SYSTEM KAUCYJNY w Polsce 2026. Butelki: Szkło i plastik.

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

Re: SYSTEM KAUCYJNY w Polsce 2026. Butelki: Szkło i plastik.

28-07-2026, 20:46

sisterhood pisze:
28-07-2026, 20:36
NoGodsNoMasters pisze:
28-07-2026, 17:42
No tak. Skoro świadomie wyrzucam do žółtych worków to nie odbieram. Nie mam pretensji. Za to na dzielni wszystko elegancko wyzbierane. Nie znajdziesz ani puszeczki. Śmieciarze przedtem śmiecili, a teraz ludzie karnie posprzątali. Co tu jest kontrowersyjnego? System działa doskonale, a będzie działał jeszcze lepiej.
To teraz czas na małpki. 3 mln dziennie, będzie co zbierać...
Jeżeli się tym zajmujesz to pewnie wiesz najlepiej i powinieneś być zadowolony...
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

28-07-2026, 21:45

sisterhood pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
No tak. Skoro świadomie wyrzucam do žółtych worków to nie odbieram. Nie mam pretensji. Za to na dzielni wszystko elegancko wyzbierane. Nie znajdziesz ani puszeczki. Śmieciarze przedtem śmiecili, a teraz ludzie karnie posprzątali. Co tu jest kontrowersyjnego? System działa doskonale, a będzie działał jeszcze lepiej.
No właśnie mam wrażenie, że na sprzątanie to w ogóle nie pomogło. Może przez to że mieszkam w centrum*. Małpki nie są objęte systemem i walają się setkami. To samo Perły czy inne Heinekeny, zielona butelka oprócz gorszego aromatu kojarzy mi się z żulerką, która po sobie nie sprząta.

* - im bliżej centrum tym więcej bezdomnych, bo łatwiejszy dostęp do darmowego jedzenia etc., a im więcej bezdomnych tym krócej leży puszka (przedtem była mniej cenna, ale również znikała w szybkim tempie).
Guilty of being right
sisterhood
postuje jak opętany!

28-07-2026, 21:49

NoGodsNoMasters pisze:
28-07-2026, 20:46
sisterhood pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
Jeżeli się tym zajmujesz to pewnie wiesz najlepiej i powinieneś być zadowolony...
Będę jak znikną z trawników.
Awatar użytkownika
Dragazes
weteran forumowych bitew

13-08-2026, 10:47

Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

13-08-2026, 10:56

Opłaty za śmieci wzrosną do horrendalnych 80 PLN na miesiąc. Dzieci Polaków stracą szanse na godziwy rozwój, dostęp do zajęć dodatkowych itd. a babcie będą się słaniać z głodu na ulicach. Dramat.
08.07.2026
Awatar użytkownika
Ascetic

13-08-2026, 10:58

Ile zarabiasz, że w twoim budżecie takie kwoty są w ogóle widoczne? W sensie odczuwalne.

Tak na marginesie, Polska to rzeczywiście kraj biedactwa, że takie artykuły podniecają ludzi. W normalnych, zdrowych finansowo uwarunkowania, gdzie na wszystko by było stać, nikomu by nie dygało na jakieś marne kilkadziesiąt PLN, jak w takiej Fenicji 3 kraftowe kebsy kosztują 160 PLN a taki randomowy sidi z nówka def metylu zaczyna się od 50 PLN, bez słania. Tu jest problem. Że Polaki dalej ciułają na ten kredycik 15 lat a oszczędności 200 k luźnych na głupotki to ekstremum możliwości. No i później mamy. Podnieta „Wzrosną nam koszty śmieci!” … o 30 PLN. Przykre właściwie. Aż by się chciało napisać, zmień pracę, wyemigruj, doszkol się, pracuj więcej - ale to mocno niepopularne, bolące i podobno nie fair, więc tak nie napisze.

