POlitykowanie

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: POlitykowanie

19-07-2026, 21:59

NoGodsNoMasters pisze:
19-07-2026, 10:38
Czekaj ,czekaj. Coś mi przypomniałeś. Popatrz jaki świat jest mały. Brałem kiedyś czynny udział w projekcie Tristar pod egidą firmy Qumak. Stawialiśmy z innym brzydkim Kazkiem takie kioski informacyjne z nierdzewki. W różnych punktach Trójmiasta. Nie dość, że po nocach to jeszcze w lutym. Taka bardzo dobrze płatna dodatkowa fucha źeby nie siedzieć w chałupie i nie rozczulać się nad wartością zawartości. :hehehe: Potem to chyba wszystko padło, bo Qumak spadł z rowerka. Kasa przepalona, mieszkańcy nic z tego nie mieli, ale ja swoje zrobiłem, biorąc uczciwą kwotę za uczciwą , a przy okazji wymagającą pracę ,więc nie mam żadnych wyrzutów sumienia. Oczywiście mogłem siedzieć w domu i jak każdy zwykły brzydki Kazek rozważać jak skandalicznie marnowane są nasze wspólne fundusze. Ma to sens. :D
O jak pięknie :lol: Ale widzisz, czasy się zmieniły. Teraz nikt już nie rzeźbi tak, jak rzeźbiono w Tristarze. Zarabia głównie firma, która wygrała przetarg. Nie ma tam miejsca dla młodego Kazka. Wygrał jeden bardzo duży podmiot. Zbudował, co miał zbudować. Nieważne, że za bardzo nie działa. Ale już za obsługę chciał za dużo, to teraz będzie to obsługiwać inny duży podmiot. Oni nie zatrudniają z łapanki Kazków. Pieniądze do przeżarcia są o wiele bardziej pilnowane. Kazek może co najwyżej za ciecia robić, o ile ma grupę inwalidzką.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

19-07-2026, 22:29

nic nie pisałem o patusach, pijakach czy dzieciorobach, to są bardzo zdyscyplinowane i doskonale zorientowane co w trawie piszczy podstawowe komórki społeczne xD nie chce mi się rozwodzić zbyt długo i dzielić włosa na czworo. wiem o co chodzi ale konkretnie w kontekście tego kazka cwaniaka to on jest właśnie tą osobą uprzywilejowaną, ciągnąca benefity z tytułu „niemożności czegokolwiek” wobec reszty a nie ten który coś robi z mniejszym czy większym sukcesem, potykając się o przeszkody, nie chodziło mi o żadnych ustawionych na starcie Sławków, dziedziców rodzinnych majątków czy innych bananów, rozdzielam to.
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

19-07-2026, 22:45

nagrobek pisze:
19-07-2026, 22:29
nic nie pisałem o patusach, pijakach czy dzieciorobach, to są bardzo zdyscyplinowane i doskonale zorientowane co w trawie piszczy podstawowe komórki społeczne xD nie chce mi się rozwodzić zbyt długo i dzielić włosa na czworo. wiem o co chodzi ale konkretnie w kontekście tego kazka cwaniaka to on jest właśnie tą osobą uprzywilejowaną, ciągnąca benefity z tytułu „niemożności czegokolwiek” wobec reszty a nie ten który coś robi z mniejszym czy większym sukcesem, potykając się o przeszkody, nie chodziło mi o żadnych ustawionych na starcie Sławków, dziedziców rodzinnych majątków czy innych bananów, rozdzielam to.
No trochę pisałeś :sarcasm2: Kazek z mojej opowieści nie jest nikim takim. Jest po prostu osobą, która z (mniej lub bardziej obiektywnych powodów) nie radzi sobie z tymi przeszkodami, o które Ty czy ja się tylko potykamy. O dziwo, im starszy jestem, tym lepiej rozumiem, że tak może być. Jak byłem młodszy, to łatwiej mi przychodziło kategoryzowanie. Może to skaza, może mądrość. Jeszcze nie wiem.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

19-07-2026, 23:01

nie, Ty sobie to już dość swobodnie dopowiedziales tak jak w sumie bezzasadnie określiłeś kogoś osobą uprzywilejowaną i jeszcze zarzucasz innym kategoryzowanie, wtf
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

