Strona 41 z 84

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 15-09-2021, 12:49
autor: domeldoom
Sgt. Barnes pisze:
15-09-2021, 09:39
Obrazek
Będzie wieczorem. polecam jako dodatek marynowane grzybki, nawet bez towarzystwa ogóra.
Ale bez kielicha czystej z zamrażalnika się nie obejdzie :D
Wstawianie takich fotek pomiędzy 13.00 a 15.00 powinno być zakazane...
Tu ludzie w pracy, przed obiadem...

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 15-09-2021, 12:55
autor: maciek z klanu
Mam od znajomego sporo podgrzybkow. Macie jakieś sprawdzone sposoby marynowania?

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 25-09-2021, 16:29
autor: devastator77
Obrazek

Ostatnia szczawiowa w tym roku!

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 28-09-2021, 19:35
autor: COFFIN
Faza na makarony w dalszym ciągu:

Obrazek

Tagiatelle z krewetami w sosie śmietanowym z chili.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 29-09-2021, 07:52
autor: Jimmy Boyle
maciek z klanu pisze:
15-09-2021, 12:55
Mam od znajomego sporo podgrzybkow. Macie jakieś sprawdzone sposoby marynowania?
Zrób taką jak do korniszonów, ew. dowal więcej octu i jest git

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 29-09-2021, 08:36
autor: ozob
COFFIN pisze:
28-09-2021, 19:35
Faza na makarony w dalszym ciągu:

Obrazek

Tagiatelle z krewetami w sosie śmietanowym z chili.
Dobrze to wygląda. Jednakze jak krewetki, to tylko w pomidorach.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 29-09-2021, 08:59
autor: COFFIN
To raczej spaghetti z owocami morza wtedy. Ten sos to jest miazga i tak, jak wcześniej nie przepadałem za tagiatelle, tak w tym przypadku pasuje idealnie.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 29-09-2021, 09:09
autor: Ascetic
Dobrze. Krewetki. Tj.

Z

Zupa curry

Obrazek

Ze szpinakiem

Obrazek

W tempurze

Obrazek

Powiedzmy, że sauté

Obrazek

W białym winie

Obrazek

W razie wyjścia na bazie, dysponuję przepisami.

Co do samych krewetek. Te kupione w Polsce nie umywają się do takich dopiero co wyłowionych. W kilku krajach można delektować się tymi małymi i dużymi. Mniodzio. Na całe szczęście świeże, albo takie względnie świeże, przynajmniej nie mrożone, są już dostępne w PL. Są firmy które się specjalizują w sprowadzaniu. Frac ma w czwartki też taką promkę. Swoją drogą jutro będą robione na szwedzko. Postaramy się odtworzyć pewien smak. Produkty ichnie, przywiezione.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 29-09-2021, 09:31
autor: TheDude
Po dłuższej przerwie dziś zawitała na śniadanie metka ze świeżą bułką + sól & pieprz, kurde bela. Proste a jakie genialne.

Obrazek

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 29-09-2021, 11:12
autor: Sgt. Barnes
TheDude pisze:
29-09-2021, 09:31
Po dłuższej przerwie dziś zawitała na śniadanie metka ze świeżą bułką + sól & pieprz, kurde bela. Proste a jakie genialne.

Obrazek
Ale żeś mi chłopie smaka narobił, dziś będzie opierdalane. Ja jeszcze odrobinę drobno posiekanego czosnku dodaje i sól ziołową. Pięknie to się smakowo komponuje. :)

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 29-09-2021, 11:36
autor: TheDude
^ Byłem tak głodny, że tylko skoczyłem do sklepu, wróciłem i dokonałem pożarcia :)
Jak będzie czasu więcej to przetestuję Twoją metodę. Hailsa & Skarpeta Babki!

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 18:48
autor: COFFIN
Obrazek

Jest SMAK?

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 18:53
autor: maciek z klanu
I to jak. Robisz w sosie?

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 18:59
autor: COFFIN
Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 19:06
autor: COFFIN
Faza druga:

Obrazek

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 19:23
autor: ozob
COFFIN pisze:
29-09-2021, 08:59
To raczej spaghetti z owocami morza wtedy. Ten sos to jest miazga i tak, jak wcześniej nie przepadałem za tagiatelle, tak w tym przypadku pasuje idealnie.
Spaghetti albo linguini, czosnek, chilli, krewetki, bazylia i dobre pomodore i jest klasyczne włoskie danie. Polecam. Pomodoro można oczywiście zrobić samemu jeżeli ma się chęć i czas.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 19:39
autor: uglak
COFFIN pisze:
30-09-2021, 18:59
Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.
Najlepsze gołąbki to bez sosu. Sos można użyć do kupnych, żeby zamaskować niedoskonałości.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 20:15
autor: Medard
COFFIN pisze:
30-09-2021, 18:59
Oczywiście, w pomidorowym. Ale nie w takim, jak woda tylko mocno gęstym.
Oczywiście, najlepszy sos z przetartych pomidorów, może być gotowy przecier włoski lub chorwacki, ze śmietaną i mąką oraz bazylią.

Niezłe są też małe gołąbki po bałkańsku w liściach winogron.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 20:34
autor: COFFIN
uglak pisze:
30-09-2021, 19:39

Najlepsze gołąbki to bez sosu. Sos można użyć do kupnych, żeby zamaskować niedoskonałości.
Same też git, w zależności od chęci.

Re: Kącik Kulinarny v.2

: 30-09-2021, 20:36
autor: COFFIN
Medard pisze:
30-09-2021, 20:15


Oczywiście, najlepszy sos z przetartych pomidorów, może być gotowy przecier włoski lub chorwacki, ze śmietaną i mąką oraz bazylią.

Niezłe są też małe gołąbki po bałkańsku w liściach winogron.
Każdy Sos pomidorowy robię na przetartych pomidorach, inna opcja nie wchodzi w rachubę.