Witamy w XXI wiekuNerwowy pisze:Nie ma też nic większego niż 2 litry pojemności i 4 cylindry. No faktycznie brawo, klasa premium tak bardzo ;DDD.pr0metheus pisze: dwa dni temu w szwecji miala miejsce premiera nowego volvo s60. nie ma silnikow diesla, mimo ze xc 6o z dieslem bylem najlepiej sprzedajacym sie modelem w 2017. brawo dla volvo za odwazne decyzje.
Motoryzacja ogółem
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
Re: Motoryzacja ogółem
niech to miejsce niebawem zniknie
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
Dzisiaj auta premium z silnikami 2L + turbo mają start do setki poniżej 6 sek. Na prawde potrzeba wiecej? Po mieście nie da sie śmigać a na autostradach średnio co 10 min, ciężarówka wyprzeda inną ciężarówkę lewym pasem skutecznie spowalniając ruch.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
To prawda. Ruch się zrobił taki, że właściwie pozostaje jedynie lans na parkingu przy Biedronce.
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
https://autokult.pl/31497,volvo-pracuje ... -zapowiedz" onclick="window.open(this.href);return false;
Najważniejszym elementem ostrego S60 będzie oczywiście napęd. Pod maską zagości zestaw określany przez Volvo mianem T8 Twin Engine. To hybryda dwulitrowej, benzynowej czterocylindrówki z silnikiem elektrycznym. Zestaw ten wygeneruje 409 KM mocy i potężne 605 Nm maksymalnego momentu obrotowego.
dwa litry i ponad 400 km :D
Najważniejszym elementem ostrego S60 będzie oczywiście napęd. Pod maską zagości zestaw określany przez Volvo mianem T8 Twin Engine. To hybryda dwulitrowej, benzynowej czterocylindrówki z silnikiem elektrycznym. Zestaw ten wygeneruje 409 KM mocy i potężne 605 Nm maksymalnego momentu obrotowego.
dwa litry i ponad 400 km :D
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
- Nerwowy
Only_True_Believers pisze:Dzisiaj auta premium z silnikami 2L + turbo mają start do setki poniżej 6 sek. Na prawde potrzeba wiecej? Po mieście nie da sie śmigać a na autostradach średnio co 10 min, ciężarówka wyprzeda inną ciężarówkę lewym pasem skutecznie spowalniając ruch.
Tu nie do końca chodzi o osiągi, bo takie 2.0 turbo może mieć i 500 koni, ale kulturą pracy zawsze będzie ustępować byle V - szóstce. No i większy silnik dużo lepiej sprawdza się przy jeździe autostradowej mniej przy tym paląc.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
- pr0metheus
Nerwowy pisze:Only_True_Believers pisze:Dzisiaj auta premium z silnikami 2L + turbo mają start do setki poniżej 6 sek. Na prawde potrzeba wiecej? Po mieście nie da sie śmigać a na autostradach średnio co 10 min, ciężarówka wyprzeda inną ciężarówkę lewym pasem skutecznie spowalniając ruch.
Tu nie do końca chodzi o osiągi, bo takie 2.0 turbo może mieć i 500 koni, ale kulturą pracy zawsze będzie ustępować byle V - szóstce. No i większy silnik dużo lepiej sprawdza się przy jeździe autostradowej mniej przy tym paląc.
powaznie ,hybryda ci wiecej spali? jaka kultura pracy? chyba ze chodzi o to ze "fajnie warczy".
wiem ze duze pojemnosci maja swoje uroki. ale czasy sie zmieniaja, ekozjeby wygraly. motoryzacja idzie inna droga.
- Nerwowy
Hybryda to inna bajka, ale też swoje przewagi ukazuje głównie w ruchu miejskim i krótkich trasach gdzie silniki elektryczne mogą się wykazać przy ruszaniu z miejsca i przy okazji podładować akumulatory odzyskując energię podczas hamowania.
