wg mojego autorskiego przepisu.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
maciek z klanu
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12504
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 06:36

Podrzuć przepis chętnie sprawdzę, też wile świnie. Chyba że rolady to wołowe jednak top.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 07:36

Hatefire pisze:
25-11-2021, 22:24
Triceratops pisze:
25-11-2021, 22:19
Frytki na smalcu sa super, tylko z ziemniaka, nie kupny syf. Smalec ogolnie jest super, czasami jak robie kurza to mieszam smalec z maslem, fajne smaki wychodza, maslo dodaje orzechowego posmaku
No właśnie mi zbyt ten smalec dominuje smak, nie czuję ziemniaka. Dlatego frytki tylko na neutralnym w miarę rzepakowym. Generalnie mam ustalone tłuszcze do smażenia do poszczególnych potraw. Wątróbka i schabowy na smalcu, jajka i pieczarki na maśle, owoce morza na oliwie, placki ziemniaczane na rzepaku itp. itd. Tak mi smakuje.
Gwoli scislisci to kurza zazwyczaj smaze wlasnie na masle po pieczarkach. Olej rzepakaowy zas uwazam w ogole nie powinien byc uzywany w kuchni, zwlaszcza jak sie zna proces jego produkcji, ale to juz tylko moje zdanie. Inna rzecz, ze wiekszosc jego to na rzepaku z Ukrainy, gdzie roundap sypia koparkami.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10128
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 09:09

maciek z klanu pisze:
26-11-2021, 06:36
Podrzuć przepis chętnie sprawdzę, też wile świnie. Chyba że rolady to wołowe jednak top.
Dzień przed wyjazdem na działkę kroję i lekko rozgniatam samą ręką. Potem solę vegetą i smaruję z dwóch stron musztardą a marynata to ocet jabłkowy i olej w stosunku mniej więcej 1:2 plus do michy dużo skrojonej cebuli. Przez noc leży w lodówce. Na 3 godzinki przed grillem wyciągam z marynaty i sypię przyprawami. Pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, kmin rzymski mielony, cząber plus to jak kto lubi coś do ostrości chilli albo cayenne wg uznania. Te przyprawy tak wcieram. No i potem na grill.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 09:38

Hatefire pisze:
25-11-2021, 22:35
tomaszm pisze:
25-11-2021, 22:28
A steki wołowe na czym smażycie?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Nie jestem wielkim fanem. Szczerze jako typowy polski cham wolę świninę. Niemniej jak dla mnie najlepsza opcja to rozgrzać grilla maksa i wrzucić na ruszt po maks minutę na stronę tak blisko ognia. Tak wtedy jest dobre. Takie saute prymitywne.
Tez wole swiniakowine, wolowina jest zbyt chuda zeby tracic na nia czas a przede wszystkim pieniadze
woodpecker from space
fugazi
w mackach Zła
Posty: 818
Rejestracja: 17-02-2018, 23:11

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 17:12

Prali, prali i wyprali. Dzisiaj von trupke u mnie
Obrazek
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 17:34

Oczywiscie bez chleba
woodpecker from space
fugazi
w mackach Zła
Posty: 818
Rejestracja: 17-02-2018, 23:11

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 17:37

No bez. Ale z browarem.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 17:39

To sie chwali, choc wiekszosc bezrozumnie liczy browary jako wungle, to piwo podnosi poziom cial ketonowych we krwi. Chociaz zapijanie wontruby bronkiem wydaje mi sie dosc dziwne xd
woodpecker from space
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz
Posty: 2092
Rejestracja: 29-12-2010, 15:07

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 18:01

Triceratops pisze:
26-11-2021, 09:38
Hatefire pisze:
25-11-2021, 22:35
tomaszm pisze:
25-11-2021, 22:28
A steki wołowe na czym smażycie?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Nie jestem wielkim fanem. Szczerze jako typowy polski cham wolę świninę. Niemniej jak dla mnie najlepsza opcja to rozgrzać grilla maksa i wrzucić na ruszt po maks minutę na stronę tak blisko ognia. Tak wtedy jest dobre. Takie saute prymitywne.
Tez wole swiniakowine, wolowina jest zbyt chuda zeby tracic na nia czas a przede wszystkim pieniadze
No nie, krowa ma kawałki mięsa poprzerastane tłuszczem, ma też zupełnie "chude". Do wyboru, do koloru. Nie chcę zaczynać o kilkunastu rodzajach steków, wyróżnianych przez Anglosasów i ich przydupasów.

