Szybko się zestarzałoDST pisze: ↑21-05-2026, 12:45Strasznie śmieszne to SnussoliniNerwowy pisze: ↑21-05-2026, 11:25Brawo ekipa MIGA, uśmiechamy się!Ascetic pisze: ↑13-05-2026, 22:55Wygląda, że jedyne co się udało wydębić przy ostatniej wizycie u pomarańczowego, snussowi się udało wydębić, to przerzut zibiego, kotip(a)eti i tego o którego była zazdrosna. Z przerzutem tych z Niemiec nie pykło.
https://wiadomosci.wp.pl/media-armia-us ... 150450752a
Coś tam podobno Snussolini próbował się dodzwonić do Trampka, ale gówno z tego wyszło. Kompromitacja cwela![]()
![]()
POlitykowanie
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir
Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
- Dragazes
- weteran forumowych bitew
Re: POlitykowanie
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
- trup
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
czy ja wiem... trump napisał co napisał, bo jego koncepcja wpływu na Polskę opiera się na NowRocky'm. Tak mu ktoś doradził, żeby napisał. Ziomki z partii nakłoniły go do zmiany decyzji, bo to była durnota.... więcej... jestem przekonany, że NowRocky nawet nie wiedział, że trump zrobi mu taką niespodziankę... bo... nie rozmawiali? 
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
- trup
aystentka w kajdankach, redaktor naczelny w koszuli i bokserkach... nieźle tam się dzieje w tym biurze-domu ssakiewicza.
- masterful
- Kontakt:
ASSystentka
- Ascetic
Mówisz, że obietnice administracji amerykańskiej od dzisiaj stały się gwarancjami? Można by zapytać ile z tych deklaracji, choćby co do zakończenia wojen, zaczynając od tej kacapskiej a kończąc na tej na BW stały się faktem.
Tak, żeby nie psuć nastroju niezdrowo podnieconym, jak tam reżimMaduro, urosł, zmalał? Wenezuela mlekiem i miodem już płynąca, czy trzeba poczekać jeszcze na atak na Kube? O to gdzie ta ropa teraz płynie, niegrzecznie pytać, tak jak o to jaka jest konotacja pomiędzy tą kradzieżą, a zablokowaniem cieśniny. Tak z innej strony zadaję pytanie, bo co do relokacji i zwiększenia zaangażowania mamy już takich co wszystko wiedzą, nawet przed rozpisaniem strategii przez Pentagon (ma to nastąpić za kilka tygodni).
lys på slutten av lys
dra til helvete
dra til helvete
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
Najbardziej żenujące jest to, że Rezydent und kameraden teraz przypisują sobie tę rzekomą "zasługę" w odniesieniu do tej tymczasowej decyzji Trumpa. Jeszcze kilka dni temu Przychlast z Kałcelarii Pana P na sugestie wykonania telefonu do Stanów, aby się Donnie z Piotrkiem Hegsethem opanowali zbywał wszystkich - "to problem rządu" itp, itd.
Jak Kosiniak z Kamyszem i resztą ekipy pofatygowali osobiście za wielką kałużę, i jak widać - ugrali swoje, to teraz "wielka zasługa Karola"
Ja pierdolę, co za łamagi...
Jak Kosiniak z Kamyszem i resztą ekipy pofatygowali osobiście za wielką kałużę, i jak widać - ugrali swoje, to teraz "wielka zasługa Karola"
Ja pierdolę, co za łamagi...
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
- Ascetic
Jak ugrają, to będzie można mówić o zasługach. Zacząć wyścig do przypisania sobie, kto, od kogo i za co.
Póki co mamy z jednej strony deklarację, z drugiej zabawę w komunikację do narodu: "taaaaa, Panie Karolu ... obiecał Pan, pożyjemy zobaczymy co tam się finalnie zmaterializuje".
Pytam. Za wyjątkiem jakiegoś gówniarza z snusskancelarii jest jakieś oficjalne stanowisko drecha? Podpisał się już pod tymi obietnicami? Podziękował trumpowi?