- Only_True_Believers
- rasowy masterfulowicz
Oczywiście, że hybryda traci swoje zalety w trasie.
- ozob
Jezdze hybryda mietka i w trasie wypada ok. Duzo lepiej niz zwykly benzyniak.
"Bawi mnie, gdy widzę jak ludzie, których tam wtedy nie było, albo nie są Norwegami, rozwodzą się nad dawanymi czasami, jakby wszyscy jednoczyli się wówczas przeciwko wspólnemu celowi" - Dolk.
- SATYROS
- w mackach Zła
Ja przejechałem taką hybrydą kilkaset kilometrów. Lepszego auta nie znam. (jechałem też modelem tegorocznym i jakoś nie zachwycił mnie)

- Nerwowy
To ma V8 pod maską.
- pr0metheus

przez ostatni weekend, bedac w kijowie, potrzebowalem auta i pozyczylem forda fusion, czyli amerykanskie mondeo.
automat w tym aucie jest tragiczny, silnik 1,6 w benzynie troche muli, mysle ze nawet z tak malej pojemnosci mozna by wycisnac wiecej, moze wyzsze wersje w tym wzgledzie tak nie kuleja.
natomiast zaskoczyla mnie ilosc miejsca w srodku i co za tym idzie,wygoda podczas jazdy. czulem sie jak w sredniej wielkosci suv-ie. wykonczenie srodka tez na plus. no i wizualnie mi sie to auto podoba.
a z takich wskazowek praktycznych, jesli ktos nigdy nie byl a planuje wizyte na ukraine, radze nie robic tego samochodem-czeka cala masa rozczarowan:)
najpierw stanie na granicy w chuj i jeszcze dluzej.
pozniej dziury i jamy jak na ksiezycu(szczegolnie okolice lwowa), gdzie zgubicie wszystkie kola i stracicie wszelka ochote na wycieczki.
oprocz tego kontrole drogowe (szczegolnie czeste jak zobacza blachy gosci z zagranicy), wiec koszta pozdrozy rosna.
do tego dochodzi to,ze ukraincy czesto jezdza jak popierdolency i niczym nie ustepuja np. grekom:)
- nagrobek
wspaniale:] wybieram się w październiku. czytałem jakieś opinie, że trasa lwów-kijów-charków nie jest tak tragiczna pod względem nawierzchni. przekonam się sam, niestety muszę wybrać się autem :/
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
W jakim sensie? To jest fordowski PowerShift? Jeździłem jako pasażer Fordem Escape (amerykańska wersja Kugi) i wydawał się pracować normalnie. Z automatów, którymi miałem okazje jeździć, to oczywiście DSG w VW/Audi bdb, Fiat/Alfa DDCT też bdb, skrzynia w Volvo (przynajmniej w XC70) też dobra, w Oplach Insignia i Astra klasyczny automat całkiem dobry (trochę ma zawahania przy wyższych biegach). Najlepsza skrzynia automatyczna, jaką jeździłem, to ZF8 BMW (tyle że w Alfa Romeo Gulia) - rewelacja! Najgorsza to wynalazek Subaru - skrzynia o zmiennej geometrii - udręka dla uszu i silnika. Tak na marginesie: nie pojmuję fenomenu Subaru - nie rozumiem ludzi, którzy to kupują.pr0metheus pisze: przez ostatni weekend, bedac w kijowie, potrzebowalem auta i pozyczylem forda fusion, czyli amerykanskie mondeo.
automat w tym aucie jest tragiczny,
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
- Nerwowy
To jakieś bezstopniowe CVT? W teorii to idealna skrzynia, bo zapewnia optymalne przełożenie w każdym momencie, w praktyce faktycznie sprowadza się to jedynie do wycia motoru i niczego poza tym ;D.Drone pisze:Najgorsza to wynalazek Subaru - skrzynia o zmiennej geometrii - udręka dla uszu i silnika.
