RAGE AGAINST THE MACHINE

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
Awatar użytkownika
megawat
weteran forumowych bitew

Re: RAGE AGAINST THE MACHINE

07-06-2011, 06:54

RATM broni sie tym ze robia rewelacyjna muzyke, a nie znam zadnej kapeli RAC/NSBM co by mnie muzyka przekonala w jakimkolwiek stopniu.
Racja, ale wydaje mi się, że bardziej chodzi tutaj o jakąś świadomość fanów. Pomijam już w tej chwili kwestię czy poglądy głoszone przez RATM z jednej strony a takie kapele NSBM/RAC z drugiej są słuszne, ale trochę niedobrze mi się robi jak widzę młodzież epatującą na swojej odzieży i innych gadżetach podobiznami Che. Oni zazwyczaj górnolotnie twierdzą, że to jakiś tam "wojownik o wolność" a chuja tak naprawdę wiedzą. Poza tym postać Che Guevarry akurat w jakimś tam stopniu została wchłonięta przez popkulturę i nie kojarzy się przeciętnemu człowiekowi tak negatywnie jak Hitler czy Stalin, choć fakt faktem - terrorystą był.
A muzyka RATM bardzo OK, za dzieciaka słuchałem pasjami pierwszych dwóch płyt. Dziś już bez większych spustów, ale raz na jakiś czas na wódczano-piwnej imprezie zapuszczę i wszyscy się elegancko gibią, takie groove'y! :D
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

07-06-2011, 07:18

ale trochę niedobrze mi się robi jak widzę młodzież epatującą na swojej odzieży i innych gadżetach podobiznami Che
szczerze mowiac, _polski_ skinhead hailiujacy do Hitlera i gloszacy chwale III rzeszy, czyli typ ktory za czasow tournee Adolfa po Europie najpewniej dostalby kulke w leb, wydaje mi sie zjawiskiem jeszcze dziwniejszym niz gowniarz w koszulce Cze Gewary.

to drugie to przeciez najzwyklejsza w swiecie moda, wytwor masowki - geba Cze Gewary nie rozni sie w tym wydaniu NICZYM od logo adidasa czy jablka apple (o ironio :)))). NS to pod tym wzgledem kompletnie inna bajka. oczywiscie sa tez tacy, ktorzy tego Cze i komuchow swiadomie ubostwiaja, ale to na pewno znaczna mniejszosc.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

07-06-2011, 07:35

Riven pisze:problem jest taki, ze niektore teksty ratm w bardzo celny sposob uderzaja w zjebana mentalnosc typowego amerykanskiego zjeba z the bible belt. to ze ich pomysly pozytywne sa z dupy wyjete to jest inna bajka, ale zeby wypowiadac sie w tym temacie warto byloby COKOLIWEK o nim wiedziec : - ))
tyle że potęga USA w dużo większym stopniu była oparta na tych amerykańskich moherach niż na komunizujących srajtkach - przy czym coraz więcej jest poszlak wskazujących na to że ich ojciec chrzestny mieszkał na Kremlu (akurat ZSSR w zakładaniu "apolitycznych" "antywojennych" "lewicujących" organizacji na obczyźnie była mistrzem)

ale żeby nie było - jedynka i dwójka RATM są świetne, a lewacy zawsze mieli większy dryg do muzyki niż konserwa
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-06-2011, 07:37

potega USA byla oparta na madrej polityce i technologii, a nie zadnych moherach. zreszta o czyms nieco innym mowa.
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

07-06-2011, 08:40

Riven pisze:doskonala plyta oczywiscie, co tu duzo mowic
mistrzowska gitara, swietna sekcja,wspaniale kompozycje
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

07-06-2011, 08:42

Drone Ty tak na serio z tym RATM?
nie wiem jak Ty, ale ja w tym okresie wolałem słuchać coś bardziej rozpierdalającego jak choćby jedynka GORGUTS, MORGOTH, DEICIDE czy choćby MORBID ANGEL - to był rzeczywiście kop!! (to jakoś w tym okresie chyba wyszła ta płyta?!) Jak wychodził debiut RATM pamiętam ludzie z którymi się obracali ze mną w tym okresie pizgali z tego zespołu strasznie, zresztą mi zostało to do tej pory, nigdy się nie chciałem na siłę przekonywać do tego zespołu mimo iż na regale z płytami mojej żony leżą dwie pierwsze płyty RATM, ale słucham ich tylko wtedy jak żona za głośno puści w domu :)
RATM zawsze mi się kojarzył z rozporkiem od kolan i fanami zapatrzonymi również Kris Cross (czy jak to się tam kurwa nazywało :)) ) - myślę, że Riven powinen posłuchać :)) hahaha

... liczę, że to tylko ten upał dał się we znaki i temat został założony pod wpływem przegrzania (czyt. udaru słonecznego);
Drone pisze:A to o gibanie chodzi, o małpy, o czarnych, czerwonych czy o co w końcu? THE PRODIGY się nie gibie? A MC5 nie jest obce kulturowo? Przecież kochasz, a byli ekstremalnie na lewo. Można powiedzieć, że "Kick Out The Jams" to ówczesna wersja "Bullet In The Head" :)
Ale The Prodigy to całkiem inna para kaloszy, w ogóle skąd to porównanie?
Black Magic Mushrooms

https://ancientdead.com/index.php
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

07-06-2011, 08:45

Ihasan - a Ty nie modlisz sie do:
Drone pisze: jest ona jedną z najważniejszych i najlepszych płyt lat 90-tych w muzyce rockowej
no to masz
Drone pisze:To się nazywa syndrom ciasnej głowy :)
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

07-06-2011, 08:48

LOL
Miałem zjebany humor z rana ... już mi go poprawiłeś. :)
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