// Tak na marginesie tej całej medialnej sraczki i wróżenia z fusów, w związku z tym gdzie trafi te 4000-5000 Amerykanów, doskonale to pokazuje w jakim miejscu jest Polska, na ile realne jest zagrożenie ze strony kacapów w oczach tych co zakładam wiedzą więcej, i na ile akurat w jednym, bo jednym miejscu, ma rację choćby taki Zandberg. Wystarczy zliczyć jakim potencjałem dysponuje Skandynawia, Bałtowie i my, aby mieć centralnie wyjebane na to gdzie trafi te ∼
5000 Amerykanów. Oczywiście w zestawieniu z aktualnie zdziesiątkowanymi kacapami. Bo to zestawienie tylko na teraz.
Póki co mamy z jednej strony deklarację, z drugiej zabawę w komunikację do narodu: "taaaaa, Panie Karolu ... obiecał Pan, pożyjemy zobaczymy co tam się finalnie zmaterializuje".
Pytam. Za wyjątkiem jakiegoś gówniarza z snusskancelarii jest jakieś oficjalne stanowisko drecha? Podpisał się już pod tymi obietnicami? Podziękował trumpowi?
// Tak na marginesie tej całej medialnej sraczki i wróżenia z fusów, w związku z tym gdzie trafi te 4000-5000 Amerykanów, doskonale to pokazuje w jakim miejscu jest Polska, na ile realne jest zagrożenie ze strony kacapów w oczach tych co zakładam wiedzą więcej, i na ile akurat w jednym, bo jednym miejscu, ma rację choćby taki Zandberg. Wystarczy zliczyć jakim potencjałem dysponuje Skandynawia, Bałtowie i my, aby mieć centralnie wyjebane na to gdzie trafi te ∼
5000 Amerykanów. Oczywiście w zestawieniu z aktualnie zdziesiątkowanymi kacapami. Bo to zestawienie tylko na teraz.
lys på slutten av lys
dra til helvete
dra til helvete
- Sgt. Barnes
- zahartowany metalizator
- Niestety dalej mamy złą politykę informacyjną Waszyngtonu. Pytanie, czy konsultowano pierwszą i drugą decyzję z polską stroną. Tylko czy było to na zasadzie: zabieramy wam i nie interesuje nas wasza opinia. A teraz wysyłamy wam i teraz to jest wasz problem. Bo decyzja Trumpa wygląda jako przedstawiona ad hoc. Zostaliśmy obiema decyzjami de facto zaskoczeni – mówi WP płk. rez. Piotr Lewandowski, weteran z Iraku i Afganistanu i były dowódca bazy w Redzikowie.
- To jest główny komunikat. Polska jest określana przez stronę amerykańską jako modelowy sojusznik, a więc państwo, które inwestuje w obronność, rozwija zdolności wojskowe i bierze odpowiedzialność za bezpieczeństwo wschodniej flanki NATO. Nie zmienia to faktu, że szczegóły decyzji Trumpa wymagają doprecyzowania. Nadal nie wiemy, czy zapowiadane 5 tys. żołnierzy oznacza faktycznie nowy kontyngent ponad wcześniej planowaną rotację, czy raczej polityczne potwierdzenie przywrócenia wstrzymanego rozmieszczenia - zauważa dr Aleksander Olech.
To taki dobry, zimny kubeł wody na rozgrzane łby.
- To jest główny komunikat. Polska jest określana przez stronę amerykańską jako modelowy sojusznik, a więc państwo, które inwestuje w obronność, rozwija zdolności wojskowe i bierze odpowiedzialność za bezpieczeństwo wschodniej flanki NATO. Nie zmienia to faktu, że szczegóły decyzji Trumpa wymagają doprecyzowania. Nadal nie wiemy, czy zapowiadane 5 tys. żołnierzy oznacza faktycznie nowy kontyngent ponad wcześniej planowaną rotację, czy raczej polityczne potwierdzenie przywrócenia wstrzymanego rozmieszczenia - zauważa dr Aleksander Olech.
To taki dobry, zimny kubeł wody na rozgrzane łby.
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
- Ascetic
Dobra, nie ma się co pastwić. Stano z Mazurkiem zaraz odtrąbią sukces. To powinno wystarczyć.
Ja właściwie teraz zaczynam się jednakowoż martwić ... jak trump obieca, to wiadomo, obieca, a jak obieca, to obieca, nawet takim jednym rewolucjonistom w Iranie obiecał, że nie będzie już wieszanka, a jest, jak jest ... a martwić się to ja się już zaczynam tym, że trzeba mu będzie, tak ze 4 tygodnie kibicować, i nawet przymykać oko. Na jakąś tam kwa Pelestynę, czy co tam będzie chciał akurat rozdupczyć. Bo wiadomo obiecał, choć póki co to w szczególe to nie wiadomo co obiecał.