Jeszcze inna sprawa to to, jak można Polaka striggerować, właściwie nic nie znaczącymi sprawami, a jakimiś istotnymi rzeczami, jak np. wykluczenia (osób starszych, bezdomnych, czy choćby takich z realnym wykluczeniem finansowym) czy dostępność do dragów, wszędzie, dla każdego i do każdych, to już konkretna wyjebka Polaka. 30 zł dopłaci, komuś się chce targać plastiki - /O'KURWA! - PAŃSTWO NIE DZIAŁA!/. Inne sprawy społeczne - HUJ' Z TYM! O ... Renta 1800/ 1400 dla niepełnosprawnego - cacy! Śmieci za 80 PLN - o to to już nie.
08.07.2026
C//A
w mackach Zła

13-08-2026, 13:21

Myślę, że tu chodzi o coś innego. System kaucyjny jest upierdliwy i nie rozwiązuje rzadnych realnych problemów. A przynajmniej nie proporcjonalnych do wprowadzonych upierdliwości. Teraz pojawia się informacja, że może wymagać jeszcze dopłacania. Nie dziwię się, kiedy ktoś jest tym sfrustrowany. Nie uważam, że odsądzanie go od czci i wiary na podstawie tej frustracji jest elegancke.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

13-08-2026, 13:30

Zawsze można być bardziej eco i zrezygnować z upierdliwych rozwiązań, tj opakowań plastikowych, jeśli jest sensowna alternatywa.
Awatar użytkownika
Dragazes
weteran forumowych bitew

13-08-2026, 13:35

C//A pisze:
Myślę, że tu chodzi o coś innego. System kaucyjny jest upierdliwy i nie rozwiązuje rzadnych realnych problemów. A przynajmniej nie proporcjonalnych do wprowadzonych upierdliwości. Teraz pojawia się informacja, że może wymagać jeszcze dopłacania. Nie dziwię się, kiedy ktoś jest tym sfrustrowany. Nie uważam, że odsądzanie go od czci i wiary na podstawie tej frustracji jest elegancke.
Ja tego politruka mam zablokowanego, jak mi w innym wątku po wielu tygodniach wyciągnął mój cytat stąd gdzie pisałem, że średnio to wszystko wygodne i zaczął łączyć jakieś swoje szurskie kropki, to stwierdziłem, że nie chcę na to patrzeć. :tellmemore:
Zawsze można być bardziej eco i zrezygnować z upierdliwych rozwiązań, tj opakowań plastikowych, jeśli jest sensowna alternatywa.
Chętnie bym kupował np. Tymbarki 2l w szkle, gdyby były! :D
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
Ascetic

13-08-2026, 13:38

C//A pisze:
Jak odda 30 butelek do butelkomatu to mu się pokryje wzrost kosztów xD, a, że jeden dzban z drugim woli wszystko wrzucać do wspólnego wora a inni oddają, to firmy zbierające śmieci spod domów mają większe koszty, bo im spada odzysk z butelek.

Proste jak ruchanie. Tylko nie dla takich co się podniecają takimi artykułami.
08.07.2026
Awatar użytkownika
Ascetic

13-08-2026, 13:41

Dragazes pisze:
C//A pisze:
Ja tego politruka mam zablokowanego, jak mi w innym wątku po wielu tygodniach wyciągnął mój cytat stąd gdzie pisałem, że średnio to wszystko wygodne i zaczął łączyć jakieś swoje szurskie kropki, to stwierdziłem, że nie chcę na to patrzeć. :tellmemore:
To ciekawe skąd prz-bie wiesz co napisalem xD poza tym samwieszcomaszrobićwpodskokach
Ostatnio zmieniony 13-08-2026, 14:19 przez Ascetic, łącznie zmieniany 2 razy.
08.07.2026
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

13-08-2026, 13:42

Dragazes pisze:
No tak. Nie pijam słodzonego shitu to o tym zapomniałem. Jakieś małe gówna robią w szkle.
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

13-08-2026, 13:46

Przemęczyć się jeszcze trochę ponad rok. Pan Grzegorz z panem Sławomirem zlikwidują te głupoty. Znowu się będzie opłacało wolnościowo i za darmo wywalić śmieci byle gdzie. :hehehe:
Awatar użytkownika
Ascetic

13-08-2026, 13:54

Polaki nie dość, że w biedzie, to jeszcze w syfie lubią żyć. Ech…
08.07.2026
C//A
w mackach Zła

13-08-2026, 16:15

Ascetic pisze:
C//A pisze:
Jak odda 30 butelek do butelkomatu to mu się pokryje wzrost kosztów xD, a, że jeden dzban z drugim woli wszystko wrzucać do wspólnego wora a inni oddają, to firmy zbierające śmieci spod domów mają większe koszty, bo im spada odzysk z butelek.

