Kiedy w 2004 Kat dostąpił reunionu, wszystko zapowiadało się pięknie. Udzielano wywiadów, nagrano remake 'Ostatetniego Taboru' a wielka pompa, z jaką Mystic Art relacjonował całe to wydarzenie dawało perspektywę nowej płyty wydanej być może w barwach tej wytwórni. Jak jednak wiemy, wszystko bardzo szybko jebło, obaj liderzy popadli w śmiertelny konflit i od tego momentu powstała cała linia wydawnicza, od regularnych płyt po covery i rimejki pojedynczych utworów lub całych płyt aż po kuriozalne, konkurujące ze sobą albumy akustyczne. Gdyby czas i przede wszystkim budżet na to pozwolił to doczekalibyśmy pewnie jeszcze Kata Symfonicznie i Kata-z-Romanem takiegoż.
Teraz, po śmierci Romana i w sytuacji, gdy Luczyk chyba już nic nie planuje, można sobie przysiąść i ocenić cały dorobek zespołu nagrany nie tylko po wielkiej wojnie ale i wcześniej, gdy chodziło po prostu o w większości bardzo udane skoki w bok.
Być może znajdą się tu jacyś psychofani Piotera co wytkną, że Kat-Z-Luczkiem to The Trve Kat, formalnie i prawnie tak jest ale moralnie mózg i serducho tego nie przyjmuje - dla mne to po prostu Kat-Bez-Romana.
Ze względu na spodziewaną dominajcę bardzo konkretnego krążka z tej listy (może się mylę), w sondzie można oddać dwa głosy i na koniec pytanie bonusowe - czy którekolwiek z tych wydawnictw uważacie za godne poziomu Kata?
No i czy ktokolwiek widzi cokolwiek pozytwnynego w działaności Piotra tzn. na tyle, by chociażby drugi głos oddać na jakiś jego album? Konsument znany jako Kuria Skłodowska kiedyś pisał na forume, że Kat jest zespołem żenujacym i zarazem wyciągał tony generycznego, wąsatego hard'n'heavy dla Januszy więc może...?
Sam głosuję na jedynkę Alkatraz (płytę równą IMHO najlepszym momentom Kata) a co do miejsca drugiego to wahałem się pomiędzy 'Wodą' a 'Popiórem' - te albumy są bardzo blisko i są najlbliższe katowskiemu duchowi, ostatecznie głos na tę wcześniej wydaną.
UNIWERSUM POMIOTÓW POKATOWSKICH
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
UNIWERSUM POMIOTÓW POKATOWSKICH
I am Cell Dorado and I respect NO ONE but Gohan Blanco
-
Stary Metal
- rozkręca się
Re: UNIWERSUM POMIOTÓW POKATOWSKICH
Ciężko było wybrać.
Zaznaczyłem Popióra i Alkatraza.
Dlaczego te? Dlatego, bo Alkatraz, mimo - moim zdaniem - pewnej nierówności, pokazuje, że Roman był muzykiem z masą pomysłów na zupełnie inne granie, niż w Kacie. Pamiętam, że dość długo się przez tę płytę przedzierałem, bo spodziewałem się czegoś w rodzaju Kata solo. W sumie, czemu nie, skoro wtedy Kat był w zawieszeniu. Ale w końcu dotarło, że to jest to, co Romanowi chodzilo po głowie, kiedy nie musiał iść na katowskie kompromisy.
Bardzo różnorodna muzyka. Thrash i coś industrialowego, i metalowego i lirycznego. Z czasem stała się dla mnie ta płyta jedną z ważniejszych w polskim rocku. Na pewno częściej słuchanych.
A dlaczego Popiór? Bo właśnie Popiór był dla mnie pełnym powrotem do tego Kata, którego kocham.
Wszytko z ankiety, gdzie udzielał się Kostrzewski bym zaznaczył.
Ale były tylko dwie opcje
Brakuje mu tutaj jeszcze Luftu. Wiem, nie ma płyty. Ale są dwa, niesamowicie klimatyczne kawałki. Aż sobie zgrałem to, co przysłał mi Roman na MCD, dałem okładkę, zrobiłem książeczkę z tekstami, dołożyłem zdjęcie Romana, wydrukowałem i mam taki erzac płyty. Często zresztą słuchany.
Zaznaczyłem Popióra i Alkatraza.
Dlaczego te? Dlatego, bo Alkatraz, mimo - moim zdaniem - pewnej nierówności, pokazuje, że Roman był muzykiem z masą pomysłów na zupełnie inne granie, niż w Kacie. Pamiętam, że dość długo się przez tę płytę przedzierałem, bo spodziewałem się czegoś w rodzaju Kata solo. W sumie, czemu nie, skoro wtedy Kat był w zawieszeniu. Ale w końcu dotarło, że to jest to, co Romanowi chodzilo po głowie, kiedy nie musiał iść na katowskie kompromisy.
Bardzo różnorodna muzyka. Thrash i coś industrialowego, i metalowego i lirycznego. Z czasem stała się dla mnie ta płyta jedną z ważniejszych w polskim rocku. Na pewno częściej słuchanych.
A dlaczego Popiór? Bo właśnie Popiór był dla mnie pełnym powrotem do tego Kata, którego kocham.
Wszytko z ankiety, gdzie udzielał się Kostrzewski bym zaznaczył.
Ale były tylko dwie opcje
Brakuje mu tutaj jeszcze Luftu. Wiem, nie ma płyty. Ale są dwa, niesamowicie klimatyczne kawałki. Aż sobie zgrałem to, co przysłał mi Roman na MCD, dałem okładkę, zrobiłem książeczkę z tekstami, dołożyłem zdjęcie Romana, wydrukowałem i mam taki erzac płyty. Często zresztą słuchany.
- Hatefire
Tak naprawdę na wyróżnienie zasługuje tylko Alkatraz. Z Popiórem mam tak, że na początku bardzo mi wszedł l, ale szybko znudził i obecnie meh. Tu faktycznie słychać tego starego Kata dużo, no ale kiedyś było to zrobione lepiej, no i zasadniczo nie ma ochoty na powrót. Trochę taki syndrom Death Magnetic Metallici. Wyróżniam jako drugi Bialo-Czarną, trochę złych pomysłów, ale niezła nie wtórna płyta.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Bloodcult
Niewtórna nie powinno być łącznie ?
- Hatefire
Szczerze to już sam teraz nie wiem xD
Edit: Może być tak i tak w zależności od kontekstu, tu akurat moim zdaniem użyłem dobrze biorąc pod uwagę sens, który chciałem przekazać.
Od braci dla braci
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
Od dobrych dla dobrych
Kacapskiej kurwie
Zawsze chuj do mordy
- Bloodcult
Oczywiście że to zależy od kontekstu. Gdybyś napisał:
nowatorska, nie wtórna