MAJEZON
Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 15994
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
MAJEZON
Dlugo sie nosilem z tym tematem, w koncu wiadomo jak jest trudny, niejednoznaczny i niezwykle wazny.
Jakie budzi kontrowersje i emocje w spoleczenstwie, zwlaszcza w kontekscie protestow lekarzy, gornikow i rolnikow.
Otoz chcialbym z emfaza stwierdzic, ze po latach badan i eksperymentow przeprowadzanych na sobie i innych zacznę niniejszą recenzję od pewnej tezy. Tezy, która być może wywoła oburzenie, być może kpiące uśmiechy, a może nawet wytoczy pianę na kilku true twarzach. A teza ta brzmi: Majonez Kielecki to geniusz. Pokażcie mi ilu jest majezonow, które mają taką lekkość w tworzeniu niebanalnych wrazen smakowych, w budowaniu blogiej sytosci, w czerpaniu z różnych gałęzi szeroko pojętej sztuki kulinarnej?
Zapraszam do ankiety.
Jakie budzi kontrowersje i emocje w spoleczenstwie, zwlaszcza w kontekscie protestow lekarzy, gornikow i rolnikow.
Otoz chcialbym z emfaza stwierdzic, ze po latach badan i eksperymentow przeprowadzanych na sobie i innych zacznę niniejszą recenzję od pewnej tezy. Tezy, która być może wywoła oburzenie, być może kpiące uśmiechy, a może nawet wytoczy pianę na kilku true twarzach. A teza ta brzmi: Majonez Kielecki to geniusz. Pokażcie mi ilu jest majezonow, które mają taką lekkość w tworzeniu niebanalnych wrazen smakowych, w budowaniu blogiej sytosci, w czerpaniu z różnych gałęzi szeroko pojętej sztuki kulinarnej?
Zapraszam do ankiety.
woodpecker from space
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: MAJEZON
Oczywiście majonez domowy jest najlepszy, ale... nie chce mi się takiego robić. Zatem zdecydowanie jem już tylko majonez Kielecki z dwóch powodów: ma zdecydowanie najlepszy smak oraz jako jedyny (oprócz domowego) nie posiada konserwantów. Potwierdzam zatem tezę "Majonez Kielecki to geniusz".
all the monsters will break your heart
- uglak
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 9672
- Rejestracja: 15-06-2012, 12:03
- Lokalizacja: ארץ ישראל
Re: MAJEZON
nie wiedzialem, ale jadlbym go nawet gdyby byl jednym gigantycznym konserwantem. w sumie probowalem jeszcze tylko winiary i helmans, ale do kieleckiego nie maja startu.jako jedyny (oprócz domowego) nie posiada konserwantów.
czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
Guilty of being right
-
- postuje jak opętany!
- Posty: 573
- Rejestracja: 07-11-2012, 22:57
Re: MAJEZON
Nie wiem co to majezon, ale jeśli chodzi o majonez, to jest mi to w sumie obojętne (powinna być taka opcja do wyboru w sondzie).
- yossarian84
- zahartowany metalizator
- Posty: 3354
- Rejestracja: 24-07-2010, 12:16
Re: MAJEZON
Każdy kielczanin jest dumny z dwóch rzeczy - majonezu i twórczości Kelthuza.
Wspaniały smak, zjadłbym cały słój na czysto ;-)
Wspaniały smak, zjadłbym cały słój na czysto ;-)
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: MAJEZON
Heinz + Ketchup Włocławek rządzą. Choć od dziecka jem przede wszystkim ten drugi.uglak pisze:
czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
all the monsters will break your heart
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 15994
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: MAJEZON
Tak, keczup i musztarda to naturalne konsekwencje, ktore wzialem pod uwage.uglak pisze:czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
woodpecker from space
- Silent_Sea
- weteran forumowych bitew
- Posty: 1736
- Rejestracja: 18-12-2006, 22:54
Re: MAJEZON
było już wałkowane o keczupie i majonezie ... jak ketchup, to wiadomo, że jest jeden jest najlepszyuglak pisze:nie wiedzialem, ale jadlbym go nawet gdyby byl jednym gigantycznym konserwantem. w sumie probowalem jeszcze tylko winiary i helmans, ale do kieleckiego nie maja startu.jako jedyny (oprócz domowego) nie posiada konserwantów.
czekam jeszcze na temat o ketchupie, bo nie wiem jaki jest jeszcze jadalny oprocz heinza
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
- Nerwowy
- zahartowany metalizator
- Posty: 6280
- Rejestracja: 20-06-2009, 14:07
Re: MAJEZON
Kielecki, Kętrzyński i Pomorski z Ocetixu
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- ultravox
- zahartowany metalizator
- Posty: 5081
- Rejestracja: 31-08-2006, 23:09
Re: MAJEZON
Zobaczyłem nazwę i pomyślałem, że to temat o jakimś nowym zespole grającym black/death metal w stylu Portal i wydawanym przez Invictus albo Profound Lore ;) Jak dla mnie Winiary albo Hellmans, ale nie jestem znawca tematu. W kazdym razie najlepiej smakuje w zestawie z jakiem na twardo.
