Strona 1 z 16
MAJEZON
: 12-02-2015, 13:44
autor: Triceratops
Dlugo sie nosilem z tym tematem, w koncu wiadomo jak jest trudny, niejednoznaczny i niezwykle wazny.
Jakie budzi kontrowersje i emocje w spoleczenstwie, zwlaszcza w kontekscie protestow lekarzy, gornikow i rolnikow.
Otoz chcialbym z emfaza stwierdzic, ze po latach badan i eksperymentow przeprowadzanych na sobie i innych zacznę niniejszą recenzję od pewnej tezy. Tezy, która być może wywoła oburzenie, być może kpiące uśmiechy, a może nawet wytoczy pianę na kilku true twarzach. A teza ta brzmi: Majonez Kielecki to geniusz. Pokażcie mi ilu jest majezonow, które mają taką lekkość w tworzeniu niebanalnych wrazen smakowych, w budowaniu blogiej sytosci, w czerpaniu z różnych gałęzi szeroko pojętej sztuki kulinarnej?
Zapraszam do ankiety.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 13:50
autor: nicram
Oczywiście majonez domowy jest najlepszy, ale... nie chce mi się takiego robić. Zatem zdecydowanie jem już tylko majonez Kielecki z dwóch powodów: ma zdecydowanie najlepszy smak oraz jako jedyny (oprócz domowego) nie posiada konserwantów. Potwierdzam zatem tezę "Majonez Kielecki to geniusz".
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 14:38
autor: uglak
jako jedyny (oprócz domowego) nie posiada konserwantów.
nie wiedzialem, ale jadlbym go nawet gdyby byl jednym gigantycznym konserwantem. w sumie probowalem jeszcze tylko winiary i helmans, ale do kieleckiego nie maja startu.
czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 14:40
autor: Lurtz
Nie wiem co to majezon, ale jeśli chodzi o majonez, to jest mi to w sumie obojętne (powinna być taka opcja do wyboru w sondzie).
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 14:44
autor: yossarian84
Każdy kielczanin jest dumny z dwóch rzeczy - majonezu i twórczości Kelthuza.
Wspaniały smak, zjadłbym cały słój na czysto ;-)
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 14:52
autor: nicram
uglak pisze:
czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
Heinz + Ketchup Włocławek rządzą. Choć od dziecka jem przede wszystkim ten drugi.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 14:55
autor: Triceratops
uglak pisze:czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
Tak, keczup i musztarda to naturalne konsekwencje, ktore wzialem pod uwage.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 14:55
autor: Silent_Sea
uglak pisze: jako jedyny (oprócz domowego) nie posiada konserwantów.
nie wiedzialem, ale jadlbym go nawet gdyby byl jednym gigantycznym konserwantem. w sumie probowalem jeszcze tylko winiary i helmans, ale do kieleckiego nie maja startu.
czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
było już wałkowane o keczupie i majonezie ... jak ketchup, to wiadomo, że jest jeden jest najlepszy

Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 15:05
autor: Nerwowy
Kielecki, Kętrzyński i Pomorski z Ocetixu
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 15:47
autor: ultravox
Zobaczyłem nazwę i pomyślałem, że to temat o jakimś nowym zespole grającym black/death metal w stylu Portal i wydawanym przez Invictus albo Profound Lore ;) Jak dla mnie Winiary albo Hellmans, ale nie jestem znawca tematu. W kazdym razie najlepiej smakuje w zestawie z jakiem na twardo.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 15:50
autor: Drone
Zdecydowanie Winiary. Kielecki jest w miarę, ale ma dwie wady: trupią barwę i zbyt kwaśny smak.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 15:53
autor: Olo
U mnie również Winiary wygrywa, ale chyba nawet mam nieotwarty Kielecki w domu. Muszę test porównawczy zrobić :)
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 16:29
autor: nicram
Drone pisze:Zdecydowanie Winiary. Kielecki jest w miarę, ale ma dwie wady: trupią barwę i zbyt kwaśny smak.
Ma trupią barwę bo nie posiada w sobie chemicznych ulepszaczy. Co nie zmienia faktu, że jego skład jest najbardziej zbliżony do tego co można sobie zrobić samemu w domu. Ale jak ktoś woli jeść zagęstniki, konserwanty, antyutleniacze i barwniki to życzę zdrowia. :-)
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 16:32
autor: ZłyPan
Czy Winiary to majonez tektoniczny?
A trupia barwe to ty szanuj.
Kielecki - majonez barwy marliwa.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 17:09
autor: Nothingface
Majezon z ziemi żelaza. o/
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 17:15
autor: Olo
nicram pisze:Drone pisze:Zdecydowanie Winiary. Kielecki jest w miarę, ale ma dwie wady: trupią barwę i zbyt kwaśny smak.
Ma trupią barwę bo nie posiada w sobie chemicznych ulepszaczy. Co nie zmienia faktu, że jego skład jest najbardziej zbliżony do tego co można sobie zrobić samemu w domu. Ale jak ktoś woli jeść zagęstniki, konserwanty, antyutleniacze i barwniki to życzę zdrowia. :-)
Ale przecież majonez własnej roboty jest żółty jak żaden kupny... no chyba, że oszczędzasz na jajkach.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 17:38
autor: nicram
Nie pisałem o kolorze, tylko o składzie. Kolor naturalnego majonezu zależy od koloru żółtek, zastosowanego oleju oraz ew. musztardy. Kolor majonezu kupnego to głównie funkcja zastosowanych chemikaliów. Dlatego np. wygląd Winiary czy Hellmans jest lepszy niż Kieleckiego. Żaden producent nie używa naturalnych żółtek tylko sproszkowanych żółtek dających się wyjałowić, stąd taki a nie inny kolor biały. Tym niemniej w majonezie Kieleckim procent żółtek jest najwyższy ze wszystkich majonezów dostępnych na rynku (7%), oraz nie uświadczysz w nim żadnych chemicznych polepszaczy. Choć jego barwa faktycznie nie jest zbyt miła, to nie ona świadczy o jego klasie.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 17:41
autor: pr0metheus
czy to zebranie koła gospodyń wiejskich?
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 18:28
autor: Triceratops
nicram pisze:Drone pisze:Zdecydowanie Winiary. Kielecki jest w miarę, ale ma dwie wady: trupią barwę i zbyt kwaśny smak.
Ma trupią barwę bo nie posiada w sobie chemicznych ulepszaczy. Co nie zmienia faktu, że jego skład jest najbardziej zbliżony do tego co można sobie zrobić samemu w domu. Ale jak ktoś woli jeść zagęstniki, konserwanty, antyutleniacze i barwniki to życzę zdrowia. :-)
Tak.
W dodatku Polska Norma majonezu zostala stworzona wlasnie w oparciu o Kielecki. Winiary jest medialny, ten kolor ladnie wyglada w tiwi reklamach ale w srodku syf.
Re: MAJEZON
: 12-02-2015, 18:29
autor: manieczki
Czy ktoś mnie wołał?