07-06-2011, 08:49

za wszystko płaci MasterCard :D
Drone pisze:Dla mnie (dla mnie!) pozostajesz zjebem i oficjalnie wciągam cię na listę wrogów.
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

07-06-2011, 08:51

Ale nie ma co spinać rozporków w opuszczonych spodniach debiut to zajebisty album ;)
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

07-06-2011, 08:52

Masz bana na linki. :D
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

07-06-2011, 08:54

I C+ w dniu dzisiejszym wyłączy Ci transmisje z finałów NBA. :)
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

07-06-2011, 08:56

Riven pisze:potega USA byla oparta na madrej polityce i technologii, a nie zadnych moherach. zreszta o czyms nieco innym mowa.
A mądra polityka to się z nieba wzięła? USA wyrosło na fundamentalistycznych odmianach chrześcijaństwa, odpowiedzialności jednostki za zbiorowość, świadomości że u kresu zostaną wypomniane i dobre i złe uczynki etc. W Bible Belt przybrało to karykaturalną formę, tym niemniej podkreślanie faktu jak to fajnie banda lewackich japiszonów (dla których spalić samochód >> wyprodukować samochód) piętnuje zjebane myślenie ludzi, których mrówczą pracą od pokoleń budowano USA, to jakiś ROTFL jest. Zdecydowanie wolę ody do szatana, które łatwo da się wytłumaczyć miłym dla oka teatrzykiem grozy. Tak więc RATM ideologicznie i tekstowo to skrajni kretyni, ale przy okazji utalentowani.
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

07-06-2011, 08:56

No a LeDrone się nie gibał?! ;)))
Awatar użytkownika
Ihasan
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

07-06-2011, 08:58

oni mogą się gibać nawet przy ich troje jak pojadą MAVS :)
Black Magic Mushrooms

Awatar użytkownika
Triceratops

07-06-2011, 09:05

streetcleaner pisze:Ale nie ma co spinać rozporków w opuszczonych spodniach debiut to zajebisty album ;)
Ano. Nigdy sie nie interesowalem tym co spiewali, bo z reguly mam to w dupie, jakbym chcial wnikac w liryki to pewnie bym sie zainteresowal poezja spiewana. Co prawda Rage nie sluchalem juz wieki ale pamietam, ze jedynke sluchalem nawet sie robilo dzikie pogowiska na imprezach, potem juz stracilem zainteresowanie.
Kiedys wyszla taka kasta z MG "Hardcore Metal Compilation" z zielonym czolgiem na okadce, a w srodku bylo pare ekip typu Prong, C.O.C. Bullet Lavolta, Blue Manner Haze, Black Train Jack i wlasnie bylo upchniete rage, z tym kawalkiem ktory zaczynal sie takim piszczeniem, to chyba bylo Bullet In Your Head, i wtedy mnie dosc irytowal ten zespol na tle reszty, bo jakos odstawal, byl bardziej w stylu funkujacego Urban Dance Squad niz reszty.
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-06-2011, 09:09

Adrian696 pisze:
streetcleaner pisze:Ale nie ma co spinać rozporków w opuszczonych spodniach debiut to zajebisty album ;)
Masz bana na linki :D
oo, streetcleaner, uwazaj, bo trafisz na blackliste najwiekszego intelektu masterfula lol
Ihasan pisze:Drone Ty tak na serio z tym RATM?
nie wiem jak Ty, ale ja w tym okresie wolałem słuchać coś bardziej rozpierdalającego jak choćby jedynka GORGUTS, MORGOTH, DEICIDE czy choćby MORBID ANGEL - to był rzeczywiście kop!!
Ja pierdole, jakie porownanie :DDD nie no, temat po prostu zajebisty, Drone, trafiles w 10. :D
a porownywanie debiut ratm (ktory wyszedl w 1992!) do jakichs amerykanskich gowien z "opuszczonymi spodniami" to jeden z najwiekszych debilizmow jakie tu ostatnio czytalem. :D
Awatar użytkownika
Adrian696
zahartowany metalizator

07-06-2011, 09:13

Riven pisze:oo, streetcleaner, uwazaj, bo trafisz na blackliste najwiekszego intelektu masterfula lol
ale chcesz cos konkretnego czy zwyczajnie jebiesz kolejne tysiace postów??
Raf
w mackach Zła

07-06-2011, 09:13

Triceratops pisze:Nigdy sie nie interesowalem tym co spiewali, bo z reguly mam to w dupie
+1

Posłuchać od czasu do czasu można, choćby dla samego Toma Morello, choć ogólnie, technicznie i koncertowo to był dobry band.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-06-2011, 09:14

Adrian, juz popisales sie swoim rozeznaniem w temacie porownujac te muzyke do jakichs gowien z MTV. Mysle, ze kazdy kto slyszal debiut doskonale wie, ze to kompletna bzdura. Malo tego, najpewniej napisana ze wzgledu na to, ze Drone twierdzi inaczej, he he he he...
Raf pisze:Toma Morello
Tak jak absolutnie rozumiem wszelkie zarzuty wobec RATM - ze lewaki (ten wyjatkowo dobrze), ze wokal ble itp., ale mysle, ze o Tomie mozna zupelnie bezstronnie powiedziec, ze jest jednym z ciekawszych gitarzystow rockowych lat 90. Gosc nie dosc, ze pisal zajebiste riffy, to jeszcze potrafil z tego wiosla wyciagnac naprawde niesamowite rzeczy. Szkoda, ze pozniej poszedl w mocna manipulacje efektami kosztem wydobywania bajerow przy pomocy bardziej podstawowego zestawu sprzetu. Tak czy siak gosc jest niesamowity.

Evildead > generalnie zgadzam sie
ODPOWIEDZ