Ja to rozumiem i inaczej:
Gminy mają mniejsze przychody ze sprzedaży aluminium i plastiku przetwarzanego, bo ludzie oddają puszki i PET do automatów. Teraz gminy chcą ten brak przychodów jakoś skompensować. Co jest przewrotne, bo oddajesz mniej śmieci, a zamiast płacić mniej masz płacić więcej :/

Oddawanie butelek / puszek nie rekompensuje ludziom wydatku na wzrost kosztu odbioru odpadów przez gminy. To dlatego, że oddając je ludzie odzyskują kaucję, która wcześniej wpłacili. Nie dostają nowych pieniędzy.
Awatar użytkownika
Ascetic

13-08-2026, 19:13

C//A pisze:
13-08-2026, 16:15
Ascetic pisze:
C//A pisze:

Ja to rozumiem i inaczej:
Gminy mają mniejsze przychody ze sprzedaży aluminium i plastiku przetwarzanego, bo ludzie oddają puszki i PET do automatów. Teraz gminy chcą ten brak przychodów jakoś skompensować. Co jest przewrotne, bo oddajesz mniej śmieci, a zamiast płacić mniej masz płacić więcej :/

Oddawanie butelek / puszek nie rekompensuje ludziom wydatku na wzrost kosztu odbioru odpadów przez gminy. To dlatego, że oddając je ludzie odzyskują kaucję, która wcześniej wpłacili. Nie dostają nowych pieniędzy.
No widzisz. Chciałeś poprowadzić logiczny wywód a trafiliśmy do miejsca, gdzie staje się on nielogiczny. Jak płaci za PET przy zakupie napoju, wrzuca do wora, bo system kaucyjny jest be, to płaci podwójnie. Nie odzyskuje tego co zapłacił, a za wywóz płaci więcej. Dla mnie się to podoba. Bardzo.
08.07.2026
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

13-08-2026, 19:23

Ascetic pisze:
bo tutej tej jest dziki vvschód. Człowiek, ov kurvie, komunę/komunję pamięta'm....a musimy się zez oczywistościami kosmycznymi zmagać. Puszki wtórne należy oddawać ! a nie po lasach wypierdalać. Tyle mam do wyspowiedzenia wew tematte tym. Mój dochód i majątek, po dziadka butlach po jabolach, oddawanych do skupu, uzbierał się srogi. Odcinam kup(yw)ony do dziśś. Hailsa bjeda !!!!
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

13-08-2026, 19:24

Gdzie w tym wszystkim liczymy wzrost wynagrodzeń pracownikôw? Przecież chcemy, żeby Kazek zarabiał lepiej. Chcemy, prawda? Tylko, czy chcemy za to zapłacić, czy już niekoniecznie? :D
Awatar użytkownika
SODOMOUSE

13-08-2026, 19:30

w dupie mam Kazka i wzrost wynagrodzeń, czebba paczeć na siebie i mogę płacić by było sHUJdlniej , czyściejtej, w lesie, w rowie, w Dąbrowie.
Awatar użytkownika
Ascetic

13-08-2026, 19:35

SODOMOUSE pisze:
13-08-2026, 19:23
Ascetic pisze:
bo tutej tej jest dziki vvschód. Człowiek, ov kurvie, komunę/komunję pamięta'm....a musimy się zez oczywistościami kosmycznymi zmagać. Puszki wtórne należy oddawać ! a nie po lasach wypierdalać. Tyle mam do wyspowiedzenia wew tematte tym. Mój dochód i majątek, po dziadka butlach po jabolach, oddawanych do skupu, uzbierał się srogi. Odcinam kup(yw)ony do dziśś. Hailsa bjeda !!!!
Mam taką teorię, że te konfpedryle i ich satelity to bardziej sieroty po komunie niż lewaki na zielono ufarbowane. Wszystkich za ryj, jak myślą inaczej, każdemu chcą ułożyć żyćko, nawet kurwa mają problem, że ktoś ma fantazje aby mieć czysto koło siebie ,a dodatkowo po poznańsku jest zaradny i lubi, aby jak się nie zarobi, to przynajmniej się nie straci.

Ten watek co poruszyłeś. No ja tez za gówniaka latałem z flaszkami, makulaturą i się jakoś niewolnikiem nie czułem. Wiadomo, inne względy też tu wchodziły, ale jakieś tam około edukacyjne działanie moich starych koło tego też było. Chcesz mieć więcej do kieszonkowego to zapindalaj do skupu. Jakoś wówczas nikt z tego nie robił jakiejś polityki, inżynierii społecznej czy huj wie czego.
08.07.2026
ODPOWIEDZ