III Wojna Światowa

Scena polityczna, konflikty wojenne, problemy globalne

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir

Regulamin forum
"Ludzie, którzy nie potrafią kontrolować własnych emocji, próbują kontrolować zachowania innych ludzi" - John Cleese
ODPOWIEDZ
tabaluga
weteran forumowych bitew

Re: III Wojna Światowa

18-01-2026, 18:43

te protesty są po to aby podbić cenę za jaką sprzedadzą się Trumpowi :D
MAGA
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

18-01-2026, 19:40

tabaluga pisze:
Jakbyś miał okazję to pierwszy byś mu galę zrobił
tabaluga
weteran forumowych bitew

18-01-2026, 19:47

empir pisze:
tabaluga pisze:
wielką piękną galę na której dostałby nagrode nobla :lol:
MAGA
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

18-01-2026, 20:35

tabaluga pisze:
18-01-2026, 19:47
empir pisze:
tabaluga pisze:
wielką piękną galę na której dostałby nagrode nobla :lol:
Nobla dla klaunów nie przyznają.
Ani za gałę ale ty pewnie dla przyjemności :)
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

18-01-2026, 20:44

Będzie bombardowanie Norwegii jak amen w pacierzu!

Teraz wysłali Meloni, żeby go zmiękczyła bo on ma slabość do bab... ale to jest dureń :D
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-01-2026, 11:29

Bombardowanie Oslo coraz blizej.
"Drogi Jonasie: Zważywszy na to, że twój kraj postanowił nie przyznać mi Pokojowej Nagrody Nobla za powstrzymanie ośmiu wojen, nie czuję już obowiązku myślenia wyłącznie o pokoju, choć zawsze będzie on dominujący, ale mogę teraz myśleć o tym, co jest dobre i właściwe dla Stanów Zjednoczonych Ameryki"

Teraz dziad się odpalił i będzie dopiero robił po złości Europie.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 11:55

Będzie dobrze, Ursula von der Leyen nie pozwoli na pomiatanie Europą :pray:
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-01-2026, 12:40

Dragazes pisze:
Przecież Norwegia nie jest w UE to co ma do tego Urszula?
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

19-01-2026, 12:51

Stany Zjednoczone są krajem przewidywalnym, szanującym zasady. Dywagacje o najeździe militarnym USA na Danię czy Grenlandię można włożyć między bajki - mówił w rozmowie z TVN24 były minister aktywów państwowych i wicepremier w rządzie PiS Jacek Sasin.
Spocznij. Wolno palić. :super:
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 12:56

Tatuś pisze:
Dragazes pisze:
Jest mocno zsynchronizowana z UE. Ale bardziej mi chodziło o całą akcję z Grenlandią i cłami.
Should the compact Disc become soiled by fingerprints, dust or dirt, it can be wiped with a clean and lint free soft, dry cloth. If you follow these suggestions, the Compact Disc will provide a lifetime of pure listening enjoyment.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-01-2026, 13:32

Dragazes pisze:
Tatuś pisze:
Dragazes pisze:
Jest mocno zsynchronizowana z UE. Ale bardziej mi chodziło o całą akcję z Grenlandią i cłami.
Co to znaczy zsynchronizowana?

PS. Obejście tych ceł jest banalne. Export przez Węgry :D Takie Audi ma fabrykę w Gyorze, niech stamtąd wysyła papiery do aut. Jak Orban fiknie to można ogłosić zawsze redukcję miejsc pracy a ludzie i tak mają go dość.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 13:41

Tatuś pisze:
19-01-2026, 13:32
Dragazes pisze:
Tatuś pisze:

Co to znaczy zsynchronizowana?

PS. Obejście tych ceł jest banalne. Export przez Węgry :D Takie Audi ma fabrykę w Gyorze, niech stamtąd wysyła papiery do aut. Jak Orban fiknie to można ogłosić zawsze redukcję miejsc pracy a ludzie i tak mają go dość.
Proszę, https://en.wikipedia.org/wiki/Norway%E2 ... _relations
A gdyby tak ją anektować do UE? :think:

Ciekawe w sumie jakie będą losy zeszłorocznego porozumienia pomiędzy UE a USA w sprawie jednostronnych ceł po tym co się ostatnio odpierdziela.
Awatar użytkownika
Tatuś
weteran forumowych bitew
Kontakt:

19-01-2026, 13:47

Gdzie tu widzisz informację o jakimś sojuszu militarnym zarządzanym przez Urszulę?
Dragazes pisze:
Anektować to chce Rosja, Donbas. UE jest organizacją dobrowolną a inicjatywę do przystąpienia musi wyrazić sama Norwegia.
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 14:14

