Co teraz czytacie? v.2

Czytasz coś więcej niż etykiety Domestosa w kiblu?

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SODOMOUSE
mistrz forumowej ceremonii

Re: Co teraz czytacie? v.2

17-07-2026, 10:17

Sgt. Barnes pisze:
17-07-2026, 09:06
Książka zdecydowanie lepsza, ale film też świetny, mimo, że dużo rzeczy pominięto. Warto znać obie te rzeczy. :yes:
Obrazek
książkę czytałem zaraz po polskim wydaniu, wydawnictwa Iskry rok 1990. Jako młodego człowieka, zawsze zafascynowanego najmroczniejszym horrorem, pamiętam, jakie wrażenie na mnie ten tytuł wywarł. Przenikliwy niepokój, napięcie, izolacja, szaleństwo, tajemnice hotelu, kilkuletnie medium chłopca, które widziało zbyt wiele...Ówczesny nastolatek, chłonący ten klimat, to nie mogło się dobrze skończyć i trwa do dzisiaj.... Film, także dość szybko obejrzałem z jakiegoś VHS...Potem była ta nieszczęsna wersja 1997 (także jako miniserial),
Obrazek

trzeba wiedzieć także:
Obrazek

Krótko, po kontakcie z książką, czy filmem (Kubricka), wjechała 7"EP 1991 amerykańskiego MORTICIAN "Mortal Massacre", z użytymi w muzyce, samplami z tego filmu. Co jeszcze bardziej zbeształo, zdeprawowało gust młodego poznańskiego fana tych klimatów....Ech, "kiedyś" to było :tellmemore: Redrum, redruuum, redruuuum !!!!!!!!!!!!!!!!!

Wszystkie tajemnice Lśnienia

piotraz
rasowy masterfulowicz

Re: Co teraz czytacie? v.2

17-07-2026, 10:32

Tytuł nad tytuły!!!!
Za każdym razem jestem poskładany. Do książki dawno nie wracałem (muszę to nadrobić),ale film 2-3x w roku wjeżdża i robi to co ma zrobić. :darksidepepe:
ODPOWIEDZ