DEATHSPELL OMEGA

Zasada tworzenia tematu - NAZWA ZESPOŁU + ewentualnie tytuł płyty lub inna treść jeżeli coś chcemy dodać.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Regulamin forum
Tematy związane tylko z jednym zespołem lub jedną płytą. Wszelkie zbiorcze typu "América Latina Metal" lub "Najlepsza polska płyta thrash" itp. proszę zakładać w dziale "Dyskusje o muzyce metalowej"
ODPOWIEDZ
mietek_fog
zaczyna szaleć

Re: DEATHSPELL OMEGA

06-09-2010, 22:36

Drone pisze:W "Procesie" najwyższy sąd pozostaje poza zasięgiem skazanego.
to dobry trop. wskazuje na to fakt częstych odwołań do predestynacji.
Zastanawiam się też, czy okładki do "Kenose" i "Chaining The Katechon" nie są jakimiś fazami przejściowymi...
dla mnie okładka Kenose ukazuje metamorfozę aniołka w człowieka, który potem zostaje zrzucony (okładka Fas) z niebios i spada na ziemię (okłada CtK).
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
Awatar użytkownika
franciszek
starszy świeżak

06-09-2010, 22:50

A może inaczej, może to nie jest aniołek? Może to stan uświęcony człowieka. Biblijny człowiek z Księgi Genesis, który następnie za pośrednictwem grzechu został skazany na "człowieczeństwo" i wszystko z tym związane [upadek(okładka Fas) -wygnanie z raju]. Oczywiście w międzyczasie człowiek wiedział, że źle zrobił i chował się przed Bogiem z powodu grzechu. Okładka kenose, tak jak pisze Mietek_fog, może właśnie być przejściem, przemianą. Przedstawia to, co działo się w człowieku {swoją drogą te czerwone plamy przypominają kokolity i kokony - etapy przejściowe(ale to poza dyskusją)}. ChtK dla mnie pozostaje zagadką, ale już Paraklet wydaje mi się oczywisty, aż za łatwy. Wiadomo, kto może być adwokatem człowieka. Myślę, że to jednak zwodniczy trop.
Mdłości
rozkręca się

06-09-2010, 23:09

Dla ścisłości, dot. SMRC:
- I want to ask what connection the cover has with the lines from 'Sola Fide I', "The heart of a lost angel is in the earth".
- There's a strong connection, these few words almost entirely explain the cover, as you have noticed.
http://theajnaoffensive.com

Fas - ja bym z kolei szukał tutaj:
Let us be a blight on the orchard, on all orchards of this world, even the least of these words will be judged during the times of reckoning, bearing a latent damnation a feverish seduction exasperated in death, every letter is a code to extreme horror, utter contempt and divine conflict; it is lethal to speak the language of resistance, every gasp exhales a particle of the remission of Golgotha, as if the blazing Logos demanded the exercise of a fragile power just above annihilation, the one of a harmony in ruins; it is a task for a man who cannot bear any longer to be, a chore for the lost in the denial of free will: perinde ac cadaver!
olgims
weteran forumowych bitew

06-09-2010, 23:50

dso operuje scisle w walentynianskim systemie eonów. tam nalezy szukac wszystkich odpowiedzi. oczywiscie urozmaicaja go na swoj sposob - ot chocby wplatajac cytaty wspolczesnych itd. no ale tego niejako wymaga sie od artysty - czlowieka poszukujacego, zeby zmienial i interpretowal rzeczywistosc wedlug swojej woli. parakletos nie jest obronca, jest kolejna generacja emanujaca z Ludzkości i Cywilizacji (a może raczej Wspolnoty). Wszystko ma swoj poczatek w Otchłani i Idei a konczy sie na Doskonałości i Mądrości
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
olgims
weteran forumowych bitew