Ja właściwie teraz zaczynam się jednakowoż martwić ... jak trump obieca, to wiadomo, obieca, a jak obieca, to obieca, nawet takim jednym rewolucjonistom w Iranie obiecał, że nie będzie już wieszanka, a jest, jak jest ... a martwić się to ja się już zaczynam tym, że trzeba mu będzie, tak ze 4 tygodnie kibicować, i nawet przymykać oko. Na jakąś tam kwa Pelestynę, czy co tam będzie chciał akurat rozdupczyć. Bo wiadomo obiecał, choć póki co to w szczególe to nie wiadomo co obiecał.
lys på slutten av lys
dra til helvete
dra til helvete
- trup
To będzie wyglądać tak jak dotychczas, jak np. z zakończeniem wojny w Ukrainie w 24h, jak zakończenie reżimu w Wenezueli, jak pokonanie reżimu w Iranie....
czyli... mamy w Polsce powiedzmy 10 żołnierzy USA.
Trump mówi... Zabieramy wam pięciu, przeniesiemy ich tu i tam, aboooo... NIE! Zostawimy wam 2,5 z tych 5! Abooo.... NIE! Dodamy wam jeszcze 5! Do tych 5 co już macie! I będzie razem 10!
"Dżekuja Mr NowRocky za bardżo dobra win w presidential elekszyn! Ja lubia to! Polska wielki kraj! Trump Bless you!"
czyli... mamy w Polsce powiedzmy 10 żołnierzy USA.
Trump mówi... Zabieramy wam pięciu, przeniesiemy ich tu i tam, aboooo... NIE! Zostawimy wam 2,5 z tych 5! Abooo.... NIE! Dodamy wam jeszcze 5! Do tych 5 co już macie! I będzie razem 10!
"Dżekuja Mr NowRocky za bardżo dobra win w presidential elekszyn! Ja lubia to! Polska wielki kraj! Trump Bless you!"
- tabaluga
jestem dumny z mojego prezydenta dzięki niemu Polska jest bezpieczniejsza, a teraz wybraźcie sobie że to Rafafala jest prezydentem , co on mógłby załatwić ? chyba tylko podpaski dla żołnierek.
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
- tabaluga
znalazłem fajny kanał na youtube , znacie ?
MAGA // FAFO // RESTORE BRITAIN // OZE-SROZE
- Dragazes
No dobra, są tu jacyś koledzy z Krakowa? Co o tym wszystkim myślicie, ale pls bez zacietrzewienia politycznego. Ja wam (jeśli tu jesteście) to strasznie zazdroszczę, bo u mnie tego skurwysyna sutryka też próbowano wyjebać, ale dwukrotnie nie zebrano podpisów pod wnioskiem o referendum.
Ostatnio zmieniony 25-05-2026, 10:04 przez Dragazes, łącznie zmieniany 1 raz.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
-
Wojna
- w mackach Zła
Teraz czytam za odwołaniem tego PEŁOKA 171,581 - przeciwko - 3,631 BEKA TOTALNA . To samo będzie z tym GÓWNIANYM PSEŁDO NIERZĄDEM ZA 2 LATA .
-
NoGodsNoMasters
- postuje jak opętany!
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
Zdania o samym prezydencie nie mam, moge tylko powiedziec, ze poruszenie bylo maksymalne - wszedzie wciskano ulotki, przekonywano do udzialu, ciezko bylo pojsc do sklepu kupic sobie banana, by nie trzeba bylo o tym rozmawiac... Ci, ktorzy byli przeciwko, po prostu nie szli, bo wiadomo bylo, ze glos przeciw polega wlasnie na nie pojsciu, by nie osiagnac kworum, dlatego ten rozklad glosow tak wyglada, a nie inaczej.Dragazes pisze: ↑25-05-2026, 09:34No dobra, są tu jacyś koledzy z Krakowa? Co o tym wszystkim myślicie, ale pls bez zacietrzewienia politycznego. Ja wam (jeśli tu jesteście) to strasznie zazdroszczę, bo u mnie tego skurwysyna sutryka też próbowano wyjebać, ale dwókrotnie nie zebrano podpisów pod wnioskiem o referendum.
