MGŁA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
535

Re: MGŁA

04-09-2019, 14:25

Mi nie chodzi o dyskwalifikację lecz o fakty. Ps Tomek, nie wybieram się.
Heretyk
mistrz forumowej ceremonii

04-09-2019, 17:22

nie słuchałem jeszcze, ale jak już zacznę, to myślę, że skończę tak gdzieś koło bożego narodzenia. obecnie chyba mój ulubiony zespół i jednocześnie najbardziej oczekiwana płyta na świecie. gdzie to się zamawia tak w ogóle, bo nie mam pojęcia?
Awatar użytkownika
dzik
zahartowany metalizator

04-09-2019, 17:28

^ Na przykład w sklepie Malignant Voices lub na allegro z No Solace.
dobry kościół to kościół spalony
Heretyk

04-09-2019, 17:32

no dzięki. zaraz biorę z 10 kopii
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

04-09-2019, 18:14

Mówi się, że pisarz, który ma coś do powiedzenia, pisze ciągle tę samą książkę. Poszerzając, można stwierdzić, że artysta, który ma coś do przekazania, tworzy ciągle to samo dzieło. Siłą rzeczy doskonali swój warsztat przy każdej kolejnej próbie. Warsztat, oczywiście, jest drugorzędny względem tzw. "myśli przewodniej", jest jednakże niezbędny jako narzędzie, ustanawiające kanał komunikacji.

Słucham nowej Mgły i jestem zaintrygowany. Nie potrafię jeszcze stwierdzić, jak "AoE" sytuuje się względem poprzednich wydawnictw zespołu. Wydaje mi się jednak, że Mgła to jest stocznia, która z premedytacją i świadomie buduje wciąż ten sam galeon, poprawiając wiązania drewna, modyfikując nieznacznie kształt żagla. Nie może być inaczej, bo galeon powstaje z myślą o tej samej trasie - po linii prostej, w kierunku horyzontu, ku krawędzi Świata, gdzie morze przelewa się w Otchłań. Nikt nie wie, czy rzeczona trasa, wytyczona linijką na mapie stworzonej na pograniczach Skandynawii trzydzieści lat temu rzeczywiście prowadzi ku granicy niepoznawalnego, ale starszy szkutnik z pomocnikami postawili sobie za cel dopłynięcie możliwie daleko po linii prostej w kierunku nieskończoności.

Sąsiedni suchy dok pt. Kriegsmaschine to inna historia. Tam się tworzy kadłuby z eksperymentalnych stopów żelaznej woli i żywego srebra, instaluje silniki wykorzystujące zimną fuzję kości wykopanych w kraterze na Marsie z gorącą nienawiścią zaprzągniętych do nanowioseł rotawirusów. Ale oni nie chcą pływać po liniach prostych; ich cel to wpłynięcie do środka międzywymiarowego wiru, w czarny ocean synaps i wyładowań elektrycznych.

Tak, wszystko powyższe albo po prostu chłopaki z Mgły zagrali trochę koncertów i nagrali nową płytę już jako zawodowi muzycy pełną gębą. Dla mnie za wcześnie, by zdecydować.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Lucek
weteran forumowych bitew

04-09-2019, 18:23

pierdolisz
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

04-09-2019, 18:29

twoją starą.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
Drone

04-09-2019, 18:50

Widzę to podobnie jak kol. koper. Biorąc nawet pod uwagę tematykę tekstów, to jest to dalsze żmudne malowanie tego samego obrazu coraz bardziej wysublimowanymi odcieniami szarości. Dlatego uwagi, że ciągle grają to samo, są w pewien sposób prawdziwe, ale kiedy przybierają formę zarzutu, to należy je oddalić, a narzekającego przykładnie skarcić.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

04-09-2019, 19:00

E tam Drone. Po prostu jesteś fanboyem, który łyknie wszystko co wyjdzie z kloaki swojego idola, dorabiając do tego jeszcze ideologię. :-)
all the monsters will break your heart
Awatar użytkownika
Drone

04-09-2019, 19:21

Daj spokój, gdyby nagrali drugi raz "Grozę" czy coś takiego, to mógłbyś tak powiedzieć. Ale to nie ten przypadek. Co więcej, tę płytę więcej dzieli moim zdaniem od poprzedniej (EiF) niż EiF od WHTN.
Awatar użytkownika
Bloodcult

04-09-2019, 19:27

Mgła nie przekroczyła kolejny raz Rubikonu więc rozczarowanie u niektórych jest uzasadnione.

