Kącik Kulinarny v.2

Tematy niekoniecznie związane z metalem i muzyką...

Moderatorzy: Heretyk, Nasum, Sybir, Gore_Obsessed, ultravox

ODPOWIEDZ
535
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 23747
Rejestracja: 20-12-2010, 15:13

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-10-2021, 07:54

Triceratops pisze:
26-10-2021, 07:51
Zapiekanka z porem, szczypiorem i ogurem? 0_o Chyba zawedrowalem na koniec internetow. Jak to teraz zapomniec? Tylko ser pieczary i bula + keczap. Wieeki temu z napojem w woreczku w zestawie. Smyki jak jester nie wiedzo co to
Zapomniałeś o słomce i przyprawach sypanych ze słoików z podziurawioną zakrętką.
Nie daj się zdmuchnąć z planszy. (:
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 14060
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-10-2021, 08:03

No tak, jakas papryka czy cos dla lubiacych mocne wrazenia. U mnie buda dziala nieprzerwanie od 36 lat, kiedys obok byly automaty, i tam sie spedzalo czas. Wpierdalajac zapieksy i grajac. Dzis automatow nie ma ale smak zapiekanek ten sam ciagle. Facet juz by zamknal ale pelno ludzi
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Hatefire
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7457
Rejestracja: 21-12-2010, 12:19
Lokalizacja: Katowice - miasto wielkich wydarzeń ;)

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-10-2021, 08:19

W K-ce od zawsze były sypane szczypiorem, więc dla mnie kosher.

W Katowicach zresztą mieliśmy swoją kultową odmianę zapiekanek w Barze pod 4.

Obrazek

Pieczarki i ser w środku bułki.

Niestety właściciele odeszli na emeryturę i nikt nie przejął. Po ostatnią wydawkę były kolejki.

Obrazek
Od braci dla sióstr
Od dobrych dla dobrych
Klerykalnej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
rasowy masterfulowicz
Posty: 2741
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

26-10-2021, 09:12

Triceratops pisze:
26-10-2021, 07:51
Zapiekanka z porem, szczypiorem i ogurem? 0_o Chyba zawedrowalem na koniec internetow. Jak to teraz zapomniec? Tylko ser pieczary i bula + keczap. Wieeki temu z napojem w woreczku w zestawie. Smyki jak jester nie wiedzo co to
U nas na Pomorzu Zachodnim się takie jadło i je nadal w niektórych budach. Szczypior okazjonalnie, ale się zdarza. Nie wiem jak w innych miejscach w Polszy, ale ja takie od dziecka pamiętam. Keczup oczywistość, byle tani :D
Jedyny minus to taki, że połowa tego specyfiku ląduje ci automatycznie na ubraniu, ale co to dla fachowców... :sarcasm1:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
fugazi
postuje jak opętany!
Posty: 564
Rejestracja: 17-02-2018, 23:11

Re: Kącik Kulinarny v.2

01-11-2021, 14:41

Nagotowałem 7l gar fafkulców. Będzie jedzone przez tydzień.
Obrazek
Awatar użytkownika
Believer
postuje jak opętany!
Posty: 496
Rejestracja: 08-06-2013, 11:27

Re: Kącik Kulinarny v.2

01-11-2021, 14:53

^ zajebista sprawa, smacznego i na zdrowie
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
rasowy masterfulowicz
Posty: 2741
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-11-2021, 12:20

Obrazek
kiszony łosoś, ale bez obaw, nie przypomina to w ogóle w smaku i zapachu słynnego szwedzkiego specjału ze śledzia...
Tu odrobina historii:
Marian Zubowicz eksperymentował z rybami, także z łososiem, którego przyprawiał na różne sposoby. Wyfiletowany płat posypał mieszanką polskich ziół oraz dużą ilością czosnku, szczelnie go zamknął i schował do chłodni zapominając o tym. Ryba leżała ponad miesiąc po tym czasie znalazł zamkniętego przez siebie łososia, spróbował i oniemiał. Smak ryby okazał się wyśmienity. Dał spróbować rodzinie i znajomym. Wszyscy byli zachwyceni.
Tak właśnie PRZEZ CZYSTY PRZYPADEK powstał nasz obecny specjał ŁOSOŚ KISZONY.

Po śmierci Mariana Zubowicza, Receptura ŁOSOSIA KISZONEGO została opatentowana przez jego najstarszą córkę Natalię. Sam łosoś stał się specjałem z Kamienia Pomorskiego i regionalną atrakcją kulinarną.
Drogie to cholerstwo (100 gr za 25 zł) ale w smaku zajebiste. Dobra zagrycha do zimnej wódki, ale sprawdza sie też w innych konfiguracjach.
Jakby ktoś chciał, amiał daleko do Kamienia, można zamawiać przez neta:
https://rybyzubowicz.pl/zamow-online/
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 14060
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-11-2021, 12:42

fugazi pisze:
01-11-2021, 14:41
Nagotowałem 7l gar fafkulców. Będzie jedzone przez tydzień.
Obrazek
Flakersy? szanuje
woodpecker from space
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7579
Rejestracja: 06-07-2008, 13:23

Re: Kącik Kulinarny v.2

02-11-2021, 17:07

Triceratops pisze:
26-10-2021, 07:51
Wieeki temu z napojem w woreczku w zestawie. Smyki jak jester nie wiedzo co to
Teraz to pierdolisz bo oranżadę we woreczku zakupowałem w sklepiku szkolnym, nie rób z siebie takiego dinozaura, Była też woda sodowa i inne dobre rzeczy, które zostały wyparte lub zakazane, Najbardziej mi szkoda szyszek z prażonego ryżu.
Yare Yare Daze
Awatar użytkownika
domeldoom
rozkręca się
Posty: 77
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-11-2021, 10:30

Ave!

