VENOM VS BATHORY VS HELLHAMMER/CELTIC FROST

ogólne rozmowy o tym i owym... tylko metal prosimy....

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

KOGO CENICIE NAJBARDZIEJ?

VENOM
7
10%
BATHORY
38
55%
HELLHAMMER/CELTIC FROST
24
35%

Liczba głosów: 69
Alter Ego
postuje jak opętany!

Re: VENOM VS BATHORY VS HELLHAMMER/CELTIC FROST

01-05-2026, 14:30

NoGodsNoMasters pisze:
01-05-2026, 14:18
No widzisz to ja z kolei doskonale pamiętam Celtic Frost bodaj z muzyki młodych (...)
Dobrze, iż przyznałeś się, że jesteś stary. :D
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

01-05-2026, 14:52

Alter Ego pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
No widzisz to ja z kolei doskonale pamiętam Celtic Frost bodaj z muzyki młodych (...)
Coś źle przeczytałeś przecież napisałem wyraźnie "muzyki młodych". Poza tym piszę w słuchawkach więc nie bardzo widzę.
Alter Ego
postuje jak opętany!

01-05-2026, 15:19

NoGodsNoMasters pisze:
01-05-2026, 14:52
Alter Ego pisze:
NoGodsNoMasters pisze:
Coś źle przeczytałeś przecież napisałem wyraźnie "muzyki młodych". Poza tym piszę w słuchawkach więc nie bardzo widzę.
Celtic Frost leciał tam w 1988 r. :D
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

01-05-2026, 15:34

Muzyka gra w tych słuchawkach więc nie widzę kwoty. 19,88? Ale za co?
Sturm
postuje jak opętany!

01-05-2026, 17:03

NoGodsNoMasters pisze:
No widzisz to ja z kolei doskonale pamiętam Celtic Frost bodaj z muzyki młodych Into The Pandemonium (tej trudno było nie zapamiętać) , Cold Lake i Vanity/Nemesis, które na pewno były w radio . To Mega Therion chyba też, a Bathory i Venom (zabij mnie) nie. Inna sprawa, że miałem winyle Venom z tonpressu, a z Bathory od Under The Sign byłem z niewielkim poślizgiem praktycznie na bieżąco dzięki przemysłowi kasetowemu z okładkami deck. Gdy to się rozpędziło tak gdzieś od 87/88 było już praktycznie wszystko. Elegancko przegrywane z winyli. Wystarczyło mieć kasę albo wujka metalowca. Bułka z wodą i cukrem. :lol: Najlepszy był numer jak Beksiński z Szachowskim puszczali w wieczorze płytowym South Of Heaven i And Justice For All. Beksa to chba musiał leki wziąć. :lol:
Pojedyncze lata różnicy we wchodzeniu na rynek (w 1988 dopiero usłyszałem „One” i zacząłem powoli wbijać w metal, który dotychczas kojarzył mi się z typem kiblującym trzeci rok w szóstej klasie rysującym wszędzie Eddiego i logo IM, tudzież dziwnymi typami z telewizorami na katanach stojącymi pod salonem gier przy dworcu, czyli ogólnie z klimatami, od których należy trzymać się z daleka, a osłuchiwałem się już na kasetach z eksplodującego piractwa) i inne wspomnienia... W każdym razie Venom znalazł się w pierwszym wydaniu encyklopedii Weissa, więc był zespołem znanym mainstreamowi.

Natomiast Beksiński parę lat później potrafił puszczać Metę z własnej woli i wyjaśniać osłupiałym słuchaczom, że lubi. Syndrom sztokholmski chyba...
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

01-05-2026, 17:23

To, że Venom był znany wąsaczom to jasne. Przecież Tonpress nie wziąłby licencji, a tam decydowali wąsiukole. Rogowiecki nie pisałby recenzji w czarno-białym jeszcze nonstopie, Kat nie grałby tak jak grał, a w na przełaj nie pojawiałaby ta nazwa niemal w każdym numerze w wyliczankach kapel. Problem był z puszczeniem całej płyty w radio. Co do Beksy to w latach 80-tych chłop gardził metalem i ja to akurat pamiętam z pewnych względów doskonale. Chciałbym posłuchać kiedyś tej audycji w której puszczali z Szachowskim płytę roku 1988 cytowali wtedy wysłane przeze mnie zestawienie, bo Beksiński był zdziwiony rozstrzałem stylistycznym, który tam zaserwowałem.
Sturm
postuje jak opętany!