07-09-2010, 00:09

Drone pisze:@franciszek

Ale zwróć uwagę, że jest to mały człowiek-aniołek, dziecko ze skrzydłami wskazującymi faktycznie na jakiś stan uświęcony, ale to dziecko już jest skażone, zepsute (tak przynajmniej wygląda). Co do kokonów, to się zgadzam całkowicie. Człowiek na okładce "Fas" nie jest zepsuty, lecz uszkodzony, ma dziurę w brzuchu. Ludzie z okładki CTK są na powrót zespuci, zdeprawowani - w efekcie wzajemnej walki zmieniają się w węża, w Uroborosa połykającego samego siebie. Teraz mamy postać Parakleta (?), która jest jakby kolejnym stadium. Cały czas mamy tu do czynienia z przemieszaniem tradycyjnej symboliki zło-dobro i moim zdaniem cały koncept DsO do tego zmierza: do reinterpretacji chrześcijaństwa. I w konsekwencji być może do ostatecznego postawienia znaku równości między Bogiem a Szatanem.
odnosnie ostatniego zdania - wydaje mi sie, ze w filozofii, ktora prezentuje dso chodzi nie tyle o postawienie znaku rownosci miedzy Bogiem i Szatanem, a raczej uzyciem tych chrzescijanskich symboli do przedstawienia masom Demiurga - robotnika (ktory posiada cechy obydwu) i za jego pomoca uswiadomienia, ze skupianie sie na tych symbolach jest z zalozenia bledne. sa one bowiem tylko narzedziami do objawienia ludziom prawdziwej istoty Boga - jakim widzi go min system walentynianski - Monad - Absolutny Eon - Pleroma, ktorej przeciwienstwem jest Hyle - materia tu i teraz, Ciemność, z ktorej wyjdziemy do Światła.
Seein' me is def not repeated or done twice
I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

07-09-2010, 00:12

A z wieży BABEL rozległ się głos lecz nie ze szczytu jej a z fundamentów:

"Odkupiciela. Gdzie Fas ... pobitych bezsilnie i unfocused poprzez wykład na temat grzechu natury pełen wszystkie niuanse faux i Calvinistic ponurość można by żołądka, Deathspell Omegę (DSO) aktualne EP, powiązanie Katechon, która utrwala ostro na doktrynie Pauline ekstrapolacji czas zakwasie z nieprawości, przedostatni apostazji, ostateczny przyjście syna zatracenia, jest polerowany zestawienia niezgłębioną moc, zamiar, i - czasami - a poetycki erudycji. Początku, jak to było w mediach res, DSO unika jego upodobanie do otoczenia interlude i nosi jego kły. Wstrząsów, na pewno, ale wspaniałe - nawet Magisterium - jak atonalnej gitara, gitara basowa natarczywe i niestrudzony baterii połączyć w sposób, który wydaje się jednocześnie niemożliwie mechaniczne i głęboko narządów wewnętrznych.

Być może nieunikniony efekt przedmiot, orkiestrowych motywów przewodnich zapewnia krótki odpoczynek od ubijaniu przemocy; założenia warknął i wył nad mięśni din. Jest to stare statki - opatentowanej formie OSD na muzykę jak budowa systemu, kliniczne i bezlitosne podejście do "piosenki", która domaga się własnej szufladki gatunku, "technicznie progressive Black Metal". Prowess stanowi przełomowym dla tych, którzy utrzymują się z twardym i szybko zasady Black Metal lub polegających na ______ ______. Nie ma sprawy. OSD nie tylko odnawia swoje silne sztuki raz objawiło się z Si Monumentum Circumspice wymaga, ale także usunąć jego skłonności do wygaśnięcia w matowienie nadmiarze. Co rodzi się asymilacji, procesu i wydania - à la San Francisco słabeusz - naprawdę nie ma innego pochodzenia, innej niż Sturm und Drang bardzo korzenie, jakby z natury humanistyczne podejście do nieprzeniknionej teologii ponownie wyobrażał sobie przez Schnittkean obsługi harmonicznych tonalne i atonalne , które mogą - i powinny być - sięgają Wagnera Tristan i Izolda. Dlatego też, w nuce: Bardzo daleko od motherfucking Mars Volta. Potem jest podstawą, od której muzyka jest uprawiana, a zasilany na: Viz., W niewytłumaczalny sposób racjonalistyczny wciela się zalążkiem teozofii. Z Saloniki do Galii, jak sądzę, i nie ma czasu, jaki mamy obecnie do rozważenia różnokształtny eschatologia.