Pręga wołowa np. to jest bardzo tłuste jadło.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 18:07

Dla mnie tluste jadlo to boczek, słonina, podgardle i od biedy golonka z karkuwa a nie bede szukal jskichs tlustych zylek w steku. Prega to whuj chude zarlo, no 7gT na 20B to juz szynka ma lepsze B:T.....
woodpecker from space
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz
Posty: 2092
Rejestracja: 29-12-2010, 15:07

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-11-2021, 18:49

Triceratops pisze:
26-11-2021, 18:07
Dla mnie tluste jadlo to boczek, słonina, podgardle i od biedy golonka z karkuwa a nie bede szukal jskichs tlustych zylek w steku. Prega to whuj chude zarlo, no 7gT na 20B to juz szynka ma lepsze B:T.....
Być może, że zbyt pochopnie postawiłem znak równości między pręgą a "ossobuco". To ostatnie dusi się w białym sosie (czyli w chuj masła) aż z kości wypłynie szpik. To danie miałem na myśli.

Tłuste żyłki? Mam na myśli rib steak, rib eye, albo striploin.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-11-2021, 21:22

Szybki przepis na dobre sushi???
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Sybir
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10287
Rejestracja: 16-11-2011, 22:15
Lokalizacja: Voivodowice

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-11-2021, 08:28

Wpisać nr telefonu do lokalnej susharni. :V
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-11-2021, 09:02

Panie, na wsi pod lasem?
woodpecker from space
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 11496
Rejestracja: 21-06-2006, 20:27
Lokalizacja: POSERSnań

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-11-2021, 09:07

Triceratops pisze:
29-11-2021, 21:22
Szybki przepis na dobre sushi???
a co suszi, suszy po bimbru : )
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 15935
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-11-2021, 09:43

Piles moje bimbrozjum, wiec wiesz, ze po nim nie suszy xd
woodpecker from space
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 11496
Rejestracja: 21-06-2006, 20:27
Lokalizacja: POSERSnań

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-11-2021, 09:57

Triceratops pisze:
30-11-2021, 09:43
Piles moje bimbrozjum, wiec wiesz, ze po nim nie suszy xd
w liściu lałrowym tkwi antyszusz i smakje...
Awatar użytkownika
Najprzewielebniejszy
zahartowany metalizator
Posty: 4455
Rejestracja: 31-12-2001, 18:22

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-11-2021, 10:02

Triceratops pisze:
29-11-2021, 21:22
Szybki przepis na dobre sushi???
nie ma szybko.
minimum 4 godziny roboty
gotujesz ryz do sushi, przyprawiasz i studzisz
pieczesz/grillujesz ryby, krewety i co tam sobie wymyslisz i studzisz, mozna tez obsmażać w tempurze
kroisz skladniki, w zaleznosci od tego co lubisz owoce, warzywa, tykwy, surimi, ryby, krewety...
jak masz swieże surowe ryby, to kroisz na koncu
stawiasz sobie miseczki z sosami, serkami, dodatkami i czysta woda i zaczynasz ukladanie i zawijanie
place przeplukujesz co jakis czas, glony sklejasz woda po krawedziach

Obrazek

Obrazek

Obrazek

grubasy odkladasz na ok pol godziny żeby napęczniały

Obrazek

a potem kroisz ostrym nozem

Obrazek
WINYLE na sprzedaz viewtopic.php?f=25&t=18597
CeDeki na sprzedaz viewtopic.php?f=25&t=18589
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5246
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-11-2021, 12:18

Obrazek
od dziecka uwielbiam bigos, do tego tylko pajda chleba i nic więcej. I dużo kiełby jałowcowej w środku.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
ODPOWIEDZ