Sublime Cadaveric Decomposition, Sick Sinus Sindrome, Indignity - Katowice, Pub Korba, 23.04.2026

zareklamuj koncert / wrazenia z koncertow...

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Nasum
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Sublime Cadaveric Decomposition, Sick Sinus Sindrome, Indignity - Katowice, Pub Korba, 23.04.2026

09-03-2026, 16:43

Obrazek

23 kwietnia Katowice zostaną zbryzgane krwią. Jeden z najbardziej szalonych muzycznych tworów - przynajmniej na pierwszym splicie i dwóch pierwszych płytach, ale to moja subiektywna opinia - francuski Sublime Cadaveric Decomposition po raz pierwszy w naszym pięknym kraju. ( chyba że kiedyś tam gdzieś już brzdąkali, ja nie kojarzę, ale jak ktoś mi zarzuci nieprawdę i udowodni, że byli, to posypię głowę popiołem. No, na pewno pogrożę sobie palcem bo po popiele to trzeba od razu iść się umyć )

Jak już powiedziałem, pierwsze trzy pozycje w dyskografii tych żabojadów to przeokrutna dźwiękowa masakra, więc każdego spragnionego takich atrakcji, przy których jedynie dywanowy nalot na Teheran może się równać, niech wbija do Korby. Klub nie ma w ofercie gastro, ale chlustające wymiociny będą na pewno wraz z posoką fruwały w powietrzu. Muzykanci którzy będą im przygrywać, też dołożą kilka groszy , więc zapewniam że każdy wyjdzie z koncertu zadowolony.

Ostatnia płyta SCD jest całkiem niezła, SSS też mieli aż miło, Korba pod nosem więc - zapraszam!
Nasum

Re: Sublime Cadaveric Decomposition, Sick Sinus Sindrome, Indignity - Katowice, Pub Korba

09-03-2026, 16:45

Aaaaa, i napiszę sobie jeszcze posta, żeby rozruszać dyskusję. Najprawdopodobniej będę tutaj pisał sam ze sobą, ale co mi tam. Czasem trzeba posłuchać swojego wewnętrznego głosu.
Nasum

Re: Sublime Cadaveric Decomposition, Sick Sinus Sindrome, Indignity - Katowice, Pub Korba, 23.04.2026

09-03-2026, 16:54

Proszszsz....
Nasum

Re: Sublime Cadaveric Decomposition, Sick Sinus Sindrome, Indignity - Katowice, Pub Korba, 23.04.2026

21-04-2026, 17:39

Zabawunia zaczyna się już w przyszły czwartek o 19, a z przyczyn zdrowotnych ze składu wysypuje się Indignity, a wakat wypełni kolejny zespół na literkę "S" - Slavenkust.

Ja mam oczywiście w planach być i zdać tutaj wyczerpującą relację - mam nadzieję, że czwartkowa wizyta u lekarza nie przedłuży się i zjawię się o czasie.... Trzymajcie kciuki!.
2112
świeżak

21-04-2026, 19:40

Nasum pisze:
francuski Sublime Cadaveric Decomposition po raz pierwszy w naszym pięknym kraju. ( chyba że kiedyś tam gdzieś już brzdąkali, ja nie kojarzę, ale jak ktoś mi zarzuci nieprawdę i udowodni, że byli, to posypię głowę popiołem. No, na pewno pogrożę sobie palcem bo po popiele to trzeba od razu iść się umyć )
Grali dwadzieścia lat temu w 2007 w Lublinie na Mosh Fest, skład był przepiękny:

EXTREME NOISE TERROR
SKITSYSTEM
GADGET
SUBLIME CADAVERIC DECOMPOSITION
BLOCKHEADS
DESECRATION
PARRICIDE
PUTRESCENCE
NEUROPATHIA
DEFORMED
TARABAN
VAGINAL CHICKEN
ŁEB PROSIAKA
DEIVOS

był napierdol pod sceną i na scenie, muzycy Skitsystem (?) dali sobie po razie i zeszli.

Największy sentyment mam do 3 SCD ale obiektywnie debiutu nie przeskoczyli.

EDIT: cały koncert Skitsystem jest na yt, tam sie totalnie nic nie zgadzało, każdy grał co innego XD
akcja od 9:28
Nasum

21-04-2026, 21:02

Koncert Skitsystem kiedyś widziałem już na Youtube;-) Jak mam ochotę się rozchmurzyć czasem go włączam - zawsze pomaga ;-)

Nie wiedziałem, że to na tym koncercie grał SCD - dzięki za informację. Będę pamiętał. Twoje zdrowie ;-)
2112
świeżak

21-04-2026, 21:59

Cała impreza 10/10, na backstage też bardzo grubo, masa muzyków porobiona, ktoś nie zagrał w ogóle bo ich perkusista zgon zaliczył, wokal ENT więcej leżał niż stał, ale koncert dali bdb. Nigdy nie udało mi się pojechać na Obscene Extreme, ale zawsze wyobrażałem, że tak to wygląda.