Z drugiej strony nic nie jest przesądzone, bo nie Rubikon czyni płytę płytą roku (taka Maranatha też niczego nie przekroczyła a niektórzy ją nawet zrównali z Salvation).

O płycie wypowiem się za pół roku jak zgłębię jej istotę.
Co więcej, tę płytę więcej dzieli moim zdaniem od poprzedniej (EiF) niż EiF od WHTN.
+1
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Drone

04-09-2019, 19:30

Przy okazji, kol. Bloodcult, co sądzicie o tej formie teizmu, który prezentuje MGŁA, że tak to ujmę w skrócie?
Awatar użytkownika
83koper83
rasowy masterfulowicz

04-09-2019, 19:34

Drone pisze: Co więcej, tę płytę więcej dzieli moim zdaniem od poprzedniej (EiF) niż EiF od WHTN.
Oczywiście, że tak. Sprawność aranżacyjna, wewnętrzna "równość" kawałków na najnowszym albumie, taka właśnie "zawodowość" (neutralne określenie) to jest inna jakość w tym zespole. Najpewniej wynika z koncertowego ogrania.
Kerosene keeps me warm.
Awatar użytkownika
nicram
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

04-09-2019, 20:54

Drone pisze:Co więcej, tę płytę więcej dzieli moim zdaniem od poprzedniej (EiF) niż EiF od WHTN.
Zupełnie się z tym nie zgadzam. Nowa płyta jawi mi się jako odrzuty z EiF. Jak ją pierwszy raz słuchałem, to dwa razy sprawdzałem, czy słucham właściwego materiału. Kompletnie nie słyszę różnicy w zawodowości i aranżacyjnym majstersztyku między tymi dwiema płytami. Zresztą litości, to jest prosta muzyka dla prostych ludzi, nie ma aż tylu warstw co np. Deeds of Flesh. :-) Natomiast zdecydowanie słyszę różnicę w jakości kompozycji. Z gigantyczną przewagą na korzyść EiF.
all the monsters will break your heart
anzelmeforyn
zaczyna szaleć

05-09-2019, 21:22

Drone pisze:Co więcej, tę płytę więcej dzieli moim zdaniem od poprzedniej (EiF) niż EiF od WHTN.
Tak.
Awatar użytkownika
Drone

06-09-2019, 15:37

Zrobiłem sobie przejażdżkę po całej dyskografii od samego początku, przesłuchałem też nową płytę ze 20 razy. I cóż mogę napisać: to jest najlepsza MGŁA. Drogą konsekwentnej pracy, bez wolt stylistycznych i stawania na głowie, rozwijając w szczegółach i detalach cały czas tę samą stylistykę, doszli do mistrzostwa formy i wyrafinowania treści.
bartwa

06-09-2019, 15:46

Drone pisze:Zrobiłem sobie przejażdżkę po całej dyskografii od samego początku, przesłuchałem też nową płytę ze 20 razy. I cóż mogę napisać: to jest najlepsza MGŁA. Drogą konsekwentnej pracy, bez wolt stylistycznych i stawania na głowie, rozwijając w szczegółach i detalach cały czas tę samą stylistykę, doszli do mistrzostwa formy i wyrafinowania treści.
Szanuję i rozumiem twoją opinię. Jeśli o to im chodziło to faktycznie jest to najlepsza Mgła.
535

06-09-2019, 15:54

bartwa pisze:
Drone pisze:Zrobiłem sobie przejażdżkę po całej dyskografii od samego początku, przesłuchałem też nową płytę ze 20 razy. I cóż mogę napisać: to jest najlepsza MGŁA. Drogą konsekwentnej pracy, bez wolt stylistycznych i stawania na głowie, rozwijając w szczegółach i detalach cały czas tę samą stylistykę, doszli do mistrzostwa formy i wyrafinowania treści.
Szanuję i rozumiem twoją opinię. Jeśli o to im chodziło to faktycznie jest to najlepsza Mgła.
Tak jest, a odgłos "beknięcia" na samym początku jest tego najlepszym dowodem. I pamiętajcie. Nie słuchajcie tego w samochodzie. Nieświeży majonez może wypalić dziurę w tapicerce.
Awatar użytkownika
Drone

06-09-2019, 16:26

Nie bardzo rozumiem, po co te złośliwości?
535

06-09-2019, 16:38

Po prostu ten odgłos tak się kojarzy i idealnie współgra z tym mocno przeciętnym i nudnym materiałem.
ODPOWIEDZ