czy ktos moze mi powiedziec o co chodzi i jak sa naliczane oplaty przy przesylkach z zagranicy?
wakacje - paczka z norwegii - 3 plyty cd (z pudelkami) - koszt wpisany na kwitku z zawartoscia - plyty wartosc 20 euro. oplata na poczcie blisko 80 zl
aktualnie - paczka z tajlandii - 7 plyt cd (bez pudelek) - koszt wpisany na kwitku z zwartosci - plyty 18usd. oplata na poczcie 35 zl.
gdzie sens? gdzie logika?
Hokus pokus - znikło ! czyli potyczki z Pocztą Polską
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- ggfh
- weteran forumowych bitew
- Stoigniew
- zahartowany metalizator
Re: Hokus pokus - znikło ! czyli potyczki z Pocztą Polską
sensu i logiki nie ma w tym bajzlu żadnego:
dwa razy brałem z Brazylii, od tego samego sprzedawcy na discogs - raz mi policzyli cło i opłaty pocztowe, łącznie około 60 zeta, a za drugim razem ani grosza nie wzięli, brałem skromnie, po dwa CD
dwa razy brałem z Brazylii, od tego samego sprzedawcy na discogs - raz mi policzyli cło i opłaty pocztowe, łącznie około 60 zeta, a za drugim razem ani grosza nie wzięli, brałem skromnie, po dwa CD
-
Morbid Marcin
Nie ma żadnej, aczkolwiek ostatnio jak zakupiłem 3 taśmy w Kanadzie i mi małż odebrał z poczty, zapłaciwszy 54 Ziko, to zapytałem, skąd są w ogóle te ceny. Odpisali mi, że 20 złotych to przyjęcie do oclenia, 13 to opłata celna, zaś 21 to VAT. Odpisałem im, że VAT zapłaciłem już , kupując na BC. Czekam na odpowiedź. Wolna amerykanka na pełnej.
Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....
-
Morbid Marcin
Co ciekawe, i może komuś się przyda, wszystkie zakupy w 20BS i willowtip zawsze przechodzą bez jakichkolwiek opłat. I tak to trwa od wielu lat.
http://www.discogs.com/seller/morbidmarcin?limit=50 NOWE RARY SIĘ CZAJĄ....
- knaar
- rasowy masterfulowicz
To samo miałem z Hells Headbangers. Chyba mają jakiś sposób na obejście opłat. Jakieś wysyłki do pośrednika czy co. Moja paczka z Hells miała zaklejoną etykietę z US jakąś niemiecką i szła do mnie jako europejska.Morbid Marcin pisze: ↑11-09-2026, 20:41Co ciekawe, i może komuś się przyda, wszystkie zakupy w 20BS i willowtip zawsze przechodzą bez jakichkolwiek opłat. I tak to trwa od wielu lat.
- Sybir
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Niestety, ostatnio nadziałem się na opłatę dodatkową za paczkę z 20BS - za trzy placki i jedno cedeczko dopłaciłem 48 kapsli bodajże.
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Generalnie przy opłatach spoza eu istotne jest, czy nadawca na deklaracji celbej zaznaczy Gift czy Sale of goods. Przy drugiej opcji oprocz opłat pocztowo celnych dodatkowo VAT. Jeśli Gift, to musi też wysłać jako osoba prywatna. Jeśli zaznaczy Gift, ale wyśle jako Costam Records, to + VAT. Jeśli Gift i za duża wartość, to +VAT. Wysyłka jako Sale of Good może też mieć zaniżoną wartość, wtedy mniejszy VAT, takie pójście na rękę klientowi. Zauważyłem, że wysyłki z US mają raczej Sale, chyba się cykaja. Za to z Ameryki Płd zawsze mam Gift, tam to chyba mają wszystko gdzieś i nikt nadawców nie sprawdza. Jak poznalem te zasady, to moje przesyłki poczta raczej poprawnie rozlicza.