Find your flow
-
Wojna
- w mackach Zła
-
NoGodsNoMasters
- postuje jak opętany!
Jeżeli Łukaszek przerżnie z pancernym to ponownie prezydentem będzie kałowiec. Dam na to dwa paragony za pety z biedry.
- trup

https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7 ... toria.html
Kopiował akta urodzeń i zgonów, by tworzyć nowe tożsamości dla elitarnych szpiegów Putina w Polsce. "Zgromadził olbrzymią ilość danych" - ocenił prokurator. Oto kulisy działań warszawskiego urzędnika, który oszukał system i dorobił się na tym. Właśnie opuścił areszt.
Funkcjonariusze Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego weszli do jednego z miejskich urzędów w warszawskich Włochach chwilę po siódmej rano. Był marzec 2022 roku, 21 dni po pełnoskalowej inwazji Rosji na Ukrainę. Tomasz L., skromny archiwista z pensją 5 tys. złotych, miał przy sobie plecak od Armaniego. Ów plecak to oczko w głowie Tomasza. Trzymał w nim wiele swoich sekretów.(...)

Kim jest szpieg Tomasz L.? Czy w Polsce działa rosyjska agentura?
O kulisy funkcjonowania szpiega Tomasza L., o to, czy likwidacja WSI była zaplanowaną w Moskwie akcją rosyjskich służb wywiadowczych, a także, czy Tomasz L. był uprzedzony o tym, że przygotowane jest jego zatrzymanie i czy w Polsce działa rosyjska agentura – pytamy Kafira, byłego oficera jednostek rozpoznania oraz służb WSI i SKW, autora książek: Kontakt, Hajlajf, Weryfikacja, Jeremiada, Zawieszeni, WSI Żołnierze przeklęci.(...)
https://gazetabaltycka.pl/promowane/kim ... a-agentura
Bezapelacyjnie tak! To największa porażka polskich służb od 1918 roku! Nawet za komuny nie było większej wpadki!
Teraz mogę tak stwierdzić po zdarzeniu z zeszłego roku kiedy to ABW w marcu miesiąc po napaści Rosji na Ukrainę na podstawie informacji przekazanych przez CIA zatrzymało rosyjskiego szpiega SWR Tomasza L. Dosyć dokładnie prześledziłem opublikowane informacje na ten temat uzyskując wiedze ze źródeł oficjalnych jak i mnie oficjalnych oraz bazując na swojej.
Bazując na informacjach między innymi rzecznika ministra koordynatora służb specjalnych Stanisław Żaryna, który przekazał, że 57-letni L. był wieloletnim i doświadczonym urzędnikiem ratusza”, który kopiował dane wrażliwe i przekazując je Rosjanom. Tomasz L został zatrudniony w ratuszu za czasów Lecha Kaczyńskiego. Do pracy w stołecznym ratuszu ściągnęła w 2003 r. Elżbieta Jakubiak (wtedy dyrektor Biura). Szpieg przekazywał dane, które umożliwiał informacje potrzebne do tworzenia fikcyjnych tożsamości, tzw. wtórniki, pozwalające tworzyć „nielegałów” (oficer wywiadu przyjmujący inną tożsamość narodową, specjalnie dla niego przygotowaną) formalnie i bezpiecznie zaistnieć. Należy dodać iż Warszawskie archiwum USC ma w posiadaniu stare księgi parafialne z terenów należących przed II wojną światową do Polski, a obecnie do Ukrainy i Białorusi.