Trzy rzeczy:
1. Moje ostatnie dokonanie - rozwijam warsztat:

https://zapodaj.net/9df8fe0dec391.jpg.html

2. Z innej beczki - rośliny, te co palą 2 razy:

https://zapodaj.net/88c5f7dc9ec88.jpg.html

3. Połączenie powyższych, czyli miąs i roślin:

https://zapodaj.net/adeac64aaaf75.jpg.html

Niestety w robocie mam zablokowany hosting zdjęć, więc jeśliby sie komuś chciało to prosze o pomoc.

pozdrawiam,
Tomek
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Posty: 14060
Rejestracja: 25-05-2006, 20:33
Lokalizacja: Impossible Debility

Re: Kącik Kulinarny v.2

04-11-2021, 20:57

Mieso zawsze szanuje a na ostro tym bardziej
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Medard
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 7961
Rejestracja: 22-04-2017, 19:15

Re: Kącik Kulinarny v.2

07-11-2021, 16:12

Zrobiłem dzisiaj pulled pork, pierwszy raz zresztą, dobre to i jakie proste do wykonania, nawet dla takiego amatora kulinarnego jak ja.
Łopatka najpierw krótko zasmażona, potem duszona była w sosie pomidorowym przez cztery godziny w piekarniku, następnym razem zrobię na piwerku, może do kanapkuff pod marsz na 11.11.

Idealne obiado na niedzielę, po powrocie z piłki halowej i pod serialik Fundacja.
Die Welt ist meine Vorstellung.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
rasowy masterfulowicz
Posty: 2741
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 14:39

Obrazek
moja miłość od dzieciństwa, mogę jeść codziennie i nigdy dość.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
domeldoom
rozkręca się
Posty: 77
Rejestracja: 28-07-2017, 12:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 14:45

Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 14:39
Obrazek
moja miłość od dzieciństwa, mogę jeść codziennie i nigdy dość.
Są na drugim miejscu, po tych solonych z oleju.
Zjem, ale ocet toleruję tylko do różnego rodzaju zalew do chili i tym podobnych analnych wampirów.
"A ja myślę, że całe zło tego świata bierze się z myślenia. Zwłaszcza w wykonaniu ludzi całkiem ku temu nie mających predyspozycji."
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
rasowy masterfulowicz
Posty: 2741
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 14:53

Akurat na zdjęciu są w oleju :D
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
nicram
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10780
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 15:16

Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 14:53
Akurat na zdjęciu są w oleju :D
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Faktem, że w Polsce zdecydowanie przesadza się z octem. Jadłeś na przykład szwedzkie albo duńskie? Zalewy są zdecydowanie bardziej słodkie i mniej octowe. Jak dla mnie mistrzostwo.
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Raagoon
w mackach Zła
Posty: 975
Rejestracja: 14-01-2005, 15:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 15:32

Litewskie bardzo dobre, żadne polskie nie mają startu. Ale podobnie republiki nadbałtyckie, wyprzedzają w kwestii kiszonych ogórków i kapusty.
Awatar użytkownika
nicram
mistrz forumowej ceremonii
Posty: 10780
Rejestracja: 13-04-2011, 18:53
Lokalizacja: Litzmannstadt

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 15:51

Raagoon pisze:
08-11-2021, 15:32
Litewskie bardzo dobre, żadne polskie nie mają startu. Ale podobnie republiki nadbałtyckie, wyprzedzają w kwestii kiszonych ogórków i kapusty.
A jakiś producentów możesz podać i gdzie można kupić takie litewskie śledzie w Polsce?
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Raagoon
w mackach Zła
Posty: 975
Rejestracja: 14-01-2005, 15:53

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 16:20

nicram pisze:
08-11-2021, 15:51
Raagoon pisze:
08-11-2021, 15:32
Litewskie bardzo dobre, żadne polskie nie mają startu. Ale podobnie republiki nadbałtyckie, wyprzedzają w kwestii kiszonych ogórków i kapusty.
A jakiś producentów możesz podać i gdzie można kupić takie litewskie śledzie w Polsce?
Najlepsze jadłem w Irlandii :D ale niezłe są podobno w Leclerc, litewskie i białoruskie. Nazwę będę znał jakoś wieczorem.
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
rasowy masterfulowicz
Posty: 2741
Rejestracja: 13-07-2012, 07:37

Re: Kącik Kulinarny v.2

08-11-2021, 16:22

nicram pisze:
08-11-2021, 15:16
Sgt. Barnes pisze:
08-11-2021, 14:53
Akurat na zdjęciu są w oleju :D
Marynowane u mnie nie mają startu, zjem, ale za kwaśne jak na mój gust
Faktem, że w Polsce zdecydowanie przesadza się z octem. Jadłeś na przykład szwedzkie albo duńskie? Zalewy są zdecydowanie bardziej słodkie i mniej octowe. Jak dla mnie mistrzostwo.
Nie próbowałem, ale dzięki za polecenie, poszukam 👍😀 samemu też przyrządzam śledzie, szczególnie słone matiasy z zalewy, z gorczycą, czerwoną cebulą, świeżą pietruszka, lubczykiem i kiełkami. Naprawdę, ze śledzialem nie można się nudzić 😄
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
ODPOWIEDZ