Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
domeldoom
zaczyna szaleć
Posty: 109
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

15-09-2021, 12:49

Sgt. Barnes pisze:
15-09-2021, 09:39
Obrazek
Będzie wieczorem. polecam jako dodatek marynowane grzybki, nawet bez towarzystwa ogóra.
Ale bez kielicha czystej z zamrażalnika się nie obejdzie :D
Wstawianie takich fotek pomiędzy 13.00 a 15.00 powinno być zakazane...
Tu ludzie w pracy, przed obiadem...
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
maciek z klanu
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12504
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

15-09-2021, 12:55

Mam od znajomego sporo podgrzybkow. Macie jakieś sprawdzone sposoby marynowania?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
devastator77
zahartowany metalizator
Posty: 6639
Rejestracja: 04-09-2016, 10:26

Re: Kącik Kulinarny v.2

25-09-2021, 16:29

Obrazek

Ostatnia szczawiowa w tym roku!
Kogo ty we mnie
wszystkimi dziennie
nocami straszysz?
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8060
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

28-09-2021, 19:35

Faza na makarony w dalszym ciągu:

Obrazek

Tagiatelle z krewetami w sosie śmietanowym z chili.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Jimmy Boyle
rasowy masterfulowicz
Posty: 2261
Rejestracja: 21-12-2010, 21:06

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 07:52

maciek z klanu pisze:
15-09-2021, 12:55
Mam od znajomego sporo podgrzybkow. Macie jakieś sprawdzone sposoby marynowania?
Zrób taką jak do korniszonów, ew. dowal więcej octu i jest git
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator
Posty: 6538
Rejestracja: 19-02-2017, 22:50

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 08:36

COFFIN pisze:
28-09-2021, 19:35
Faza na makarony w dalszym ciągu:

Obrazek

Tagiatelle z krewetami w sosie śmietanowym z chili.
Dobrze to wygląda. Jednakze jak krewetki, to tylko w pomidorach.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8060
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 08:59

To raczej spaghetti z owocami morza wtedy. Ten sos to jest miazga i tak, jak wcześniej nie przepadałem za tagiatelle, tak w tym przypadku pasuje idealnie.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 16167
Rejestracja: 10-01-2015, 15:54

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 09:09

Dobrze. Krewetki. Tj.

Z

Zupa curry

Obrazek

Ze szpinakiem

Obrazek

W tempurze

Obrazek

Powiedzmy, że sauté

Obrazek

W białym winie

Obrazek

W razie wyjścia na bazie, dysponuję przepisami.

Co do samych krewetek. Te kupione w Polsce nie umywają się do takich dopiero co wyłowionych. W kilku krajach można delektować się tymi małymi i dużymi. Mniodzio. Na całe szczęście świeże, albo takie względnie świeże, przynajmniej nie mrożone, są już dostępne w PL. Są firmy które się specjalizują w sprowadzaniu. Frac ma w czwartki też taką promkę. Swoją drogą jutro będą robione na szwedzko. Postaramy się odtworzyć pewien smak. Produkty ichnie, przywiezione.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 6707
Rejestracja: 23-03-2011, 00:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 09:31

Po dłuższej przerwie dziś zawitała na śniadanie metka ze świeżą bułką + sól & pieprz, kurde bela. Proste a jakie genialne.

Obrazek
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator
Posty: 5243
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 11:12

TheDude pisze:
29-09-2021, 09:31
Po dłuższej przerwie dziś zawitała na śniadanie metka ze świeżą bułką + sól & pieprz, kurde bela. Proste a jakie genialne.

Obrazek
Ale żeś mi chłopie smaka narobił, dziś będzie opierdalane. Ja jeszcze odrobinę drobno posiekanego czosnku dodaje i sól ziołową. Pięknie to się smakowo komponuje. :)
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
TheDude
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 6707
Rejestracja: 23-03-2011, 00:43

Re: Kącik Kulinarny v.2

29-09-2021, 11:36

^ Byłem tak głodny, że tylko skoczyłem do sklepu, wróciłem i dokonałem pożarcia :)
Jak będzie czasu więcej to przetestuję Twoją metodę. Hailsa & Skarpeta Babki!
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8060
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 18:48

Obrazek

Jest SMAK?
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
maciek z klanu
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 12504
Rejestracja: 23-12-2008, 22:34

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 18:53

I to jak. Robisz w sosie?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8060
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 18:59

Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8060
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 19:06

Faza druga:

Obrazek
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
ozob
zahartowany metalizator
Posty: 6538
Rejestracja: 19-02-2017, 22:50

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 19:23

COFFIN pisze:
29-09-2021, 08:59
To raczej spaghetti z owocami morza wtedy. Ten sos to jest miazga i tak, jak wcześniej nie przepadałem za tagiatelle, tak w tym przypadku pasuje idealnie.
Spaghetti albo linguini, czosnek, chilli, krewetki, bazylia i dobre pomodore i jest klasyczne włoskie danie. Polecam. Pomodoro można oczywiście zrobić samemu jeżeli ma się chęć i czas.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 9642
Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
Lokalizacja: ארץ ישראל

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 19:39

COFFIN pisze:
30-09-2021, 18:59
Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.
Najlepsze gołąbki to bez sosu. Sos można użyć do kupnych, żeby zamaskować niedoskonałości.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10129
Rejestracja: 22-04-2017, 19:15
Lokalizacja: Prag

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 20:15

COFFIN pisze:
30-09-2021, 18:59
Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.
Oczywiście, najlepszy sos z przetartych pomidorów, może być gotowy przecier włoski lub chorwacki, ze śmietaną i mąką oraz bazylią.

Niezłe są też małe gołąbki po bałkańsku w liściach winogron.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8060
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 20:34

uglak pisze:
30-09-2021, 19:39

Najlepsze gołąbki to bez sosu. Sos można użyć do kupnych, żeby zamaskować niedoskonałości.
Same też git, w zależności od chęci.
'Come the Blessed Madness'
Awatar użytkownika
COFFIN
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 8060
Rejestracja: 23-11-2005, 21:28

Re: Kącik Kulinarny v.2

30-09-2021, 20:36

Medard pisze:
30-09-2021, 20:15


Oczywiście, najlepszy sos z przetartych pomidorów, może być gotowy przecier włoski lub chorwacki, ze śmietaną i mąką oraz bazylią.

Niezłe są też małe gołąbki po bałkańsku w liściach winogron.
Każdy Sos pomidorowy robię na przetartych pomidorach, inna opcja nie wchodzi w rachubę.
'Come the Blessed Madness'
ODPOWIEDZ