Z jakiego nośnika słuchamy muzyki w 2026

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Przeważajacy nośnik

Płyta winylowa
5
13%
Płyta CD
22
55%
Kaseta magnetofonowa
2
5%
Źródła cyfrowe
11
28%

Liczba głosów: 40
NoGodsNoMasters
w mackach Zła

Re: Z jakiego nośnika słuchamy muzyki w 2026

29-09-2026, 08:37

Alkoholokaust pisze: ↑
27-09-2026, 18:14

Z drugiej strony taka koncertówka Triumph of Death brzmi przewspaniale, więc jednak można.
O widzisz! Miałem ją zakupić, ale zdążyłem o niej zapomnieć.

Co do trwałości i jakości. Dobrze przechowywane nośniki przeżyją nas wszystkich. Z kolei brzmienie jest kwestią dyskusyjną. "Technika" i wykresy wskazują na cd, ale każdy słyszy inaczej. Ja już pomijam, że zarówno sprzęt do odtwarzania cd jak i (tu może nawet bardziej) gramofony, a w szczególności dobór wkładki potrafią zrobić z głowy budyń. Także jednoznaczne określenie co lepsze jest wyzwaniem karkołomnym. zbyt dużo zmiennych. Trzaski? Jakieś tam są. Myjka oraz odpowiedni napar łagodzą ten efekt na tyle, że jest to praktycznie pomijalne. No chyba, że ktoś ma sporo zajechanych winyli i bardzo wyczulone ucho. Być może to sprawa pokoleniowa, bo był czas, nie wiedzieć czemu tu i ówdzie gloryfikowany, gdy niewiele potrafiło przeszkodzić w odbiorze muzyki przegrywanej i słuchanej na sprzęcie z patyków. takie doświadczenie pozwala przymknąć ucho na pewne niedoskonałości. Cieszę się, że dożyłem "problemów", gdy wszystko jest pod ręką z możliwością dostępu niemal bez ograniczeń.
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

29-09-2026, 08:40

Zdecydowanie CD, choć w tym roku wdepnąłem w winyle i pewnie zbiór tego nośnika będzie się powiększał, zwłaszcza w aspekcie starch tytułów, gdzie muza rejestrowana byłą jeszcze analogowo i same wydania opierały się na analogowym masteringu.

Z płatnych streamingów nie korzystam. Bandcamp iYT wystarczają mi w celu "obadania" lub "przeglądu" zajawek. Jak chce coś kupić to kupuje
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

29-09-2026, 09:08

DST pisze: ↑
28-09-2026, 21:55
Po drugie, muzyka słuchana ze Spotify często przelatuje mi przez głowę i nic z niej nie wynoszę, szczególnie jak wpadnę w kompulsywny bunnyhopping, który czasem się zdarza. Dodaję sobie zatem interesujące albumy do biblioteki, mielę po kilka/kilkanaście razy i to co jest bdb kupuję najczęściej na CD (o ile nie ma dystrybucji jako nowy NEUROSIS) co jest równoważne z usunięciem z biblioteki.
Zawsze możesz robić jak ja. Nie używam żadnych funkcji Spotify - żadnych bibliotek, playlist czy broń Boże polecania muzyki. Tylko wyszukiwarka is real. Oczywiście nie jestem takim ideologicznie minimalistycznym ascetą, tylko po prostu jestem ułomny i utrudniam sobie życie gdzie się da - co w tym akurat przypadku chyba wychodzi mi na zdrowie. Na początku, gdy zaczynałem z tym zabawę, nie wiedziałem, że w Spotify w ogóle są jakieś inne opcje niż baza muzyki i możliwość jej słuchania :hehehe: Potem zostałem uświadomiony, ale przyzwyczaiłem się, że ich nie używać i nie używam. Ustawione mam tak, że włączam album, leci do końca i stop. I wtedy wyszukuję se kolejny.

W ogóle jedna z rzeczy, które mnie w technologii szczególnie brzydzą, to algorytmy polecające. Nie będzie mi żaden cyfrowy kutas mówił czego mam słuchać. Możliwe, że sporo przez to tracę, ale spora część tej zabawy to odkrywanie muzyki samodzielnie, przez lekturę recenzji, różnych artykułów, list itp czy sprawdzanie rekomendacji znajomych. Świadoma rezygnacja z tego elementu wydaje mi się jakaś taka, nie wiem, uwłaczająca duchowo. Nie wiem ilu jest na świecie ludzi, którzy całkowicie przestawiają się na algorytm i nie korzystają z innych metod (pewnie więcej niż bym chciał), ale raczej nie jest to towarzystwo z którym bym się dogadał.