Kilka miesięcy po oświadczeniu Żaryna, dziennikarze TVN 24 ujawnili to, co w sprawie L przemilczał rzecznik ministra koordynatora służb specjalnych. Fakt, iż w przeszłości Tomasz L. miał także dostęp do wrażliwych danych, a w 2006 roku otrzymał dostęp do tajemnicy wojskowych służb specjalnych – jako członek komisji likwidacyjnej WSI, której Szefem z namaszczenia Macierewicza był Sławomir Cenckiewicz. Wymieniony przez lata sam o sobie mówił, że był napastnikiem – egzekutorem przy likwidowaniu WSI oraz doradcą Macierewicza przy tworzeniu nowych służb. Zastępcą w Komisji Likwidacyjnej Sławomira Cenckiewicza (dziś dyrektor Wojskowego Biura Historycznego), był Piotr Woyciechowski z wykształcenia astronom (dziś dyrektor Departamentu Centrum Pieniądza w Narodowym Banku Polskim. Wcześniej Woyciechowski był szefem Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych. Odwołany został w 2017 r. przez radę nadzorczą spółki, po konflikcie z pracownikami i związkami zawodowymi w spółce. W tle była także afera podsłuchowa, ujawnioną przez gazetę „Fakt”. Członkowie związków zawodowych PWPW prawdopodobnie byli podsłuchiwani w jednej z warszawskich restauracji. Jak by nie patrzył, przypomina to podsłuchy w SOWA, a za tą aferą podejrzewa się że mogli stać Rosjanie…
Komisja miała zinwentaryzować majątek WSI, w tym „aktywa operacyjne”, czyli tajnych współpracowników. W początkowej fazie dane członków-likwidatorów utajniono. Jak dla mnie nie było wiarygodnego powodu takiej decyzji.
W mojej prywatnej opinii Tomasz L. musiał należeć do wąskiego grona osób zaufanych Antoniego Macierewicza, no bo tylko takie osoby mogły mieć dostęp do wszystkich tajemnic likwidowanej służby wojskowej wywiadu i kontrwywiadu. Smaczku dodaje fakt iż wymieniony w środowisko prawicowe wniknął po legendą zainteresowań „Żołnierzami Wyklętymi”.
Jeśli Tomasz L. już wtedy pracował dla Rosjan to mógł im przekazać następujące informacje:
- – ściśle tajne dane personalne naszych agentów w Polsce i za granicą;
- – ściśle tajne dane oficerów operacyjnych;
- – ściśle tajne informacje o prowadzonych operacjach na wszystkich kierunkach w kraju i za granicą;
- – ściśle tajne informacje o planowanych operacjach przeciw obcym służbom specjalnym w tym Rosji;
- – ściśle tajne informacje o kadrze dowódczej Wojska Polskiego ( bo takie dane miała za zadanie zbierać służba specjalna wojskowa);
- – Ściśle Tajne informacje przekazywane przez naszych sojuszników z NATO;
- – Ściśle tajne informacje o faktycznym stanie armii polskiej jej brakach i i jej słabych punktach;
JEŚLI TAK BYŁO TO NASUWA SIĘ PODEJRZENIE, ŻE LIKWIDACJA WOJSKOWYCH SŁUŻB SPECJALNYCH W POLSCE BYŁA ZAPALANOWANA W MOSKWIE! I BYŁA PEŁNYM SUKCESEM ROSJI!
W obecnym czasie zaskakujące są wypowiedzi Sławomira Cenckiewcza, który wręcz odżegnuje się od znajomości z podejrzanym o szpiegostwo dla Rosji Tomaszem L. cytuje: „Nigdy nie znałem Tomasza L. Został mi on narzucony decyzją ministra obrony narodowej Radosława Sikorskiego i po iluś tam dniach po powołaniu komisji poznałem Tomasza L. Później również nie miałem z nim kontaktu”
Kilka dni później, Sławomir Cenckiewicz:
„miałem wątpliwości” wobec Tomasza L. związane z „jego zachowaniem”. „Domagał się, żeby robić tak poważne rzeczy jak na przykład ja”.
„kilku członków komisji, w tym jego, posłałem w teren”.
Zaskakujący jest też fakt, iż Sławomir Cenckiewicz sam stwierdził, iż o zatrzymaniu Tomasza L. przez ABW dowiedział się tego samego dnia od dziennikarza, to jest 17 marca tego roku, kiedy to ABW oficjalnie upubliczniło tę informację tydzień później…
Czemu o tym mówię? Bo zatrzymany Tomasz L. według niepotwierdzonych informacji miał zostać uprzedzony o zatrzymaniu dzień wcześniej. Czyli gdzieś już wtedy nastąpił przeciek! Należy nadmienić, iż Tomasz L przed zatrzymaniem zdążył przekazać swoje elektroniczne nośniki pamięci profesjonalnemu informatykowi, by je „wyczyścił”.