End of Days nie wprowadziłby do życia z serafinów trąb. Dzień Pański jest prekursorem. Syn zatracenia ogrzewa tronu i zasady odpowiednio. Apostazji zagrody były wiernych do pola, z których są one ostatecznie doprowadziło do uboju. "Jak uzasadnione jest wiara w rozpacz?" Pytanie, oczywiście, pozostaje retoryczne. być zdania Johannine jest zdecydowanie reified: Antichristos jako "coś", albo datechon, a następnie jako coś, stał się człowiekiem, lub ho katechon. Zbierana i preened z tych subtelności jest pojęcie profilaktyki - Hamulcami postrzegane prorokował czas Mesjasza. "Jeszcze stoi świątynia. I świeci gwiazda. "W tajemnicy doth nieprawości już działa: tylko ten, kto teraz letteth pozwoli, aż być podejmowane z drogi ... czy zgadzamy antichristos wychodzi w przypadku, idea, zasada, człowieka, lub polity niewielkie znaczenie. DSO pozornie cieszyć się obchody tron na zajęcia - panowania bestii - nawet jeśli Ewangelia jest charakterystyczne dla tego okresu pierwotnych, nie tylko ulotne, ale wstępem do klęski. Wielki odwracając: Summa Diviso - człowieka ostateczny wykonywania wolnej woli - jest tak wiele, ale nic nie zwycięstwo. Sanna-ho. Ho-san-na. Ho-san-n-a."
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
mietek_fog
zaczyna szaleć

07-09-2010, 00:20

olgims pisze:wydaje mi sie, ze w filozofii, ktora prezentuje dso chodzi nie tyle o postawienie znaku rownosci miedzy Bogiem i Szatanem, a raczej uzyciem tych chrzescijanskich symboli do przedstawienia masom Demiurga - robotnika (ktory posiada cechy obydwu) i za jego pomoca uswiadomienia, ze skupianie sie na tych symbolach jest z zalozenia bledne.
to by się zgadzało z tym fragmentem:

If there is to be a multiplicity of forms, can one thing be worse
Unless another is better, or one be better unless another is worse...
Those who would eliminate the worse from the universe would eliminate
Providence itself
Interrogate the patterns of the prophetic mode,
Perceive the two faces of the Divine
And shed the just, divine retribution
Quantified, a suppurating cross, alike in blood and scoria
Pociągają mnie nie te rzeczy, co trzeba: lubię pić, jestem leniwy, nie mam boga, polityki, idei ani zasad. Jestem mocno osadzony w nicości, w swego rodzaju niebycie, i akceptuję to w pełni - Bukowski
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

07-09-2010, 00:24

Mdłości pisze:Dla ścisłości, dot. SMRC:
- I want to ask what connection the cover has with the lines from 'Sola Fide I', "The heart of a lost angel is in the earth".
- There's a strong connection, these few words almost entirely explain the cover, as you have noticed.
http://theajnaoffensive.com
"Si Monumentum Reguires, Circumspice" translates, I believe to: 'If you seek his monument, look around you'. Do you care to explain this title in relation to the cover artwork? Did a band member do the cover art?