W tym całym chaosie Sublime Cadaveric Decomposition wypadli kapitalnie: akurat na Inventory wpuścili trochę powietrza i rokendrola i na żywo to samo niosło pod scenę.

Ich początki to jest TOP w tej niszy, późniejsze płyty mam słabiej osłuchane, za dużo deathmetalu i się bardziej "uporządkowane" zrobiły, brakuje mi tej dzikości i gore.
Nasum

22-04-2026, 15:38

Split z Rot i dwie pierwsze płyty to miazga absolutna i każdy miłośnik gore grindu powinien to znać.

A przy okazji - nastąpiła zmiana w ramówce. Początek - 18.30
Nasum

24-04-2026, 18:02

No i już po zabawie.... a było to tak....

Może zacznę tak od chwili, kiedy mym oczom ukazał się baner reklamujący ten gig gdzieś w odmętach internetu i w jednej chwili serce zamarło, bo Sublime Cadaveric Decomposition to zespół, który zawsze chciałem zobaczyć a Sick Sinus Syndrome też sroce spod ogona nie wypadli....A kiedy dotarło do mnie, że będą grać właściwie niedaleko mojego kwadratu, to już w ogóle szczęście niepojęte. Czwartek może wyjątkowo szczęśliwy pod kątem imprezowym nie jest, ale nie co dzień można zobaczyć dwa tak zgniatające jaja składy więc czego się nie robi w imię swojej pasji. No, wizyta lekarska która wypadła tuż przed gigiem nastręczyła mi kilka zmartwień czy zdążę na czas, ale koniec końców wszystko ułożyło się po mojej myśli. Kiedy się pojawiłem w Korbie myślałem że pomyliłem godziny, bo w środku panowała cisza....

Zegarek jednak miałem dobrze ustawiony, impreza miała zacząć się jakieś 40 minut wcześniej, a tu usłyszałem, że początek będzie dopiero za jakieś 20 minut.... Ja wiem, że ten skład to niszowy zestaw, i raczej panie w wieku emerytalnym konfidencjonalnym szeptem w kolejce do mięsnego nie będą się o tym koncercie informować, przy okazji żegnając się i plując przez lewe ramię, bo znowu do Katowic zjadą się te, no wie pani, szataniści.... Ale żeby na koncert przyszło około 20 osób??? Myślałem sobie, że może po czasie się coś zmieni, że ludzie oleją support i zjadą się później, może niektórzy właśnie urywają się z pracy...

Trzech młodzieńców rozmawiających pod sceną w pewnym momencie stwierdziło, że pora zaczynać, weszli na scenę, podpięli instrumenty i przedstawili się jako Slavenkust. Wokalista raczył zebranych poinformować, że zagrali ze sobą tylko jedną próbę więc jak coś pomylą to mamy przymknąć oko. Lub ucho jak kto woli. A do tych ostatnich dotarły do mnie dźwięki przypominające mieszankę crust, grind i czegoś jeszcze. Nie było to złe, jak na otwieracza w sam raz by rozgrzać publikę, ale nie sprawili bym jakoś specjalnie za nimi zaczął szaleć. Szczerze powiedziawszy, pod koniec ich setu czułem się już lekko znużony - ale chłopaki, głowa do góry. Nie od razu Rzym zbudowano. Jakaś pasja do grania jest, umiejętności też, podszlifować tylko kompozycje a może być w przyszłości już tylko lepiej.

Wśród publiki przechadzał się Bilos, znany wszystkim z gry w Malignant Tumour. Nic dziwnego, bo Sick Sinus Syndrome to jego kolejna kapela, która gra muzykę, od której Malignant Tumour zaczynał. Tutaj wszystko aż cuchnie Carcass - od logo, poprzez brzmienie, na samych kompozycjach kończąc, które są utrzymane w klimacie jaki panuje na Reek of Putrefaction. Nie będę przynudzał ani wysilał się, by przedstawić wam setlistę, bo jak Bilos stwierdził przygotowali 20 kawałków które zagrają w 20 minut i będą spierdalać - to co pokazali wczoraj na deskach sceny to bezapelacyjnie koncert wieczoru! Bilos dość dobrze posługuje się naszym językiem choć z wyczuwalnym czeskim akcentem, przez co dość szybko nawiązał więź ze skromną, aczkolwiek na pewno elitarną publicznością. On był tak wyluzowany, tak pozbawiony kija w dupie że kto nie był, niech żałuje. Pełne czarnego humoru zapowiedzi kawałków ( to utwór o tych, którzy są po pięcdziesiątce i przychodzą do lekarza, i lekarz wkłada im taką rurkę do dupy...) autoironii ( to był taki utwór, który pokazuje, że cały kawałek można stworzyć za pomocą jednego riffu. A następny kawałek będzie się składał z dwóch riffów) czy po prostu luźnych skojarzanek, które po prostu bawiły zebranych pod sceną. Muzycznie to jednak masakra najwyższej klasy, bardzo szybkie, konkretne strzały, czuć, że panowie niejedno już w życiu nagrali i niejeden gig zagrali.... No miód panie i panowie, miód.... Czuć w tej muzyce pękające wrzody, cuchnące ropienie, zagrzybiałe liszaje i pękające pryszcze, jednym słowem goregrind pełną gębą. Skradli moje serce i chciałbym zobaczyć ich raz jeszcze, więc jeśli kiedyś zobaczycie ich logo na jakimś plakacie, to nie zastanawiajcie się zbyt długo i po prostu idzcie ich zobaczyć. Warto, po stokroć warto!

