Czytam Biblię, abyś ty nie musiał

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Czytam Biblię, abyś ty nie musiał

31-05-2026, 23:06

Elo,

Follow up do tematu "Czytam Koran, abys ty nie musial".
Siegnalem po Biblie znowu i czytam ja po raz trzeci (jakos tak zdarza mi sie srednio raz na dekade), i pomyslalem, ze moge przy okazji wyluskiwac co ciekawsze fragmenty. Nie chodzi o to, by wysmiewac, demonizowac czy cos, po prostu cytaty z krotkim komentarzem tego, co akurat przykuje mowa uwage.

Piata Ksiega Mojzeszowa, 12:2-3 - jasne instrukcje, co ma sie dziac z kultem podbitych narodow czczacych innych bogow - jak mozna historycznie stwierdzic, te przekonania towarzyszyly chrzescijanstwu przez wiele wiekow:
Doszczętnie zniszczycie wszystkie miejsca na wysokich górach, na pagórkach i pod każdym zielonym drzewem, gdzie służyły swoim bogom narody, którymi zawładniecie.
12:3
Zburzycie ich ołtarze, potłuczecie ich pomniki, popalicie ich święte drzewa, porąbiecie ich podobizny rzeźbione i zetrzecie ich imię z tego miejsca.
Find your flow
Awatar użytkownika
Dragazes
weteran forumowych bitew

Re: Czytam Biblię, abyś ty nie musiał

01-06-2026, 14:39

O, aż w uszach mi zagrało Call to Destruction Nile :D
A z jakiego to wydania to cytat?
Kolega czyta wszystko od początku do końca czy tylko wybrane fragmenty? Ja dawno temu odbiłem się od Kapłańskiej czy Liczb (już nie pamiętam), ale wróciłem do czytania ok 1,5 roku temu i jestem teraz na Samuelu. Kiedyś czytałem z jakiejś protestanckiej a teraz mam bardzo fajne tłumaczenie z Septuaginty i masą przypisów.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
ODPOWIEDZ