- The artwork was done by a certain talented artist, otherwise not linked to the Deathspell Omega fraternity, according to our instructions. I won't take away any of the metaphysical dimensions of the cover by a restrictive rational analysis, but it is entirely related to the title. It is both a statement on the Logos, providing metaphysical keys to a certain approach on reality, and a statement on our faith and it's concrete anchors and applications in the world as every human being can actually experience it. But keep in mind: the light that illuminates us is the very same that blinds us too.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Maria Konopnicka

Re:

07-09-2010, 00:45

Skaut pisze:
Triceratops pisze:
Drone pisze:No i jeszcze Triceps się upiera, że można bez uszczerbku dla zdrowia codziennie jeść swój kał, a co więcej - wzbogaca to organizm w cenne enzymy.
Moze sie doucz niewolniku wlasnego zoladka lol.
Oprocz enzymow w kale jest 70% twojej dziennej dawki witaminy E, sporo blonnika i innych mineralow, ktorych organizm nie przyswoil hehe. Np konie jedza swoj kal codziennie niemal. Tak czy siak to z pewnoscia przeczy twojej idiotycznej tezie niewolniku sznurowki i dlugopisa.
jakoś dziwnie ta rozmowa przypomina mi gadkę o gównie Tricepsa z Marią, po której Maria się z forum wyjebał :lol:
ot to, maiłem właśnie pisać, że w temacie jedzenia gówna Triceratopsa nikt nie przegada :)

Równanie napisane gdzieś tam wyżej prawidłowe, tyle, że zgubiliście jeden zespół
Edit. DSO>>>>Teitanblood>Funeral Mist.... j.w.

Jak można w ogóle wspominać o Watain w kontekście DSO? Ci drudzy z albumu na album grają coraz ciekawiej, choć może mniej przystępnie - Ci pierwsi są coraz bardziej przyjaźni, melodyjnie, ładni i wróżę, że wkrótce ruszą na trasę z Dimmu Borgir, Ancient i Old Mans Child.
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

07-09-2010, 07:26

trup pisze:....
he?
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

07-09-2010, 08:30

^ ot wkleil jakies gowno z google translate chyba
Awatar użytkownika
trup

07-09-2010, 09:27

zekke pisze:^ ot wkleil jakies gowno z google translate chyba
Brawo zekke! Wygrałeś skuter pompkę i zegarek. Miałem swój cel we wklejeniu tej głupoty.
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

Re: Re:

07-09-2010, 09:31

IRONMIL pisze:Jak można w ogóle wspominać o Watain w kontekście DSO? Ci drudzy z albumu na album grają coraz ciekawiej, choć może mniej przystępnie - Ci pierwsi są coraz bardziej przyjaźni, melodyjnie, ładni i wróżę, że wkrótce ruszą na trasę z Dimmu Borgir, Ancient i Old Mans Child.
no przeciez juz mieli miec trase z behemothem (ekhmm..), a behemoth mial trase z dimmu borgir, wiec wychodzi na jedno :mrgreen: a powaznie mowiac, juz pomijam trasy i smieszne wydania plyt - przeciez to wszystko slychac na nowym albumie, wystarczy go posluchac.

nie no, co tu sie przejmowac, umieszczanie tu watain przez pewnego osobnika jest rownie uzasadnione jak ten tekst z translatora, ktory wkleil wyzej (to tez pewnie mialo byc zabawne, nie wiem)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
trup

07-09-2010, 09:38

Drone pisze:
trup pisze:
zekke pisze:^ ot wkleil jakies gowno z google translate chyba
Brawo zekke! Wygrałeś skuter pompkę i zegarek. Miałem swój cel we wklejeniu tej głupoty.
Nie zaśmiecaj tematu, na debilizmy masz inne miejsce.
Nie chodzi o zaśmiecanie tematu. Ja wiem, wiem... dorośli prowadzą dyskusję, teoretyczne ględzenie o "arcywaznych sprawach". Sorry, ale mi się to po prostu nie podoba. To taki prostest-post był :)
Awatar użytkownika
trup

07-09-2010, 09:44

Drodzy forumowicze, oczywiście, że Watain ma się nijak do Deathspell Omega. Lubię, podziwiam, ale to jednak inny poziom głebi zarówno muzycznej jak i przekazowej. Czy wszystkim trzeba kawę na ławę? Inteligencja....