Gwiazda wieczoru to jedna z tych kapel, które jeśli pojawiłyby się jakieś 20 lat temu, to pewnie posrałbym się ze szczęścia. Gdyby bowiem zaprezentowali utwory, które były umieszczone na pierwszych dwóch płytach, to idealnie wpasowaliby się do ekipy Bilosa. Krótkie wystrzały niekontrolowanej energii, bulgoczące wokale, wrzaski i perkusja ścigająca się z prędkością dźwięku. Wyczerpali jednak w pewnym sensie swoją formułę i dodali do swojej muzyki sporo death metalu. Jest to nadal muzyka ekstremalna, wyziew jakich mało, okrutne i chore, ale wczoraj ta muzyka zamiast mnie zamordować jedynie dotkliwie poturbowała. Oczekiwałem czegoś więcej, a może oczekiwałem czegoś zupełnie innego, w każdym razie to nieco inne oblicze SCD nie zgniotło mnie tak, jak tego chciałem. Nie zrozumcie mnie źle, było dobrze, wszystko przygotowane wedle najlepszej receptury, wokalista prezentował groźne miny, gitarzysta miotał czupyną, wszystko grało i buczało, ale wszystkie laury należą się ekipie z Czech. Francuzi zaprezentowali się dobrze, ale górą byli Czesi. No taka prawda. Niemniej warto było pójść i sprawdzić to na własne uszy.

Koncert bardzo udany, choć tak jak mówiłem, frekwencyjnie to moim zdaniem klapa. Wielkie brawa dla zespołów że pomimo takiej frekwencji dały z siebie wszystko i po prostu zagrały. Może następnym razem będzie lepiej.... Pamiętam jaki ścisk był w tym klubie kiedy grał Spasm....może oczekiwałem podobnych tłumów.... w każdym razie, ja jestem ukontentowany. Do następnego razu.
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

24-04-2026, 20:53

2112 pisze:
21-04-2026, 19:40
Nasum pisze:
francuski Sublime Cadaveric Decomposition po raz pierwszy w naszym pięknym kraju. ( chyba że kiedyś tam gdzieś już brzdąkali, ja nie kojarzę, ale jak ktoś mi zarzuci nieprawdę i udowodni, że byli, to posypię głowę popiołem. No, na pewno pogrożę sobie palcem bo po popiele to trzeba od razu iść się umyć )
Grali dwadzieścia lat temu w 2007 w Lublinie na Mosh Fest, skład był przepiękny:

EXTREME NOISE TERROR
SKITSYSTEM
GADGET
SUBLIME CADAVERIC DECOMPOSITION
BLOCKHEADS
DESECRATION
PARRICIDE
PUTRESCENCE
NEUROPATHIA
DEFORMED
TARABAN
VAGINAL CHICKEN
ŁEB PROSIAKA
DEIVOS

był napierdol pod sceną i na scenie, muzycy Skitsystem (?) dali sobie po razie i zeszli.

Największy sentyment mam do 3 SCD ale obiektywnie debiutu nie przeskoczyli.

EDIT: cały koncert Skitsystem jest na yt, tam sie totalnie nic nie zgadzało, każdy grał co innego XD
akcja od 9:28
może mi się we łbie pierdoli ale pamiętam z tego roku bardzo podobny skład w Warszawie i tam też Skitsystem się pobili na scenie :super: z tej tez okazji dostałem od nich koszulkę. Łeb grał jakoś na końcu jak pół klubu się już zmyła.
POLSKA zawsze KATOLICKA
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

25-04-2026, 11:02

no chyba cos ci sie jednak pierdoli
Awatar użytkownika
gelO
zahartowany metalizator

25-04-2026, 11:27

Na 100% się pierdoli, odwoziłem ich na lotnisko dzień po koncercie - znaczy nie wszystkich bo byli pokłóceni mocno :) Ciekawa była to impreza. Dużo można by opowiadać :wink:
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

25-04-2026, 11:36

no dzialo sie, bojka ze sceny przeniosla sie do baru z tego co pamietam, pamietny festiwal hehe
Awatar użytkownika
ŚWIADECTWA_JEZUSA
postuje jak opętany!

25-04-2026, 12:31

Był taki koncert i byłem na nim powtarzam, grali tam jeszcze Gadget przecież.

Co taki zbieg okoliczności? nie
POLSKA zawsze KATOLICKA
ODPOWIEDZ