19-07-2026, 23:25

nagrobek pisze:
19-07-2026, 23:01
nie, Ty sobie to już dość swobodnie dopowiedziales tak jak w sumie bezzasadnie określiłeś kogoś osobą uprzywilejowaną i jeszcze zarzucasz innym kategoryzowanie, wtf
Czy bezzasadnie, to może się okaże, a może nie, ale mój niby-żydowski nos mnie w tej kwestii rzadko zawodzi. A czy sobie dopowiedziałem? "Znam w bliskiej okolicy kilku takich biednych kazkow z małżonkami oraz dziatwą co to nie pracując zupełnie nigdzie ładnie przepalili fundusze". Nie wiem, jak Ty, ale ja tu widzę mocne kategoryzowanie. Nie o takich ludziach pisałem, ale jednak dość łatwo przeszedłeś do tej narracji, jakby pokrywała całą rzeczywistość i nie pozostawiała miejsca na zupełnie inne przypadki. Ja przyznaję się do możliwego błędu w ocenie :sarcasm2:

No ale nic, PiS między chrześcijany. Moim zdaniem trzeba na poważnie zlewaczyć to forume. Sam Kolega Hatefire nie da rady, a potrzeba jest bardzo pilna.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
NoGodsNoMasters
postuje jak opętany!

20-07-2026, 06:49

Lukass pisze:
Moim zdaniem trzeba na poważnie zlewaczyć to forume. Sam Kolega Hatefire nie da rady, a potrzeba jest bardzo pilna.
Właśnie widzę, źe Śpiewak wjechał na pełnej. Ciekawe, że ten banan Janek, sam ustawiony przez ojca, mieszkający przez większą część życia z babką i matką. Człowiek, który nigdy nie opuścił ekonomicznej strefy komfortu, skutecznie miesza w łepetynach, szczując młodych przeciwko starszym. Choć sam już jest w tej drugiej grupie. Przyznaj się, że już mnie tam podliczyłeś ile musiałem dostać w spadku, żeby po trzydziestu kilku latach pracy moje gospodarstwo domowe mogło śmiało sprostać wyzwaniom stawianym przez bezlitosny i opresyjny system kaucyjny, odbierający wolność, godność, a co gorsza marzenia, bo demolujący finanse Polaków. :hehehe: Bardzo bym chciał, ale niestety. Natomiast chętnie przyjmę jakiś zagubiony spadek lub prezent od pana Stanisława z Warszawy, który już niestety nie żyje.
Jeden trop jednak ociera się o prawdę. Jestem człowiekiem wielu talentów. Tak wychowali mnie rodzice. Nie dali mi pieniędzy, czy wykwintnych znajomości, ale w odpowiednim czasie przypilnowali, żebym nie został wiecznie stękającym, brzydkim i bezradnym Kazkiem. Więc w pewnym sensie jestem uprzywilejowany. Wybacz ten lekko szyderczy styl. Nic osobistego. Natomiast zaczynam rozumieć moje koleżanki z pracy. Te starsze po przejściach i te całkiem młode zbierające siano na tak modne obecnie kolorowe tatuaże i kolczyki w...mniejsza gdzie. Często z ich wypowiedzi przebija żal, że ich świat jest pełen Kazków rozbijających sobie nosy po potknięciu o niedbale zgniecionego i rzuconego pod nogi peta po sevenapie. Cóż. Życie. :D
Wojna
w mackach Zła

20-07-2026, 08:18

Obrazek
olgims
rasowy masterfulowicz

20-07-2026, 09:19

Lukass pisze:

No ale nic, PiS między chrześcijany. Moim zdaniem trzeba na poważnie zlewaczyć to forume. Sam Kolega Hatefire nie da rady, a potrzeba jest bardzo pilna.
A skończyłeś już żałobę po czarlim kirku i nie będziesz wzywał milicji na forumowiczow?
"Hostis Dei, pietatis, et misericordiae"
-Werner von Urslingen

I laugh as I cast the first stones at Christ
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-07-2026, 10:11

Wojna pisze:
20-07-2026, 08:18
Obrazek
Marzec 2022-październik 2022
Najdroższe paliwo w historii w tym okresie (średnio 8,08 zł/l za ON) kierowcy tankowali w okolicach 19 października 2022 roku. Co ciekawe, sama ropa była wtedy tańsza niż wiosną, ale kurs dolara bił rekordy wszech czasów.
https://www.money.pl/mobility/tak-drogo ... 1168a.html