Tatuś pisze:
19-01-2026, 13:47
Gdzie tu widzisz informację o jakimś sojuszu militarnym zarządzanym przez Urszulę?
Dragazes pisze:
Anektować to chce Rosja, Donbas. UE jest organizacją dobrowolną a inicjatywę do przystąpienia musi wyrazić sama Norwegia.
A czy ja kiedykolwiek pisałem o sojuszu militarnym? Powiedziałem tylko, że Norwegia pomimo tego, że nie jest w UE to jest z nią zsynchronizowana. Pojęcie nieostre i niefachowe :) Nie chce mi się tłumaczyć i odpowiadać z łapania za słówka, jest dla mnie po prostu oczywiste, że jeśli były jakakolwiek przypał w Norwegii (w co nie wierzę) to odbiłoby się to baaardzo na innych krajach w tej UE będących.
Kończąc: mam nadzieję, że Europa jakoś z tej bardzo trudnej sytuacji wyjdzie, bo takiej presji ze wschodu i z zachodu to nikt się jeszcze 5 lat temu (a co to jest 5 lat w historii, tyle to trwają kadencje różnych instytucji w krajach demokratycznych) raczej nie spodziewał.
Pelson
rasowy masterfulowicz

19-01-2026, 14:54

Dragazes, akurat Obama cisnął EU odnośnie współpracy z Rosją i Chinami i uzależnienia, zwłaszcza niemieckiego przemysłu, od:
a) rosyjskiego paliwa
b) chińskiego rynku.
będąc jednocześnie chronionym militarnie przez USA i nie musząc inwestować we własną obronność.
EU (Niemcy) siedziało okrakiem na płocie i w dupie miało prośby USA.
Więc teraz, akurat wg mnie całkiem zrozumiale, pomimo całej mojej niechęci do Trumpa, USA przeszło od prośby do groźby. Okazało się, któryś już raz z kolei zresztą, że jak się Niemiec nie pociśnie NA MAKSA, to kanclerstwo będzie się zachowywać kunktatorsko.
Więc to co robią Putin i Trumpek to, może nie najlepsze co nas może spotkać, ale coś pozytywnego. Bo zmusza UE do wyjścia z tej ciepłej pierzyny i ogarnięcia swojego pierdolnika i bycia zaangażowanym graczem międzynarodowym. A, że Wschód i Zachód robią to metodą przysłowiowego plaskacza wynika tylko z tego, jak gnuśna i zależna od zachcianek niemieckiego przemysłu stała się Unia.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-01-2026, 15:31

Prawdę powiedziawszy poza tym, że typ jest kompletnym i dokumentnym wariatem*, to ja już nic z tego k-wa nie rozumiem. Nie wiem kto jest matką i synem kogo, ani kto kogo tutaj okradł a kto przyniósł węgiel. Kompletny mess i pierdolnik w jednym xD

*Oczywiście mówię i piszę o trampie. Ten list do premiera Norwegii to jest taki level odklei, że właściwie trzeba być wariatem, aby nie dostrzec w nim ręki wariata. Choć do niedawna miałem pewne wątpliwości na ile tramp robi jakiś cosplay prezydenta, albo to jest specyficzny performance połączony z wejściem do matrixa od Tomasza48, czy jak tam koledze jest. Od dzisiaj nie mam już żadnych wątpliwości. - Dej mnie nobla, bo pokoju nie będzie, kuchni też nie - xD
Ostatnio zmieniony 19-01-2026, 15:33 przez Ascetic, łącznie zmieniany 1 raz.
lys på slutten av lys

dra til helvete
Awatar użytkownika
Dragazes
w mackach Zła

19-01-2026, 15:33

Pelson pisze:
19-01-2026, 14:54
Dragazes, akurat Obama cisnął EU odnośnie współpracy z Rosją i Chinami i uzależnienia, zwłaszcza niemieckiego przemysłu, od:
a) rosyjskiego paliwa
b) chińskiego rynku.
będąc jednocześnie chronionym militarnie przez USA i nie musząc inwestować we własną obronność.
EU (Niemcy) siedziało okrakiem na płocie i w dupie miało prośby USA.
Więc teraz, akurat wg mnie całkiem zrozumiale, pomimo całej mojej niechęci do Trumpa, USA przeszło od prośby do groźby. Okazało się, któryś już raz z kolei zresztą, że jak się Niemiec nie pociśnie NA MAKSA, to kanclerstwo będzie się zachowywać kunktatorsko.
Więc to co robią Putin i Trumpek to, może nie najlepsze co nas może spotkać, ale coś pozytywnego. Bo zmusza UE do wyjścia z tej ciepłej pierzyny i ogarnięcia swojego pierdolnika i bycia zaangażowanym graczem międzynarodowym. A, że Wschód i Zachód robią to metodą przysłowiowego plaskacza wynika tylko z tego, jak gnuśna i zależna od zachcianek niemieckiego przemysłu stała się Unia.
Fajny komentarz. Tak, ja też rozumiem działania USA w ten sposób i wielka szkoda, że do elit europejskich nie dotarło po dobroci.
W starożytności Ateńczycy też takiego plaskacza potrafili strzelić fikającym "sojusznikom" w Związku Morskim. Hegemon ma swoją wizję a to całe pitolenie o wspólnych wartościach jest tylko do malutkich :)
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

19-01-2026, 15:53

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/202 ... dy-pokoju/
Prezydent Karol Nawrocki został zaproszony przez Donalda Trumpa do udziału w Radzie Pokoju, która ma zarządzać Strefą Gazy - potwierdził Polsat News przedstawiciel MSZ. Oprócz polskiego przywódcy do Rady zostali również zaproszeni m.in. prezydent Rosji Władimir Putin oraz premier Węgier Viktor Orban.

Także tego.....
hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
ODPOWIEDZ