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
- Posty: 10020
- Rejestracja: 11-06-2012, 15:28
Re: MAJEZON
Zdecydowanie Winiary. Kielecki jest w miarę, ale ma dwie wady: trupią barwę i zbyt kwaśny smak.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2039
- Rejestracja: 27-11-2001, 11:41
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: MAJEZON
U mnie również Winiary wygrywa, ale chyba nawet mam nieotwarty Kielecki w domu. Muszę test porównawczy zrobić :)
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: MAJEZON
Ma trupią barwę bo nie posiada w sobie chemicznych ulepszaczy. Co nie zmienia faktu, że jego skład jest najbardziej zbliżony do tego co można sobie zrobić samemu w domu. Ale jak ktoś woli jeść zagęstniki, konserwanty, antyutleniacze i barwniki to życzę zdrowia. :-)Drone pisze:Zdecydowanie Winiary. Kielecki jest w miarę, ale ma dwie wady: trupią barwę i zbyt kwaśny smak.
all the monsters will break your heart
Re: MAJEZON
Czy Winiary to majonez tektoniczny?
A trupia barwe to ty szanuj.
Kielecki - majonez barwy marliwa.
A trupia barwe to ty szanuj.
Kielecki - majonez barwy marliwa.
-
- postuje jak opętany!
- Posty: 422
- Rejestracja: 05-02-2012, 17:35
- Lokalizacja: Toruń
Re: MAJEZON
Majezon z ziemi żelaza. o/
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Posty: 2039
- Rejestracja: 27-11-2001, 11:41
- Lokalizacja: Lublin
- Kontakt:
Re: MAJEZON
nicram pisze:Ma trupią barwę bo nie posiada w sobie chemicznych ulepszaczy. Co nie zmienia faktu, że jego skład jest najbardziej zbliżony do tego co można sobie zrobić samemu w domu. Ale jak ktoś woli jeść zagęstniki, konserwanty, antyutleniacze i barwniki to życzę zdrowia. :-)Drone pisze:Zdecydowanie Winiary. Kielecki jest w miarę, ale ma dwie wady: trupią barwę i zbyt kwaśny smak.
Ale przecież majonez własnej roboty jest żółty jak żaden kupny... no chyba, że oszczędzasz na jajkach.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12097
- Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
- Lokalizacja: Litzmannstadt
Re: MAJEZON
Nie pisałem o kolorze, tylko o składzie. Kolor naturalnego majonezu zależy od koloru żółtek, zastosowanego oleju oraz ew. musztardy. Kolor majonezu kupnego to głównie funkcja zastosowanych chemikaliów. Dlatego np. wygląd Winiary czy Hellmans jest lepszy niż Kieleckiego. Żaden producent nie używa naturalnych żółtek tylko sproszkowanych żółtek dających się wyjałowić, stąd taki a nie inny kolor biały. Tym niemniej w majonezie Kieleckim procent żółtek jest najwyższy ze wszystkich majonezów dostępnych na rynku (7%), oraz nie uświadczysz w nim żadnych chemicznych polepszaczy. Choć jego barwa faktycznie nie jest zbyt miła, to nie ona świadczy o jego klasie.
all the monsters will break your heart
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
- Posty: 6527
- Rejestracja: 08-04-2005, 16:54
- Lokalizacja: pisze neonem
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 15994
- Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
- Lokalizacja: Impossible Debility
Re: MAJEZON
Tak.nicram pisze:Ma trupią barwę bo nie posiada w sobie chemicznych ulepszaczy. Co nie zmienia faktu, że jego skład jest najbardziej zbliżony do tego co można sobie zrobić samemu w domu. Ale jak ktoś woli jeść zagęstniki, konserwanty, antyutleniacze i barwniki to życzę zdrowia. :-)Drone pisze:Zdecydowanie Winiary. Kielecki jest w miarę, ale ma dwie wady: trupią barwę i zbyt kwaśny smak.
W dodatku Polska Norma majonezu zostala stworzona wlasnie w oparciu o Kielecki. Winiary jest medialny, ten kolor ladnie wyglada w tiwi reklamach ale w srodku syf.
woodpecker from space
- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Posty: 12171
- Rejestracja: 25-07-2010, 03:07
Re: MAJEZON
Czy ktoś mnie wołał?
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;