Chcę zaznaczyć, że taka informacja o planowanym zatrzymaniu nie jest dostępna w biuletynie u wójta gminy na tablicy ogłoszeń. To są informacje ściśle tajne i wie o nich niewielka grupka osób z najwyższego szczebla Rządowego i ABW a to wskazuje, iż Tomasz L nie był sam! W mojej ocenie w Polsce działa ruska agentura i to dosyć mocno na dodatek wysoko uplasowana!
Dom Tomasza L. przeszukano „tak drobiazgowo, że oficerowie ABW spuścili wodę z rur w poszukiwaniu ukrytych nośników pamięci”
Jak dla mnie zbyt dużo zbiegów okoliczności… ale może się nie znam… Nie mówiłbym o tym, ale jeśli obecne służby specjalne pozwalają funkcjonariuszom państwowym piastującym obecnie wysokie stanowiska państwowe, którzy byli w przeszłości w tych komisjach ds. likwidacji/weryfikacji Wojskowych Służb Specjalnych na bardzo mocne ostatnimi czasy wypowiedzi w massmediach, w których świadomie bądź nie, zrzucając winę na innych, tworząc w ten sposób zasłonę dymną i wprowadzając w błąd opinię publiczną to uważam, że jako były oficer WSI, który musiał stanąć przed członkami Komisji Weryfikacyjnej, a do moich danych miał dostęp człowiek podejrzany o współprace z Rosją, mam też prawo wypowiedzi w tym temacie, bo jak się okazuje, ci członkowie komisji to nie byli jednak tacy nieskalani rycerze na białych koniach w srebrnych zbrojach…
Czym się teraz zajmujesz i czy planujesz powrót do armii?
Współprowadzę niewielką firmę, piszę książki, jestem jednym z twórców programu na You Tube „Wygadani Weterani”, gdzie w większym stopniu odnoszę się do powyższych problemów. Przygotowuje się też do realizacji swojego autorskiego projektu „Gra Kafira”. Ponadto piszę kolejne książki (bo nie jedną). Ponadto ostatnio zaczynam stawiać pierwsze kroki jako dziennikarz lub jak kto woli reporter. Tak więc jestem mocno zajętym człowiekiem. Do armii już nie wracam. To zamknięty rozdział w moim życiu. Teraz czas na młodszych. Musiałbym zrezygnować z tego wszystkiego co robię aktualnie, a zbyt mi się to podoba.
[Rozmawiał: Bronisław Waśniewski-Ciechorski]
- trup
Acha.... a tablicę z Jaśkiem woziłeś wodzu? Postawił chociaż flaszkę za to?

A TERAZ UWAGA!!!
Najpierw dostarczyli 1/3 fałszywych podpisów pod wnioskiem o referendum a teraz przestępca skazany prawomocnym wyrokiem, zamieszany w aferę z kryptowalutami, stał się jedną z głównych twarzy referendum w Krakowie!
Jest prawomocnie skazany za grożenie dziennikarzowi TVN. Sprawa ma związek z największą giełdą kryptowalut w Polsce - Zondacrypto.
Mateusz Jaśko, który aktywnie włączył się w akcję, mającą doprowadzić do odwołania z funkcji prezydenta Krakowa Aleksandra Miszalskiego usłyszał wyrok czterech miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na dwa lata za kierowanie gróźb pod adresem Michała Fuji, dziennikarza TVN i oferowanie mu miliona złotych łapówki w zamian za odstąpienie od przygotowania materiału na temat giełdy kryptowalut.
Kim jest Mateusz Jaśko?
Mateusz Jaśko to krakowski bloger, twórca facebookowego profilu „Co jest nie tak z Krakowem?", znany z ostrych ataków na prezydenta miasta Aleksandra Miszalskiego.
Od grudnia 2023 roku jest też radnym dzielnicowym z krakowskiej Krowodrzy.
W 2024 roku ogłosił, że startuje w wyborach na prezydenta Krakowa. Na dwa miesiące przed głosowaniem wycofał się jednak, tłumacząc to względami osobistymi.
To między innymi on stoi za akcją wywieszania na rogatkach miasta billboardów z napisem: "Zbliżasz się do Krakowa, miasta epidemii kolesiosiostwa" i oblepianiem ulicznych słupów reklamowych plakatami szkalującymi prezydenta i miejskich radnych z Koalicji Obywatelskiej. Na swoim profilu niemal codziennie publikuje filmiki i posty godzące w Miszalskiego. Aktywista ma też kryminalną przeszłość.