No teraz to jest dramat, nawet Toyota uciekła im daleko praktycznie pod każdym względem. Ale w latach 90 i w pierwszej dekadzie XXI wieku taka Impreza, Legacy czy Forester to były świetne samochody. Szczególnie ten ostatni model był czymś zupełnie niepowtarzalnym - auto wyglądające jak szafa, prowadzące się doskonale na zwykłych drogach i świetnie radzące sobie w terenie - jeździłbym.Tak na marginesie: nie pojmuję fenomenu Subaru - nie rozumiem ludzi, którzy to kupują.
- pr0metheus
musialbym sprawdzic ale chyba w fusion jest cvt :)
edit
a jakze :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ford_Fusion_(USA" onclick="window.open(this.href);return false;)#Druga_generacja
edit
a jakze :)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Ford_Fusion_(USA" onclick="window.open(this.href);return false;)#Druga_generacja
Ostatnio zmieniony 27-08-2018, 23:21 przez pr0metheus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Drone
- mistrz forumowej ceremonii
Tak, to CVT jest właśnie w Subaru - to się sprawdza przy dostojnej jeździe do 80km/h. Każde bardziej gwałtowne przyspieszenie, a już w szczególności przy wyższych prędkościach przyprawia kierowcę o niedowierzanie, że ktoś coś takiego sprzedaje za takie pieniądze. Przejechałem tym cudem kilkaset kilometrów i wystarczy :)
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
- zaczyna szaleć
Panowie kurwa! Rodzina się powiększa! Przyszedł czas wymienić zajebistego Seata Altee na coś większego.
Co mam dostępne od ręki (oczywiście w używce) to:
1) Renault Grand Scenic, 2015 rok, 72000, 1.6 Dci 130 KM, niestety DPF
2) Ford S-max 2013 rok 92000, 2.0 TDCi 163 KM, Automat PowerShift, w zeszłym roku zmienione sprzegło w skrzyni.
Dodatkowo byłem w salonie Dacii, bo to jedyne nowe auto na które by mnie było stać. Oglądałem Lodgy 7 os. Jechałem ze 100 KM benzyną... kurwa mać, no nie jedzie ni chuja, dziadowóz totalny, ale jaka cena.
Wasze doświadczenia i sugestie (poza tym żeby zostawić rodzine, spierdolić i kupić Lambo)?
Co mam dostępne od ręki (oczywiście w używce) to:
1) Renault Grand Scenic, 2015 rok, 72000, 1.6 Dci 130 KM, niestety DPF
2) Ford S-max 2013 rok 92000, 2.0 TDCi 163 KM, Automat PowerShift, w zeszłym roku zmienione sprzegło w skrzyni.
Dodatkowo byłem w salonie Dacii, bo to jedyne nowe auto na które by mnie było stać. Oglądałem Lodgy 7 os. Jechałem ze 100 KM benzyną... kurwa mać, no nie jedzie ni chuja, dziadowóz totalny, ale jaka cena.
Wasze doświadczenia i sugestie (poza tym żeby zostawić rodzine, spierdolić i kupić Lambo)?
Coś mi mówi, że w tym fordzie też masz Dpf. Nie ma się czego bać. Weź sobie coś z polskiego salonu ze sprawdzalną historią i przyzwoitym przebiegiem.
-
- zaczyna szaleć
Tak, jest DPF. Niestety sprawa wygląda tak że jazda 85% Warszawa = korki, 15% trasy powyżej 250 km. Potrzebuje czegoś rodzinnego 5 lub 7 osobowego, z osobnymi siedzeniami w drugim rzędzie.
Rozum mówi S-max, ale serce po wsiąściu do Scenica się zauroczyło.
Może by kurna iść w nowość i zajebać się kolejnym kredytem: Alhambra, nowe C4 grand?
Rozum mówi S-max, ale serce po wsiąściu do Scenica się zauroczyło.
Może by kurna iść w nowość i zajebać się kolejnym kredytem: Alhambra, nowe C4 grand?