Offtop wyszedł, ale wygląda na to, że temat nośników ma silny związek z kwestią higieny słuchania muzyki, a to w końcu też ważne.
28-09-2026, 21:32
Do winyla nie mam żadnego sentymentu, bo nie dorastałem z nim, ale oczywiście zajebiście brzmi i wygląda.
Jak miałem 5 czy 6 lat, to rodzice zostawiali mnie czasami u babci na przechowanie bo cośtam. A babcia, żeby znaleźć mi zajęcie, sadzała mnie czasem w kącie i mówiła "masz, tu są płyty świętej pamięci dziadka, tu jest gramofon, słuchaj se, niech sie na coś przydadzą". Nauczyła mnie odpalać płyty na tanim i upiornie badziewnym (wtedy tego nie wiedziałem) patefonie Unitry, no i słuchałem tego Beethovena czy innego Rimskiego-Korsakowa. Do tego stopnia mi się to wgryzło w łeb, że do dzisiaj mam problem z faktem, że na winylach może być inna muzyka niż poważna. Czasami wpadam do kolegi, który zbiera rzeczy z pogranicza rocka, jazzu i funku (kult siedemdziesiony na maksa) i nie jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że z winyla da się słuchać Hendrixa albo Herbiego Hancocka. A żeby z winyla leciał black metal, to to już mi się wydaje jakieś w ogóle kurwa nieprzyzwoite. To trochę jakby jeść hamburgera w skafandrze kosmonauty albo pójść do sklepu w płetwach i masce do nurkowania. Jak kiedyś będę stary, to zacznę przewalać pieniędze na winyle i wtedy największym aktem transgresji będzie słuchanie LP z jakimś serowym new romantic.
długopisyyyyy pisze:]odezwał się największy black metalowiec. Miastowy krawaciarz co chodzi na 8 godzin do budynku z rurami i rozmawia w przerwach z grubymi dziewczynami na papierosa i sie tam hihoczą wszyscy do ziebie jakby kartofla mieli w dupie
Awatar użytkownika
DST
zahartowany metalizator

29-09-2026, 09:26

Żwirek i Muchomorek pisze: ↑
Nie używam żadnych funkcji Spotify - żadnych bibliotek, playlist czy broń Boże polecania muzyki. Tylko wyszukiwarka is real.
Biblioteka nie ma nic wspólnego z playlistami i innymi algorytmicznymi rzeczami. Gdy jakiś album mnie interesuje to klikam sobie przy nim przycisk i wpada do mojej osobistej biblioteki, żeby o nim nie zapomnieć i poświęcić mu uwagę. Zbieram więc kilka pozycji i słucham ich na okrągło kupując na końcu to co jest bdb. To moja próba uniknięcia przebodźcowania i skakania po muzyce słuchając jej po razie.
Jak miałem 5 czy 6 lat, to rodzice zostawiali mnie czasami u babci na przechowanie bo cośtam. A babcia, żeby znaleźć mi zajęcie, sadzała mnie czasem w kącie i mówiła "masz, tu są płyty świętej pamięci dziadka, tu jest gramofon, słuchaj se, niech sie na coś przydadzą". Nauczyła mnie odpalać płyty na tanim i upiornie badziewnym (wtedy tego nie wiedziałem) patefonie Unitry, no i słuchałem tego Beethovena czy innego Rimskiego-Korsakowa. Do tego stopnia mi się to wgryzło w łeb, że do dzisiaj mam problem z faktem, że na winylach może być inna muzyka niż poważna. Czasami wpadam do kolegi, który zbiera rzeczy z pogranicza rocka, jazzu i funku (kult siedemdziesiony na maksa) i nie jestem w stanie przyjąć do wiadomości, że z winyla da się słuchać Hendrixa albo Herbiego Hancocka. A żeby z winyla leciał black metal, to to już mi się wydaje jakieś w ogóle kurwa nieprzyzwoite. To trochę jakby jeść hamburgera w skafandrze kosmonauty albo pójść do sklepu w płetwach i masce do nurkowania. Jak kiedyś będę stary, to zacznę przewalać pieniędze na winyle i wtedy największym aktem transgresji będzie słuchanie LP z jakimś serowym new romantic.
Dziwne podejście, nie powiem. Pierwszy raz spotykam się z taką perspektywą :mrgreen:
Awatar użytkownika
Żwirek i Muchomorek
weteran forumowych bitew

29-09-2026, 09:59

29-09-2026, 09:26
Żwirek i Muchomorek pisze: ↑
Nie używam żadnych funkcji Spotify - żadnych bibliotek, playlist czy broń Boże polecania muzyki. Tylko wyszukiwarka is real.
Biblioteka nie ma nic wspólnego z playlistami i innymi algorytmicznymi rzeczami. Gdy jakiś album mnie interesuje to klikam sobie przy nim przycisk i wpada do mojej osobistej biblioteki, żeby o nim nie zapomnieć i poświęcić mu uwagę. Zbieram więc kilka pozycji i słucham ich na okrągło kupując na końcu to co jest bdb. To moja próba uniknięcia przebodźcowania i skakania po muzyce słuchając jej po razie.
Brzmi jak coś w rodzaju ustawiania sobie playlisty w Winampie, gdzie, jak wiadomo, wrzucało się kilka albumów i se wisiały w playliście tak długo, aż robiło się ich za dużo i coś trzeba było usunąć. Sprawdzę to :think:
długopisyyyyy pisze:]odezwał się największy black metalowiec. Miastowy krawaciarz co chodzi na 8 godzin do budynku z rurami i rozmawia w przerwach z grubymi dziewczynami na papierosa i sie tam hihoczą wszyscy do ziebie jakby kartofla mieli w dupie
ODPOWIEDZ