Mikol - jakim miłośnikiem kolei jesteś
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Medard
- mistrz forumowej ceremonii
Mikol - jakim miłośnikiem kolei jesteś
Forum dojrzało na temat dla mikolów, piszcie jakimi miłośnikami kolei jesteście, chwalcie się Panicze.
W moim przypadku lubię podróżować kolejami, zarówno tymi nowoczesnymi i szybkimi, jak dawnymi,
zarówno w PL jak i zagranicą, technikalia też leżą w zakresie zainteresowań, ale najważniejsze wyzwanie to odkąd tylko pamiętam to była chęć podróżowania po Polsce i Europie, tam gdzie są czynne koleje staram się nimi podróżować.
Najwolniej, ale mega super było na trasie Lwów- Symferopol na Krymie, najbardziej awaryjnie w Serbii, gdzie zepsuła się lokomotywa, ale nie tylko, celnicy robili przeszukanie w pociągu, rozkręcali, szukali skrytek, było sporo emocji,
a najszybciej włoską Frecciarossa 298 km/h.
Większość kolei europejskich 'zaliczona', wyzwanie dla mikola to podróż koleją w Czarnogórze (obecnie trasa z Belgradu jest w remoncie), Norwegii, Irlandii, Turcji i Portugalii, Francji, ale składem TGV już jechałem w PL.
W moim przypadku lubię podróżować kolejami, zarówno tymi nowoczesnymi i szybkimi, jak dawnymi,
zarówno w PL jak i zagranicą, technikalia też leżą w zakresie zainteresowań, ale najważniejsze wyzwanie to odkąd tylko pamiętam to była chęć podróżowania po Polsce i Europie, tam gdzie są czynne koleje staram się nimi podróżować.
Najwolniej, ale mega super było na trasie Lwów- Symferopol na Krymie, najbardziej awaryjnie w Serbii, gdzie zepsuła się lokomotywa, ale nie tylko, celnicy robili przeszukanie w pociągu, rozkręcali, szukali skrytek, było sporo emocji,
a najszybciej włoską Frecciarossa 298 km/h.
Większość kolei europejskich 'zaliczona', wyzwanie dla mikola to podróż koleją w Czarnogórze (obecnie trasa z Belgradu jest w remoncie), Norwegii, Irlandii, Turcji i Portugalii, Francji, ale składem TGV już jechałem w PL.
Die Welt ist meine Vorstellung.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Re: Mikol - jakim miłośnikiem kolei jesteś
Jezdzilem kilka tygodni po Japonii shinkansenami. Drogie w pierdut, bo za bilet 3-tygodniowy placi sie 2000 zl, ale jest to wypas nad wypasy - 300km/h, szerokie przejscia, cisza, oddzielne pokoiki do palenia papierosow z wywietrznikami (zero dymu), wozki z jedzonkiem i piciem jezdzace po tym szerokim korytarzu. Na tacce na laptopa napisane "prosimy uzywac klawiszy cicho, by nie przeszkadzac wspolpazarom".
Powrot do pociagu Warszawa-Krakow byl bardzo bolesna pobudka. Pamietam do dzis, ze bylo goraco, ale pozwolono mi otworzyc okna (ochrona), bo "klimatyzacja zaraz zacznie dzialac" (nie zaczela przez kolejne 2 godziny).
Powrot do pociagu Warszawa-Krakow byl bardzo bolesna pobudka. Pamietam do dzis, ze bylo goraco, ale pozwolono mi otworzyc okna (ochrona), bo "klimatyzacja zaraz zacznie dzialac" (nie zaczela przez kolejne 2 godziny).
O czym mam z tym .ludziom rozmiazać? Przeciec i tak jestem barbarzyńcom?
Jeśli Bóg jest dawno zaspal. I jest okrucicicielem.
