Rozgrzewke ogolnie robie krotka przed treningiem, ale akurat rozciaganie jesli robic, to tylko po. Przed zwieksza przeciez ryzyko kontuzji.DST pisze: ↑31-01-2025, 12:21Zawsze robię rozgrzewkę. Zanotowałem parę razy, że jak wskoczyłem na bieżnie na 15-20 minut bez rozciągnięcia nóg to bóle tu i ówdzie po bieganiu nieporównywalnie większe niż po rozgrzewce.Triceratops pisze: ↑31-01-2025, 09:23Dziadek 75 ;at napierdala treningi
Co ciekawe nigdy nie robi rozgrzewki, co uwazam za bardzo sluszne, tez nigdy nie robie i nigdy nie mialem kontuzji
Masa mode ON ;)
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
- postuje jak opętany!
Re: Masa mode ON ;)
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
To prawda, niedawno spotkalem przypadkiem kolesia co jest magikiem od naprawianiaroznych spraw stawowych, powieziowych itp widzialem paru ligowcow u niego nawet , chyba z Wisly Krakau gdzies ostatnio. Mowil, ze rozciaganie na rozgrzewkach pilkarskich to bezsens i proszenie sie o kontuzje, bo po co rozciagac miesien jak zaraz bedzie sie kurczyl. Ale mowil, ze nikomu nie ma zamiaru tego tlumaczyc, bo rozgrzewka jest jak pacierz, jak ktos musi, lubi czy chce to jego sprawa. Ja tam czasami serie wprowadzajace jak do siadow czy martwego i tyle. Ten dziadek tez wie co robi.
Co do sztuk walki pamietam jak lazilem na tekwondo w Lodzi, no kurwa godzina rozgrzewki, jezscze w zimie jak sie biegalo na bosaka po sniegu wokol hali to bylo ok, ale po godzinie jak sie ma cwiczyc technike to nie ma sensu
Co do sztuk walki pamietam jak lazilem na tekwondo w Lodzi, no kurwa godzina rozgrzewki, jezscze w zimie jak sie biegalo na bosaka po sniegu wokol hali to bylo ok, ale po godzinie jak sie ma cwiczyc technike to nie ma sensu
woodpecker from space
- Stoigniew
- zahartowany metalizator
lubicie spocone cipki na siłowni ??

- Triceratops
NIe wiem jak to sie dzieje, ze akurat mi to pod nos podejszedlo, ale, ze temat alkoholu i alkoholizmu jest ostatnio na forum popularny to wkleje. NIedawno czytalem ksiazke Jasona Funga, gdzie bylo o tym, ze "umiarkowane spozycie alko jest leprze niz calkowita apstynencja" co cytowalem gdzies tam w temacie ksiazek.
Teras se przegladam stare archiwa z czasow roznych forumow silowo-pakernianych i akuratnie czytalem artykul Martina Berkhama (kto w temacie IF/Leangains ten wie kto zacz, ale mozna se wygooglowac) i ten jego art sprzed prawie 15 lat ma tytul
Teras se przegladam stare archiwa z czasow roznych forumow silowo-pakernianych i akuratnie czytalem artykul Martina Berkhama (kto w temacie IF/Leangains ten wie kto zacz, ale mozna se wygooglowac) i ten jego art sprzed prawie 15 lat ma tytul
Moze to kogos zaciekawi to wkleje pare framentow:KWIECIEŃ 17, 2011
Martin Berkhan: Prawda o Alkoholu, Utracie Tkanki Tłuszczowej i Wzroście Mięśni
Przerabiałem ostatnio tony pytań odnośnie relacji między alkoholem, a utratą tkanki tłuszczowej. Zdarza się to za każdym razem gdy nadchodzi lato. Imprezy na świeżym powietrzu, clubbing, urlopy i wszystko co z tym związane. Alkohol to kluczowy składnik. Ludzie zwykle chcą wiedzieć jak bardzo alkohol tuczy oraz jak bardzo wpływa na syntezę białek i jak sprawić żeby nie kolidował z ich dietą, tudzież jakie drinki pić podczas pobytu w klubie.Wydaje mi się, że jest to bardzo dobry temat na dziś, odkąd jesteśmy