01-05-2026, 17:38

OK, bez sensu się wymądrzam — pamiętasz okres historii, który mnie ominął, a później tego tematu już nie eksplorowałem.

Beksiński według tego, co pamiętam, zmienił później zdanie w kwestii Metalliki i Ironów, resztę NWOBHM dalej dissował. Żadnych innych rzeczy z gatunku chyba nie wpuścił do tego swojego zatęchłego światka, a może nie zauważyłem, przestawszy go po jakimś czasie słuchać i czytać. Ale największych wrogów widział już w okolicach RHChP etc.
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

01-05-2026, 17:49

Sturm pisze:
01-05-2026, 17:38
OK, bez sensu się wymądrzam — pamiętasz okres historii, który mnie ominął, a później tego tematu już nie eksplorowałem.

Beksiński według tego, co pamiętam, zmienił później zdanie w kwestii Metalliki i Ironów, resztę NWOBHM dalej dissował. Żadnych innych rzeczy z gatunku chyba nie wpuścił do tego swojego zatęchłego światka, a może nie zauważyłem, przestawszy go po jakimś czasie słuchać i czytać. Ale największych wrogów widział już w okolicach RHChP etc.
Tu nie chodzi o wymądrzanie. To było sto lat temu. Fajnie wymienić uwagi z kimś kto pamięta cokolwiek. Beksiński puszczał Iron Maiden w swoich audycjach namiętnie, miał taki kącik . Nazwy nie pamiętam. Coś z Eddim. Wjeżdżał także Tiamat i Anathema. Co prawda z tych delikatniejszych czasów i z odpowiednim komentarzem, ale fakt, že w latach 90-tych z metalem się nieco przeprosił. Inna sprawa, że ja go sľuchałem właściwie do Elizium. Potem jak wbił w te wszystkie Lacrimosy i falbany to mi się odechciało Zły gotyk boli całe życie więc odpuściłem. 8)
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

02-05-2026, 02:04

Głos na Venom, ponieważ za duża jest różnica w liczbie głosów między nimi a resztą.

Venom ewidentnie niedoceniony na tyn forum. Tym bardziej mnie to dziwi, skoro Quorthon garściami brał z twórczości Venom na debiucie Bathory.
MAYHEM, MAYHEM über alles!!!
Awatar użytkownika
trup
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

02-05-2026, 12:32

No baaa...

hO Aster Tor Pente - "Give Light and The People Will Follow."
„Kto poznał świat, znalazł trupa, a kto znalazł trupa, świat nie jest go wart” (logion 57)
Sturm
postuje jak opętany!

02-05-2026, 16:23

NoGodsNoMasters pisze:
01-05-2026, 17:49

Tu nie chodzi o wymądrzanie. To było sto lat temu. Fajnie wymienić uwagi z kimś kto pamięta cokolwiek. Beksiński puszczał Iron Maiden w swoich audycjach namiętnie, miał taki kącik . Nazwy nie pamiętam. Coś z Eddim. Wjeżdżał także Tiamat i Anathema. Co prawda z tych delikatniejszych czasów i z odpowiednim komentarzem, ale fakt, že w latach 90-tych z metalem się nieco przeprosił. Inna sprawa, że ja go sľuchałem właściwie do Elizium. Potem jak wbił w te wszystkie Lacrimosy i falbany to mi się odechciało Zły gotyk boli całe życie więc odpuściłem. 8)
No tak, te wszystkie klimatyczne zespoły postdeathowe ściągające czy to z Floydów, czy tym bardziej z SoM nie mogły mu nie podejść. Ale tego już własnousznie nie doświadczyłem — obraziłem się na muzyczną Trójkę po tym, jak z anteny zszedł mój ulubiony naonczas duet prowadzących, tj. Brzozowicz&Chmiel i słuchałem ich już bardzo okazjonalnie,
Stary Metal
starszy świeżak

08-05-2026, 06:12

Ech, Beksińskiego słuchałem po nocach jak pojebany. Kiedyś na spotkanie z laską nie poszedłem bo niechcący umówiłem się, kiedy leciała Trójka pod Księżycem. Wolałem - i chuj z tym, jak to zabrzmi - Beksińskiego.

Stamtąd się nagrywało na szpulowca, kaseciaka różne rzeczy żeby później szokować inne laski, kolegów normikow no i rodzinę.

No i był Bathory. Tam uslyszalem go po raz pierwszy. Jeden kawałek z Under The Sign Of The Black Mark. I osuwanie płyty grobowej. Z tłumaczeniem tekstu.