- Medard
Japonia to na razie niespełnialne, ceny, odległość, jak już się wybierać to na dłuższy urlop itp.,ŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-12-2024, 13:44Jezdzilem kilka tygodni po Japonii shinkansenami. Drogie w pierdut, bo za bilet 3-tygodniowy placi sie 2000 zl, ale jest to wypas nad wypasy - 300km/h, szerokie przejscia, cisza, oddzielne pokoiki do palenia papierosow z wywietrznikami (zero dymu), wozki z jedzonkiem i piciem jezdzace po tym szerokim korytarzu. Na tacce na laptopa napisane "prosimy uzywac klawiszy cicho, by nie przeszkadzac wspolpazarom".
jeszcze jest taka linia w USA, którą bym chciał kiedyś śmignąć:
Chicago, a Nowym Orleanem w Luizjanie. Podróż trwa 19 godzin, w czasie których pokonywane jest 1503 km
-
- weteran forumowych bitew
Wczoraj właśnie przejechałem się Warszawa-Toruń 2;10 piękny czas, spokój, cisza, bez opóźnień... mogę tak jeździć. Najdłuższa trasa to Lwów - Symferopol, piękny czas to był jak w Pl przez granicę pukaliśmy do aut żeby nas przez granicę tylko przewieźli bo nie zdążymy do Przemyśla... wsiadamy do pociągu a tam szybki powrót do pl realiów pół drogi było śpiewane KIBICE ŁKSu ŻYCZĄ DOBREJ NOCY:)
Piękna trasa to Bangkok - Chiang Mai koniecznie z przerwą w starej stolicy Ayutthaii, widoki, ludzie, jedzenie - pieknie!!!
Piękna trasa to Bangkok - Chiang Mai koniecznie z przerwą w starej stolicy Ayutthaii, widoki, ludzie, jedzenie - pieknie!!!
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Super wspominam pociag wzdluz lazurowego wybrzeza - Cannes, Toulon, La Ciotat - czesto jedzie nad samym morzem, nie jest szybko ani piekny, ale az sie prosi, zeby wysiadac na kazdej stacji i zbierac ladne kamyki na plazy.
- Medard
z tych samych powodów miło wspominam trasę po włoskiej stronie do VentimigliaŚWIAT BEZ KOŃCA pisze: ↑04-12-2024, 15:11Super wspominam pociag wzdluz lazurowego wybrzeza - Cannes, Toulon, La Ciotat - czesto jedzie nad samym morzem, nie jest szybko ani piekny, ale az sie prosi, zeby wysiadac na kazdej stacji i zbierac ladne kamyki na plazy.
-
- rasowy masterfulowicz
-
- rasowy masterfulowicz
Posiadanie rozbudowanej kolekcji Piko też podpada pod temat?
- uglak
Czy to podpada pod kolejowe murzyństwo i można mieć najwyżej 365 wagoników?
Guilty of being right
- Ascetic
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
O!
Ty się akurat nie obrazisz, tym bardziej, że to nie do Ciebie kierowane. Do H-faji miałem pytanie, a teraz ogólnie je zadam, czy "zabawa/ jazda w kolejarza" podciąga się pod bycie miłośnikiem kolejnictwa xD
Poro
- PrezydentKosmosu
- postuje jak opętany!
- Kontakt:
- Tatuś
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Prawdziwego mikola poznaje się po smrodzie.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
- Hatefire
Nieprawda. Przede wszystkim po posiadaniu uniwersalnego klucza kwadratowego, którym można otworzyć ubikację jak wysiądą drzwi automatyczne.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Triceratops
Ja mam wszystkie ciuchcie z serii "Tomek i przyjaciele" a Hirka mam nawet w 2 wersjach. Chyba tez mozna zaliczyc?
woodpecker from space
- Hatefire
Gdzie go trzymasz? Klatka czy wolny wybieg? Dużo je?
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Ach ci zazdrosni tramwajarze
- Triceratops
Troche wpierdala. Karmie go a on mi pisze recenzje, ktore wstawiam na forume, dzieki temu moge brylowac w tematach muzycznych a wolny czas poswiecac na beztroskie trollowanie
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
- Medard
pamiętam jak za dzieciaka, w nocnych rozkładało się fotele, wyciągało nogi i skarpeteny na wietrzenie,
zamykało się przedziały przed kradziejami takowym kluczem
- Medard
jechało się też piętrowymi w okolicach Wisły,
te wagony miały dwa tryby ogrzewania, max lub zero, albo mega gorąco, albo szron na oknach