DEAD CAN DANCE

Dungeon synth, dark ambient, drone, harsh noise i inne mroki

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, ŚWIAT BEZ KOŃCA

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: DEAD CAN DANCE

28-04-2026, 11:51

Many of you have been asking what was the source and inspiration for the artwork of 'Death Cults'. Well 47 years ago I removed this photograph from a German magazine and added it to my personal album of extraordinary images. These skeletons were the “catacomb saints,” once-revered holy objects regarded by 16th- and 17th-century Catholics as local protectors and personifications of the glory of the afterlife.

Obrazek

a wcześniej:
Mnemosyne - oficjalna książka tekstów DCD już dostępna online.
W związku z uhonorowaną tradycją klasycznych listów dedykowałem tę książkę pieśni Mnemosyne, bogini pamięci i matce Muz. Przecież bez pamięci kultura po prostu by stagnała, Muzy znaczące wpływy utraciłyby na nas wszystkich, a czas praktycznie stanąłby w miejscu. Pamięć, czas i projekcja przyszłości to w rzeczywistości powtarzające się tematy w moim pisaniu i poza moimi własnymi obserwacji, głęboko pod wpływem literatury mojej młodości, starożytnej literatury klasycznej i dystopijnej fantastyki naukowej J.G. Ballarda i Philipa K. Kutas. Dzieła Williama Blake'a oraz francuskich dekadentów i symbolistów takich jak Charles Baudelaire i Arthur Rimbaud również miały ogromny wpływ na moje pisanie i zachęcały mnie do zawsze patrzenia pod powierzchnię, a z kolei wzniesienia się ponad powierzchowne - Brendan Perry
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
ODPOWIEDZ