MYSTIC FESTIVAL 2027 - 10-12/06 Gdańsk

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

RippingHeadache
weteran forumowych bitew

Re: MYSTIC FESTIVAL 2027 - 10-12/06 Gdańsk

01-10-2026, 21:51

Anzhelmoo pisze: ↑
30-09-2026, 23:17
Zgadzam się z tym, że pasują do Innych Brzmień, nie cena świadczy o jakości festiwalu.
RippingHeadache pisze: ↑
30-09-2026, 20:40
W uzupełnieniu tych rozkmin - Neurosis grają na ArcTanGent a wcześniej na... Roskilde (tak, tak, to jest zespół, który raczej "nie zagra wszędzie" ;) ).
Takie wydarzenia jak Roskilde, czy Primavera, to renomowane wydarzenia dla miłośników alternatywy. Z ciekawości zerknąłem na skład z 2025 (pierwszy, który mi się włączył) i totalnie nie dziwi mnie czemu akurat tam zostali zaanonsowani. Oczywiście, że nie zadecydowało podobieństwo stylistyczne, tylko alternatywna estetyka.
Chyba przegapiłem moment, kiedy mainstreamowe festiwale zaczęły być "renomowanymi wydarzeniami dla miłośników alternatywy"...
Awatar użytkownika
Anzhelmoo
weteran forumowych bitew

Re: MYSTIC FESTIVAL 2027 - 10-12/06 Gdańsk

01-10-2026, 23:42

RippingHeadache pisze: ↑
01-10-2026, 21:51
Chyba przegapiłem moment, kiedy mainstreamowe festiwale zaczęły być "renomowanymi wydarzeniami dla miłośników alternatywy"...
Rozumiem co masz na myśli, ale zerknąłem i moim okiem skład zdecydowanie się broni. Czy są mainstreaowe nazwy? Oczywiście, że tak, ale jest ich kilka, a cała reszta to niszowe zespoły z naprawdę bardzo różnych scen. Na tym screenie poniżej jest Arca, Amenra, Lyra Pramuk, Astrid Sonne, Anohni, AG Cook, Thou i masa innych, których nie kojarzę. W Polsce jest tylko jeden festiwal, który oferuje podobną różnorodność jeśli chodzi o alternatywe i jest to OFF Festival. Wymienione wyżej zespoły mogłyby tez trafić na Unsound, ale oczywiście bez towarzystwa headlinerów. Roskilde w swojej kategorii naprawdę prezentuje się godnie. Jest tu duży festiwal, ale jednak alternatywy, a nie masówka-masowka jak Sziget. Oczywiście brzmienia rockowe i metalowe są tam mniejszością i kapele typu Neurosis/Amenra to pojedyncze rodzynki tam. W tym roku na OFFie grało Chat Pile, kilka lat temu Boris, czy Om - to jest dokładnie ten sam casus. A zarazem specyfczna grupa zespołów około-metalowych, które są mile widziane nie tylko na Hellfeście, Brutalu, Mysticu, Wacken itp

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Często jest tak...że nie, a potem coraz częściej jest tak...że nie, a potem zwykle jest tak...że nie. I potem zostaje już samo nie.
ODPOWIEDZ