SAVATAGE, NEVERMORE, ARMORED SAINT: PROGRESJA 11.08.2026
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
-
Wojna
- w mackach Zła
Re: SAVATAGE, NEVERMORE, ARMORED SAINT: PROGRESJA 11.08.2026
Mnie teraz najbardziej bawi ten zakaz grania przez Nevermore który wygłosili niektórzy użytkownicy . Że to jest bez sensu i na chuj to komu potrzebne . Fachowcy i znawcy .
- Sgt. Barnes
- mistrz forumowej ceremonii
Nic strasznego, po koncercie w drodze na dworzec mieliśmy mały problem z ekipą młodzieży narodowości mieszanej, solidnie już porobioną. Gdy zasiadalismy do piwka na starym mieście, jedna z panienek w stanie daleko posuniętego rozkładu alkoholu w organizmie zadymiła do naszych współtowarzyszek. Obyło się bez mordoklepki, ale było trochę szarpania. W sumie sporo niebieskich patroli na Starówce skutecznie powstrzymywało krewkich mlodziencow od eskalacji.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Żwirek i Muchomorek
- weteran forumowych bitew
Bardzo dobre pytanie, też się nad tym zastanawiałem - tym bardziej, że te klawisze są ogólnie mocno wtopione w tło i w większości przypadków po prostu szkicują główną progresje akordów, co zresztą dość wyraźnie uwidaczniało się w fakcie, że ci kolesie często grali jedną ręką, a drugą machali do tłumu. Może chodzi o rozmachwhen_in_sodom pisze: ↑12-08-2026, 10:302 pytanie, do maniakow: na scenie 2ch klawiszowcow, z czego to wynika bo moje ucho nie wychwycilo aż takich niuansow, czy oni jakieś aranżacje na 2 klawisze mają, harmonie, czy po prostu bardziej aspekt towarzyski, że nie chcieli się kolegi pozbywać, jak w Iron i Vader, że są 3 gitary, a na dobrą sprawę bez tej 3 by się obeszło. Tak z ciekawości pytam, może kto mnie oświeci.
Wizualizacje rzeczywiście trochę jechały serem, ale mi się nawet to podobało - to wszystko było takie uroczo kiczowate jak stary film przygodowy o Zorro, kupuję te animacje z całym dobrodziejstwem inwentarza i tymi sztampowymi gadkami że jesteście best public in de łorld.
Gdzie stałeś? Ja byłem na środku, mniej więcej z pięć metrów przed stanowiskiem dźwiękowców i Armored Saint brzmiał bardzo dobrze - może Bush mógłby być trochę głośniej - natomiast sieczka robiła się na Nevermore. Może to kwestia samej muzyki, która jest dużo gęstsza, ale tam miałem wrażenie że bas mi gdzieś ginie, gitary brzmią niby spoko, ale trudno jedną oddzielić od drugiej i tak dalej - przy czym tragedii nie było, jechało to naprzód jak należy. Savatage gdzieś od trzeciego, czwartego numeru było super, najlepiej ze wszystkich.when_in_sodom pisze: ↑12-08-2026, 10:30Armored Saint. Uważam, że kapela była skrzywdzona przez dźwiękowca. Słabe brzmienie, bas na 1 planie, gitary słabo słychać. Basista na chorkach głośniej niż wokalista. W hicie na końcu "wins hands down" spektakularne solo na 2 gitary mogło byc wulkanem krystalicznej energii, niestety zabrakło tego powera. Szkoda.
Nevermore. Na nich przyszedłem i się nie zawiidlem. Brzmienie petarda. Za krótka setlista, zdecydowanie. Brzmienie już pięknie ustawione, gitary tną a solówki to majstersztyk. Nie zabrakło zaskoczenia, jak w Born, gdzie Loomis pierwszą czesc solo oddał malolatowi...Apogeum nastąpiło w 'enemies of reality'. Czekam na pelny koncert.
Why can't we all just walk away?
Baton w krainie kangurów
Baton w krainie kangurów
- Sybir
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Staliśmy na lewym skrzydle i dźwięk na Nevermore to była żyletka. Na Savatage było może ciut mniej selektywnie, ale nadal bardzo dobrze.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- Duban
W prawym narożniku Nevermore przestało być selektywne w połowia seta. Przede wszystkim ze względu na głośność. Heble wyraźnie poszły do góry. Na Savatage nie miałem takiego wrażenia. A AS zabrzmiało najgorzej (mam takie same zarzuty, jak ktoś wyżej).
If you believe the western sun
is falling down on everyone.
You're breaking free and the morning's come.
If you would know your time has come.
- Żwirek i Muchomorek
Pod sufitem był miernik głośności, zerkałem na niego co jakiś czas. Na Nevermore było 105 - 106 decybeli. Armored Saint średnio 104, a Savatage paradoksalnie najciszej - 102.
Why can't we all just walk away?
Baton w krainie kangurów
Baton w krainie kangurów
- Duban
Wiem - widziałem i obserwowałem. Największe zmiany były właśnie na Nevermore. Armored Saint nie miało problemu z głośnością, tylko z miksem na konsoli. Brzmiało jakby ich głuchy kręcił.Żwirek i Muchomorek pisze: ↑12-08-2026, 13:57Pod sufitem był miernik głośności, zerkałem na niego co jakiś czas. Na Nevermore było 105 - 106 decybeli. Armored Saint średnio 104, a Savatage paradoksalnie najciszej - 102.
If you believe the western sun
- when_in_sodom
- postuje jak opętany!
Ja stałem na AS obok konsoli i się zastanawiam czy ten gość nie słyszał co grają, czy to tak celowo żeby headliner brzmiał potężniej, na zasadzie, dostaniecie 50% i wuj?
Na Nevermore stałem w miarę blisko sceny, ale mam zasadę ze za blisko nie podchodzę bo pod sama scena jest za głośno i za mało selektywnie. Byłem naprzeciw tego modziutkiego gitarzysty, z 10m od sceny. Brzmienie dla mnie było żyleta, bardzo selektywne na soloweczkach, harmonie na 2 gitary brzmiały cudnie, no ale to też kwestia rewelacyjnego warsztatu.
Na Savatage stałem przy barze po lewej i tu również było legancko.

Na Nevermore stałem w miarę blisko sceny, ale mam zasadę ze za blisko nie podchodzę bo pod sama scena jest za głośno i za mało selektywnie. Byłem naprzeciw tego modziutkiego gitarzysty, z 10m od sceny. Brzmienie dla mnie było żyleta, bardzo selektywne na soloweczkach, harmonie na 2 gitary brzmiały cudnie, no ale to też kwestia rewelacyjnego warsztatu.
Na Savatage stałem przy barze po lewej i tu również było legancko.