Marzec 2022
Baryłka ropy (Brent): Kosztowała znacznie mniej niż w marcu, utrzymując się na poziomie około 90 – 93 USD.Dolar amerykański (USD/PLN): Był to moment ekstremalnego osłabienia złotówki. Dolar kosztował wówczas w granicach 4,90 – 5,00 PLN (wartości maksymalne przekroczyły symboliczną granicę 5,01 PLN).
https://agroprofil.pl/wiadomosci/ceny-p ... ym-zlotym/

Obrazek
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
nagrobek
zahartowany metalizator

20-07-2026, 11:55

Lukass pisze:

akurat kol. Hatefire całkiem niedawno usilnie wmawiał kol.NGNM bycie wyborcą ko czy tam czaskoskiego więc coś jest na rzeczy, może razem dacie radę
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

20-07-2026, 16:55

Paczkomat przy DINO. Cały wór wsypujecie, sam segreguje, odrzuca niekaucyjne i sru. Eleganckie.
[media]https://x.com/deZeZed/status/2079215753 ... 31/video/1[/media]
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

20-07-2026, 17:11

Lukass pisze:
19-07-2026, 21:09
empir pisze:
19-07-2026, 02:01
Lukass pisze:
18-07-2026, 23:16
Kolega Empir (chyba) pisał, że całość ma na celu głównie zwiększenie odzysku wysokiej jakości PET do recyklingu. I pewnie ma rację. Ale skoro tak, to dlaczego systemem objęte są np. puszki metalowe? Ich oddzielenie od innych odpadów jest dość łatwe technologicznie i powinno być realizowane w sortowni, a nie w mieszkaniu Kowalskiego. Trudno się w tym systemie dopatrzyć logiki.
PET był głównym powodem wprowadzenia systemu kaucyjnego, ale nie jedynym. Puszki aluminiowe również są bardzo cennym surowcem. Im czystszy i mniej zanieczyszczony strumień aluminium trafia do recyklingu, tym łatwiejszy i tańszy jest jego odzysk.
Co więcej, aluminium można przetwarzać praktycznie bez końca, a recykling zużywa nawet około 95% mniej energii niż produkcja nowego aluminium z rudy boksytu. Dlatego każda puszka, która wróci do obiegu zamiast trafić do odpadów, to realna oszczędność energii i surowców.
Jest też aspekt praktyczny. System kaucyjny ma zachęcać do zwrotu wszystkich opakowań po napojach jako jednej grupy. Gdyby obejmował wyłącznie PET, byłby pewnie mniej intuicyjny i prawdopodobnie mniej skuteczny. Celem nie jest zastąpienie sortowni, tylko odzyskanie jak największej liczby opakowań w jak najlepszej jakości.
Moim zdaniem, gdyby ujmował tylko PET, byłby o wiele bardziej intuicyjny, łatwiejszy do sprzedania publiczności i pewnie bardziej skuteczny. Wiem, że aluminium jest cennym surowcem. Zaryzykuję, że trochę "uczysz ojca dzieci robić" :lol: Ale oddzielenie puszek Al od innych odpadów metal/plastik jest dość łatwe. Nie wymaga systemu kaucyjnego, na którym ktoś zarobi, a ktoś inny, kto w ogóle nie kupuje takich produktów, i tak straci w opłacie za śmieci. Ba, mieliśmy już przed systemem kaucyjnym zajebiście dobry poziom odzysku tych opakowań. On raczej raptownie teraz nie wzrośnie.
Z tym, że puszki łatwo oddzielić w sortowni, w zasadzie się zgadzam. Tylko system kaucyjny nie powstał dlatego, że sortownie sobie z aluminium nie radzą. Problemem jest to, że nie wszystkie puszki w ogóle do tych sortowni trafiają.
Jeżeli już przed wprowadzeniem systemu odzysk aluminium był wysoki, to świetnie. Ale wysoki nie oznacza maksymalny. Przy miliardach puszek sprzedawanych rocznie nawet wzrost o kilka procent oznacza ogromną ilość surowca odzyskanego.
Ojciec, robisz w branży czy się tylko edukowałeś z ochrony środowiska?
ODPOWIEDZ