Trzy wyroki Jaśki za pobicia.
---------------------------------
W młodości był trzykrotnie skazywany za pobicia. Te wyroki uległy już zatarciu, przypomnieli o nich jednak dziennikarze wp.pl.
- 1.
Portal opisuje, jak wiosną 2011 roku 23-letni Jaśko zaczepił grupę osób na ul. Kazimierza Wielkiego w Krakowie. W tym zdarzeniu poturbowane zostały między innymi dwie kobiety, jedna z nich została uderzona przez Jaśkę pięścią w twarz, druga przewrócona na ziemię. Niedoszły kandydat na prezydenta Krakowa został za to skazany na karę 6 miesięcy ograniczenia wolności i prace społeczne.
- 2.
Do kolejnego incydentu z jego udziałem doszło w lipcu 2012 r. w Krakowie, gdy wspólnie z dwójką znajomych zaatakował trzech przechodniów. Jak relacjonują
dziennikarze wp.pl w wyniku pobicia jeden z poszkodowanych doznał złamania kości udowej i musiał mieć wstawioną endoprotezę. Jaśko został skazany na rok
więzienia w zawieszeniu na trzy lata, 800 zł grzywny i 5 tys. zadośćuczynienia dla
najciężej pobitego mężczyzny.----------------------------------------------------
- 3.
Dwa lata później usłyszał wyrok pięciu miesięcy pozbawienia wolności w zawieszeniu na 2 lata za złamanie nosa młodemu mężczyźnie.
Groźby i milion łapówki dla dziennikarza TVN.
W kwietniu ubiegłego roku w krakowskim Sądzie Apelacyjnym Mateusz Jaśko usłyszał wyrok czterech miesięcy pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem wykonania kary na 2 lata i zapłaty 10 tys. zł grzywny.
Miało to związek z wydarzeniami, które rozegrały się w 2020 roku. Reporter stacji TVN Michał Fuja przygotowywał wówczas materiał o największej w Polsce giełdzie kryptowalut BitBay (obecnie Zondacrypto). W trakcie prac nad reportażem zgłosił się do niego Mateusz Jaśko. Według relacji dziennikarza Jaśko miał go nakłaniać do zaprzestania prac nad reportażem.
Najpierw miał oferować pieniądze. Na początku była to kwota kilkudziesięciu tysięcy złotych, potem wzrosła do 100 tysięcy, a ostatnia oferta wynosiła już milion złotych. Miał mówić dziennikarzowi, że taniej jest kogoś „połamać", niż przekupić, więc lepiej, żeby wziął te pieniądze. Dziennikarz przez pewien czas musiał ukrywać się z rodziną, dostał też ochronę!
W piątek 10 kwietnia w rozmowie z lokalnym portalem Kanał Krakowski, Michał Fuja na pytanie dziennikarza, czy Jaśko jest bandytą, czy tylko pożytecznym idiotą odparł:
- Jedno nie wyklucza drugiego.
Oglądając jego filmiki, nie widać w nich za dużo błyskotliwości, ale na pewno jest skuteczny. Pytanie, czy robi to jako aktywista, czy działa na czyjeś zlecenie. Według mnie jest przez kogoś inspirowany.
Tak samo, jak był inspirowany w mojej sprawie, bo przecież on sam nie mógł nagle wyciągnąć z kapelusza miliona złotych. Miał zleceniodawców. Wskazywał nawet te osoby, stąd wiem, że były związane z krakowskim światkiem przestępczym - mówił Fuja i dodał, że podczas procesu Jaśko do końca nie chciał przyznać, na czyje zlecenie działa i kto mu dał pieniądze. Mówił, że to środki pożyczone z jego kręgów polityczno-biznesowych.
Kiedy pytamy go o prawomocny wyrok za grożenie dziennikarzowi, szybko ucina jednak temat i mówi, że bez obecności adwokata (broni go znany w Krakowie i wpływowy mecenas Jan Znamiec, w przeszłości obrońca między innymi w sprawie "kantoru Wielopole"), nie będzie o tym rozmawiał. Dodaje, że nie przyznaje się do zarzutów.
- Anna Kolet
Gazeta Wyborcza
Cały artykuł czytaj tutaj: https://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,444 ... oi-za.html