w samym środku lata, ponieważ większość ludzi zaangażowanych w fitness i tą całą zdrowotną grę mają tendencję aby przeaczać wiele zabawy poprzez unikanie alkoholu. Znam wielu ludzi, którzy wolą zostać w domu i prowadzić swoją dietę niż wyjść i napić się paru drinków. Smutne, naprawdę, bo wszystko to ze złych powodów. Nie staram się ich też specjalnie za to winić. Czytaj magazyny lub słuchaj „ekspertów“ i niedugo zaczniesz wierzyć, że parę drinków sprawi, że Twoje muskuły spadną oraz że zostaniesz impotentem z wielkim brzucholem. Wszystko to, to oczywiście gówno prawda. Nie jest to żadna niespodzianka, gdy mamy doczynienia z panikującym mainstreamem fitnessu, który nie wydaje się ukazywać rzeczy we właściwej perspektywnie, nawet jeśli ich życie miałoby od tego zależeć.Jest to ostateczny elementarz na temat efektów alkoholu i wszystkich rzeczy, którymi interesuje się ktoś, kto pragnie poprawić swoją sylwetkę
Alkohol, wrażliwość insulinowa i zdrowie
Umiarkowane spożycie alkoholu polepsza wrażliwość insulinową, zmniejsza koncentrację trygicerydów i poprawia kontrolę glikemiczną. Nie tylko pośród ludzi zdrowych, ale wśród cukrzyków drugiego typu.
Nie ma wyraźnego zgody na temat wrażliwości insulinowej wywołanej przez mechanizm alkoholu , ale jedyne realne wytłumaczenie może być takie, że alkohol wspomaga bycie chudym przez stymulację AMPK w Mięśniu poprzecznie prążkowanym. Nie będzie to naciągane, jeśli stiwerdzę, że może to mieć długotrwały i bardzo zbawienny wpływ na rozkładzie pożywienia.
Jeśli efekt konsumpcji alkoholu na wrażliwość insulinową nie robi na Tobie wrażenia, rozważ fakt, że istnieje wiele badań, które definitywnie wskazały, iż umiarkowanie pijący żyją dłużej niż niepijący. Może to być powiązane ze zmniejszonym ryzykiem zachorowań na choroby układu krążenia. Jednakże, alkohol również ma swoje zasługi jeśli chodzi o zdrowsze i wolne od chorób życie poprzez ochronę przed chorobą Alzheimera, zespołem metabolicznym, reumatoidalnym zapaleniem stawów, przeziębieniem, różnego typu rakiem,depresjąi różnymi innymi Zachodnimi chorobami. Lista jest długa.
Można powiedzieć bez żadnej wątpliwości, że umiarkowana konsumpcja alkoholu jest zdrowsza niż kompletna abstynencja. Znając ten fakt, dziwne jest, że środowisko fitnessu i zdrowia wystrzega się kompletnie alkoholu. To kompletnie nieracjonalne stanowisko jest osadzone w wierzeniu, że alkohol tuczy i utrudnia wzrost masty mięśniowej. A więc spójrzmy również na to.
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
Ja książki nie czytałem ale doświadczenie życiowe to potwierdzaTriceratops pisze: ↑11-07-2025, 21:12NIedawno czytalem ksiazke Jasona Funga, gdzie bylo o tym, ze "umiarkowane spozycie alko jest leprze niz calkowita apstynencja" co cytowalem gdzies tam w temacie ksiazek.

Celem życia nie jest przeżycie.
- Triceratops
Wrzucilem to dla tych co sie boja, bo na forku presja jakas ostatnio ;)
woodpecker from space
-
- postuje jak opętany!
cwicze bicka ale nic nie rośnie , chyba musze zacząć jeśc białko albo jakiś inny trembolon
-
- postuje jak opętany!
-
- postuje jak opętany!
wieloletnia abstynencja od fajek i alko to jedyna prozdrowotna rzecz którą mogę się poszczycić , sukces jednak jest połowiczny bo życie na trzeźwo doprowadziło mnie do bycia zgorzkniałym prawakem.
-
- w mackach Zła