Zamiotlo. Prawdziwa pogarda dla żywych, bezczeszczenie umarłych.

Potem były pirackie kasety, ciężko było je znaleźć. Koledzy nie mieli, bo słuchali Boney Na, Euription albo Baccarę.
A jedynka Bathory to myślałem, że ją urwali taka była krótka. Ale emocje na tej płycie mnie znokautowaly. I od tamtej pory stałem się ultrasem Bathory. Po całości. Czy pierwszy okres, czy też środkowy, czy też ostatni Bloodowo Icowo Nordlandowy. Bathory zresztą uratował mnie przed - wtedy ładną laską, a później koszmarem.

Kiedy na koncercie Miecza Wikinga dowiedziałem się, że Quorthon odszedł do Valhalli, to bardzo to przeżyłem.

Czytałem gdzieś, że zostawił po sobie od cholery nieopublikowanej muzyki, która ponoć nie pasowała do Bathory. I została gdzieś tam w biurku.

Bathory obok Manowara przyczynił się do mojej kolekcji mieczy. I wali mnie, że coś tam od kogoś zerżnął. Emocji i potęgi dodał tyle, że gwoździe same się w krzyż wbijają.

Celtic Frost poznałem w Dziupli. Z kasety Morbid Tales/Emperor Return. Patrzyłem na okładkę i myślałem, jak zajebiście ma Szatyn.
Później trąby zagłady z To Mega Therion i byłem kupiony. Ciekawe, czy człowiek znajdzie jeszcze kiedyś te emocje, które wtedy czachę rozpieprzały przy słuchaniu tej muzyki.
Ostatnio kupiłem boxa Dance Macabre na winylach i tamte lata wróciły. Pamiętam jak Cold Lake zgrałem z jakiejś przegrywalni a później pół dnia rysowałem na okładce logo kapeli. Mimo że to akurat płyta była rozczarowaniem.

A Venom? Mam całą dyskografię, ale tylko katalogowych płyt studyjnych, bardzo lubię prymitywną moc pierwszej trójki. Reszty słucham od wielkiego dzwonu.

Tak więc
1 Bathory
2 Celtic Frost
3. Venom
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

08-05-2026, 06:34

Stary Metal pisze:
Ech, Beksińskiego słuchałem po nocach jak pojebany. Kiedyś na spotkanie z laską nie poszedłem bo niechcący umówiłem się, kiedy leciała Trójka pod Księżycem. Wolałem - i chuj z tym, jak to zabrzmi - Beksińskiego.
Widzę, że też byłeś w klubie "romantycznych chłopców słuchających romantycznych audycji prowadzonych przez romantycznego pana Beksińskiego". Jak szyderczo pisano o nas w czarno-białym jeszcze nonstopie. :D Pozdrawiam.
Stary Metal
starszy świeżak

08-05-2026, 07:52

NoGodsNoMasters pisze:
08-05-2026, 06:34
Stary Metal pisze:
Widzę, że też byłeś w klubie "romantycznych chłopców słuchających romantycznych audycji prowadzonych przez romantycznego pana Beksińskiego". Jak szyderczo pisano o nas w czarno-białym jeszcze nonstopie. :D Pozdrawiam.
W tamtych czasach ta audycja była jednym z niewielu miejsc, gdzie można było sobie posłuchać takiej muzyki. Internetu nie było, więc słuchało się Beksińskiego, Muzyki Młodych z Metal Top 20 (nadawanej o nikczemnej porze). Oglądało się Headbangers Ball, gdzie po raz pierwszy zobaczyłem Bathory (mało wtedy gaci nie zmoczyłem). Czasem w Wieczorze Płytowym na dwójce w radiu coś szło dobrego ( pamiętam ówczesne wydarzenie - premierę Master Of Puppets w całości) czasem coś w Klubie Płytowym w Trójce.
Dostęp był raczej mały, więc słuchało się wszystkiego, co było.Bo oryginalny winyl kosztował tyle, co wypłata moich rodziców. No, ale była Dziupla, a później przegrywalnie i pirackie kasety sprzedawane na każdym rogu no i ze słynnych wymian kasetowych. Tak więc jakoś dawało się radę.
NoGodsNoMasters
zaczyna szaleć

08-05-2026, 08:10

I Two Minutes Two Midnight na liście przebojów trójki. :hehehe:
jb#
świeżak

08-05-2026, 10:26

bathory
ODPOWIEDZ