A forum muzyczne to wg mnie nie miejsce na takie dyskusje, które się rozpoczęły. Chcecie to dzielcie się ta wiedzą prywatnie, osobiście, mailowo, na PM, etc. Oczywiście to moje zdanie i możecie się z nim nie zgadzać i dalej wyciągać sprawy, które TU wyciągane być nie powinny. Tyle ja do oburzonych "krzyczących w eter"...
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-09-2010, 09:46

jak ci sie to nie podoba, to odpowiedz na poziomie i udowodnij, ze to teoretyczne gledzenie - bo na razie zaprotestowales tylko i wylacznie przeciwko istnieniu resztek intelektu, o jakie mozna bylo cie posadzic.

edit: hahahah co ty pierdolisz? co jest nie na miejscu? interpretacja tekstow zespolu? o czym ty mowisz? moze powinnismy sie spotkac w jakiej ciemnej jaskini, odstawic rytual i dopiero dyskutowac? raczej po prostu nie masz nic do powiedzenia i cie wkurza, ze inni maja. blagam, daruj juz ten spam, bo rece opadaja. to nie jest tylko moja opinia

errata:
[obiecuje, ze to byl moj ostatni post do uzytkownika trup w tym temacie , i moze w ogole w jakimkolwiek innym. proponuje zignorowac te wyglupy i wrocic do tematu. sorry za przedluzenie tego o 1 (?) post. pzdr]
Ostatnio zmieniony 07-09-2010, 09:58 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
trup

07-09-2010, 09:55

Riven pisze:jak ci sie to nie podoba, to odpowiedz na poziomie i udowodnij, ze to teoretyczne gledzenie - bo na razie zaprotestowales tylko i wylacznie przeciwko istnieniu resztek intelektu, o jakie mozna bylo cie posadzic.

edit: hahahah co ty pierdolisz? co jest nie na miejscu? interpretacja tekstow zespolu? o czym ty mowisz? moze powinnismy sie spotkac w jakiej ciemnej jaskini, odstawic rytual i dopiero dyskutowac? raczej po prostu nie masz nic do powiedzenia i cie wkurza, ze inni maja. blagam, daruj juz ten spam, bo rece opadaja. to nie jest tylko moja opinia...
Wystarczy, że Ty masz do powiedzenia dużo, bardzo ciekawych i mądrych rzeczy. Mam udowodnić że to teoretyczne ględzenie? To może Ty udowodnij, że takie nie jest! Ile z tych osób które dyskutowały doświadcza TEMATU poza słuchaniem Deathspell Omega oglądaniem "otoczki" (twoje słowo - OTOCZKA!) i czytaniem tekstów? 1? 2?
Wiesz.. na mnie nie działa sugerowanie, ze "ręce opadają", "to nie tylko Twoja opinia"...
Poza tym, odbiór muzyki jest subiektywny, ale już przekaz Deathspell Omega tak odbierany być nie może.
Awatar użytkownika
zekke
weteran forumowych bitew

07-09-2010, 10:07

kurwa riven ty to tez masz niezle pod kopula ze chce ci sie jeszcze odpisywac na takie posty ; ) nie szkoda ci tych kilkudziesieciu sekund na takie elaboraty? przeciez mozna olac albo podsumowac krotkim 'wypierdalaj' , na chuj sie silic na taka poprawnosc.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-09-2010, 10:12

wypierdalaj

;)

nie no, masz niestety w 100% racje.juz to naprawiam, jebac.
Awatar użytkownika
trup

07-09-2010, 10:15

Ja pierdolę: głupi i głupszy, flip i flap, beavis and buthead, riven i zekke...
ODPOWIEDZ